icon

Mám doma autistu?

anonymnamamina
13. jún 2021

Ahojte mamičky, ja už som tu písala dávnejšie diskusiu na túto tému, ale nejak sa toho veľa nezmenilo, u doktorky neustále dostaneme tu istú odpoveď, bud počkajte, alebo ešte ma čas, alebo do 3 rokov uvidime.... niečo sa mi ale na mojej dcérke nezdá, omnoho viac tatinovi však.... totiž ked som s dcérkou sama, reaguje na meno tak na 70% ale niekedy ani 50 krat vobec, na tatina reaguje na 20%, na návštevu 0%, na veci alebo na obrázky v knižke neukáže vobec, ked sa opýtam kde je havo listuje ďalej, keď si niečo prosí neukáže prstom, len pozerá na tu vec, pozrie na mňa, znova na tu vec a začne dupať nohami nech jej to dám, ale musím tipovať co chce.... keď jej poviem kde je lopta? Dones mi loptu, nedonesie, hra sa úplne s niečím iným.... ale čo mi začala robiť pred 2 dňami, keď sa opýtam ako robí havo, mačička, koník, proste zvuky zvieratiek, tak mi ho napodobni,neda papa ani ked tatino odchádza, ani ja, ani keď my odniekiaľ odchadzame, spraví tap tap ale nezopakuje vzdy, iba keď ho vidí v TV, po nás nezopakuje, neustale si niečo rozprava ale nerozumieme, že čo, no je to podľa vás normálne správanie? Nam sa to nezdá:/ ked nás zbadá usmieva sa a teší sa, pýta sa na ruky, rada sa mojka, miluje neporiadok, veci si neukladá na rovnú čiaru, nemá rada poriadok, je z neho akoby nervózna a hľadá veci z ktorých by neporiadok mohla spraviť, dcérka má 23 mesiacov... co si o tom myslite?

julka828
13. jún 2021

@anonymnamamina tak snazim sa jednoducho hovorit komentovat vsetko pytat sa ho hoc nato nereaguje ale ja nanho hovorim cim viacej. Skusam tiez aj knihy ale to ho vobec nezaujima tie odhadzuje prec. Asi ho nedonutim robit co ja chcem. Niekedy to tiez vzdavam ale potom znova sa snazim opakujem

hipuska
13. jún 2021

No a keď ste v zahraničí...nie ste dvojazycni? Alebo v tých jasliach? Nikde som to nenašla

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@hipuska do jasli chodi len týždeň.... inak 23 mesiacov bola len s nami, obaja sme Slováci, jedine doktorku počula hovoriť po nemecky, nestretavame sa s Rakusanmi

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@julka828 chapem, takže takisto, proste obdobia a obdobia, tiež som nabudena, verklikujem, vtedy si vsimnem nejaký maličký pokrok, fakt minimálny napríklad trz 6 zvieratiek ze napodobni ale to je opakovanie mesiac vkuse, potom príde na mňa frustracia a vypne ma, potom mam výčitky ci sa jej malo nevenujem, nikdy neviem ci malo ci akurat, nedokážem nejako uveriť tomu ze iní rodicia sedia cely celucicky deň pri detoch a neustále ale neustale im rozprávajú, ja jednoducho nevládzem uz niekedy, hlava ma boli a zaspávam pri tom.... mesiac 6 zvieratiek? Kto to robí dookola? Ci som lenivá matka ? 😔

h_petra
13. jún 2021

@anonymnamamina "hnes vo vedľajšom vchode, majú o 2 mesiace mladšieho syna, ktorému sa nevenujú skoro vôbec " prepac, ale toto vies na zaklade coho posudit?

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@h_petra pretoze k nim chodi socialka

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@h_petra kvôli tomu ze ho zanedbavaju a ked si v práci nechajú ho v aute alebo doma samého kym spi

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@h_petra neustale je u našej 80 ročnej susedy.... keď plače jeho mama pride k susede ze nevie co s nim robit

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@h_petra a také dieta vie ovela viac ako naša aj reagovať tak ma mi to prísť zdravé a normálne?

