Mám doma autistu?
Ahojte mamičky, ja už som tu písala dávnejšie diskusiu na túto tému, ale nejak sa toho veľa nezmenilo, u doktorky neustále dostaneme tu istú odpoveď, bud počkajte, alebo ešte ma čas, alebo do 3 rokov uvidime.... niečo sa mi ale na mojej dcérke nezdá, omnoho viac tatinovi však.... totiž ked som s dcérkou sama, reaguje na meno tak na 70% ale niekedy ani 50 krat vobec, na tatina reaguje na 20%, na návštevu 0%, na veci alebo na obrázky v knižke neukáže vobec, ked sa opýtam kde je havo listuje ďalej, keď si niečo prosí neukáže prstom, len pozerá na tu vec, pozrie na mňa, znova na tu vec a začne dupať nohami nech jej to dám, ale musím tipovať co chce.... keď jej poviem kde je lopta? Dones mi loptu, nedonesie, hra sa úplne s niečím iným.... ale čo mi začala robiť pred 2 dňami, keď sa opýtam ako robí havo, mačička, koník, proste zvuky zvieratiek, tak mi ho napodobni,neda papa ani ked tatino odchádza, ani ja, ani keď my odniekiaľ odchadzame, spraví tap tap ale nezopakuje vzdy, iba keď ho vidí v TV, po nás nezopakuje, neustale si niečo rozprava ale nerozumieme, že čo, no je to podľa vás normálne správanie? Nam sa to nezdá:/ ked nás zbadá usmieva sa a teší sa, pýta sa na ruky, rada sa mojka, miluje neporiadok, veci si neukladá na rovnú čiaru, nemá rada poriadok, je z neho akoby nervózna a hľadá veci z ktorých by neporiadok mohla spraviť, dcérka má 23 mesiacov... co si o tom myslite?
@pribinak mozem sa ta opytat na tu dysfunkciu ze mozno nerozumie reci ? Ako mu dopomoct? Moj syn ma v auguste tri roky a vobec nerozprava nedonesie co mu povieme nereaguje na nic. Ziadne napodobnovanie zvierat. Ked nieco chce ukazuje nato a krici da serus tatovi mne da pusu ked chcem pytam sa ho ides ku dedovi? To hned sa postavi a ide k nemu. Ale inak vobec nic nereaguje niektonanho nieco hovori ani nedvihne hlavu
@pribinak po pravde som nevedela ani ze niečo také je alebo co to vobec je ta vývojová dysfazia, no nič naozaj robíme asi obrovsku chybu ze a nou nechodíme na ihriska medzi deti 😔 ale.... dali sme ju do jasli na 3 dni v týždni, presne v nádeji co sa bude diať ked bude vidieť iné deti tak zbadáme....
@julka828 ako naša len ta napodobni zvieratko ale neda papa ani pusu
@anonymnamamina kolko ma presne vek?
ked berieme do uvahy tabulky, 1,5 roka je hranicny vek kde by malo dieta zdielat. zdielanie je dolezita socialna kompetencia. dieta na nieco ukaze a ocami vyhlada inu osobu ako by mu chcelo povedat. "vidis to co ja? , super ze?" a rodic komentuje ano, havo, vidis to je poziarnicke auto atd. bla bla.
Tento jednoduchy ukon je velmi dolezity, autisti ci deti s poruchami reci ho bud nemaju alebo oneskorene. Moja dcera prvy x zdielala vo veku 2a tristvrte roka... ukazala na kopku piesku co vyrobila lopatkou, uputala pohladom moj pohlad a povedala "aha". Toto nase prve zdielanie mam navzdy v pamati.
@negymama nasa ma 23, neukazuje vobec na noc, iba na to zareaguje ked poviem ale len čo sa knihy týka aha tu je kačička hned kukne, ale dcérku som v živote ani raz od jej narodenia nevidela ukázať na niečo prstom
@anonymnamamina dalsia socialna kompetecia, je imaginacia, hra na "AKOZE" hlavne ta socialna. Iste poznas tie rolove hry, ked sa dieta hra ze pije z prazdneho pohara a nuka ta "akoze" kavou, zmrzlinou a podobne.Moja vo veku cca 2,5 roka spravila prvy x nieco imaginarne. Na prazdny papier naciarala ciary, a akoze ich chytala a brala do ust. napodobnovala jedenie tyciniek. vedela som ze je to dobre znamenie.
@anonymnamamina tak sup sup na ihrisko. Nesed vedla nej, nechaj ju nech sa sama hra, pripojí k deťom (ešte nie naozajstná hra s deťmi), nech behá kde chce.
@anonymnamamina chapem, ako som vyssie pisala, u nas ukazovanie nastalo vo veku 2 a 3/4 roka...ale potom sa to rozbehlo a zdielala vela. Ukazovala psiky, deti, auta. co ju zaujalo. sice s omeskanim, a posobila ako o 2 roky mladsie batola, ale nevadi.
