Mali ste dieťa v Psychiatrickej liečebni v Kremnici?
Moja dcerka ma 11. Rokov. Od pobytu v letnom tabore,kde niekolko krat zasebou vracala a nebola jej poskytnuta dostatocna opatera trpi uzkostami a strachom z vracania. Skusili sme psychologov,psychoterapiu,psychiatra,liecbu...nic sa nelepsilo az sa dcerka sama rozhodla,ze pojde na liecenie. Trha mi to srdce... Budem rada ak mi napise niekto s podobnym problemom a aj o tom, ake ma skusenosti s liecebnou v Kremnici. Dakujem.
@katkalubkova dakujem,tiez mam na liecbu rovnaky nazor
@marsmykkok dakujem pekne ano pripustam aj toto je dost mozne a dost pravdepodobne
@nana1976 vieš čo, ja som ako dieťa zažila niečo podobné. V tábore (chodili sme vtedy na 3 týždne) som zistila, že mám na zube kaz. Vždy som si to dala poctivo opraviť, aby sa nezväčšil. Ale v tábore sa to samozrejme nedalo. Do toho pršalo, strašne nepríjemný čas... Pochytila má úzkosť až do takého stavu, že som chcela ísť domov. Celý čas som si prrdstavovala, že mi otec urobí bylinkový čaj a bude mi dobre 🙂 Fakt po mňa mama prišla, všetci šokovaní, čo sa stalo a ja som len dookola omielala že chcem ísť domov. Bola som možno aj trochu staršia. Mama ma nakoniec aj domov vzala, odvtedy sme sa o tom nikdy nebavili. Možno by si niekto pomyslel, ze som sa nevedela adaptovať, bolo mi smutno za rodičmi... ale ja som takýto tábor absolvovala každý rok už od 1. ročníka ZŠ a nikdy sa nič podobné nestalo. Potom sa u mňa úzkosť objavila ešte okolo 15 rokov a ešte trochu neskôr. Potom bol dlllho pokoj a našla si ma až po 30 -tke, kedy som už vedela o čo ide a snažila sa pomôcť si. Inak o tom moja rodina ani netuší. Držím palce aby liečenie dcérke pomohlo. Psychoterapia je z dlhodobého hľadiska najúčinnejšie riešenie. Držím palce aj tebe, aby si rozlúštila a našla jej pôvod. Vracanie, je len prejav. (Spomenula si syna a jeho diagnózu, určite by som sa o tom porozprávala s jej terapeutom. Ako sestra určite vníma všetko s tým spojené a prežíva to.) Verím ze jej pomôžu s tým žiť. Koniec koncov z nej bude oveľa silnejší človek, ako niekto iný 🙂 Spozná svoje slabosti a naučí sa s nimi pracovať.
@papricka33 dakujem Ti velmi pekne,taketo reakcie od ludi,co to realne prezili a neprecitali len referencie,alebo nieco z netu mi dodavaju silu to zvladnut. Zelam vsetko dobre a pozdravujem.
@katkalubkova ano som zdravot.sestra,u malych deti by som to riesila psychoterapiou,lebo nasi lekari vedia hned napisat lieky a ani poriadne nezistia pricinu a uz vobec malemu dievcatku dat antidepresiva,ano vznika na tom zavislost,kedze jej mozog si nebude vediet sam vyrobit serotonin,ine neurotransmitery.takisto lieky tzv.anxiolytika,tam je tazka zavislost.pekny vecer 🙂
@marsmykkok presne na toto som narazala. Ziadna matka, ani ked ma s dcerou ten najlepsi vztah, nemoze tusit co sa vnutri toho dietata odohrava a to za ziadnych okolnosti. Casto to dieta same si to neuvedomuje, ako by o tom mohlo potom komukolvek povedat? Ale to fakt nepochopi niekto, kto nepozna ako funguje ludska psychika...
