icon

Mali vaše deti čierny kašeľ?

26. jún 2024

Mali ho vaše deti? Ak áno, aký mali priebeh,ako a kedy sa podarilo chorobu zachytiť?

ninazemna
26. jún 2024

Niektorí novorodenci/dojčatá skončili na riadenej pľúcnej ventilácii na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. Pre ich ochranu sa môžu očkovať tehotné ženy - budúce matky. Po 3 dávkach očkovania v 3., 5. a 11. mesiaci už ochorie málokto, potom až seniori.

autor
26. jún 2024

@ninazemna práveže to neplatí. Veľa prípadov sú očkovaní teraz. Mali by mať len ľahší priebeh.

kiki68
27. jún 2024

Zalezi ci je dieta / rodic ockovany, mierne priebehy mozno tazko zachytit. To jedine, ze by vedeli o co ide. Lebo sa to moze podobat napr na covid, cokolvek z tychto ochoreni. Tu plnu formu by skuseny lekar urcite hned spoznal. Oni sa hned na pohotovosti pytaju, co je dieta ockovane. V Rakusku mame vsetci medzinarodny ockovak, pred covidom to clovek mal niekde doma, Teraz sme to museli nosit hadam vsade. Ale na Slovensku tiez musi byt v systeme/ karte, ze ci je dieta ockovane. Aspon take su moje skusenosti z pohotovosti. Kto si bud v tehu nezisti titer ( stoji 25 eur), tak stale moze preockovat seba, myslim ze ten doplatok bude minimalny, dieta by malo byt u vas na Sk zo zakona ockovane. V AT nie, ale stale je vysoke percento ockovanych deti. Zalezi na regione.

kiki68
27. jún 2024

Hlavne ked to mas napr v skolke/ praci, tak musia o tom viditelne informovat. Cize vycapia na dvere, ze je tam pripad cierneho kasla a nech sa ludia zariadia dalej. Nic viac sa spravit asi neda v takej situacii.

autor
27. jún 2024

@kiki68 keby chytím ako dospelá ja čierny kašeľ, pomôže mi ak sa dám v období akútneho stavu ešte zaočkovať? Monivakcina u nás žiaľ asi nie je.

viestta
27. jún 2024

Moj ockovany ho prekonal pred par rokmi, po styridsiatke, nemal typicky priebeh. Prislo sa na to cistou nahodou, ked sa robili testy na protilatky, pretoze mali zvyseny pocet akutnych pripadov u zamestnavatela a odporucili testovanie pre vsetkych zamestnancov.

magimi
27. jún 2024

Čierny kašeľ je choroba smrteľná pre neočkované deti....u dospelých prebieha ako bežný infekt dýchacích ciest s horším kašľom, takým zachvatovitym, nič hrôzostrašné.
Nie je dôvod narýchlo sa očkovať

kiki68
27. jún 2024

Nemate monovakcinu na Slovensku? Tu podavanu v tehu? Co sa na Slovensku aplikuje tehu zenam pred porodom? Lebo v zahranici za to zacalo hufne ockovat. Potom jedine preockovat hexu ako taku, pripadne musia mat nejaku ponuku pre dospelych. Osobne by som sa informovala u lekara, alebo ako mi odporucil kamos na krajskom infekcnom oddeleni. Vraj je to v ich kompetencii. Konkretne ambulancia pre infekcne a cudzokrajne choroby ( oni robia aj ocko ked idete napr niekde na dovcu a musite mat take ako besnotu, tyfus- ine veci ockovane).

kiki68
27. jún 2024

Osobne si vsak nemyslim, ze pri uz priebehu sa da ockovat, nie su to ovcie kiahne, ale toto si treba overit a infektologom. Ten presne vie, co sa da a neda.

lucia147852
27. jún 2024

Dcéra nemala, ja áno. Nakazila som sa od sestričky u zubára. Momentálne vskciny na čierny kasel majú menej NU ale sú slabšie. Často sa imunita vôbec nevytvorí. Teraz je už ockovanie úplne zbytočne ak ck máš. A hlavne nepanikarit. Cyklicky sa menšie epidémie vyskytujú. Len doteraz o tom nikto nehovoríl. A nie, nie je smrteľný ani pre menšie či neocko deti… zas len panika sa tu siri. Nebezpečnejší je do 1 roka, pretože tieto maličké deti nemajú ešte úplne vyvinuté vykašliavacie reflexy a pri ck ke ozaj veľa hlienu… ak máš potvrdený treba antb, na kasel mi najlepšie zaberal erdomed na predpis a celkovo vysoke dávky céčka mi robili dobre. Kaslala som asi 2 mes.