@anonymnamamina 2 roky je take rozhranie, toto leto sa vam to rozluskne. vela spontanneho pobytu vonku, nech lezie na smykalky, preliezky, posad ju do piesku s lopatkou, vedierkom, nech beha skusa, objavuje... pokrok pride neboj sa. Hlavne nech si zvyka na deti, ich krik, hry, otuka sa, ziska prehlad ako svet bezi a lezi. Knizky su super, ale nasledne po porozumeni, teraz je dolezite aby rozvijala motoriku a porozumenie, neboj, z mojej dcery je teraz knihomol, cita v 3 jazykoch, ze odmietala knihy v rannom detstve na to nema vplyv.
@pribinak všimnite si tie plne ruky neustale
Ja neviem, prečo sa ti zdá zvláštne, že chce mať stále niečo v ruke? A čo má robiť?
Veď si trénuje motoriku. Pohyb je dôležitý na vývoj mozgu (zlepšuje sa koncentrácia aj pamäť)
dajú sa zapnúť slovenské titulky:
@anonymnamamina pekne decko. Ja by som kľudne sedela aj pol dňa pri tom vyschnutim strome. Nech sa tam hra koľko chce
Inak nevadí že ma stále niečo v rukách, skús jej podávať lopatky, hračky na tlačenie, ťahanie.
@unicornlady prišlo nam to také cudne uz veľa ludi aj rodičov sa nás pýtalo ze preto to robí, že to este nevideli a po pravde ani my, tak preto
@anonymnamamina v tomto veku je veľmi dôležitá hrubá motorika. Aby vedela skákať, behať, vyliezať na prwlitky, chodiť pl schodoch, prekračovať veci, kopať, … lebo to všetko má prednosť pred rečou
Ak zaostáva v hrubej motoriek, bude aj v jemnej a aj v reči
@pribinak kopať, prekračovať veci, chodiť po schodoch a liezť na nábytok to su jej najobľúbenejšie činnosti a to musím zaklopať ani raz nespadla vsade lezie neustale niečo mjsk robiť behať, kopať do lopty, liezť na postel a gauc, stojí na nočnom stolíku, dokonca si preniesla vankusiky male z gauča do postieľky a tak z nej vyliezla... spinka sama totiž nechce nás pri sebe lebo sa budí, takto spinka celu noc
@anonymnamamina len akurat ze nas je uz skoro 3 rocny a nic nerobi
@julka828 je to ťažké 😔
@anonymnamamina super. Vidíš a toto zas nezvládnu ani niekotre 3 ročne deti
@anonymnamamina ano ja mam uz tiez obavy ci je s nim vsetko v poriadku. No volala som s logopedickou a ze mam volat v septembri ze to uz bude mat 3 roky a ze zacneme s intenzivnou logopedickou liecbou tak dufam ze bude vsetko ok
Kazde dieta je ine.. Ja by som tolko nestresovala.. Nemusi jej nic byt. Mam dve deti po sebe a su uplne odlisne. ;) A svagrinin bol tiez uplne iny v tomto veku...tj necele 2 roky. Ten tak podobne ako tvoja...malokedy reagoval na meno,blabotal si swahilsky do 3 a pol,potom som mu este rok nerozumela,na nocnik na poslednu chvilu pred skolkou,je velmi energicky,akcny,k poriadku a celkovo nejaku vychovu bolo vidiet az v tych 4.. Teraz bude mat 5 a je to prijemny,pomerne kludny na dieta chlapec,ktory vela veciam rozumie,rozprava,motoricky zdatny tiez velmi pekne. Do skolky chodi velmi rad..
@anonymnamamina jednoznačne smer klinicky logoped, syn presne takto isto v tom veku. Má disfaziu nakoniec
@julka828 verím, kto by nemal človek nikdy nevie, hlavne keď nie sme odborníci a mame prvorodene dieťatko, jedine co vidim iné deti (viem ze nemám porovnavat) ale co je veľa to je veľa, proste sa mi to nezdá ja nehovorím ze musi napríklad chodiť po schodoch bez držania sa lebo iní to vedia, že by mala vedieť upratovat ale po 2 rokoch nereagovať na meno a neukázal aspoň kde je dudel alebo fľaša alebo mama no neviem fakt neviem, čo robíš takto s malým ked nerozumie, neprinesie atd? Ja neviem co so sebou, snažím sa zapojiť ale ked uz ma ma plne zuby zdrhne do inej izby ale naučené niečo nove? Nič

@pribinak suhlas. a mozem povedat ze dcera vzdy urobila pokrok hlavne v lete, v case ked som bola zufala ze edukacia ide bokom. karticky, knizky, edukacne hry sly bolkom. Prednost mala priroda, ihrisko, volna hra...a predsa, vzdy vtedy urobila najvacsi kognitivny pokrok. Ja odvtedy verim tomu, ze vsetko co robi telo, ovplyvnuje vyvoj myslenia a reci.