icon

Mám dať 15 ročné dievča operovať na skoliózu?

monikakicova
25. apr 2015

Dcéra ma skoliozu , a teraz nam hrozí operacia, rastom sa vykrivovala stále viac, tiež ma bolesti chrbta, pritom cvičí denne SM systém , operacii sme sa chceli vyhnúť ale nemôže takto zostať, čítam rôzne príspevky a niekto ma neopísateľne bolesti po rokoch, tiež že sa vykrivenie vratilo aj keď ma tyč v chrbte. Ma niekto s tým skusenosti?

Strana
z2
0silvia0
30. aug 2018

@dominikaa18 díky za odpoveď, a to si si ty mohla vybrať či chceš operáciu alebo nie? Nedoporučoval ti to lekár? Od koľko stupňov sa odporúča operácia?

lenkabuckova
31. aug 2018

@monikakicova s tyčouv chrbte nie ale tiež sme boli v zápise ak sa bude horsit operácia. Chodíme cvičiť bobatha a začneme srotovu metódu. Cvičili sme sm systém denne ale dcérka ho nevládala. Sm systém neni cvičenie pre hipotonikov mali sme dokonca vtedy zhoršenie. Rok cvičenia a žiaden úspech. Teraz ako cvičíme bobatha q chodil v lete plávať sme boli na kontrole a robili rtg.v korzete a bola skoro rovná. Doktorka dokonca zrušila aj to žeby mala ísť na operáciu. Tiež mala dcérka bolesti odkedy tejpujeme a nepretazuje sa je to všetko lepšie.

dominikaa18
31. aug 2018

@seblicek nehovorím že nepomôžu ale hovorím moje skúsenosti 🙂 poznám ludí čo cvičili stále a krivka sa zhoršovala ajtak ale zase aj také že sa tá krivka zlepšila a chrbtica sa nezhoršovala ( v oboch prípadoch ci uz neoperovaná alebo operovaná cvicit by sa už malo stále )

dominikaa18
31. aug 2018

@0silvia0 ano bolo to dobrovolne , ako som bola v kupeloch vela som si o tom zistovala od dievcat ktoré su uz po a všetko boli pozitívne ohlasy.
Kedže som mala 60 stupnov co bolo dost a aj vzhladovo to bolo už hrozné. Tak isto som už nevládala dlho stáť lebo ma zacal bolievat chrbat.
Operuje sa od 40 stupnov. Vacsinou na to idú dosť mladé baby 13-17 ale stane sa ze na taku operaciu idu dospelý 30 a viac rocný ludia ale to uz sa neodporuca pretože detské telo to zvláda omnoho lepšie ako dospelé. Odporucil mi to primár ktorý ma operoval a povedal mi riziká keby som si nechala takú hroznú krivku.

0silvia0
31. aug 2018

@dominikaa18 ďakujem ti za informácie, ja mám tiež skoliózu, naposledy keď mi to merali v puberte som mala 33 stupňov, moja dcéra má 34 stupňov, u nás je skolióza asi dedičná, majú ju ďalšie dve moje sesternice. Presne ako píšeš, nevydržím dlho stáť ani ja, ale chrbát ma našťastie inokedy nebolieva, len keď stojím...
želám ti skoré uzdravenie a nech je všetko ok.

katka1981
31. aug 2018

@zuzana247 kde to ucia?

zuzana247
31. aug 2018

@katka1981 u nas v meste napr. v pilates centre. Skus v okoli pozistovat ci sa tomu niekto nevenuje 🙂

mamikami
13. nov 2018

@ta_nasa
@dominikaa18
@dominikaa18 Prosím, napíšte mi, ako sa zmení život človeku čo sa hybnosti týka po operácii skoliózy. Dcéra má 11 a skoliózu S cez 50st. hore aj dole... Ďakujem.

