Mám dať 3,5 ročnej dcérke vybrať nosné mandle?
ahojte malá ma zväčšené nosné mandle a v pondelok bola na pohotovosti s tým ju bolí uško.nosno-ušný doktor povedal že nás odporučí na výber mandlí.Bojím sa toho aby nemala volaké následky.chcem sa ešte opýtať či niekto bol na operácii v Považskej Bystrici? Ďakujem
vyber nosnych mandly nie je operacia len zakrok robi sa to aj bez narkozy. je to sup sup a za 2 hodky mozete ist domov. moje deti boli viackrat na mandliach kedze dorastaju a su bez nasledkov. akurat nebude tak casto chora a moze lepsie pocut kedze jej mandle nebudu tlacit na usne bubienky
Pokial sa mandle vyberu spravne, nic nedorastie. Ked sa bojis konzultuj to s viacerymi lekarmi a ak sa viaceri zhodnu na vybrati, tak daj vybrat. Osobne by som bola za lokalnu anestezu. Mne tak tiez brali a dnes sa to robi este setrnejsie a nemusi byt dieta 4 dni v nemocnici same ako som bola ja. No ajtak z toho traumu nemam.
vrelo odporucam vyber.......dcera sa po tom zmenila ....vyberali jej ked mala 4,5 roka....vsetky, aj nosnu aj krcne..... v celkovej anesteze a poobede sme sli domov (sukromna klinika) .... odvtedy ziadne choroby, ziadne chrapanie, zacala jkrasne vsetko jest..... Hlavu si bucham, ze sme to neriesili skor, vlastne to vsetko bolo na moju ziadost ked som si zacala zistovat suvislosti medzi jej anginami a nechutenstvom jest a hroznym chrapnim......... Dr povedal, ze nech si skusim dat stipec na nos a tak jest...ze nemala ziadny priestor uz na dychanie nosom, ze v takom stave uz boli.... proste nevahaj.....
Malú robili v PB minulý rok, nosné aj s krčnými naraz.. Neboj, je to v pohode, absolútne v poriadku..
My sme davali akurat pred tyzdnom vyberat. Tiez v sukromnej klinike v narkoze. Pretoze v narkoze sa to robi chirurgicky, t.j. krasne to povyrezavaju a nakoniec zalaseruju, takze riziko dorastenia je iba nejake 2%. Ambulantne sa to robi iba vytrhnutim takou sluckou a riziko dorastenia je o dost vyssie. Tak nam to bolo vysvetlene. My sme ale do celkovej narkozy isli aj preto, lebo nam uz ta zvacsena nosna robila problemy s uskom. Tlacila na Eustachovu trubicu, robila sa vodicka v uchu, zhorsoval sa sluch, takze jednym vrzom mu poriesili aj to usko. My sme isli na zaklade toho, ze posledny rok mal obrovske zdravotne problemy - horne dychacie cesty a z toho az dva krat zapal pluc. Mal ju taku obrovsku, ze sa mu tam drzali hlieny co je paradna poda pre mnozenie bakterii a hnisu. Soplik sme nijako nevedeli dostat von a zatekal mu. Verim, ze uz teraz bude po problemoch :D
pokial je to naozaj nutne, tak ano. Nam to tiez odporucali, ale nejdeme. U nas sa robi v len v celkove anesteze a toho sa ja bolim. Pokial nema nejake extra problemy tak nepojde. Moja by si mala dat vybrat nosnu mandlu a zmensit laserom krcne mandle. Ja mam podobny "problem" ale tiez nejdem, Zrusila som operaciu. Pokial sa nosna mandla vyberie spravne, aj s tym vackom, tak nedorastie, ale to nikto nezaruci 🙂
Ja som z nasej krcnej lekarky mala taky pocit, ze vybrat a hotovo, bez toho, aby tam bola nejaka pricina (ani nechrape, ani nedycha ustami), ze aj ona dala vybrat svojim detom a hotovo. Ja som to zobrala tak, ze to nakazuju kazdemu malému pacientovi 😒
Nevahaj, my sme boli na vyber nosnej mandle v Ziline, v decembri, vo stvrtok sme isli, v piatok doobeda nas prepustili. Mala krasne spinka az sa chodim pozerat, ci vobec dycha. Ziadna lokalna anesteza, bola v celkovej, lekari su velmi sikovni. S PB nemam skusenosti ale nie su dobre referencie na nemocnicu. Ja som lekarov v ZA poznala, takze som to mala trosku jednoduchsie. V kazdom pripade, ak ju treba odstranit tak nevahaj, uvidis, ze sa malej ulavi. Mne anesteziologicka povedala, ze mala bola velmi zahlienena a ked ju extubovala, tak spolu s kanylou tahala aj hlieny ☹ Nad lokalnou anestezou som ani nepremyslala, pre mna je to vacsie riziko ako celkova.
baby nas caka tiez vyber nosnej mandle kvoli castym zapalom stredneho uska :( tak dufam ze aj u nas sa to polepsi.
