Má očkovanie vplyv na autizmus? Diskusia mamičiek
Nechcem touto diskusiou rozpútať verbálnu vojnu v súvislosti (so stále povinným) detským očkovaním...
Len čisto moja zvedavosť ....mamičky, ktoré máte u svojho dieťatka stanovenú jednu z foriem autizmu ..nájdu sa aj také, ktoré napriek tomu, že ste dieťa nedali ničím zočkovať, majú autizmus "na papieri"? Priznám sa, čo poznám osobne zopár detí s autizmom, tak tie prešli očkovaním..(neriešim či to bolo spúšťač)
Ďakujem za vaše skúsenosti a prajem veľa síl.
@vevesh ja tomu rozumiem... Pre každého rodiča je veľmi ťažké prijať fakt, že dieťa nie je ok. To je prirodzené, chce to čas (možno roky...) na spracovanie tejto emócie. Moja kamarátka to tiež nechce počuť, pritom je zjavné, že aut. spektrum chlapec má. Proste odďaluje drinu a pozornosť, ktorú syn potrebuje. Doktorka je malomeštiacka r*ťolezka= nepatrí sa dcére "významného" podnikateľa rozprávať, že dieťa nie je v poriadku. Ešte by si pohnevala veľaváženú rodinu 🤔
To, že inštitúcie neriešia zdravie obyvateľstva ma neprekvapuje, ani svojim spôsobom do toho (už) nebúšim. Veď dnes sa pediater bojí povedať matke, že dieťa je obézne (poznám pediatričky osobne) Vieš čo matky na to? Keď jemu tak chutí, má také zdravé líčka, je to chlap ako hora... a podobné argumenty. Tak sa kamoška (pediatrička) vyjadrila: kašlem na to, škoda jazyk drať, dnes sú všade informácie o detskej obezite, diabetes, nech si robia ako uznajú za vhodné.... 🤷♀️ No a s ostatnými situáciami a prípadmi to je možno podobné. Žiadny pedagóg, pedopsychiater, psychológ, špeciálny pedagóg nenaháňa rodičov po školskom dvore 🤔 a nedohovára im. Problémy počkajú vo väčšom rozmere, škoda len, že dieťaťu sa mohlo pomôcť skôr 🤷♀️ To si ale každý rodič musí zodpovedať sám pred sebou...
@jamimo ja s tebou plne súhlasím. Mám v triede naozaj ťažké stavy neverbálnych detí s PAS. Snažím sa mamičkám vysvetliť, prečo dieťa robí to a to a ako naň reagovať. Častokrát s úsmevom mávnu rukou, že je ešte malý. Áno, je malý. A práve preto treba zastaviť to kopanie, vrieskanie, váľanie sa po zemi, atď. Bola som roky v špec.škole, kde som mala práve tieto 'malé' deti už v puberte. A keď som trikrát po sebe dostala hlavičku do hlavy, lebo som zamkla dvere, aby mi neustále neutekal, povedala som dosť. Nenechám sa v práci donekonečna otĺkať. S týmito deťmi sa pracovať dá. Len treba chcieť a nie im vo všetkom ustupovať. Bohužiaľ drvivá väčšina bude celý život potrebovať dohľad dospelých a rodičia na tú benevolentnosť vo výchove doplatia. Je rozdiel, keď kopne 5-ročný, 15-ročný, 30-ročný. Snažím sa v škôlke nastaviť pravidlá a hranice každému dieťatku na mieru, s nehovoriacimi deťmi znakujem - ale čo z toho, keď to robím iba ja? Niektorým rodinám pomáham aj mimo prácu. Nad niektorými som mávla rukou. Som tiež len človek. Ak o to rodič nestojí, nech sa nechá doma otĺkať naďalej. Potom už nastupujú len lieky a liečebne. A veľakrát to tak nemusí byť. Podobne to vidím s detskou obezitou.
