Majú tučné deti častejšie cukrovku?
Je pravda že tucnejsie deti majú cukrovku? Aku máte osobnú skúsenosť
Je to lekársky podložený fakt - nadváha a obezita okamžite zvyšuje riziko vzniku cukrovky. Takže aj keď Ti tu 50 žien napíše, že je ok mať dieťa s nadváhou, práve tvoje dieťa môže byť to, u ktorého to telo nezvládne. https://www.bedekerzdravia.sk/diabetes-mellitus...
Nie, nemá každé tučné dieťa cukrovku ani cukrovka neznamená tučnotu.
ak nemá teraz o pár rokov je veľmi vysoká pravdepodobnosť, že bude mať
Kamoskina ma,,ale naopak je chuducka. Nie jento pravidlo.
cukrovka I. typu nie je podmienena obezitou ci nespravnou zivotospravou
@snowflakenel tak asi má cukrovku I. typu
Štatisticky je tam síce pravdepodobnosť, ale v konkrétnych prípadoch to tak nemusí byť. O zdravú stravu, pitný režim a dostatok pohybu treba dbať aj pri tenkých, aj pri priemerných, aj pri hrubých deťoch.
Obezita nie je iba o cukrovke. Samozrejme obézny človek má vyšší predpoklad na cukrovku. Ale obezita je aj o zvýšenej záťaži kardiovaskulárneho systému, kĺbov a chrbtice a mnoho ďalšieho. A samozrejme ďalším faktorom je aj psychická pohoda a vyrovnanosť takého človeka medzi neobéznymi ľuďmi a povedzme si pravdu, aj vzťahy sa lepšie hľadajú neobéznym ľuďom. Obezita nie je zdravá po fyzickej ani psychickej stránke. Takže neriešila by som, či moje dieťa dostane cukrovku ak bude tučné. Riešila by som to, že moje dieťa bude mať väčšiu pravdepodobnosť na plnohodnotnejší život ako netučný človek. Pretože aj keď tuční ľudia radi tvrdia, že nie je rozdiel byť tuční a netuční, vo väčšine prípadov má netučný človek oveľa komfortnejší život.
Tam ide o to, ze si na nu zarabaju, nie ze ju hned maju. Ale napr neskor sa moze u nich z nicoho nic rozvinut diabetes. Lebo to telo dostalo zabrat vtedy, ked nemalo. Nadvaha a diabetes spolu suvisi, tam ide o to, ze telo zacne mat v nejakom bode poruchu tvorby inzulinu. Vcera som citala zaujimavu vec na tuto temu, ze aj ludia bez diabetu mozu mat vypestovany mensi problem s inzulinom. Len o tom dlho ani netusia
Deti? To vzniká až časom. Áno z obezity často vznikne cukrovka, ale vzniká to tak, že prestane fungovať inzulín, takže ho musíš roky dráždiť. Väčšinou na to nestačí detsky vek, až v strednom veku k tomu dochádza.
V dospelosti mozno
V detskom veku sa jedna o geneticku zalezitost
Nie kedze deti majvaju dm1, ale ak obezne dieta nezmeni svoju zivotospravu moze dostat v dospelosti dm2, na kt. uz vaha a lifestyle vplyv ma.
Cukrovka je autoimunitné ochorenie bezohľadu na to či je niekto obézny alebo nie
Vysoka vaha zvysuje pravdepodobnost vzniku inzulinovej rezistencie a aj cukrovky, nadvaha/obezita je dolezity faktor. Ak je tucne uz male dieta je to velmi nestastne nie iba kvoli cukrovke, ale aj inym moznym diagnozam a mechanickej zatazi na pohybovy aparat. To ze je dieta tucne nemusi znamenat, ze automaticky ma cukrovku/ale bude mat, je to len o zvyseni moznosti.
keby tucnejsie deti mali cukrovku tak pri sucasnom pocte obeznych deti by si dnes pichalo aspon 20% inzulin - v USA urcite polovica.
@kittykat22 vies kolko ludi ma v USA neskor diabetes? A casto nemaju ani inzulin? Lebo si ho nemozu dovolit
@kiki68 tak viem kolko ich ma. Pretoze sa staci pozriet na statistiky a tie cisla su zufalo nizke v porovnani, ake vysoke percento ma USA co sa tyka poctu obednych deti https://diabetes.org/about-diabetes/statistics/...