Ja riešim presne toto isté, malá má 3,5 roka a vkuse soplíky už popila toľko sirupov, že až. Teraz chodíme na krčné do KE a tam ju liečia, už povedali aj o operácii, vraj jednodňová chirurgia. Sme objednané na kontrolu na týždeň v stredu ideme tak som zvedavá čo povedia, teraz má sirup a sprej do nosa, ušká má posunuté neviem čo to znamená ale vraj je to teraz skreslené lebo je veľmi zahlienená a nosné mandle má stredne veľké. Ja som to riešila aj preto, lebo malá aj v lete na kúpalisku zasoplená a často rozpráva cez noštek tak fufne, má zapchatý nos. A susedka už idú teraz na operáciu, tiež má taký problém jej dcérka 3,5ročná
ak je to potrebne, tak chod. Ta ako pisali baby predo mnou, tiez odporucam celkovu anestezu, vtedy tu mandlu vyberu celu aj vsetky zbytky poodsavaju, takze dorast by uz nemala. A ak nedoverujes vasej nemocnici, poobzeraj sa po nejakej sukromnej klinike. Su to sice peniaze navyse, ale stoji to za to (hlavne kvoli detom)
Moj syn ma pol roka po vybere mandli a na jeho soplikoch a kasloch to vobec nic nezmenilo.. mava ich presne tak isto casto ako predtym....
my sme boli akurat dnes na kontrole..vyber nosnej v celkovej anesteze, ziaden problem po zobudeni, nemas sa coho bat, ak je to nutne netreba cakat, maly bol stale zahlieneny, dychal ustami, chrapal jak drevorubac 😀 a nepamata si vobec nic iba ze pozeral rozpravku 🙂 takze ziadna trauma
Doporučujem. Kamarátka bola s malým a pochvaľuje si. Nechcel im jedavat, kričal, často chory,... oni boli v Bratislave a boli spokojný. Malý mal 12, 5kg a robili ho pod plnou narkozou.
Sú spokojný
my sme dali vybrat mandle 3.5 rocnemu velmi mu to pomohlo.ako nastupil do skolky bol stale chory,kasel,sople,stale bral Atb,ako sme dali vybrat byva velmi malo chory a ak je tak len nadchu aj tu vyliecime rychlo.ja mozem len doporucit.nam to velmi pomohlo.
Jednoznačne áno,moja malá odporúčené už dávno a stále som váhala.Potom ked prestala počuť na jedno ucho a zaostávala v reči sme šli.Tak jej to tlačlo na eustach. trubicu,že už nepočula.Ráno sa budila s plačom,v noci sa totiž dusievala a chrápala tak,že samú seba zobudila,odkedy je mandla von,rána vstane vyspatá a v noci sa ani raz nebudí.Jednoznačne odporúčam.A v narkoze potom už nedorastu.Ak v lokálke dorastanie je časté.
Jednoznacne ano,my o urobili a nic lepsie sme ani spravit nemohli.,Odkedy ich ma vonku bol za rok a pol chory len raz a to zvladal bez ATB dovtedy sme byvali chory 2x do mesiaca s horuckami ktore nam zrazali v nemocnici....
Aj nám vyberali mandle,keď sme mali štyri roky,ale neľutujem absolútne.Do troch rokov sme nepoznali anitibiotiká a keď sme nastúpili do škôlky,hneď do Vianoc sme mali troje.Potom sme vybrali madle a ako keby uťalo.Teraz sme už prváci,ale tak poriadne sme ani neboli odvtedy chorí.
jednoznacne ano,mojej 4rocnej dcerke vyberali pred tromi tyzdnami v celkovej narkoze a vecer nas uz aj pustili domov 🙂 tiez sme mali zväcsene a pomohlo nam to,robili jej to v celkovej narkoze boli sme v trnave a sme velmi spokojni
milé mamičky, my sme museli teraz 10.2. odvolať výber mandlí, lebo malý 4r. ochorel, ale presunuli nám to. tiež som na vážkach, lebo čo nastúpil ako 3r. do škôlky, tak bol stáre chorý, nakoniec sme skončili v nemocnici s ťažkým zápalom pľúc, pričom mal už ľavé pľúcko nefunkčné, ale je to bojovník a rozdýchal ho. Vždy mal soplíky, ktoré mu zatekali, boli sme aj na liečení a od vtedy bol raz chorý, na čo mu zabral pamycon do nosíka. Od vtedy používame tatranskú sprchu na preplach nosíka a všetky neduhy ako chrápanie, dýchanie otvorenou puskou sa stratili. Preto som si vyžiadala kontrolnú fibroskopiu, lebo sme čakali 6m na termín výberu mandlí. Podľa lekárky má mandlu zväčšenú stále, ale nechá na nás, keď nemá teraz problémy, či ju necháme vybrať. Rozhodli sme sa, že áno. Tak snáď neurobíme blbosť. Lebo syn je mimo kolektív od liečenia, preto zrejme nebol chorý, len čo ak znova nastúpi do škôlky??? My máme teda ja potvrdený reflux, ktorý sme liečili a zdá sa, že úspešne zatiaľ. A ešte jedna vec, malý zle rozpráva R, tak dúfam, že sa to tým upraví aspoň čiastočne.