@jamimo
@nikaeli baby, ale detska obezita a autizmus je sakra velky rozdiel. Obezita je meratelna, jasne definovatelna a ked rodicia nechcu riesit, lebo 'jemu chuti", ublizuju maximalne svojmu dietatu (za ktore su oni sami zodpovedni). Ale autizmus je uplne ina liga- tam sa treba vzdelavat, rozne speci postupy podla zavaznosti diagnozy, diagnostika nie je jednoducha a nie vzdy to vidno na prvy pohlad, ale v skolke to ucitelky/vychovavatelky vedia zaradit, co uz je dost mimo normu. Tieto deti velakrat ublizuju same sebe a su nebezpecne aj pre okolie a prave preto by mali zasiahnut aj lekari a povedat, pozor, toto je mimo normu, to treba riesit. A nech sa na mna nikto nehneva, neverbalne 5 rocne dieta bude aj agresivne z frustracie, ze sa nema ako dorozumiet s okolim. Toto je aj u synovca, len bohuzial rodicia to nevidia (nevedia, co je autizmus) a od lekara maju, ze spomaleny vyvoj a ostatnym to je jedno. A toto by malo byt riesene- tak do skolky chodi x-socialnych pracovnikov, riesia veci od vymyslu sveta- od zubov, sexualne zneuzivanie az po lgbtq, tak nech mi nikto nehovori, ze nemozu toto spektrum zdetekovat, ak to rodicia nevidia a naviest ich, ze tam a tam MUSITE ist a podla vystupneho papiera uvidime, co dalej....
@mercy13 súvislosť s očkovaním a autizmom nám tiež potvrdila aj naša lekárka. Neuro a psychiatrička. Syn bol ok. Pekne mal očný kontakt nemal problém s ničím . Po očkovaní a reakcii naň sa veľmi zmenil. Syn má DA, ADHD, poruchu reči a uzkostnu poruchu. No skrátka parádny koktejl. Musí chodiť do špeciálnej škôlky. Na Slovensku rodičia podpisujú že preberajú riziko ak sa dieťaťu niečo vďaka očkovaniu stane, či sa zmení dočasne alebo trvale zdravotný stav. Len na to lekár neupozorni len na papier na podpis , vraj len podpis na informovaný súhlas. Ale s týmto oboznámený rodičia sú ozaj minimálne.
@vevesh nemusíš mi vysvetľovať, o čom je autizmus. Venujem sa mu už 20 rokov. Vzdelávam sa neustále, momentálne študujem ABU a snažím sa robiť osvetu kde sa len dá. Vo veľkej miere zaváži prístup rodiča. A keď ten mávne rukou a je spokojný, že má 'papier' na to, ako sa jeho dieťa správa, môžem sa aj na hlavu postaviť. Vidíš to sama u synovca. Vidíš, čo ne/robia jeho rodičia a strácajú čas. V ňom sa to naučené správanie 'uloží' a čím dlhšie budú čakať, tým ťažšie sa s ním bude pracovať. Všade ho budú odmietať a potom už bude neskoro nariekať, že má právo byť v škole s asistentom. Nikto sa nenechá denne otĺkať dieťaťom, s ktorým ani vlastní rodičia nepracujú. Nik nedokáže urobiť zázraky na počkanie 😥 Ak vaša pediatrička nekoná, nasmeruj ich ty. Choďte do centra včasnej intervencie, pomôžu im. Vysvetlia, nasmerujú, ponúknu terapie. Skús im posunúť aplikáciu ASDetect, kde si pomocou videí vedia odsledovať a porovnať správanie dieťaťa s PAS a dieťaťa bez diagnózy. Je naozaj dôležité začať čo najskôr. Chápem, že je ťažké to prijať, no zatvorením očí problém nezmizne 🙁 držím prsty!
V čom majú terajšie vakcíny horšie zlozenie, než tie pred 12 rokmi?
