Mám dať dieťa s kašľom do škôlky?

korytnacka1
3. sep 2017

Dieta zacalo den pred nastupom do skolky hrozne kaslat, kychat. Zvysenu teplotu nemal/nema. Zacalo to este v piatok no to len tak sem tam zakaslal no nie casto, az vcera vecer sa to zhorsilo. Podali sme sirup proti kaslu (bezne volno predajne lieky na kasel moc malemu nezaberali/ nezaberaju), inhalujeme no pomaly sa stav zhorsuje , maly takmer celu noc prekaslal. Nastupi ci nenastupit zajtra do skolky? Bojim sa aby neochorel este viac po nastupe do kolektivu.

rrybka
3. sep 2017

Rano ist k lekarovi nech popocuva

nufiatko
3. sep 2017

@korytnacka1 ved Ty si rodic , musis najlepsie vediet co je pre dieta dobre .

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@rrybka maly sa tesil na prvy den v skolke, dnes sme maly ist kupit kvet...nemam ani ako odhlasit stravu na zajtra. No nic, asi neostava nic ine ako ist k lekarovi. Ak to teraz podcenim moze to byt este horsie, aj predtym sme byvavali takto chory aj 2 tyzdne. Nikdy nam moc ziadne volno predajne lieky nezabrali , len ATB, aj na kasel. Asi to urobilo to pocasie, z tepla prechod do chladnej jesene ☹

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@nufiatko ja viem len som chcela poradit. Ani predtym v skolke moc nebyval pretoze bol casto chory, na pondelok sa moc tesil, je mi to luto.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

Mrzi ma to, cele 2 mesiace bol zdravy, nic mu nebolo, ani nadcha a zo dna na den, prave ked ma nastupit do skolky ochorie. Dalo sa to cakat ked je vonku taketo pocasie.

andisko
3. sep 2017

@korytnacka1 ak sa mu to stale zhorsuje, asi sa mu to zazracne nezlepsi do zajtra. stoji to za to, aby ochorelo dalsich 5 deti v skolke vdaka nemu? ale u nas v skolke razili ucitelky teoriu, ze kym nema zlte sople a kasel, ze ledva zije, tak tam deti brali. takze tam mohol dat deti naozaj ktokolvek akokolvech chore ci zdrave, lebo tam aj tak nieco lapili. takze sa spytaj ak uciteliek, ak tebe osobne nevadi, ze ho tam davas choreho. ja choreho nedavam.

osky
3. sep 2017

Je velmi nezodpovedne dat chore dieta do skolky-skoly.
Ohrozuje ine deti aj ucitelky ze ich nakazi.
Uvedomujes si to?
A ucitelka nemoze ist kazdu chbilu marodit.
Tak.maka casto prechladnuta vystavena....
A spätna väzba je ze aj deti v skolke pitom postupne vystriedaju infekt...
Na druhej strane ani pre tvoje dieta nie je vobec dobre ist do skolky ked je chore.potrebuje domacu liecbu a svoj konfort a pokoj.
Ci sa tesil a ci nie je jedno.
Napokon,ked to prechodi bude sa to vracat ako bumerang.
Na kasel mu sprav cibuöovy sirup,na priedusky slany mastny obklad.raz dva bude v pohode.
Ak chces pis do IP

dzina007
3. sep 2017

No ak je to moc zle ze prekaslal celu noc tak by som ho do skolky nedavala. Predsalen je to stresujuce obdobie plus vela deti si buduje estelen imunitu. Nejde len o to ze aby tvoj neochorel ale aby nenakazil ostatne deti. Skolka ho pocka.
U nas inak stravu odhlasovat nemusis. Kto nepride do osmej do skolky a nenahlasi ze pride tak mu obed nenahlasia a nema ho. Popripade rano zavolaj do jedalne a ho zrus.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@dzina007
@osky
@andisko ahojte, urcite by som si nedovolila aby ochoreli dalsie deti od mojho, urcite pojdeme hned rano k lekarke no cele ma to mrzi, ako sme sa pripravovali na zajtrajsok, deticky tam budu mat program no on tam nebude. Kvietok moze doniest aj po vyzdraveni. Osobne si myslim, ze je ho dobre nechat doma aj vyse ako tyzden lebo aj v predtym, vratit sa po tyzdni/ tyzdni a pol prelieceny do skolky a do dvoch dni chory znova, uz predtym maval caste infekty dych.ciest. Mrzi ma, ze vzdy ked maly nejaky program tak tam nebol, napr.na karnevale nebol ani raz , ani na ziadnej besiedke ci podujati zo skolkou, ani raz

