icon

Mám dať dieťaťu antibiotiká pri horúčke?

13. mar 2024

Od minulého týždňa večera štvrtka dostal synček (2roky) horúčku 39. V pondelok sme boli u dr, keďže stále teploty boli aj cez víkend 38-39
Crp teda vyšlo v pondelok 30 ale ATB nedávala
ˇ ( dnes) v stredu vyšlo crp 30,5 čiže za tie dni to nekleslo ani moc nestuplo.
Nekasle nekycha, trošku tečie soplik z nosteka a Trošku ma akurát červené hrdlo
Je Čulý hravý papa pije, cika, ani nevyzerá ako keby ani mal teploty.
Od včera sa intervaly medzi antipyretikami predlžujú, uz mu nestúpa tak rýchlo teplota ani cez deň ani v noci. Cca 6 hodín vydrží teplota dole do ďalšieho stúpania
Dnes mu dr predpísala už ATB len nie som zastanca dávať za každú cenu. Tak váham či dávať alebo počkať ešte deň dva?
Crp do 40 je vírusovy infekt tak neviem ci dávať ATB v tejto situácií.
Mali ste niekto podobnu situáciu?
Vďaka

miskaska
13. mar 2024

U deti su hodnoty CRP na zacatie ATB nizsie nez u dospelých. Mne sa zdá skoro týždeň s teplotou dosť dlho a ATB by som dala.

u detí s horúčkou je podozrenie na vírusovú infekciu, ak pri trvaní choroby viac než 12 hodín je hladina CRP pod 20 mg/l a klinické príznaky jasne nepoukazujú na vážnu bakteriálnu infekciu.
ak je hladina CRP nad 20-40 mg/l, treba za príčinu horúčky považovať bakteriálnu infekciu.

matkahelka
13. mar 2024

@lb1984 prosim ta dychaj zhlboka a upokoj sa. napisala som svoj nazor a to, co by som robila ja. a mam svagra lekara, ktory tvrdi to iste, ze sa na SR sa jedia atb ako lentilky. mnoho lekarov dava atb bez relevantneho dovodu, ani autorkinmu dietatu dr.neurobila vytery, crp sa nezvysuje. lekar sa nechce zatazovat dalsimi ukonmi, tak sup atb

iwesska
13. mar 2024

Ked ma po tyzdni stale teploty tak to je dovod na ATB. Ja len k tomu CRP,ze to nie je svate pismo. Ja som mala CRP v norme a mala som zapal pluc,na kt.som dostala 2x ATB + inhalovat kortikoidy. Ak by uz vyzdravel,tak by nemal stale CRP 30,ale by kleslo.

bellaa3007
13. mar 2024

Netreba chodiť k lekárom, stačí sa opýtať tu na MK a dozviesť sa či máš davať antb alebo nie 🙄

lb1984
13. mar 2024

My sme mali v januári skončila brat 3.2. Suprax. Teraz 23.2 dostala infúzie Taximed po 7 dňoch hospi brala ešte suprax do 12 dňa, doteraz ešte pamycon. Nerieš početnosť podávaných atb to rieš to až keď bude zdravý chod na imunoalergologiu atd. Moja mala aj napriek silnejsim atb a ďalším po 20 dňoch je ok ziadne NU, žiadne hnacky nám dosť pomohli Enteriny, a to mala atb silnejšie keďže sa berú len infuzne alebo sa porad s Dr co je pre neho najlepšie aby si sa vyhla NU. V mojom okolí kolegynine dcérky detto 2 atb za 2 mesiace. Sú teraz samé koky, mykoplazmy atď. Tvoja Dr dala chorobe čas ale pravdepodobne sa nevyvija k lepšiemu....

monnci2226
13. mar 2024

mala si ziadat kontrolne vytery, mohlo nieco malo zostat a vratit sa to.... tazko povedat, doktorka nejsom. moj maly napriklad tiez nesoplil len ciry soplik mu vytekal obcas, teplotu mal iba jeden den 38.... u dr crp 41 a z vyterov pneumokok (ak by som napisala sem o radu urcite by som ani dr chodit nemala ked iba ,,jeden den,, teplotoval a ciry soplik je nic) .... takze takto fakt tazko povedat. urcite nabuduce ale radcej hned konzultovat s dr

lb1984
13. mar 2024

@matkahelka žijete na SR?