ta_nasa
13. nov 2018

@mamikami asi je to individualne, zavisi kt stavce su zafixovane, aka dlha je tycka.. u mna je skoro cez cely chrbat. Neohnem ho v zmysle "macacieho chrbta" ale v pohode sa zohnem aj vsetko ostatne 🙂 neobmedzuje ma to nejako, na sporty som nikdy moc nebola.. ja som rada ze chodim

lubiss
13. nov 2018

date zelezo a potom sa uz nebude dat nic- to boli slova mojho chiropraktika..ja bysom skusila navstivit aj inych ortopedov nie brat si nazor len jednej lekarky chrbtica je asi to najdolezitejsie co mame. pokial by bolo mozno to poriadnym makanim dat dokopy nech radsej cvici aj 3 krat denne..to nie je len ze jak tu citam a sak chodila som aj plavat NIEKEDY a aj som cvicila a nepomohlo treba makat denne a nie ked si clovek spomenie alebo sa mu chce... 🙂

dominikaa18
15. nov 2018

@mamikami no ako jasne ze obmedzenia su a to je hlavne to ze sa uz nezrhrbi nikdy clovek ale nanto sa dá zvyknut.. ja po 3 mesiacoch som si na stuzkovu nacvicila tanec alebo po 2 mesiacoch som už išla skusit diskoteku a v pohode .. ale samozrejme kazdy to ma individualne 🙂

katka1981
16. nov 2018

Ahojte, prosim vas kde na Sk je liecenie pri zlom drzani tela u deti aj dospelych 9skolioza atd.), kde je aj bezlepkova strava? Okrem Bardejova, dakujem.

mamikami
28. nov 2018

@ta_nasa srdečná vďaka za odpoveď. dcéra nie je tiež veľmi na športy, len som sa obávala, čo bude zvládať bežný život...

mamikami
28. nov 2018

@mamikami
@lenkabuckova
Prosím, poraďte, čo to cvičíte za cvičenia... Dcéra (11r) je tiež hypotonická, cvičíme už 2. rok SM a krivka sa stále zhoršuje, má už 60st. Zatiaľ, kým rastie, ju nechceme dať operovať, ale ak by jej nejaké cvičenie pomohlo viac ako SM, tak prehodnotíme... Ešte sme boli v Kováčovej u primára Hudeca na odporučenie ortopedičky. Robia tam hyperkorekčný nočný korzet, tak ak to niekto čítate a neviete, ako si pomôcť, je to jedna z neinvazívnych metód, ktorá môže chrbát narovnať.

mamikami
28. nov 2018

@dominikaa18 môžem sa spýtať, ako prebieha operácia a pooperačné obdobie? Je to veľmi bolestivé?

mamikami
28. nov 2018

@dominikaa18 nemáte žiadne bolesti teraz neskôr po operácii?

monikakicova
autor
1. dec 2018

@mamikami
Dobrý deň, po operácii sú bolesti, aj teraz ich ešte stále ma, lieky neberie, lebo nezaberajú, primár vravel, že treba prist si polezať na infuzie, akurát začína chodiť na plaváreň pod dohľadom fyzioterapeutky, tak dúfame že to pomohne, ale po prvej operácii jej bolo dobre po kúpeľoch v kováčovej, teraz ju poslali do bardejova a ze to bolo o nicom

lenkabuckova
11. dec 2018

@mamikami skúste bobatha alebo srotovu metódu my sa zatiaľ nehorsime dcérka 11r.zafixovana. Stupeň 30 korzetova v škole na sedenie v noci na spanie.

pepapo
15. feb 2024

@lenkabuckova prosim kde cvicite srotovu metodu? dakuje

blondiss
21. apr 2024

@zvonilka111 dobrý deň. No už prešlo pár rokov ako sa vyvijala u Vá tá skolióza? Zastavilo sa to? Ďakujem

sunsflower
20. nov 2024

@lenkabuckova dobry den, nasla som tuto starsiu diskusiu. Chcela by som sa spytat, ci dcerke pomohol sm system a korzet znizit stupne skoliozy. A tiez kde ste prosim v BA cvicili schrottovu metodu. Dakujem

monikakicova
autor
8. dec 2024

Dobrý deň, dcere sm system pomahal, ale trebalo pravidelne cvičiť, s korzetom boli problemi, spala s nim a tak jej stuhli plecia a dost to bolelo, cez den do skoly ho nosit nechcela, koli pleciam chodila na rehabilitacie, nakoniec sa operacii v ziline nevyhla a tu druhu metodu necvicila, sme z michaloviec

Strana
z2