Mám doma autistu?
Ahojte mamičky, ja už som tu písala dávnejšie diskusiu na túto tému, ale nejak sa toho veľa nezmenilo, u doktorky neustále dostaneme tu istú odpoveď, bud počkajte, alebo ešte ma čas, alebo do 3 rokov uvidime.... niečo sa mi ale na mojej dcérke nezdá, omnoho viac tatinovi však.... totiž ked som s dcérkou sama, reaguje na meno tak na 70% ale niekedy ani 50 krat vobec, na tatina reaguje na 20%, na návštevu 0%, na veci alebo na obrázky v knižke neukáže vobec, ked sa opýtam kde je havo listuje ďalej, keď si niečo prosí neukáže prstom, len pozerá na tu vec, pozrie na mňa, znova na tu vec a začne dupať nohami nech jej to dám, ale musím tipovať co chce.... keď jej poviem kde je lopta? Dones mi loptu, nedonesie, hra sa úplne s niečím iným.... ale čo mi začala robiť pred 2 dňami, keď sa opýtam ako robí havo, mačička, koník, proste zvuky zvieratiek, tak mi ho napodobni,neda papa ani ked tatino odchádza, ani ja, ani keď my odniekiaľ odchadzame, spraví tap tap ale nezopakuje vzdy, iba keď ho vidí v TV, po nás nezopakuje, neustale si niečo rozprava ale nerozumieme, že čo, no je to podľa vás normálne správanie? Nam sa to nezdá:/ ked nás zbadá usmieva sa a teší sa, pýta sa na ruky, rada sa mojka, miluje neporiadok, veci si neukladá na rovnú čiaru, nemá rada poriadok, je z neho akoby nervózna a hľadá veci z ktorých by neporiadok mohla spraviť, dcérka má 23 mesiacov... co si o tom myslite?
@ludinka od januara zhanam logopeficku.jednu uz mam zajednanu na september skor.nemoze....plus chodim s nim teraz k spec.pedagogicke a doma robime denne za stolikom(vkladacky.navliekanie.knizky stale tie iste dokola pomenovavame ukazujeme.casti tela tvare.ovocie na suchy zips spajame pomenovavam mu ich.taku hru na pamet a pozornost s autickom a poharmi.kreslime kruhy a ciary to mu moc nejde.potom tvary podla farby na suxhy zips prirafujeme.plus co.ktore zviera papa.co si obliekame kef snezi.slnko atd...)...a potom uz volna hra len uz tal zbehne sa sem tam spytam ukaz kde je babo kde je tati.ukaz kde je auto.kde mas nos..plus imituje pohyby po mne
@ludinka nemogla by si mi poradit este nejake take aktivity co su dobre na rozvoj reci?
@henka123123 hlavne treba rozvíjať pasívnu slovnú zásobu, knihy ako napr. Potulky zimou, letom, čítať Krátke rozprávky..všetko čo robíš je super
@ludinka s tym citanim je problem on ma velmi slabu pozornost ale skusim teda idem to pozriet
@henka123123 nám napríklad logopedicka práveže odporúčala veľké obrázkové knihy, a len pomenúva at osoby a činnosti a jednoduché vety, potom hra povedz mi mami, zajic v pytli - chytí tu vec a pomenuje, mam aj v albume nafotene, čo som robila so synom
@henka123123 oprava: povím Ti mami, to sú karty, kde sa dieťa učí porozumieť činnosti a tvorbe viet
@ajvy66 moja do skoly isla ako 7 rocna. bez asistencie, vedeli ze ma poruchu porozumenia ale skusili sme ako zvladne a nemala nakoniac ani individualny plan. Do stvrteho rocnika mala same jednotky. Ona co sa tyka obsluhy a zrucnosti bola samostatna, dokonca az velmi, lebo od mala si radsej nieco vzala sama, ci sa obsluzila, len aby nemusela nutne verbalne komuniikovat.