drahomirrra
13. mar 2024

ty kokos, toto je na sociálku. Týždeň trvajúce teploty sú obrovský predpoklad bakteriálnej infekcie, u decka ti CRP vypletí zo dňa na deň na 300 a potom im v nemocnici vysvetľuj, že si trúba. CRP je ukazovateľ ničoho, lekaár lieči pacienta, nie laboratórny výsledok, ježiši, pomoc!!!

lb1984
13. mar 2024

@drahomirrra to pochopia až keď zažijú ze srať na NU len nech to neskončí zle. Problém u malých detí je ze ako sa vedia rýchlo vyliečiť tak rýchlo sa im na malý podnet dokáže zmeniť stav k horšiemu. 😒

matkahelka
13. mar 2024

@lb1984 ano

lb1984
13. mar 2024

@matkahelka tak za mňa na SR minimálne v mojom okolí MUDr vždy s nasadením atb čakajú- co som čítala autorku tak jej Dr tiež čakala pomaly týždeň. Dvíhajú mi tlak ludia ako ty co tvrdia ze ostatní chcú dat atb lebo u nás je nadspotreba. U nás je taka nadspotreba ze matky atb vyberu dietatu nedajú lebo čítajú net a potom idú po ďalšie. Prip im pediater predpise do zálohy ak by sa ich dietatu cez víkend zhoršil stav ale matky tie atb nedajú lebo stav sa zlepšil. A potom ta kampaň s naduzivanim spôsobí ze sú deti kt majú reálny problém tak matky im tie atb nedajú ved načo mu pokazim črevnú mikroflóru, znicim imunitu na 6 mesiacov minimálne, načo deťom atb ved sa musia naučiť bojovať s bakteriami. Nikto tým matkám nepovie ze keď už raz tu bakteriu ma tak zbavit sa jej inhalaciou vincentky ani jazvecou masťou nedá ani sirupcekami to by v minulosti ta pliaga nemala 10% úmrtnosť. A jedine co tým spôsobia sebe a svojim deťom je ze otvoria príležitosť aby sa choroba mohla plne rozvinúť a pri dietati sú to hodiny nie dní, tiež ze keď už to dieťa chyti takú lakocinku bude sedieť doma a modliť sa aby za ten mesiac nechytilo obyčajnú infekciu - tak stačí si prečítať ze ak napr covid nasadne do mesiaca na pneumokokovy zapal pluc tam sa bavíme o umrtnosti pri dnešnej liečbe 20%. Ale sak načo atb skúsime vytrenovat imunitu lebo co mi matky co tu píšeme a radíme ze daj atb mi mame radi nadspotrebu.

banderaska29
13. mar 2024

Tak aby si vedela, CRP 40 je u dietaťa tak vysoké, ako keby u teba 80. ja nie som zástancom antibiotík, ale zdravého rozumu áno. ak má dieťa týždeň teploty, je najvyšší čas zapojiť teda ten rozum a pomôcť mu nasadením antibiotík. a aby si vedela, toto je maximálne nezodpovedné. ty si rob so svojim telom a zdravím, ako uznáš, ale za dieťa prosím rozhoduj zodpovednejšie.

simca06022011
13. mar 2024

@lb1984 presne si to trafila s tou nadspotrebou. S platí to aj s inými liekmi. Ja som po chlapovi mojom co.ledva býva chorý riadila jeho lekárničku a plnú tašku liekov z toho minimálne 5 ATB bolo, som niesla do lekárne... A lekári majú podobnú skúsenosť, koľkokrát im po bývalých pacientoch núkajú lieky pozostalí... cele krabice.

lucky_k
13. mar 2024

Ak ich dr po dvoch návštevach naordinovala, tak ich už nasaď, zbytočne k nej chodíš, ked ju nerešpektuješ...

lb1984
13. mar 2024

@simca06022011 ja to poznám z vlastnej skúsenosti ide víkend mrnava schyti horucky pediater do istoty nasadí nech nejdeme na pohotovosť zbytočne. Mali sme aj podozrenie na mykoplazmy výsledky trvajú 4-5 dni tak nám do istoty predpísal... ďalej mala teraz mala dobrat suprax vybrala celý sirup za 5 dní mala brat ešte jednu dávku tal nám predpísal ďalší ale z toho mala len 8ml zvyšok šiel do koša. Vyšla by jej jedna fľaša ale žiaľ dali jej ráno v nemocnici ... 🙂 ono sa ohanaju štatistikami ale tie nezahŕňajú všetko žiaľ v zahraničí sa každý sťažuje ze liečia paralelnom. U nás ešte máme Dr co im na zdraví záleží co sa zaujímajú a netrvá nám týždeň kým sa k nim vôbec dostaneme .... ale aj to dehonestujeme preto smerujeme tam kam smerujeme ..... našim deťom vytery, crp, rtg som zvedavá akú starostlivosť majú v zahraničí.... ale pomaly sa tam približujeme. Kde v minulosti matky nechali deti v 40 horuckach 3 dní ved moja mala keď prvý krát dostala 40 počas chrípky moja mama ze preboha let k pediatrovi nech na ňu pozrie teraz máme deti nechávať v 39 horuckach pomaly 5 dní.... 😒

