Mám 17 rokov a počas spánku tŕpnem

michaela714
9. apr 2016

Dobrý deň.
Skôr, než začnem rozprávať o mojom dlhodobom probléme, predstavím sa Vám.
Som dievča a mám 17 rokov. Žijem pomerne zdravo, nepijem, nefajčím a neberiem žiadne podobné látky škodlivé na môj zdravotný stav.
Už od detstva si pamätám, že som sa strhávala zo sna. Stále sa mi snívalo, že padám z vodopádu a pri doraze som sa prebudila. Nebrala som to vážne, predsa to ma skoro každý a po rokoch mi to prešlo. Ale odkedy si pamätám bezmocnosť tela? Netuším, ale viem, že to bolo vo veľmi mladom veku. Častokrát som sa sama od seba zobudila behom noci a telo som mala stŕpnuté, keď som sa snažila čo len pohnúť, tak to bolo nemožné a pociťovala som pri tom bolesť. Nemohla som ani kričať a privolať pomoc. Zo začiatku som sa tomu bránila a bála sa. Cítila som sa ako ochrnutá s bolesťami. Neviem to moc opísať, ale boli to pre mňa veľmi zlé pocity. Najprv som sa s tým nechcela zmeriť a robila všetko preto, aby som získala kontrolu nad mojim telom, aj keď nemožno, len som si ubližovala. Neskôr som zistila, že mám počkať, ono to zachviľu prejde. Síce tá chvíľka sa zdá nekonečná, ale vždy to prejde. Jediné, čo môžem vtedy robiť je jemne dýchať a žmurkať. Všetko ostatné je ochrnuté a pri pokuse o pohyb zažijete neskutočne kŕče a bolesti. Najviac to pociťujem pri páse (bedrová kosť) horšiu bolesť som nezažila, je to akoby vám niekto bedrové kĺby vysunul. No nič príjemné.
Už odmalička som sa s týmto sťažovala mame, nakoniec asi ako 9.ročná som to raz spomenula mojej detskej obvodnej lekárke a tá ma vysmiala, že to mám z toho, že rastiem. Neriešila som to napokon. Bol čas, kedy mi to prestalo, no prišli zas obdobia, keď sa to vrátilo, hlavne v tom pubertálnom. Ako ďalej rastiem, tak sa mi to stáva častejšie a častejšie. Veľmi ma to trápi a rada by som vedela príčinu toho. Byť uväznená vo vlastnom tele ma desí. Čítala som už veľa o tomto na internete (konkrétne o spánkovej paralýze), ale mňa pri tom nikto netlačí na hrudi, ani nikto so mnou v izbe nie je. Ja sa jednoducho len zobudím stŕpnutá a čakám, pokým ma to prejde.
Ak mal niekto s týmto skúsenosti, o tom počul, alebo by niečo vedel, bola by som veľmi rada, ak by ste mi poradili. Trápi ma to a rada by som sa toho zbavila. Ďakujem predom za rady.

ematko29
9. apr 2016

Spankova paraliza.skus si o tom precitat nieci na nete.

michaela714
autor
9. apr 2016

@ematko29 Ahoj, čítala som o tom už neskutočne veľa. Lenže tam sú popísané veci ako, že niekto im sedel na hrudi, alebo že im niekto stál pri posteli, či sa vznášali nad posteľou a videli svoje telo ležať. Toto sa mi nikdy nestalo. Nikto pri mne nebol. Stále som bola v izbe sama a nikoho nepočula. Ja jednoducho prežívam len stŕpnutie, žiadne iné sci-fi veci okolo toho. Tak si myslím, že to až tak moc nemá nič spoločné so spánkovou paralýzou. Ale ak by boli na to nejaké tabletky, tak by som to skúsila.

misel0806
9. apr 2016

Skus to riesit s doktorom ked sa ti to opet vratilo neviem ja sa tomu nerozumiem tej spankovej paralyze ani sim ti nikdy nezazila no urcite to nie je nic prijemne..drz sa😁

ematko29
9. apr 2016

Tak v tom pripade by som sa pytala na vysetrenie k internemu so srdcom a to,ze ta doktorka vysmiala tak to co za doktorka.ked sa pacient stazuje tak mu ma pomoct.mala ta poslat na odborne vysetrenia.ziadne take tabletky neskusaj co ti kto odporuci,mohla by subsi viac poskodit.ja by som isla opet za nou nech ta niekam posle,niesu male decko tak nech sa tak k tebe nechova.

pes123456
9. apr 2016

v tele máme hormón ktorý zabezpečuje aby si sa počas sna nehýbala a nevykonávala veci ktoré sa ti snívajú - stŕpnutie svalstva
u teba je ale očividne problém, že tebe sa nejak darí zobudiť vtedy kedy by si sa nemala no a telu trvá kým sa tento hormón odbúra a uvoľní svalstvo
jednoznačne treba ísť na vyšetrenie
///nie som doktor a hore spomenuté veci sú len z môjho samoštúdia z odbornej literatúry / internetu čiže nemusí to byť presne toto, choď za lekárom ktorý sa nespráva ako **** a pošle ťa na vyšetrenie k odborníkovi

charity
9. apr 2016

@michaela714 Skús v tom stave začať v duchu počítať náročné matematické príklady ako tretie mocnici dvojciferných čísel. Zaktivizuješ tak časť mozgu a to možno zmení celú situáciu rýchlejšie.

Inak spánková paralýza je neschodpnosť sa pohnúť. To čo Ty popisujes o sedení na hrudi je tuším Nočná mora.

nanuka
10. apr 2016

Ahoj, skús tento popis svojej paralýzy zaslať p. Zajíčkovi. kontakt na neho je na jeho stránke
www.zdravi-az.cz. Má veľa skúseností zo všetkým možným čo sa týka zdravia. Ja osobne mám jeho stránku a diskusie členov ako jeden z mojich zdrojov informácií. A v mnohom som sa poučila 😵 Možno tam aj nájdeš diskutujúcich ľudí na tému paralýzy. Je možné, že sa u teba vyskytol problém s nedostatkom nejakého vitamínu alebo minerálu .... a to následne môže mať aj takéto dôsledky. Niektoré vitamíny a minerály pôsobia v tele ako prekurzory pre radu hormónov, ktoré zase riadia činnosti orgánov. Za vyskúšanie nič nedáš 🙂. držím palce!

papricka33
10. apr 2016

Urcite by som sa pytala na interne vysetrenie, kardiolog, neurolog (!)