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@julka828 teraz 4 hodiny sa pokúšam každých 15 minút ju ohlásiť menom nezareagovala ani raz

trojnasobnamama
13. jún 2021

@anonymnamamina ja by som na vašom mieste dala na vaš materinsky instinkt.Určite.Moja dcera mala 2roky ked postupne začala menej a menej reagovat.Autizmus sa potvrdil.No kazdy ma upokojoval,ze aj autisti napreduju no mala som velmi zlu predtuchu,ze dcera byde ťažky autista.A tak aj je.Ma pomaly 7rokov a mentalne je na urovni ani nie ročneho dieťaťa.Nechcem strasit,len chcem povedať,ze nenechaj sa učičikať,ze to bude lepsie ,ze ona z toho vyrastie.Nieje to pravda treba riesit uz tetaz s dcerou psychologicku.Unas na slovensku je centrum vcasnej intervenie no neviem ci v zahranici take nieco ne.Tam by vas nasmerovali.Držim palce.Skus ukazovat realne obrazky zvueratiek nie kreslene.Realnym skor pochopi.

amanta5
13. jún 2021

@anonymnamamina Za mňa ti odporúčam včasnú intervenciu. Neviem ako sa to volá v Rakúsku, ani ako si ty jazykovo zdatná. Ale to by som ti určite poradila. Na Slovensku o tom nemusí vedieť ani pediater, riešiš si to po vlastnej línii, bez záznamu v karte pacienta.
Okrem tej hry kde stavia vežu s kockami sa ešte ako zvyčajne hrá? Je to skôr manipulačná hra, že nie čo prekladá, zoraďuje, vyhadzuje, upratuje,.... Alebo sama od seba napr. kŕmi macka/bábiku, alebo skúša variť a miešať v hrncoch, alebo chce napr. pomáhať aspoň pri nejakej bežnej činnosti? Alebo si ide skôr svoje?
Ako je na tom s jedlom? Papá sama? Jedlo má pestré, alebo je príliš vyberavá?
Ako to máte so spánkom?

Nepozeraj na iné deti. Každá matka cíti, ak s jej dieťatkom niečo nie je v poriadku. A nemusíš byť žiaden odborník, ale ty si s tým dieťaťom každý deň. ty vidíš ako sa správa.

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@amanta5 bábiky nekrmi boji sa ich a vzdy všetky zahodí pod jej postieľku, kŕmi len nás, hocičo čo nájde na zemi nam ide dat do úst alebo lyzicku.... nehrá sa nejako extra inak, nic ju nebaví dlhšie než 3 minúty inak len lieta všetko vybera rozoberá robí neporiadok.... prenasa, odnasa, prinasa, upratovat nevie ani nechce, s domácimi prácami vobec nic, robí pravý opak ako ma, ma rada jedine naháňačky, schovavacky alebo ma pride chytiť za ruky a chce sa točiť so mnou.... tap tap a papa nezopakuje.... na meno reaguje pomer 2:10 tých 2 to je keď robí niečo čo nemá, ale keď niečo potrebujem od nej vôbec....

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@amanta5 ja uz ani neviem co cítim a co nie.... ja sa upokojujem hlavne preto ze pri mne sa správa najnormalnejsie ale pride tatino, aj teraz ako začala chodiť do jasli a totálne ma zdepta pretože sledujem ako sa správa pri nom a ako sa správa aj mne keď nie sme samé a začnem si všímať ze naozaj vobec nereaguje a sme v začarovanom kruhu, mala je z toho nervózna ze ju otravujem a nereaguje uz ani ked sme same

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@amanta5 spinka celu noc 12-13 hodin a cez deň 2, papa všetko co jej dám ale hlavne rybku, spenatik a tekvica jej chuti, to vidieť ze nerobí žiadne grimasy pri tom.... napríklad trz mi inak začala 6 zvukov zvieratiek napodobňovať ale opat len pri mne(neurobi to síce vzdy) ale ked to chcem ukázať tatinovi neurobí vobec ale vobec nic

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@amanta5 co ma rada v rámci kuchynky rada dava pokrievku na panvicu a miesat v salke a ked zavrie tu panvicu tak si zatlieska ale ked poviem urob tap tap, neurobí ale chytí ruky mne a mojimi tlieska