maris5
13. mar 2024

Myslis, ze tyzden pchat do dietata antipyretika je lahsie pre detsky organizmus ako nasadit ATB, ktore predpisal lekar?

lb1984
13. mar 2024

@maris5 hlavne keď v pribalovych letákoch je napísané max 3 dní bez porady s lekárom. Taky nurofen 7 dní je iná lakocinka.... NU viac ako atb pre deti od 2 rokov schválený len niekoľko rokov dozadu 🙈

lb1984
13. mar 2024

@simca06022011 odobne sa tiež priznávam mam 4 ks atb pre seba doma, priateľ 2 a dcérka 3 co sme za tie roky nazbierali. Len zasa je pravda ze nemám odvahu bez súhlasu Dr vziať ☺

3petka
13. mar 2024

@lb1984 tak jedno je zobrať atb bez odobrenia doktorom lebo nevieš čo máš a či účinkuje na to čo máš. A druha aj lieky majú nejaký ten dátum min spotreby nie?

lb1984
13. mar 2024

@3petka keď v lekarni dajú nové máš tam dlhý dátum spotr niektoré 2-3 roky. Možno niektoré viac. Ono ja sa vždy s naším dohodnem podľa citlivosti na bakteriu ak mam také doma tak mi ich nasadí.... druhá vec ze v roku 2022 bolo obdobie kedy bol výpadok atb vtedy nám predpísal suprax nebol v celom PO tak sme dostali náhradu a po obvolani 6 lekarni som z jednej zobrala poslednú tak niekedy nieje na škodu mať aj doma. Zvlášť platí na uniflox a pamykon.

autor
13. mar 2024

Ďakujem všetkým za názor netreba hneď reagovať útočné a agresívne ale akceptujem vás ;) ATB som dala.

bluka2
13. mar 2024

Ja by som nedala, ale vidim, že už si sa rozhodla inak. Tak skore uzdravenie a nezabudni potom na probio

majka2
13. mar 2024

Toro isté mal.mali moje dve malé.deti 2 a 3 ročne obaja mali streptokoka aj moji malí začervenanie hrdlo bralo sa mu výter či ho náhodou nemá? Lebo ak ho má tak ako nurofenom ho nevyliecis.

simca06022011
13. mar 2024

@lb1984 ja sa priznám, ze keď moja začala byť chorá, klasika v 99% pred sviatkom, víkendom... s horúčkou! Vždy mala 39+. Išla som na pohotovosť hneď. Ja som nevedela čo jej je, pohotoovst cez cestu, aj naša lekárka tam pracovala pravidelne... malo ludi:D pozreli povedali a dobre bolo. Až časom som sa vycvičila

autor
13. mar 2024

@bluka2 prečo by si nedala? Probiotiká má Probiofix baby imun

autor
13. mar 2024

@majka2 nebrala žiadne vytery ani krv :/

bluka2
13. mar 2024

Lebo “ Je Čulý hravý papa pije, cika, ani nevyzerá ako keby ani mal teploty.” neznie to tak, že by na tom bol nejako zle, t.j. verim, že by si jeho telo s tým samé poradilo. Tu v Nemecku by si sa k tým ATB ani nedostala s takýmto stavom. ATB zničia črevnu mikrofloru na 2 roky… takže ja som svojmu dieťaťu dala len v krajnom prípade zatiaľ raz

matkahelka
13. mar 2024

@bluka2 neplytvaj svojou energiou. Slovensko sa k zapadu v tomto ani nepriblizilo. citaj komenty, uplne bezne ma domacnost par druhov atb "keby nieco"... a potom tu matky vyplakavaju, ake su deti casto chore. a preco asi? ta imunita je z toho total v prdeli.

jana_eyre_2
13. mar 2024

Veď zajtra to.bude 7dni čo ma teploty, vôbec by som neváhala.. ako to myslíš, že za každu cenu?

denithestrange1993
13. mar 2024

Lekarka to vie zhodnotit,pokial su predpisane tak nevidim dovod nedat.