Takze si tu vymyslal blbosti a hras na city ohledne poistenia 😅 Nabuduce miesto vseobecnych kecov si pozri oficialne data - aspon nebudes zo seba robit hlupanu.
Čo chodíme na detskú diabetológiu, skoro všetky deti sú štíhle, väčšina dokonca aktívni športovci. Majú DM1, a to je autoimunitné ochorenie.
Obézne deti si zarábajú na získanú cukrovku, DM2 v trochu vyššom veku. Vyššie bolo vysvetlené.
@lilke vďaka a v akom veku sa začne cca prejavovať ? Môže aj veľmi skoro ?
Juvenilna cukrovka, čiže DM 1. typu nijak s obezitou nesúvisí. Naopak DM 2. Typu môže mať súvis s obezitou, ale, tento typ sa netýka detí ani mladých ľudí.
Takže na tvoju otázku- NIE, obezita DETÍ nemá žiaden vplyv na DM( cukrovku) , môže však zvýšiť riziko DM v starobe.
pozeram nejake info a narazila som an tuto temu a su tu sdost nepresne info.
DM su typ 1 - je autooimunny a dedicne podmieneny a obezita nema na to ziadny vplyv. moze sa spusta po ockovani,c i prekonani infekcie, alebo po inej zatazi organizmu, ci strese, tak ako vacsina autoim. ochoreni. cize vyskytuje sa aj u stihlych deti. a tefda casto vznika uz u deti, dokonca aj u velmi maickych deti, alebo aj u mladych dospelych.
DM 2 - inzulinova rezistencia - najnovsie poznatky hovoria, ze tam am tiez vplyv dedicnost, ale s tym, ze toto je neico, comu sa da vyhnut spravnym zivotnym a dostatkom pohybu. obezita je rizikovy faktor. v oceanii existuje ostrov, kde ma tusim 80% ludi nadvahu a 50% ludi cukrovku. tym, ze vznika vplyvom zivotneho stylu tak vznika vo vyssom veku. no nie je pravda, ez sa nevyskytuje u deti. tiez som si to myslela,a le udajne presne posobenim rovnakych rizikovych faktorov u deti, ako je to aj u dospelych, sa DM2 moze spustit uz v detskom veku,a le vacsinou az v puberte, ci tinedzerskom veku. u malinkych deti nie. kto vie, mozno aj hormony tu mozu mat vplyv. v dnesnej dobe stupa mnozstvo deti s nadvahou, preto stupa aj deti s DM2 v detskom veku. taketo deti vacsinou su obezne. samozrejme ze kazde obezne dieta DM2 mat nebude, tak ako nema ani kazdy obezny dospely. zvysuje sa len riziko vyksytu.
tehu cukrovku riesit nejdem, deti sa netyka.
co sa tyka liecby, pri DM1 sa podav ahned inzulin, lebo tam je problem, ez sa jednoducho pankreas poskodi a tvori sa malo inzulinu, s tym sa nic neda robit.
pri DM2 je to rozne, v zavislosti od stavu, tym ze je to spsoobene zivotnym stylom a je nutne nasadit dietu, tato dieta moze mat pozitivny vplyv a velmi podstatne pomoze v liecbe a ak sa dietatu podari schudnut, samozrejme je nevyhnutne aj zvysit pohyb, moze sa dostat do stavu, akoby DM ani nemalo. tu dost zavisi od konkretneho stavu,a el teda dieta + pohyb su najdolezitejsie, co sa tyka liekvo, jedine co sa moze detom podavat je ucinna latka Metformin. ostatne leiky, co beru dospely dieta nemoze.
ak toto vsetko zlyha a diet ama cukor v krvi vysoky, tak aj takemuto dietatu jemozne nasadit inzulin. no to budu asi skor vynimky.
tu je material vpylve obezity na vznik DM2. https://www.fmed.uniba.sk/fileadmin/lf/sluzby/a...

Vidím denne veľa tučných deti a pochybujem, že všetky majú cukrovku 😉