@vevesh viem čo je obezita, aj autizmus. Obezitu som uviedla ako príklad, že nájdu sa matky, ktoré popierajú aj viditeľný fakt 30 kg nadváhy a doktorka sa bojí vôbec niečo povedať. Kamarátka tiež chodí so synom k pediatričke (lekárka to musí vidieť) aj v škôlke jej naznačili, že dieťa má problém, aj okolie, aj ja som jej to povedala... a nič 🤷♀️ (matka má VŠ len tak mimochodom)
Máš fakt romantické predstavy o tom ako funguje prax.
@beronsche dieťa a s ním celá rodina. Lebo jeho správanie bude skrz jeho frustráciu stále horšie a horšie. Nikam sa s ním nepohnú, doslova im skončí život. Počúvam to denne - my s ním ani do obchodu nemôžeme, nie to na dovolenku... ale keď im poradím urobiť toto, či tamto, tak to už nie 🤷🏻♀️ ono aj zdravé dieťa kopká nožičkami, či reve v obchode a dá sa to zvládnuť. Platí to pre všetky deti, aj tie s autizmom. Len treba dať bokom to naše slovenské 'čo povedia ľudia'. Lebo dieťa vie, prečo to robí (aby niečo získalo 😉 a vie, že sa mama bude cítiť trápne, keď bude robiť cirkus a radšej ustúpi).
@beronsche rodicia nevedia, co je to autizmus+ ziju v krajine, v ktorej nedostatocne ovladaju rec (toboz medicinsku podporu). Od nas z rodiny nepripustaju namietky- podla nich je chlapec okay, lebo lekar povedal, ze je okay a skolka nema problem🤨🤨🤨🤨 keby tebe "titulovani ludia" tvrdili, ze dieta je okej a ty by si tiez nemala namietky- vsak je aky je, chlapci su iny a nemas s cim porovnavat, bila by si sa za to, ze tvoje dieta je chore?? Velmi tazko...
@nikaeli nehrozi- podla lekara a skolky je chlapec okay. Pri lekarovi furt len vresti, ani jednu prehliadku nespolupracoval, rozpravat vie iba ano, nie, dobre, jest a par dalsich slove. Skolka dala v 3 rokoch odporucanie rodicom na otestovanie usi, lebo podla nich nepocul. Testy vysli na 100%, ze pocuje a dalej je to okej, lebo je podla nich zdravy😖😖😖😖ja si myslim, ze im to povie az predskolky psycholog na testoch predskolskej znalosti o rok, lebo podla vsetkych ostatnych je to dieta okej...no🙄🙄🙄🙄ano ,viem, co by sa dalo a ake podpory su, ale ked rodicom tvrdia hore menovani odbornici, ze je to okej, tak nebudu pocuvat premotivovanu svagrinu, ze tam nieco nesedi ...🫣🫣🫣
@30katrusa40 je mi to luto, ze zo zdraveho dietata sa stane chore 🙁 prajem pevne nervy a hlavne vsetko dobre🍀
@vevesh no len existuje aj internet ak rodičov synovca chcú budú si aj sami študovať teda ak sa o dieťa zaujimaju
Paneboze, už s tým naozaj prestaňte...
Chcete dat očkovať, dajte, nechcete dat, nedajte. Je to vaše slobodne rozhodnutie.
@ktochytavzite ale najprv im niekto musi povedat, ze to nie je dobre a ze sa jedna o podozrenie na autizmus. Oni maju od doktora okay a od skolky tiez - takze pokial im niekto kompetentny neda papier na podozrenie, oni sami od seba nebudu googlit ci nahodou ich syn nema poruchu autistickeho spektra -oni problem nevidia, vidia iba ze je iny ako ich starsia dcera, ale odovodnuju to rozdielom medzi dievcatami a chlapcami (a este raz, oni o tejto chorobe netusia- takze to by im niekto musel dat informacnu brozurku, ako sa to vola, co je autizmus, ake prejavy atd.- jednoducho povedat nazov a vyklad po lopate od nuly je potrebny..).
@vevesh možno ale to nie je autizmus,ved uvidia v škole ako mu pôjdu určite veci,to je rodina tvojho manžela?Možno v škole už dajú podnet navštíviť psychológa,ani pediater nemusí vidieť problém ak ako píšeš reve na každom vyšetrení,ako si to ma všimnúť?