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@amanta5 nepapa sama, odmieta... otvára pusu nech jej dám ja, akonáhle jej chytím rucku s lyzickou a skúšam jej rukou začne sa hnevať a nechce jest vobec

lenvam
13. jún 2021

@anonymnamamina my sme boli u psychologicky 1x keď mala 22mesiacov u nás pol roka čakacia doba na prvé vyšetrenie.2x sme boli v 26mesiacoch a povedala že nieje čo diagnostikovať v decembri ešte ideme lebo chce vedieť ako sa vyvíja reč.Nam strašne pomohli jasle od roka a pol chodí zlepšenie o 200% veľmi jej pomáha kolektív.predtym ziapala pre všetko žiadna snaha ináč komunikovať ako ziapanim aj keď niečo chcela som len tipovala už som bola na prášky.Teraz ,,to je moje,, ,,au to bolí,, aj pomenovava veci, ľudí

bafka
13. jún 2021

@anonymnamamina necitala som vsetko. Ale len moj maly postreh vo vychove. Tiez som mala zufale stavy ze mojho nic nebavi, na nic nereaguje, nic neopakuje. Ze to nie je normalne. Ine deti v tom veku ukazovalo, chytali sa na zvuk zvierat, na pesnicky, moj absolutne. Ma cez 3 roky, doteraz ziadne zviera nenapodobni. Rozprava uz, ale take klasicky zaciatky ze napodobni ako robi havko, macicka, to moj teda vobec. Ani neukazoval veci velmi lebo nechcel. Ako 2r uz bol v obdobi vzdoru a tiez nereagoval na meno ani ked som mu kazala nieco urobit. Skuste navstivit psychologicku ale tak porovnavat s inym dietatom…ja som to robila tiez a moj mi prisiel vo vela veciach akoby pozadu a tiez som rozmyslala ci je zdravy. Ale zrazu sa to rozbehlo. Z nicoho nic. A kazde dieta je na nieco ine. Moj nebude kreslit, vsetko docarbe ale strasne rad srobuje auta a take konstrukcne veci, ked sme stavali nabytok, pomahal velmi. Ale hrat sa s plastelinoi, kreslit vobec, este mesiac dozadu mi nezopakoval ani basnicku/pesnicku…je to velmi indivudualne

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@lenvam práve to je dôvod prečo sme ju dali do jasli, niežeby musela ale sme už zúfalí, a dúfame ze keď bude vidieť iné deti sa niečo zmení, lebo mame pocit ze s nami je to uz brutálna nuda, no ak neuvidíme za 2 alebo 3 mesiace vobec žiadnu zmenu tak neviem

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@trojnasobnamama ak ide o materinský instikt neviem ci to s tým veľmi súvisí asi mi uz prepína ale ked bola v brusku akoby mi niekto šepkal ked som pohladkala bruško ze bude veľmi inteligentna ale to sú aj autisti😔

negymama
13. jún 2021

@anonymnamamina vies co ti poviem, zober to uplne z ineho konca, to ci je dieta autista alebo ma dysfaziu, prakticky nic nemeni na pristupe k dietatu. Ja som to pochopila casom... nie ty mas nutit dieta robit ci ucit to co ono chce...ale ty nasleduj dieta- robte co ma zaujem ono.
Priklad vela rodicov aj zdravych deti ma predstavu ze dieta potrebuju napr. vediet farby, cisla, ako robia zvierata, ako nasleduju dniv tyzdni a podobne ...bla bla. Zober si pohlad dietata, naco mu treba vediet taku sprostost ako robi pes, macka, krava ... Ono ak stretne konkretne zviera, vidi ho, pocuje vnima. Dril rodica urob to, zopakuj to je prenho nuda a nezmysel.

Ja som nasledovala svoje dieta, ona chcela kreslit, kupila som kriedy, vonku sme carbali po chodniku, vnutri sme mali farby, kresliace tabulky, ceruzy. Mala rada dopr. prostriedky, tak odrazadlo, a vecne na nom kruzila, najradsej mala kreslit v mlakach kolesami kruhy po chodniku. Prisposobili sme cinnosti jej zaujmom...a ked robila co jej bolo blizke, bola pristupna aj edukacii pri nich.

15katka11
13. jún 2021

my máme 4 ročnú dcérku...prejavy také ako vaša....je ako neriadená strela cely den behá, vylezie všade, nerozpáva, neukazuje, nepoužíva gestá. Riešime to od jej dvoch rokov, do vtedy bolo všetko v poriadku zdieľala, rozumela, rozpravala mama, daj, pa pa, ťap ťap. Potom nastal regres. Od vtedy nerozpráva, nezdieľa. Odborníci majú podozrenie na autizmus. Chodíme na ABA terapiu. Prvé čo nám odporučili správať sa k nej ako k normálnemu dieťaťu, neprispôsobovať sa jej ona sa musí nám. Komentovať jednoslovne ale to čo zaujíma ju. Napr to na čo sa práve pozerá, to čo má práve v ruke...kľaknuť si k nej a povedať jednoslovne. Veľa chodíme von, hráme sa oli Janko, Hlava ramena..., Kolo mynské takéto veci má rada a snaží sa spievať....Tiež bolo pre mňa náročné chodiť na ihrisko pretože ona nerozlišuje čo je moje a tvoje ked je smädná zoberie prvú fľašku s vodou, ktorú na ihrisku vidí....je veľmi rýchla párkrát sa mi nepodarilo hneď reágovať...a to som si potom vypočula od iných mamičiek aká som neschopná matka, a že mám drzé nevychované decko...a veru som sa veľakrát vyplakala doma v noci do vankúša....ale teraz len poviem nech sú šťastné že majú zdravé dieťatko...nie každému je to dopriate.

