Mám dať 15 ročné dievča operovať na skoliózu?

monikakicova
25. apr 2015

Dcéra ma skoliozu , a teraz nam hrozí operacia, rastom sa vykrivovala stále viac, tiež ma bolesti chrbta, pritom cvičí denne SM systém , operacii sme sa chceli vyhnúť ale nemôže takto zostať, čítam rôzne príspevky a niekto ma neopísateľne bolesti po rokoch, tiež že sa vykrivenie vratilo aj keď ma tyč v chrbte. Ma niekto s tým skusenosti?

egiginka
25. apr 2015

Ja som mala problem s chrbticou, tiez podla jednej doktorky, ze operacia, druha mala uplne iny nazor.... skoncilo to tak, ze som bola u jedneho chyropraktika , masera v trnave, tusim stale este robi, priestor mal ( ma) v hale Relax... a bolo po probleme. 🙂))) chrbtica sa dala du super stavu, ale trebalo ju udrxiavat, stale cvicit, lebo este bude rast, takze sa moze dat do povodneho.stavu.

dankaa78
25. apr 2015

Tazko odpovedat.Moja dcera /8r/ ma 14 st.vychylenie,nosi korzet z cvicime.Citala som ze pri vaznejsich diagnozach sa to bezne operuje ale nevien Ti odpovedat.nie som odbornik.A tak isto nepises kolko st.ma vychylenie..

pribinak
25. apr 2015

Chod sa poradiť este aspon k jednému doktorovi, aby si počula aj iný názor,

lili91
25. apr 2015

moja ma 8 rokov a tiez ma skoliozu, vychylenie 21 stupnov. nosi korzet, cvicime, teraz sa zacneme ucit SM system. dost sa na ten SM system spolieham, ze jej to pomoze. kolko krat denne cvici dcerka? a ako dlho? je to tazke rozhodnutie, ci dat alebo nedat operovat. ale co pocuvam, radsej pockat a skusit "vsetko mozne", lebo aj ja som tak pocula, ze ludia maju potom uz okolo 30ky velke bolesti chrbta a s tym sa uz neda nic robit. a urcite konzultacia u viacerych odbornikov je tiez ne mieste. drzim palce!

0silvia0
25. apr 2015

koľko stupňov je vychýlenie? Ja som v tomto veku - 15 rokov mala 33 stupňovú skoliózu, rok som nosila korzet 23 hodín denne do mojich 16-tich rokov a skolióza sa zastavila. Dnes mám 41 rokov, bolesti chrbtice síce žiadne, ale bolieva ma bedrový kĺb a samozrejme chrbtica sa korzetom nenapravila, ale zastabilizovala a krivý chrbát je samozrejme viditeľný.
Tiež moja dcéra má skoliózu, síce zatiaľ len 20 stupňov, ale má len 11 rokov. Tiež cvičí sm-systém, nasadili jej na noc korzet, takže dúfam, že táto liečba pomôže. SM-systém cvičím aj ja 1x denne, dcéra 3x denne.
Riešila sa u tvojej dcéry skolióza korzetom?

manzanillaa
25. apr 2015

Ahoj, mne určili skoliózu asi v 18tke, neviem, aký stupeň vykrivenia mám, ale mám ju esíčkovú a vykrivennú aj do boku...z mojej skúsenosti viem, že keby som si operáciou mohla pomôcť, tak by som šla..Teraz mám 31 rokov a takmer permanentné bolesti chrbta...najviac sa to zhoršilo po pôrode, kedy som takmer pol roka nemohla spať na chrbte, lebo som mala problém vstať z postele...aj pri menšej námahe ma chrbát bolí a druhé dieťa sa bojím mať preto, že to s chrbtom nezvládnem...chodila som po pôrode na rehabilitácie, ale tie pomôžu len na krátko a rehabilitačná sestra mi povedala, že po druhom dieťati asi skončím na invalidnom☹...proste, do smrti musím cvičením chrbticu nejako udržiavať, aby som mohla fungovať..neviem si predstaviť, že by som mala pracovať niekde za pásom, by som po týždni bola nahratá...

ta_nasa
25. máj 2015

Ahoj ja mam operovanu skoliozu sice uz davno (v r.96 ako teenagerke) ale ked potrebujes radu kludne sa pytaj 🙂

katka1981
25. máj 2015

Mam kolegynu, ktora mala silnu skoliozu a v 15-tich rokoch ju operovali, dali jej nejaku titanovu tyc, lebo bola taka pokrivena, ze jej tlacilo na organy. Operacia dopadla podla mna super.

tykat
27. máj 2015

Cvičenie ak nie je správne nepomáha...musí mať niekoho kto ju naučí naozaj dobre cvičiť, musí vedieť čo kedy kde zapojiť, aké svaly napnúť, čo ju má "bolieť"...deti cvičenie flákajú, sestra má hroznú skoliózu (S-kovitú a ešte aj pootočenú okolo osi), pritom športuje, cvičí, zdravo žije. Má to zanedbané z detstva a to ako dieťa denne cvičila ale teraz ako dospelá priznáva, že to rýchlo odcvičila aby mala pokoj.

