icon

Malá hmotnosť na svoj vek

lola124
14. jún 2023

Ahojte žienky🙂
Je tu nejaká mamička, čo by ma upokojila ?
Máme 14m a 7,5kg a 70cm. Chodíme na gastro samozrejme a všetky výsledky boli v poriadku.
Tak môžem to pripísať genetike ? Zmení sa to neskôr? Je tu nejaké také drobátko?
Ďakujem 🙏

Strana
z2
majamat
14. jún 2023

a ake pohlavie a ake velke bolobabo pri narodeni a v ktoro tt?

lola124
autor
14. jún 2023

@majamat dievčatko 🙂 pôrod po termíne a narodila sa 47cm a 2860g

marhulka13
14. jún 2023

@lola124 moja dcéra má 10 rokov , váhu 20,5 kg a výšku 126cm. Všetky vysetrenia v poriadku. U nás to bude genetické, lebo manželovi rodicia sú takí liliputi. Lebo ja som pomerne vysoká, mam 173 cm, manžel o 2 viac, takže nič moc

lola124
autor
14. jún 2023

@marhulka13 no mne tiež na gastre , keď vyšli výsledky všetky dobre že teda genetika 🤷🏼‍♀️ je aj veľmi akčná neposedi, stále len chodí niečo robí...ja mám 178cm a muž je nižši cca 10cm...

majamat
14. jún 2023

@lola124 ak po TP, tak zrejme bola hranicne SGA. v 40tt je hranicna hodnota 47cm, smaozrejme neskorsi tt tiez .
hmotnsotne SGA nebola.

10% deti narodenich ako SGA ci IUGR trpi poruchou rastu, su to deti, ktore sa narodili na psislusny tt mensie, ako je norma. prikladam aj vyskovy graf SGA

lola124
autor
14. jún 2023

@majamat tak len či sa obávať že to môže byť niečo zlé , alebo to je okej a je také menšie útle dieťa zatiaľ 🙂

puupava15
14. jún 2023

@lola124 m9ja dcéra mala v roku také miery, teraz ma 5 rokov a 3 mesiace 15 kíl a 107cm.

marhulka13
14. jún 2023

@lola124 moja sa síce narodila o niečo skôr a mala 2200 g, syn dva dni pred termínom a ten mal 2400 g. Ten už bude mať 13 a tiež je menší ale obaja sú úplne zdraví, len nožičky a ručičky majú ako snurocky.

simsalabim
14. jún 2023

@lola124 moja mladsia dcera bola take drobatko, napriek tomu, ze pri narodeni mala skoro 4kg. V roku necelych 8, v 2 necelych 9. Do 2.triedy sla vo velkosti 104 🙈 Vzdy bola taka etericka vila… uz bude mat 18 a ako tak to dobehla vyskou spoluziakov, hoci jej stale hadaju tak 12-13 rokov, co ju riadne hneva.

lola124
autor
14. jún 2023

@puupava15 a kedy začala tak viac rast priberať okolo ktorého veku ? 🙂

lola124
autor
14. jún 2023

@simsalabim a to vás nikde neposielali keď mala len 9kg? 🙂 Ste ma trošku upokojili 🙏

majamat
14. jún 2023

este je malinka. moze kldune este dobehnut rovesnikov.

teda teraz riesim vysku, k hmotnsoti napisem potom.

za 1r+2m narastla 23cm, co je spodna hrnaica normy.
za 1r dieta rastie 20-25cm a v 2r 10-12cm, cize presne to vychadza asi 21,7cm. no diet amoze rast aj narazovo a skor rastu na konci leta, ci an zaciatku jesene, preto trba rast hodnotit za rok.

dieta by ale urcite nemalo rast na spodku normy, cize skor v strednych hodnotach,a lebo na hronej hranici, ak rastie na spodku normy, tka klesa v grafe, co nie je uplne idealne a treba zbystrit a odsledovat si to.
co sa tyka SGA deti, mozu teda rast velmi nizko a ich konecna vyska by teda mohla byt velmi nizka, preto je to jedna z DG pri ktorych ej narok na pichanie rastoveho hormonu ( RH ). ich telo je akesi menej vnimave k ich vlastnemu RH, hoci je v norme, preto sa pridava pichanim.

no toot je daleka buducnost.
pri SGA detoch sa dava preistor na rast do 3-4r. id eo to, ze v totmo veku sa este neprejavuje genetika. zacina sa prejavovat okolo 2-3r a nez sa dieta uplne zaradi na spravnu poziciu v grafe,moze to trvat okocna az do 4-5r.
ked nastupi genetika, dieta sa moze dostat do spravnej pozicie, aj ked dovtedy rastlo horsie.

takze do tych 3-4r odsledovat rast. potom ak dieta vyskovo neprosieva, tak treba endokrinologicke vysetrenie.
narok an pichanie je,a k sa splnia podmienky - vsetky:
1. je dieta SGA ( neviem ako je to pri hranicnej hodnote )
2. musi byt nizko v grafe, pod 3%, moze to byt kedykovek v detskom veku, nemusi byt od narodenia, teraz je na 1%
3. musi mat viac ako 3-4r.

simsalabim
14. jún 2023

@lola124 nie. Dr hovorila, ze rastie, pribera, i ked na spodku krivky. Svokra vkuse riesila, aka je drobna, tolko mi pilila usi, ze som to vzdy hovorila dr - urobila vzdy vysetrenia (opakovane) a vsetko vzdy ok. Raz ma svokra uz tak dozrala, ze som sa jej opytala, ci sa zamyslela nad tym, preco jej priezvisko za slobodna je Mala 😅