agnes28
28. jún 2024

Moja dcéra mala, pred mesiacom. Našťastie sme vedeli o výskyte v okolí, dali ju otestovať a dr. hneď nasadila atb. Po 2 dňoch bolo po kašli. Ale mala to v zaciatkoch... má len 1 dávku očkovania. Nikto iný v domacnosti to nechytil

agnes28
28. jún 2024

@lucia147852 smrteľný možno nie je, ale myslím že nikto by nechcel riešiť dusive záchvaty kasla, možné komplikacie s tým spojené a že ich neni málo... zasa to nezlahcujte

magimi
28. jún 2024

@kiki68 v tehu sa tiež nedáva monovakcina,ale boostrix, kde sú 3 choroby a ten čierny kašeľ tam je len navyše oproti iným "dospelackym" očkovacim látkam

magimi
Autor odpoveď zmazal
lucia147852
28. jún 2024

@agnes28 Ale chápete že to, že je niekto ockovany neznamená, že to nedostane? Ani že bude mat isto ľahký priebeh?Treba hlavne budovať imunitu a zdravo žiť. A nerobiť z každej choroby takého strašiaka, že matky sa tu idu psychicky zrútiť. Viem čo je to mat čierny kasel a nikde nepíšem, že je to prijemne. Ale nie je to ebola….

agnes28
29. jún 2024

@lucia147852 áno ja to chápem. A vy chápete to, že keby sa neockovalo proti ciernemu kašľu tak by situácia bola trochu iná?? Viete si to vobec predstaviť? Zacto že ste v dospelosti prekonala čierny kašeľ tak to ešte neznamená že jecto v pohode u každého...

fenakova
15. nov 2024

@agnes28 dobrý deň chcem sa opýtať aká stará bola vaša dcéra keď to chytila moja to chytila teraz v 5 mesiaci pred druhou dávkou očkovania teraz neviem ci ju dávať očkovať a kedy keď ma protilátky ako ste to riešili vy

dari226
15. nov 2024

Ano

fenakova
15. nov 2024

@dari226 môžem sa spýtať ako staré bolo vaše bábätko keď ho malo

dari226
15. nov 2024

@fenakova no babo uz nebolo tento rok si tim presla 16rocna

agnes28
16. nov 2024

@fenakova zdravím, dcéra mala 6 rokov, tak protilatky asi nemala žiadne. Bola ockovana iba jednou dávkou vakciny zo zdravotných dôvodov. Tiež mám dilemu, čo s očkovaním, ale mám strach čo to s ňou spraví

anastacia1103
17. feb 2025

Dobry den, tiez sa neviem dopatrat k monovakcine na cierny kasel. Moje dieta chodi do skolky a ma od lekarov zakaz ockovania, ale chcela by som skusit risknut aspon toto na pertusis 🙏 davali ste sa niekto takto alebo kazdy mate iba trojvakcinu ? Dakujem

aandrea9
17. feb 2025

Odkedy sa ockuje človek v stave choroby?????

evaachesa
17. feb 2025

@lucia147852 prosím ťa odkiaľ máš to že čierny kašeľ nie je smrteľný? Je to strašne nebezpečné ochorenie hlavne pre deti do 1 roka. Pred pár dňami v BB zomrelo niekoľko týždňové bábätko!
Bábätko z Banskobystrického kraja malo len niekoľko týždňov, keď podľahlo chorobe.
Zdroj: https://tvnoviny.sk/domace/clanok/952184-cierny...

lucia147852
18. feb 2025

@evaachesa pre bábätko do 1 roka môže byt bohužiaľ smrteľných kopec ochorení. Vo vzdialenejšej rodine zomrelo babo pred pár rokmi na zápal priedušiek. Bábätka sú bohužiaľ najohrozenejšie. Preto musia byt opatrní hlavne dospeli. Nevlacit bábätko po nakupakoch, nevlacit choré deti do ambulancii v čase poradni, neísť k bábätku s tým že pokašliavam a mám len sopel a nič to nie je. Často cierny kašeľ šíria dospeli ľudia s miernymi príznakmi. Ja som sa nakazila od sestričky u zubára. Smrť bábätka je strašne nešťastie, ale sú aj nebezpečnejšie choroby ako čierny kašeľ. Napr meningokok. A pre bábätko aj taký herpes virus. Pre zdravého človeka s normálne dostupnou liečbou smrteľný nie je.

lucia147852
18. feb 2025

@anastacia1103 to máte úplne jedno či mono či nie. Zloženie je rovnake. Ak máte zákaz očkovania dieťa nereaguje na počet chorôb vo vakcíne ale na jej zloženie a spôsob fingovania. Jednovalentna vakcína na čk nie je

uhrikovci
18. feb 2025

Môj mladší ho mal v júni, 3 týždne sme sa nevyspali, čo tak kaslal, na moje naliehanie po 2 týždnoch mu zobrala krv a poslala na rtg. Už mal nález, zápal pľúc z neliečeného čierneho kašľa, nedokázal prejsť par metrov taky bol slabý. Starší ho má teraz. Požiadala som doktorku nech mu zoberie krv, lebo sa mi zdá že je bledý, či nechýba železo, veľa športuje a sem tam, ze zakašle fakt doslova dvakrát za deň, inak na pohľad zdravé dieťa. Volala po 4 dňoch. Železo navyše a čierny kašeľ. Nechápala som. Tak je doma, má atb.

anastacia1103
22. feb 2025

@lucia147852 nemoze mat rovnake zlozenie, kebyze neobsahuje zvysne ochorenia naockovane....ked tak, pridavne latky mozu byt rovnake...