Viete aj prečo má skoliózu? Rýchlo rastie? alebo iné príčiny?
Inak čo som videla sú sj také obleky-vesty ktoré si pacient navlečie a nútia ho správne držať telo.

lenkabuckova
27. máj 2015

Moja dcérka ma tiež skoliózu, zistili jej ju v 6r. a už má 8r. Tiež nosí korzet, mala ho 23h. ale v BA doktorka zistila že má hipotóniu tak ho má len na sedenie v škole a na spanie. Tiež cvičíme sm systém ale viacmenej to tu skoliózu iba zafixuje pokiaľ je už v dosť silnom štádiu. Vraj je dobré aj plávanie. Tiež nám doktor vravel o operácii pokial bude rýchlo rásť a bude sa horšiť, zatiaľ má malá 33stupňov do S vykrivenie. Na kontroly na ortopédiu chodíme každé 3-4mesiace.

zvonilka111
10. jún 2016

Aj my sme dnes boli merat korzet.Aj som si poplakala.Lebo dcerke sa to za 9 mesiacov zhoršilo .Mala16. Teraz mame 22. Ako vam deticky spali v tom korzete?da sa v tom len na chrbte?ci aj na boku....nevidela som tom to naživo.Dnes ju len sadrovali. Nemame ho este doma..Ďakujem pekne za odpoveď 🙂

anitka321
5. okt 2016

@monikakicova
Ahoj, tiež som bola na kontrolu s dcérou a jej skolióza sa zhoršila. Odporúčajú jej operáciu. Ako si sa rozhodla ty s dcérou- ak to chceš rozoberať. My sa totižto nevieme zhodnúť a tým pádom ani rozhýbyť. Čas je proti nám, naša už totižto bude mať 18 rokov.

kaja0210
5. okt 2016

Ja som bola operovana na skoliozu pred 14 rokmi ( mala som k tomu 14 riko ) to robili iba v BA a to docent Rehak, dnes je velka hlava na Ruzinove. Napiste mi spravu ak budete chciet viac info, maminky ktore si tym nepresli a nezazili to vam moc neporadia 🙂

monikakicova
autor
5. okt 2016

Ahoj, moja dcera ma teraz 16 a museli sme isť na operaciu, bola operovana teraz v marci v Žiline, no je to take všelijake, vyrovnali jej to krasne, dole mala 85 stupňov a teraz ma 20 ale žiadne vybočenie neni vydieť, teši sa že môže vziať obtiahnute tričko, ale hore mala 65 stupňov, tiež jej to vyrovnali na 23, bolo to krasne rovne, / už jej to rotovalo/ ale v kupeľoch v Kovačovej asi tym cvičenim, ja ani neviem ale spravil sa jej hrb, to ju aj boli, teraz chodime na nervove a chcem magneticku, tak uvidime ako to bude ďalej, a ako je to u teba, všetko OK, od tvojej operacie už prešlo veľa rokov.
@kaja0210

kaja0210
5. okt 2016

@monikakicova Ahoj mne zakazali ist pol roka minimalne po operacii do kupelov, nosila som iba korzet a to nonstop, ak neratam sprchu vecer. Aj ja som to mala dost zle a celkom fajn mi to zrovnali aj ked lopatka odstava stale - ale uz to nie je taka katastrofa a ti co ma nepoznaju si to ani nevsimnu, pretoze nenosim obtiahnute tricka - skor oversize, teraz sa to nosi, takze aspon mam vyhodu 😀 Dufam, ze to date nejako do poriadku lebo ten hrb tak skoro po operacii tam nema co robit. Inak mne tri roky po operacii vytiahli vsetky tycky, pretoze mi vyskocili.....