A este sa opravim - do 1.triedy sla vo v. 104, nie do 2. Preklep 🤪

majamat
14. jún 2023

@lola124 a hmotnost treba hodnotit hlavne vzhladom k vyske/ dlzke.

u deti nemozeme hodnotit hmotnsot k veku, alebo ak je na prislusny vek nejaka priemerna hmotnost, tak ak by mali deti, ktore sa nachadzaju vyskovo v grafe na okreji - ci hore, ci dole, nevyzerali by ok.
vysoke dieta by bolo vychudnute, nizke velmi vaculate.

hmotnost sa ma vztahovat vzdy k vyske, ak je nizka na dany vek, ale pomer vaha a vyska je ok, potom je nielen hmotnost nizka,a le aj vzrast.
to je povazovane za neprospievanie.

a teda pomer vaha a vysky u tvojej dcery je na 17%. norma je medzi 25-75%.
cize je len malinko pod normou. nic tragicke.
boli ste odkontrolvoani a nic sa nenaslo, tak je to ok, resp sa to tak zatial javi.

lola124
autor
14. jún 2023

@majamat ďakujem za vysvetlenie

majamat
14. jún 2023

tak take zhodnotenie na zaver. dieta by samozrejme malo priberat a rast.
rast primerane k danemu veku a priberat primerane k vyske.

ak teda boli vylucene gastro priciny, tak potom este pozorovat do tych 3r a ak bude treba, zvazit endokrinologicke vysetrenie.
ak by bolo zaostavanie extremne, je mozne ist na endokrinologiu aj skor, pripadne dr by mohla skontrolovat aspon TSH z krvi,c i stitna zlaza funguje dobre.

za 2r by malo dieta narast tych 10-12cm, lepsie apson 11-12cm a viac.
na tento vyskovy narast tak 2,3-2,3kg na udrzanie rovnakej pozicie pri naraste asi 11cm za druhy rok-. ak narastie viac, tak samozrejme by malo paj proibrat viac.

lola124
autor
14. jún 2023

@simsalabim tak ak budeme takto pokračovať asi nás to tiež čaká 😅 a vám teda tie rastové hormóny atď nechceli pichať ?

majamat
14. jún 2023

@simsalabim 104cm je aj na cersvo 6r dieta extremne malo a naznacuje to poruchu rastu.

majamat
14. jún 2023

@simsalabim pozeram, ze uz mas pomerne velke deticky, aku maju dcerky vysku?

simsalabim
14. jún 2023

@majamat no momentalne meria 159 cm a ma takmer 18. V.104 ale neznamena, ze tolko merala. Bola vyssia, ale tenucka. Takze napr. tricko jej padlo na pleciach a zdalo sa vacsie. Starsia dcera je vyssia, 170cm.

simsalabim
14. jún 2023

@lola124 nie, hovorim, ze dr bola v pohode, nezdalo sa jej nic v neporiadku. Urcite to vsak treba riesit od pripadu k pripadu.

majamat
14. jún 2023

@simsalabim tak to je celkom fajn, to su v pohode vysky.

simsalabim
14. jún 2023

@majamat vyrastla v puberte, ale stale je taka utla, s detskymi crtami. Minule ju v zahranici do muzea pustili zadarmo ako dieta do 12 rokov 🙈
Ja myslim, ze u nej to je genetika. Svokra je nizka, aj jej sestry… jedna z nich ma tak 150cm a ziadne urcite nema nad 160.

majamat
14. jún 2023

@simsalabim 😀 no fasa, ale apson to ma lacnejsie

simsalabim
14. jún 2023

@majamat no hneva ju to v tomto veku. Ale raz to oceni 🙃

mery34
14. jún 2023

@lola124 jak cez kopirak moje drobátko. Narodila sa 40tt, mala 47 cm a 2590g. Z nemocnice sme išli a mala 2320g. V roku 7,5 kg, v dvoch necelých 9 kg. V prvej triede 16,5 kg a o pol hlavy menšia od ostatných. Krvný obraz stále ukážkovy - bledulka blonďatá, rastový hormón v 2rokoch mala ok. Ja mám 178 cm a muž 173 cm.
Keď mala 9 rokov tak sa začala vyťahovať aj priberať, teraz má 12 rokov a má 157 cm a cez 40 kg. Do 9 rokov spodný percentil aj výška aj váha, teraz je čistý priemer. Rátam že bude mať cez 160 cm, moju výšku určite nie. Úplná kráska je teraz - krásne blond vlásky, štíhla.

sticker
zuzkaa1991
15. jún 2023

@lola124 moja mala 2660g a 47cm a to som bola 2 tyzdne pred pôrodom sledovaná kedze meskala uz 4tt dozadu a dali genetike fakt neviem aku vahu mala.ale.viem ze ma aj Teraz malu medzi rovesníkmi ma 5r a konecne ma 16kg dlho asi 2 ci kolko rokov sa drzalo na 12lg ja som inac cez Google nasla tabuľkou a vždy mi vyslo ze je na hranici ;) pohladam a dam tu

sofia1979
15. jún 2023

@simsalabim úplne v pohode nám moje krstňa prerástlo cez hlavy a to sme zo segrou vysoké dosť no má ona to, ze aj mama aj otec veľmi vysoký a docela jej to vadí. Našťastie si frajera nasla tak je to oki😊

lola124
autor
15. jún 2023

@mery34 ďakujem za upokojenie 🙏 v 2r jej kto kontroloval rastový hormón ? Pediatricka alebo vás poslali na endo?

Strana
z2