Môj syn bol do 3 rokov stále na antibiotikách,mal 3 krát zápal stred.ucha,raz zápal pľúc,tiež časté soplíky a pod.Boli sme v Hornom Smokovci na diagnostiku,tam mu zistili nar. imunitu a nábeh na astmu.Máme veľmi dobrého odborníka v Piešťanoch na nosné dutiny,a ten nás poučil asi takto.Nosná mandla je zbytočný orgán,kt.nemá v tele žiadnu vážnejšiu funkciu,ak prekáža v dýchaní,alebo spôsobuje časté ochorenia alebo je zdrojom nejakého bacila ,je dobré ho odstrániť,časom môže narásť znovu.Krčné mandle majú funkciu akéhosi filtra a sú dôležité.Deťom sa dutiny vyvíjajú do 7 roka života,preto sú dovtedy dôležité,ak nie sú zdrojom nákazy, napr.zlatý stafylokok a pod.Keby sa vybrala ,je tam možnosť prepuknutia astmy..Synovi vyberali nosnú mandlu ako 3ročnému,lebo bola veľká a mal preto do polovice ochrnutý jazyk a veľmi zle rozprával,neverili by ste ale do mesiaca začar krásne hovoriť.Potom mu brali nosnú 2.krát,keď mal 6rokov,lebo opäť narástla,na krčnú nás posielala lekárka od 4 rokov,ale tento lekár nám povedal,že nemáme dôvod ju vyberať.Až keď mal 7 rokov,mal ju veľkú a zjazvenú a prekážala,až potom sme šli.Dnes sa drží,do roka je tak 2krát .chorý.My sme boli 1.krát v TN,v celkovej anestézii,malý to znášal po prebratí veľmi zle,2.krát sme boli v Piešťanoch,ambulantne,len s pilulkou na oblbnutie,a to bolo lepšie,trošku poplakal ale žiadna trauma,keď sa trochu vyspal ,bolo všetko ok.Krčné boli v narkoze,to už ani inak nerobia a to asi 2 týždne nerozprával.Takže nosné odporúčam preč ,krčné by som preliečovala do tých 7 rokov a potom dala preč.Držím palce.
Inak skor nez zabudnem. Chcem neskutocne vyzdvihnut, podakovat a pochvalit cely personal DFN na Kramaroch. Od zdravotnej sestry, ktoru sme stretli na schodoch a ani neviem jej meno no stratili sme sa tam a ochotne nas z 3 poschodia odprevadila na prizemie... Az po pani upratovacku na WC, ktora bola trpezliva a pockala kym sa tam vysmochtime... Nehovoriac o fantastickej mudr. Zajickoej ORL... vysvetlila a ten ludsky pritup no super... a mudr Kunzo nepriek tomu, ze fibroskopia vobec nieje prijemne vysetrenie a mala si aj poplakala pan doktor bol neuveritelny poradil a pohladil dusicku tiez vsetko vysvetltil aj ked tam teda naozaj toho maju dost a obdivujem .. Ako detixky z celeho Slovenska... Vsade cakate ale inak sa neda a ku kazdemu individualny a pritom pozitivny pristup...
Takze my uz len teraz z papiermi od tychto PANOV DOKTOROV popozenieme nase pani doktorku pedistricku, imunologicku a aj alergologicku aby si naozaj robili svoju robotu a zbytocne v nemocniciach neprepchavali cakarne pripadmi, ktore niesu akutne... NAOZAJ OBROVSKA DAKA A mile mamicky... ak by mojej dcere predsa len vyberali mandle...nejdem nikde len do statnej nemocnice Kramare...
ano daj ich vybrat tie mandle nosne ked nedas vybrat tak budu horsie priznaky na dietatku ano vyberu ale aj sa moze spet vratit na vibratie mandli nosu mojmu synovi vyberale dva krat a tu je zije neboj sa cim mensi tim mensia bolest dietata aj mne uz vyberali ale ustne ked som mala 12 rokov a pisem ti daj vybrat mandle lebo budu vecie komplikacie ked das vybrat vsetko bude dobre u dietata aj lepsie sa mu bude dychat

urcite odporucam, nas doktorka dlho nechela poslat pritom sme vedeli ze mame velke mandle a skoncili sme zo zaliatymi uskami a museli nm popri vyberu mandli prepychovat uska a v jednom mame od novembra rurku cize nemozeme chodit na plavaren ako sme mali v plane dokym ju nevytiahnu...a plusy. ziadne sopliky, horucky, nechrapeme, a zaciname rozpravat 🙂 odporucam do celkovej anestezy, pri tejto technike je najmensia sanca ze dorastie