libka1
3. sep 2017

@korytnacka1 to tak byva, ze deti ochoreju ked je to najmenej vhodne. Bezte k lekarovi a ten ti povie co dalej. Kvietok moze zaniest aj ked nastupi o tyzden neskor.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@libka1 vsak ano, to je to najmenej 🙂.

dzina007
3. sep 2017

Ja neviem u vas v skolke je prvy den program? U nas ziaden. Lebo ved dost deti vie plakat treba ich ukludnovat prve dni su hekticke. Moj starsi sa bojim ze uz od brany bude revat ze on sa tam vratit nechce.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@dzina007 som pocula, ze maju mat nejaky maly program, asi zalezi od skolky

tinara23
3. sep 2017

@korytnacka1 sme na tom tak isto. dnes do rana zachvat laryngitidy, a zacalo to uplne nevinne dva dni obcas kychla, vcera uz sople a do rana zachvat, bez teploty. cele dva mesiace nebola chora. ale minuly rok v skolke uplna katastrofa, viac doma ako tam. ja ju do skolky v pondelok nedam urcite, a teda asi cely tyzden bude doma.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@tinara23 tak ako u nas. Ten nas drobec ani zvysenu teplotu nemava, akurat po tretom vyrezani mandli mu vyskocila vysoko teplota. Aj my cele prazdniny zdravy, az teraz no ked sa pozriem von z okna na to pocasie niet sa comu cudovat, ze deti choreju. Vo stvrtok nic, v piatok sem tam zakaslal no v sobotu pocas dna uz kychanie plus zachvaty kaslu, v noci katastrofa, rano isto hned k doktorke. Doma ho mozem nechat rovno 2 cele tyzdne lebo aj predtym chodieval do skolky prelieceny, vyse tyzdna doma, viac doma ako v skolke...a po 1 dni povedia nechajte dieta doma na preliecenie, je chory, hlavne ze takmer 2 tyzdne bral ATB, nic mu nebolo no musel ostat doma...

mikadooo
3. sep 2017

@korytnacka1 možno ísť ráno do škôlky, odovzdať kvietok a synček/dcérka môže pani učiteľke sami vysvetliť že príde až neskôr, lebo sa musí doliečiť? Samozrejme závisí akého máš malého, ak by bolo viac plaču ako radosti z toho že dal pani učiteľkam kvietok, tak to nemá zmysel. A - keby bolo u nás viacero takýchto zodpovedných rodičov ako ty... U nás bežne s kašľom, soplíkmi, rodičia sa tvária že "alergia", môžeš sa aj na hlavu postaviť. Držím palce nech ste rýchlo fit.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@tinara23 a co Vam zabera na kasel, nam z volnopredajnych sirupov a kvapiek nic a to ich je hodne v lekarnich, cibulovy sirup sme skusali, nic. Posledne zabral Paxeladine sirup na kasel no uz ani ten nezabera. Som zvedava co povie rano lekarka, zas ATB (vatsinou Zinnat alebo Augmentin duo). Neviem co s tym kaslom, je odolny voci kvapkam a sirupom