Je to geneticky podmienená choroba, čo znamená aj to, že u niektorých rás sa bude vyskytovať častejšie a u niektorých menej často. Čiže áno, tvoj známy z indonézie ti vraví pravdu, ale nemá to žiaden súvis s očkovaním. A teda, je to chronicky známy dohladateľný fakt, ako tento výmysel vznikol.
@ktochytavzite nemyslim si, ze tak daleko zajdu- u nas nie je povinna skolka, ani predskolska dochadzka. Mas iba priamo zapis do skoly a zo zapisu ta poslu k predskolskemu lekarovi, ak sa im nieco nepozdava - cize tam to "buchne". A ten chlapec ma dost tazky autizmus -z dotaznika na internete ma z 22 otazok 21 pozitivnych napriklad, preto je mne aj zahadou, ze skolka tvrdi, ze je okay. (Lekara pochopim este s prizmurenymi ocami, kedze kazda navsteva je o jeho reve a za 5-10 minut su von aj s liekami, aj v ramci preventivky a ockovania...)
@vevesh to kde žijú, že netušia o existencii autizmu? To sa vôbec dá?
Nemôžeš im nejakú brožúrky stiahnuť z netu ty a navrhnúť, že s nimi pôjdeš k dr. tlmočiť, keď nevedia jazyk? Ísť s nimi za učiteľkami a tlmočiť I'm tam? Možno je fakt problémom jazyková bariéra..
Alebo možno len ignorujú všetky snahy o upozornenie, že niečo nie je ok.
@beronsche v pisomnej kurdstine nie som tak zbehla, zeby som vyhladavala clanky na tuto temu a nenapadne jej podsuvala- momentalne ma maju za premotivovanu svagrinu, co im chce zle. Skusala som cez druhe sestry, ale oni jej to nevedia poriadne vysvetlit. A s tym ,ze lekar a skolka hovori ze je okay, tak oni to beru, ze je okay a ostatni si len vymyslaju tam, kde nie je problem. Takze aj ked mi je chlapca luto, musim vyckat dokym to buchne a pridu za mnou alebo niekym inym, co im s tym pomoze....🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️🤷♀️
@vevesh pozri sa za to si budú zodpovednosť niesť len rodicia,majú internet nech si Googlia keď nechcú,možno sa hanbia tak potom nech nikoho neobvinuju
Uz existuje milion velmi kvalitnych, renomovanych vedeckych vyskumov, ktore preukazali, ze ockovanie nesposobuje autizmus. Tato fama sa siri vdaka studii isteho lekara z 80.rokov, ktory vsak falsoval vysledky MMR vakcin a napokon stratil licenciu. Fake news zial zostala. Pravdou je, ze autizmus vznika uz v prenatalnom obdobi, no prve priznaky autizmu sa casto prejavia vo veku, ked su deti ockovane prave MMR. Rovnako sa v tomto veku prejavuju aj rozne vyvojove regresy, co si potom mnohi rodicia automaticky spajaju s vakcinou. Existuju autoimunitne ochorenia, ktore sa mozu ockovanim vo velmi vzacnych pripadoch spustit. Spustacom vsak v takom pripade tiez vacsinou nie je vakcina samotna, ale obranna reakcia organizmu. To znamena, ze aj bezna silnejsia chripka s horuckou, kiahne a podobne ochorenia by toto autoimunitne ochorenie skor, alebo neskor spustili. No a vo svojom blizkom okoli mam dve deti s PAS, neockovane.

Ďakujem za vaše názory, no ešte viac vďaka za osobné svedectvá 👍 záver teda je taký, že autizmus sa môže prejaviť pri očkovanom i neočkovanom dieťati ....diskusiu som otvorila, nakoľko mi tu takáto téma chýbala a moja túžba po vedomostiach (aj v tomto smere) je veľká....veľa síl a radosti nám všetkým prajem ...