co sa tyka porozumenia - to jej vyrazne pokrocilo medzi 6-7 rokom, co sme si vydychli, ze hadam zvladne skolu. Boli sme tesne pred skolou na testy sk. zrucnosti a test pravdepodnobnosti poruch ucenia. v testoch vysla v neverbalnej casti na urovni veku, logicke matematicke predstavy super, pamat ok, jemna motorika mega dobre /krasne kreslila/ slabsia gramatika. v kazdej vete agramatizmy a slovna zasoba mensia a samozrejme porozumenie...ale tu bola na dobrej ceste. tiez mala deficit vo vybavnosti slov. Hladala vyrazy alebo si ich nahradila..napr. metlu povedala "zameta", jedalen "obediaren" a pod. Ale nastup do skoly odporucili, ze ma silne stranky a potiahne sa intelektom. Skola bola malicka rodinneho typu. velmi sa tam jej venovali, v druzine s nou napisali vsetky ulohy aj sa tam naucila. Doma sme sa ucili minimum, bola velmi dobre pripravena v skole. a co sa tyka gramatiky, ona chodila na madarsku zs, lebo madarcina jej sla lepsie ako slovencina, tam maju minimum diktatov. Paradoxne ju brali velmi tolerantne, lebo jej chyby v madarcine pripisovali slovenskej rodnej reci , a v slovencine bola medzi madarskymi detmi hviezda.
prvy stupen zvladla dobre, tam vyslovene nejaku abstraktne zlozite porozumenie nepotrebovala.
@henka123123 my sme pracovali z velmi dobrou knizkou Obrazky zo skolky. boli tam velmi dobre ulohy, dobre sa s nou pracovalo. a este neviem ci to poznas. LOGICO Primo.. dam link https://www.vnimavedeti.sk/pomocky-pre-skoly/lo...
s tym sa nam vyborne pracovalo, je to plastova tabulka, kde kolieskami na posuvanie dieta riesi logicke ulohy podla veku. ulohy su na plastovych listoch /netrhaju sa/ na jednej strane su ulohy, na druhej si dieta skontroluje, ci mu pasuju spravne kolieska ...vtedy ma spravne riesenie. Vyborne na tom bolo spojenie motorickej prace ruk - vedenie kolieska v drazke a kognitivnej prace hlavy. Na tom sme sa vela naucili, bolo to super na vsetko... pamat, logicke myslenie, slovna zasoba, rozvoj reci.
@negymama logico primo mame ale vobec tomu on este nerozumie
@henka123123 chapem, este neprisiel cas. my sme na 4-4,5 roka riesili ulohy pre 3+. a som bola stastna ze vacsinu dcera zvladne. celkove ona logopediu, domacu edukacia az od tych 4 rokov nabehla. dovtey bola mimon, ...dajte mi pokoj robim si co chcem. cely den sa motala, hrala mechanicke hry. ona udrzala pozornost, ale len pri tom co sama chcela, a ucenie to nebolo.
@negymama presne ako moj ale je presne
@negymama snad to bude len dysfazia ajbu nas a nie autizmus.a dcera mala aky alebo ma ocny kontakt? A ako sa hravala v obdobi cca 3 -3.5 roka?
@henka123123 ocny kontakt do 2,5 roka velmi slaby, potom sa to zlepsovalo, len sme na nu nesmeli hovorit, ked sa len salila, behala, nieco ukazovala...pozerala do oci. Akonahle sme sa zacali nieco pytat, hovorit jej, uz uhla pohladom, alebo pozerala cez privrete viecka.
hry do tych 3 rokov doma sa schovala za nabytok a cele hodiny vkladala a vysypavala kocky z plastovych poharikov, v lepsom pripade tlacila do vkladacky tvary horem dolem. ALE ...na velke prekvapenie dokazala poskladat puzzle z menej dielikov, tak 6-9 zvladla, na 3 roky na narodky poskladala 20 dielikove puzzle.
Kreslila...dalsia oblubena cinnost, aj lepsie ako deti jej veku. vonku na chodnik, doma na papier, kresliaca mag. tabulka.
Ine hry typu babiky, obliekanie, varenie, na obchod. ...nula, zero, nic. Skakanie po posteli, na fit lopte, vonku neustale preliezala plot a unikala mi z ihriska, behala, tocila sa okolo stlpov, hadzala kamienky do kanala... a ine "inteligentne" hry
@henka123123 na 3 roky dostala odrazadlo, na tom jazdila jak dabel. celkove motoricke veci jej isli, preto bola aj dobra v obsluhe, sama jedla, vedela sa pozobliekat, s oblubou chodila naha.
