icon

Má vaše dieťa stenčenú vrstvu nervových vlákien?

2861994
18. aug 2026

Ahojte mamičky, prosím o skúsenosti 🙏❤️
Dcéra má 9 rokov a chodíme pravidelne na očné. Dnes jej robili OCT a lekárka nám povedala, že má na svoj vek tenšiu vrstvu nervových vlákien na oboch očiach. Na OCT má niektoré hodnoty označené červenou, priemernej hrúbky NV má 85/84 µm.
Zároveň má zorné pole v norme a gangliové bunky sú tiež v norme. Detská očná lekárka mi napísala, že mierne lokalizované stenčenie môže byť aj individuálna anatomická odchýlka a dôležité bude sledovať, či sa nález časom mení. Kontrolu máme približne o 6 mesiacov.
Chcem sa preto opýtať, či sa niektorá z vás stretla u svojho dieťaťa s niečím podobným – stenčenie vrstvy nervových vlákien na OCT, ale pritom normálne zorné pole a gangliové bunky.
Zostalo vám to časom rovnaké? Ukázalo sa, že to bola iba anatomická odchýlka? Alebo sa pri ďalších kontrolách zistila nejaká príčina?
Budem veľmi vďačná za skúsenosti mamičiek, ktoré mali naozaj podobný nález u dieťaťa, nie všeobecné rady. ❤️🙏

anonym_348cb1
18. aug 2026

moja dcéra nosí okuliare asi od 2 r, ale ešte nikto nám nikdy nehovoril o nejakej vrstve nervových vlákien. to ani neviem že merajú.

2861994
autor
18. aug 2026
@anonym_348cb1

moja dcéra nosí okuliare asi od 2 r, ale ešte nikto nám nikdy nehovoril o nejakej vrstve nervových vlákien. to ani neviem že merajú.

@anonym_348cb1 veru meraju stojí to 20€ nam to lekárka dnes robila a vyšlo toto

ssllaavvkkaa
18. aug 2026

za 20 eur raz za polroka, čo by nepomerala - potrebujú ľudí presvedčiť, že neexistuje zdravý človek
dala nejaké riešenie 😉

2861994
autor
18. aug 2026
@ssllaavvkkaa

za 20 eur raz za polroka, čo by nepomerala - potrebujú ľudí presvedčiť, že neexistuje zdravý človek
dala nejaké riešenie 😉

@ssllaavvkkaa dalsia kontrola o pol roka

andulka220989
18. aug 2026

Môj nosí už rok a pol okuliare (má 9) a tiež viem len dioptrie. Nič viac.

anonym_167709
18. aug 2026
@ssllaavvkkaa

dala nejaké riešenie 😉

@ssllaavvkkaa to že to ty nepoznáš, neznamená hneď, že také neexistuje. Očné vyšetrenie nie je len o potrebe nosiť okuliare. Existujú mnohé druhy vyšetrenia a diagnózy. Autorka tu nedala príspevok asi len tak zo srandy králikovej.

taktotedanie
Včera o 19:05
@ssllaavvkkaa

dala nejaké riešenie 😉

@ssllaavvkkaa za taky komentar sa mozte hanbit

taktotedanie
Včera o 19:08
@anonym_348cb1

Ze to nepoznate neznamena, ze to neexistuje
Evidentne to vase dieta nepotrebovalo, cieta autorky zjavne potrebuje prav sledovanie TZN cize terca zraloveho nervu pre “nalez” na danom mieste..
Autorka, nepanikar, mala vysetrenie teraz 1x alebo sledujete dynamiku pravidelne?
Niekto v rodine podobne problemy? Glaukom?