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@mikadooo dakujem. To by nebolo dobre ani pre syna (5 r.)
ani pre kolektiv, ine deticky by mohli hned ochoriet co by sa nepacilo druhym rodicom. On alergik je no neviem o tom, ze by prave teraz bola jeho alergicka sezona v tomto pocasi. Toto pocasie je samo o sebe na prechladnutie, ochorenie

hettinka
3. sep 2017

@korytnacka1 ak by si pri každom kašlíku alebo soplíku dieťa hned nedala do škôlky, to by asi chodilo tak 3 dni z celého školského roka
no vo vašom prípade, keďže vidíš, že sa to zhoršuje a pravdepodobne to nie je alergia, tak by som ho nechala ešte týžen doma a poslala ho do kolektívu preliečeného.
ATB by som na to nedávala, jedine pri vysokom CRP. Z mojich skúseností, ATB deťom úplne zničilo imunitu a dostali sme sa do začarovaného kruhu, boli choré, tak brali ATB, tie znížili imunitu a zasa rýchlo ochoreli. Ked som prestala dávať ATB (Dr. predpísala a ja som nedala), tak sa stav postupne oveľa zlepšil, vymotali sme sa z toho.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@hettinka dakujem za radu. Urcite zajtra, ani cely tyzden do skolky nepojde. A urcite nie je doma pri kazdom sopliku, to by v kolektive nebol uplne vobec. Predtym byval chory kazde 2-3 tyzdne, co sa tyka liekov zaberaju mu iba ATB, uz sa skusali aj lieky len na predpis (nie ATB) a na kasel nezabralo, volnopredajne sirupy nic, cibulovy sirup slaby na tento druh kaslu, ma nabeh na astmu no ta sa nepotvrdila, inhaluje Ventolin, predtym pomahal pri nocnych zachvatoch kaslu no posledna noc hrozny kasel napriek inhalovaniu. Doma bude mozno aj dva tyzdne pretoze vatsinou ked nastupil do skolky po tyzdni, prelieceny, netrvalo 1-2 dni a chory znova. Nakoniec 3 tyzdne mimo kolektiv (vonku mohol chodit pokial bolo pekne). Co sa tyka nedavania ATB co by si dala dietatu ked ho az dusi a ine ako ATB mu nezabera?

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@hettinka nakolko mava takmer vzdy zvyseny zapalovu aktivitu (vysledky odberov) po RTG pluc je takmer vzdy zvolena ATB liecba lebo ina nam ani nezaberala, neviem co su toto za odolne bacile. Ked bol naposledy takto chory najprv lekarka nedala ATB, ze skusi ako to zaberie, po 3 dnoch este horsie, silny zapal pluc, hrozila hospitalizacia v nemocnici, po radeni z ORL a dalsimi lekarmi nasadili silne ATB, tie zabrali na druhy den. Takto je to stale, ze nam nic ine ako ATB, ano aj na kasel, nezabera

hettinka
3. sep 2017

@korytnacka1 dcéra síce nemala až takéto, že zápal plúc, ale ked mala 4 roky, dostala kiahne a potom každý mesiac silnú angínu, robili je vytery, stále ATB, potom aj akúsi podporú imunologickú liečbu brala, ale nič nepoáhalo a fakt sme sa zacyklili v tom, že brala ATB, 2 týždne potom OK a zasa chorá. Nejako ku jari Dr. už odmietala sama dať ATB, že toto nikam nevedie a odporučila nechať doma doliečiť.
Pomhlo úplné vybratie z kolektívu a PORIADNE doliečenie, nie že doberie ATB a šup do kolektívu, lebo bola prakticky hned chorá.
Ani sa ma nepýtaj, ako sme zvládli 3 mesiace bez škôlky, striedali sme sa pri nej celá rodina, nejaký čas sme ju dokonca denne vozili k svokre 30km hore dolu ráno, 30 poobede (spať tam nechcela), a potom v lete more, zmena stravovania a na jesen to bolo už podstatne lepšie.