@negymama presne ako moj tiez nema pe9blem pozriet ked od neho nikto nic nechce uz ako ma zbystrit ze niexo sa pytame koniec pozera vedla 🤣 a hra tiez cele hodiny presypat sa mu paci na dvore hlinu kamene piesok listy...odrazadlo ho bavi len taka lbycajna plastova motorka na tej rad jazdi ine nechce...plus sam sa naucil kotrmelce stojku robit stale vylieza na nabytok okno plot parapety linku.....ale porozumenie ma ok aj ked dajme tomu som v kuchyni umyvam riad a poviem mu neh ide dat do postielky babetku dudel tak ide.alebo poviem mu neh zhasne v izbe svetlo tak ide a zhasne.vie co kde ako..ale ked sa ho opytas co je toto? Odpovie toto.....toto mi mozog nebere...ale ked sa opytam kde je jablko ukaze jablko...
@henka123123 moja v siestich siedmich urobila mlynske kolo s jednou rukou vbok. hojdacky este mala rada, jeden cas som mala pocit, ze na ihrisko ideme len hojdat sa , ze raz ju stamad musim zoskrabat. mala porozumenie horsie ako tvoj syn. odniest nieco do vedlajsej izby? nonsens. ona rozumela len ked mala nieco pred ocami. trebars vzala som do ruky topanky, tak si sadla a sla sa obuvat. ale keby som jej v obyvacke povedala, chod sa obut, ideme vonku...nechapala.
moze ist o PAS alebo NKS .alebo aj dokopy
@henka123123 je mozne ze nechape len zamena - toto, co?, kde, ? a rozumie len predmetovym slovam...jablko, dudel, babetko. moja dlho nerozumela zamenam, aj do 5-5,5 roka... ked som sa spytala ktore chces topanky? odpoved. chcem topanky. ale ktore? - topanky.
@negymama je to mozne..lebo on ked sa nepytam ale len ukazujem tak povie auto alebo jablko..ale ked sa opytam uz ze co je toto? Tak odpovie toto a pritom vie ze to je auto...ako keby nevedel odpovedat na otazky.alebo sa opytam ako sa volas ? A nepovie jojo..ale vie ze je jojo lebo ked na nho zavolas otoci sa hned...takze neviem ho ani naucit kolko ma rokov a tak
@henka123123 no unas otazky ako sa volas? a ako sa mas? bola zabavna kapitola...nekonecny dril, spatne si hovorim ze som sa na to mala vykaslat a pockat na zlepsenie porozumenia. dcera mala 5 a tristvrte roka!! a ja do nemoty 1000x s babikami, manuskami... "ako sa volas? ty si katika? ano ja som katika... jak u blbych.
a vysledok...ze na ulici niekto na nu ze Ako sa volas? a ona uprela pohlad na mna, Ako sa volas? ale ked som jej povedala svoje meno, stale opakovala Ako sa volas ako sa volas? az som pochopila ze ona chce tu "hru" ze ja mam povedat otazku aj odpoved. Nechapala vobec, ze ona ma povedat tej osobe svoje meno. katastrofa. alebo som ju drilovala ze ma tri roky a kym sa to naucila, uz mala aj styri... tak odznova.
@henka123123 kto nezazil poruchu porozumenia, nepochopi. Za blbe komentare, ale ona URCITE rozumie, len sa tvari ze nie...som mala chut vrazdit.
@negymama my sme kupili macku a vravim ? co to je ako sa vola zvierarko? cica. no a on to ponal po svojom a ked som sa ho spytala ako sa vola on stale vravel cica 😂ale uz teraz vravi aj svoje meno, aj moje ked sa spytam ako sa vola mama, oco. ale katastrofa bola dlho😄
@negymama hej alebo on vie len sa mu nechce 😂😂😂😂tieto reci poznam
@negymama ano ja som ho drilovala ze ma 3 a vysledok? Kolko mas rokov? 3 a ako sa volas? 3 ako sa mas? 3...cize uz ho nic nedrilujem lebo nechape otazkam..zameriavam sa len na predmety a cinnosti to ze oces ma aby chytil hreben a cesal.daj mi napit chyti pohar tak toto musim rozsirovat
@henka123123 moja uz bola prvacka v skole 7 rocna a niekto ju zastavil, ze ako sa volas? a ona "dobre" alebo starsia ked bola chora, tak som za nou chodila s otazkou "ako sa citis" a malej sa to zapacilo, tak za nou chodila. ze "ako citis? ty si johanka?"
@negymama a porod s nou bol aky? Ja to pripisujem lebo porodu ze je taky

@henka123123 diagnóza nie je dôležitá, ale pracovať s dieťaťom správne doma, je to na dlho trať, ale nič nie je stratene