@lianne7 Nechcem sa Vas dotknut,ale ste len zdravotna sestra. Nestudovali ste 6 rokov na medicine, ani nasledne sa minimalne 5 rokov nevzdelavali v odbore psychiatria, aby Vam dovolili z tohto odboru atestovat.Vase ciastkove informacie Vam v ziadnom pripade nedavaju pravo vyjadrovat sa kriticky o praci lekarov a zneistovat mamicky, ktore hladaju pravdu. A nie, na antidepresiva nevznika zavislost. A nejde ani o lieky,ktore je nutne uzivat dozivotne. Ale to vsetko by som nechala na osetrujucich lekarov. Som presvedcena, ze urobia vsetko, aby sa mala pacientka vratila v poriadku domov.
@nana1976 moj syn ma tiez strach zo zvracania...on mi najprv prestal jest a to len preto ze sa raz doslova prezral mrkvoveho salatu kt.dovtedy miloval a lubil jest vsetko a nikdy mu zle nebyvalo az do onoho salatu..vtedy sa velmi bal ze sa pozvracia co sa vsak nestalo,no odvtedy sa to vlecie ..scudol 7kg za rok...zo vsetkeho ho boli vraj brucho,na gastre potvrdili len intoleranciu na laktozu...Ked mu nieje dobre (vacsinou je to plynom zaplneny zaludok ci crevo,lebo po chvili pride mega grg ci prd 😅 )tak sa trasie ako osika ,place ze sa nechce pozvracat...Vtedy ho polozim na postel lahnem k nemu a uistujem ze vsetko bude ok,len sa musi ukludnit lebo ten strach vsetko zhorsi a vacsinou ho to do 5 min.prejde... ale viem co prezivas..je to na nervy ked si nevies sama rady...U nas tento jav nastastie nieje na dennom poriadku..vo vseobecnosti nikto nema rad ked sa pogrcia,len deti to horsie znasaju..
@marianeta dakujem za reakciu. No mojej dcerke to vlastne vyustilo do tych uzkostnych stavov a ked ta uzkost prisla vtedy zacala mat strach ci nebude vracat. U nas to bolo na dennom poriadku. Ako som uz pisala,musela odchadzat z vyucovania,prichadzalo to coraz castejsie.. U nas to nieje z prejedenia...to by som aspon vedela z coho.. Vzdy ked to na nu prislo,snazila som sa ju upokojit,robili sme dychove cvicenia,snazila som sa ju rozptylit nejakou aktivitou..Moj ciel nebol rychlo dieta nadopovat liekmi aby som mala pokoj ako uz mam pocit z niektorych prispevkov. Viem,ze lieky su skodlive,ale su tu aj na to,aby pomohli ked treba. Ja verim,ze za nejaky cas jej postupne znizia davkovanie a vylieci sa..Verim..nic mi nezostava. To ako trpim bez nej viem len ja...
Dakujem Vam a zelam syncekovi co najmenej takych stavov.
Psychiater Nie je doktor. Neexistuju ziadne testy na depresie, nikto vam neukaze co vam ta tabletka sposobi v mozgu a tie lieky su len obycajne drogy, ktore nicia pecen a oblicky a hlavne mozog a maju milion vedlajsich ucinkov. Treba najst dobreho psychologa, najst pricinu a riesit to a nie pchat dieta tabletkami. Pomohli jej? Zrejme nie ked pisete ze stale ma tie stavy. Radsej lepsieho psychologa a vyrozpravat sa.
@cecilia68 ci som si ista,ze sa v tabore nic ine nestalo? Uz mi tu bolo vycitane,ze by som nemala ,,vyhlasovat",ze sa dcerke nic nestalo okrem niekolko nasobneho vracania a neposkytnutia adekvatnej pomoci. Este raz opakujem..samozrejme zistovala som pricinu..ci sa tam nieco nestalo,ci nieco nevidela,nepocula,ci jej nebolo ublizene povedala ,,mami nie, to by som Ti urcite povedala".. Co mi zostava..len verit. Mozno sa zdoveri psychologom a zisti sa prava pricina..nic ine si nezelam,len vediet pricinu a vediet ako jej mam pomoct...