Inak, u nás to bola aj psychika, dcéra do škôlky chodiť velmi nechcela, stále mala problém si zvyknúť a asi to súviselo aj s tou chorobnosťou potom.

maciatkolulu
3. sep 2017

@korytnacka1 naozaj mile, ze sa bojite, ci viac neochorie, predpokladam, ze by vas mohlo rovnako trapit, ci nahodou nenakazi ine zdrave deti..... Takze za mne dieta, ktore prekasle celu noc nepatri do skolky. AJ z pohladu jeho zdravia a imunity a aj z pohladu na ine zdrave deti. Akoze fakt nechapem, ako moze vobec niekto dat takuto otazku, ved snad je to vase dieta a viete kedy je chore a co mu vlastne je, ale predpokladam, ze ked prekaslalo celu noc, asi velmi vyspate nebude a jeden den zase nepomoze na zlepsenie stavu. Niekedy mi rozum stoji☹

nini1010
3. sep 2017

@korytnacka1 a tebe si sa ako velmi pacilo keby si doviedla zdrace dieta do skolky a iny rodic by doviedol uchrchlane ine dieta? Kolko si myslis ze bude trvat kym nakazi ostqtnych?den,dva?co tak sa na to pozriet takto?

deti95060810
3. sep 2017

ja by som išla k lekárovi...

maciatkolulu
3. sep 2017

@korytnacka1 a navyse vzhladom k tomu, na rodicaku predpokladam, tak uz vobec nerozumiem, preco vobec nasledujuca otazka....

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@nini1010 nepacilo praveze no on tak ochorieva takmer vzdy, zdravy prelieceny po tyzdni a pol az dvoch do kolektivu a do 1-2 dni chory opat. Urcite beriem na vedomie, ze by mohol nakazit ine deti no nech teda aj iny rodicia chorych deti nechaju to svoje doma ked kasle lebo hoci bol vzdy prelieceny aj tak ochorel zas v skolke od niekoho dalsieho ☹

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@maciatkolulu urcite pojdeme k doktorke no nechcem do neho znovu pchat antibiotika. Od piatku davam Sinecod sirup no nepomaha. Cez den teraz nekasle vobec, minimalne, je to rozdiel oproti tomu aky kasel mal v noci. Rano trochu pokasliaval a teraz vobec. Teplotu ani soplik nema. Kebyze ho sam rano do kolektivu mohlo by sa to este zhorsit a mohli by ochoriet dalsie deti v triede.

maciatkolulu
3. sep 2017

@korytnacka1 aha.... inak ja netvrdim, ze mate bezat k dr, co je podla mna zatial zbytocne, pokial teda nema nejake ine, ochorenie a ine problemy, ved nema teplotu a stav podla toho co popisujes nie je akutny, len nerozumiem otazke, ci by mal ist do skolky... Ja som chodila s detmi k dr, ked to bolo nevyhnutne, teda ked mali horucky dlhsie ako tri dni a neustupovali, respektive, ked ich stav nebol dobry a nie s kaslom, atb brala prostredna naposledy v siestich rokoch a teraz mala, kedze dostala sarlachovu anginu a to ma 17.... takze tolko k tym lekarom a najstarsia brala naposledy ako sedemrocna, odvetdy nie a to bude mat 20.... ,mozno to bolo aj tym, ze ked mali co len trochu kasel, nadchu a celkovo neboli vo svojej kozi, som ich nedavala do kolektivu aj kvoli nim a aj kvoli nam a chvalabohu, boli sme kolektiv rodicov, ktori to takto dodrziaval a preto neboli medzi detmi vkuse nejake potvori v kolobehu. Ani v skolke a ani v skole. Nuz a dr sme vylucili na naozaj nevyhnutne pripady kedze tiez to bolo, kaslik - atb, bez vyterov a pod. Tolko k tym navstevam dr.

korytnacka1
autor
3. sep 2017

@maciatkolulu u nas vzdy nelieceny "nevinny kaslik" prerastol az do zapalu priedusiek az zapal pluc. Ak to podcenine hned na zaciatku bude sa len a len zhorsovat. Ked nebezim hned k dr.ale cakam za par dni sa mi dieta zacina v noci dusit, kaslom. Pre zachvaty kaslu nemoze dychat, uz boli aj take stavy, ze sa vygrckal no nebolo lepsie. Trochu ma "stve" ked ja davam do kolektivu riadne preliecene dieta a po par dnoch mi dieta ochorie, volaju zo skolky, ze riadne kasle pricok bol prielieceny, den pred aj na kontrole u dr.,zdravy a znova ochorel od niekoho v skolke.