coco1
13. jún 2021

@anonymnamamina nereagoval na meno.ocny kontakt s cudzimi slaby az ziaden, specificka hra napr. Omotavanie snurky okolo auta, okolo jokesa, spajanie 2 predmetov snurkou. Takisto sypanie piesku na nohy.ziadne torticky,kolaciky. Nevedel sa pocas cesty otocit a ist naspat.jednoducho existovala len cesta "tam" nie spat.. je toho velmi vela.potom uz ako bol starsi sa to "vykristalizovalo" veci kt.niekam nepatrili tam nemohli byt inak robil cirkus. Ritualy...: vzdy mi pomahal napr.mlieko robit.spolu sme nasypali kakao, naliali mlieko.ked som doliala trosku sama- cirkus 🙄 cele vyliat a odznova
.no jednoducho to su veci,kt.bezny jeho rovesnik nerobi. Tie veci odzneju a znova pride nejaky novy "rozmar"

coco1
13. jún 2021

Oprava : kolesa malo byt

coco1
13. jún 2021

@15katka11 tu vidim velmi spojenie s mojim synom.takisto hocico zoberie, zje, napije sa, ku hocikomu sadne, dotkne sa ho.je akoby bez zabran. Paci sa mu niekto v bazene? Objime ho 😆 pani pri bazene mala.nalakovane nehty? Tak jej ich poobchytkaval 🤭 tiez ked sa k nemu chovam ako ku zdravemu, vtedy sa mi zda byt lepsi co sa stavu tyka
Tiez jeden zo znakov: niekedy nelogicke poziadavky ale ked je v strese aj nelogicka rec.

jednoducho tieto deticky "lietaju" ja hovorim.ale vzdy si aj hovorim ze su horsie veci. Horsie choroby,poruchy.ano, mame to aj my rodicia tychto deti tazsie ale aj tak su vynimocni a ukazuju nam iny svet💚
.

tatisna
13. jún 2021

@anonymnamamina mne to príde, že strašne to dieťa sleduješ, porovnávas s inými a riešiš. OMG ved ma 23 mesiacov, cize stále ma 1 ROK a niečo!!! Aj keď bude mať 2,stale je to male dieťatko, a Ty z nej obrazne povedané chceš mať profesorku astrofyziky. To co si písala mne príde ako normálne správanie dieťatka v tom veku.

rachel36a
13. jún 2021

@anonymnamamina ku psychologicke nepotrebujes VL...ale podka toho co pises, nu potrebuje...ma znaky PAS ale nemusi to byt..moze mat vyvojovu disfaziu akebo nieco ine...hlavne je bajvyssi cas to riesit...nie cakat do troch rokov

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@tatisna ako hovoria mi to členovia rodiny teda nam ze ju príliš sledujeme, ale ono ja by som vôbec neriešila veci co vie a co nevie to ani neriešim ja hlavne riešim také základy ako reakcie a ukazanie aspoň na vec ktorú chce ale na akú sa jej pýtam základnú vec kde máš plienku, o toto mi vobec nejde ze by som po nej chcela vedieť akej farby je auto ktoré ide oproti alebo ci to vôbec je auto alebo sanitka, ide nám o nejakú reakciu, spätnú väzbu, ktorú nám nedáva 😔

anonymnamamina
autor
13. jún 2021

@rachel36a 7.7. mame kontrolu tak uvidíme, aj keď ako poznám našu doktorku, tak povie len ze uvidíme ci sa v jasliach nezmení a ked nie až potom príďte, keďže nema kontakt s deťmi iba s nami (babka velmi nepomáha) iba mudruje co môj priateľ uz v jej veku vedel a je zvlastne vraj ze ona to nevie tak to mi pomáha viete ako, už som na psychiatriu ja a este zistíme ze mala je v pohode ale mama na psychiatrii