@lonsdaleka psychiater nie je doktor? ??? Hmm. A vy ste aka odbornicka,ak smiem vediet? Ano,psychiatricke lieky ale aj vsetky ostatne sa mozu stat drogou ale pokial sa neuzivaju podla predpisov..Moj nazor.
Prosim Vas,precitajte si dobre nazov tejto temy a ak ste riesili s dietatom nieco podobne,rada si precitam Vase skusenosti s liecbou. Ak nie,dakujem Vam pekne...
@nana1976 Pýtam sa preto, lebo na psychiatrickej klinike sú pacienti permanentne dopovaní antidepresívami.....sú malátni....uspávaní a dosť mimo realitu, aby ich mali pod kontrolou, lebo zväčša sú agresívni.....Neviem, či jej to viac neublíži, ako pomôže....Ale ak už je tam, treba len dúfať a držím prsty, nech to dobre dopadne.
@nana1976 ja by som sa riadila zdravym rozumom,si dospela zena,nie tym co chce tvoja dcera. To ze chce ist na liecenie neznamena nic. Ty si matka a ty mas rozhodnut. Aby si raz v zivote neolutovala svoje rozhodnutie. Ja by som ju tam nedala. Uz len preto ze viem ake pripady a stavy sa tam "liecia".
@lonsdaleka Pani, prosím Vás porozmýšlajte nad tým, čo píšete. 🙂 Psychiater je doktor, ktorý má vyštudovanú medicínu. Vie presne aké lieky a v akých dávkach má nasadiť.
nana1976@ Veľmi vám držím palce, ste veeľmi silná. Nemám deti, ale celkom určite viem, že byť vo vašej situácii, tiež by som sa bála. Študujem psychológiu a vrámci štúdia sme mali možnosť do spomínanej psychiatrie nahliadnúť. Áno, možno to nie je najkrajšia a neviem aká nemocnica, ale povedzme si úprimne, ktorá nemocnica je taká super, že by sme sa najradšej zabývali? 🙂 V rámci tejto návštevy som mala možnosť spoznať psychológa, ktorý v nemocnici pôsobí už veľmi dlho a poviem Vám bol to jeden veľmi sympatický, empatický a inteligentný človek. Dokonca sme sa zúčastnili jednej psychoterapie, ktorú viedol a pacienti mu nesmierne ďakovali, že im pomohol. Dúfam, že som Vám svojim príspevkom a svojou skúsenosťou so psychiatriou aspoň trošíčka pomohla. Verím, že vašej dcérke liečenie pomôže. Držte sa a prajem veľa veľa síl. 🙂
......Citam Tvoj prispevok....netrap sa tym, ci si nespravila chybu..pokial si robila vsetko pre svoju dcerku s umyslom pomoct jej, tak si ju urcite nespravila a ver, ze bude vsetko v poriadku !! Muselo to byt velmi tazke rozhodnutie, no ked je clobvek bezmocny, chyta sa kazdej moznosti. Ved ktory rodic by nechal svoje dieta trpiet??. Vela sil Vam zelam, myslim na Vas...
@nana1976 nešla by som touto cestou. Neviem, či si doma so synom alebo pracuješ... Vynasnazila by som sa byť s ňou doma ja. Doma alebo aspoň tyzden-dva niekde kde by sme boli sami... Mám podobne starú dcéru. Máva tiež úzkosťou stavy (zatiaľ pod kontrolou) a pre ňu som ja skala. Ja som ta najlepšia a zároveň najhoršia. Všetky jej emócie prechádzajú cez mňa. Neviem si predstaviť, že by dobrovoľne odišla.