kaja0210
5. okt 2016

@monikakicova a co sa tyka cvicenia je dolezite, ale az ked sa kov pekne zrastie, lebo ono sa to casom bude posuvat, ale ja som uz 14 rokov po a posunulo sa to o par stupnov, kazdy rok nejaky jeden - takze to nie je az take strasne...bolesti mam obcas velke, obcas ziadne, podla pocasia a toho co robim..ci vela upratujem a tak...ale ja s tym zije da sa to, takze nestukam, nefnukam, chodim, som tu a to je hlavne 🙂

dimahobby
20. jún 2018

Dobrý kto už bol na operáciu skoliozy mam skoliozu. Bol som u lekara pred 5mesiacmi a mal som 31stupnov ale mam pocit že sa to zhoršilo jemito vodno ked sa predklonin asi by som chcel ísť na operáciu. Len mam obavy ako to dopadne. A či nebudu komplikácie a bolesti alebo či mi to neobmedzi život či budem. Robiť po operaaci všetko tak ako doteraz. Kto ma stim skusenost prosim napiste mi spravu dakujem

derdia
20. jún 2018

@egiginka prosim ta a kto to je?mna strasne boli chrbtica aj na dotyk....nosim malu cele dni...ale ma len 6300 gr a rano vstavam ako mrtvola😢otras...a to nemam ani 30 rokov.....

dimahobby
20. jún 2018

A bola ste u lekara? Aj ja ked som mal 12-14rokov mal som to na haku bolo mi to jedno. Ale už teraz niè bojujem z vlastním telom. Niekedy si aj poplakam nad tym zavidim ludom rovní chrbát môžu nostit rvozne tričká ale ja nie ja musím krišna vetsie.

dominikaa18
30. aug 2018

Ahojte napíšem Vám moju skúsenosť s operáciou 🙂 mesiac a pol po operácii viem,že je to ešte málo ale musím napísať že mám dobrý pocit z toho že som na tu operáciu šla . Bola som operovaná v BA primárom Liščákom ktorý mi vyrovnal chrbricu zo 48 stupnov v hornej casti a 60 stupnov v hrudnej casti na 12 a 16 stupnov . Fakt velmi šikovný . Prvé dni boli náročné ale ako som došla domov každým dňom sa to začalo zlepšovať. Teraz sedím , chodím aj po vonku (samozrejme všetko s mierou ) a cítim sa fajn . Verím že po rehabilitáciach bude ešte lepšie .

katka1981
30. aug 2018

@lili91, ahoj, prosim ta nahodou tie cvicenia nie su na nete? dakujem

katka1981
30. aug 2018

Viete mi prosm doporucit naozaj dobre rehabky v BA? Dakujem

radu_lienka
30. aug 2018

najskor este daky iný lekár , a korzet?

zuzana247
30. aug 2018

@katka1981 SM system je najlepsie ked ta nauci cvicit vyskoleny clovek na to,inak si mozes viacej uskodit.

lenqua_12325
30. aug 2018

Len to nie, veď ešte rastie.

daniel69
30. aug 2018

Mám to isté doma so synom, má 16, po viacnásobných konzultáciách u rôznych špecialistov zatiaľ znie rada neoperovať, cvičiť, je vo fáze prekotného rastu. Na cvičení sa všetci zhodli,bude
V zariadení Revitalis, Lucia Merceková.

0silvia0
30. aug 2018

@dominikaa18 ahoj, kedy sa ti najviac skrivila chrbtica? Aj si cvičila a rehabilitovala a napriek tomu sa ti vykrivila?

rajna
30. aug 2018

Aj ja mám skoliozu. Asi od 10 rokov. Jednu lopatku mám dokonca nižšie ako druhú. Voľným okom to nevidno. Len ak sa človek na to zamera. Mamka sa bála má dať operovať. Cvičila som doma. Bola som aj na liečení. Mám 30 a bolesti žiadne.

dominikaa18
30. aug 2018

@0silvia0 ahoj , skoliozu mi zistili v 13 tich a vtedy som začala rehabilitovať s fyzioterapeutkami , neskor som bola aj na kupelnej liecbe v kovacovej ktora mi trosku pomohla . Nosila som aj korzet , niekedy som si chodila zaplavat a cvicila som aj tu spominany sm system. Všetko mi pomohlo chvilkovo a ajtak sa mi krivka zhorsovala . Az teraz v 18tich som si povedala že už radšej operáciu.

seblicek
30. aug 2018

@dominikaa18 Fúha, to ťa celkom obdivujem, ja by som sa na operáciu asi nedala. Podľa mňa tieto veci čo si popísala pomôžu, len dlhodobo to treba dodržiavať, najmä to cvičenie 🙂