Zároveň sa vôbec neodvazujem hodnotiť tvoje rozhodnutie a veľmi vám, teda hlavne dcére držím palce. Psychika je sviňa...
@lonsdaleka psychiatria je medicínsky odbor 😉 vitaj v našom vesmíre. Áno najlepšie by bolo žiť bez liekov. Každý jeden (aj ten proti bolesti hlavy) má nejaké nežiaduce a negatívne účinky na organizmus. Sú ale prípady (ako je zdá sa aj tento) kedy psychické vypätie vyčerpá a ničí ľudské telo omnoho viac, ako samotný liek. Pri neliecenej úzkosti, hysterickom záchvate u staršieho človeka môže dôjsť v krajnom prípade aj k to! U, ze odpadne, či nedajbože dostane infarkt. V úvode liečby sa užívajú anxiolitika, čo sú v podstate lieky na upokojenie. Zabránia prehĺbeniu úzkostného stavu, a v pripade, ze je pacient stabilizovaný, zacne sa s psychoterapiu a dávky sa začnú znižovať. Človek, ktorý má pulz 120 namiesto 60 a tlak 220/100 bohvieako nemôže začať racionálne uvažovať a premýšľať nad svojím problémom. Dlhodobý stres z uzkostnych atakov môže postupne privodiť problémy so žalúdkom, srdcovocievnym systémom... Zakladateľka urobila veľmi dobre, že problém rieši s odborníkmi a nelieči dcerku doma "čajíčkami". Čím skôr to podchytia, tým rýchlejšie sa s tým dcérka naučí žiť.
@moni73 ak má dcérka naozaj úzkostné stavy, buď v strehu a počítaj s tým, ze bez odbornej pomoci si nevystačíš. Pre pacienta s uzkostnymi stavmi je dôležité práve to, aby sa naučil "byť skala" sám sebe. Ty s ňou všade a večne predsa nebudeš. Chytí ju to niekde, kde nie si a bude stratená. Ak sa naučí so svojím strachom pod odborným vedením pracovať, uvoľniť ho, naučí sa relaxačné techniky, vďaka ktorým sa za pár sekúnd upokojí.... bude silnejšia. Mne osobne pomohol moment, keď som si uvedomila, ze NIKTO okrem MŇA mi s tým nemôže pomôcť. Môžu má len sprevádzať na ceste. Ale z v hlave je len na mne. Maj tiež na pamäti, že uzkostlivost niekedy súvisí aj so správaním rodičov, s ich upätosťou a ustráchanosťou...
@nana1976 velmi Vam drzim palce ,a prahem aby bola vasa dcerka cim skor doma pri vas a zdravá... Precitala som si celú diskusiu a mráz mi beha po chrbte z tohto co som si tu precitala..cim všetkým si prejdu podaktore deti a to sú na prvom stupni základnej školy.. Tie lieky co sú tu spominane na depresiu a ten frontil berie môj ocko..po mozgovej prihode upadol do depresie .. Som smutna že také lieky už musia brat aj detičky. Dufam že sa najde príčina ,spustac jej uzkostnych stavov a že sa jej podari vratit sa ešte do detstva ..drzim palce a budem sledovať naďalej ako sa vas príbeh vývoja.prajem vám veľa síl.
@lonsdaleka nereaguj,z urcitymi mamickami sa totiz nevyhadas 🙂 kazda mame iny nazor.neoplati sa to.

@nana1976 ahoj,nebudem ti radiť čo máš robiť a čo nie,lebo len ty najlepšie vieš,čo tvoje dievčatko potrebuje.Ale chcem ti len v dobrom odporučiť stránku www.terezakramerova.cz Super kočka,má aj zdarma na stiahnutie meditácie pre deti.Stačí ak to dáš dcérke počúvať každý den.Určite jej aj toto pomôže.Volá sa to uzdravujíci pohádka-tá je zdarma.Držím palce 🙂