Mám ísť s dcérou k psychiatrovi?
Dobry den, prosim o radu, mam ist s dceru ku psychiatrovi? Bude mat 11 rokov, uz od maleho dietata je nestastna, je velmi tvrdohlava a panovacna. Dnes prisla zo skoly a dala som jej oprat do pracky botasky a zacala mi nadavat, ze som krava sprosta a zjapat po mne. Do izby jej nemozeme chodit, normalne chyti nerva a nas odsuva a odtlaca, a stale sa zamyka. Davnejsie si vymyslela, ze ju doma tyrame a raz povedala susede, ze doma nemame nic na jedenie. Boli sme s nou 2krat aj u psychologa, ale nechcela tam chodit. Stale vykrikuje, ze ona nechce zit, ze chce zomriet. Davnejsie sa mi vyhrazala, ze ju uz nikdy neuvidim, a pytala sa, ze co sa stane, ak zje vela tabletiek. V skole sa dobre uci a nema problemy so spoluziakmi. Doma nechce pomahat s nicim, akurat si len svoju izbu uprace. Ani manzel si s nou nevie dat rady, s nou sa neda ani po dobrom ani po zlom. Uz som z toho unavena.
Strasne,ked si predstavim moju 11 rocnu neter,ktora sa este zahra s babikami,legom,tak sa pytam,kde na taketo nieco tvoja dcera prisla? Neublizuje jej niekto v skole? Neposmievaju sa jej za nieco? Netravi vela casu na internete?
Keď s tebou nechce ísť k psychológovi ako ju dotiahnes k psychiatrovi?
Neviem čo si mám myslieť keď 11.r.dcera povie matke že je krava a rodičov nepustí do izby nepríde mi toto ako šikanovane dieťa skôr zanedbané zo strany rodičov. Ale dobré, môžem sa mýliť...
V prvom rade by som šla do školy a pekne sa porozprávala s triedou AJ že školskou psychologickou ako sa dcéra správa v škole. Potom určite má kamarátky a oni majú maminy tak sa spýtala ich či sa niečo nedeje....a hlavne sa rozprávala s dcérou...ako sa s ňou máš baviť, keď si nato 11 rokov neprišla sa chod poradiť so psychologičkou. Teda tu psychologicku veľmi odporúčam Tebe s manželom....
Ja by som jej zvesila dvere ked sa panicka v 11r zamyka
Ja nie som psychologicka, ale na 1. precitanie je jasne, ze to dieta je velmi zranene. Neviem cim a kym, ale toto nie je typicke spravanie cloveka v tomto veku. Nieco sa stalo/deje a ona si s tym nevie poradit. Zistite co to je, kym nebude neskoro - teda vy ako rodicia. Presne ako pisal ktosi v komentari vyssie, pedopsychologovia maju ledva cas riesit deti, ktorych zivot visi na vlasku a na stretnutie s nimi sa caka pol roka az rok. To uz moze byt neskoro.
dcerka ma pravdepodobne nejaky problem, bud v skole alebo mozno medzi rovesnikmi, s tym, ze si to ventiluje prave doma. za mna uz ako sa vyssie pisalo, jednoznacne smer psychologicka, pretoze toto sa vobec nevyvija dobre a hlavne aby nebolo neskoro...
ja byt na tvojom mieste idem diskretne aj za ucitelkou a opytam sa na jej spravanie sa v skole, medzi rovesnikmi.
medzi kamosky by som nesla pretoze deti dokazu byt aj neskutocne krute a aby jej to este nedalo pocitit
@1234321 vies co a ja si myslim, ze autorka presne vie preco jej 11r. dcera nadava do krav a otlka vlastnu matku, len ti to tu nenapise. Nikto sa predsa nebude chvalit narusenymi vztahmi v rodine. Dieta, ktore je vychovavane vo fungujucej rodine s dostatkom lasky od rodicov toto robit nebude. Tak neviem kto je sprosty. Ja mam 2 synov 24 a 16 no ani jeden by si toto nedovolil, neviem si to ani len predstavit a veru sem - tam padla aj vychovna
Bohužiaľ toto je ta dnešná výchova, deťom chceme dať všetko len aby boli spokojné ... ako píšeš tam bol problém už dávno, dcéra je jedináčik? Vôbec ale že vôbec nemá nadstavene hranice, nemôže si dovoliť to čo robí, nemá vás za nič...chodili ste s ňou k psychologičke ale ona nechcela tak ste prestali, obrovská chyba...také dieťa ešte nesmie za seba rozhodovať, vy ste jej rodiacia...jednoducho ste to nezvládli, najskôr choďte k psychologičke vy, poradiť sa porozprávať a ona vám už poradí...dcéra má nejaký problém, len sa s ním nevie vysporiadať a nemá nikoho komu by sa zdôverila ... možno sú to tvrdé slova ale je najvyšší čas s tým niečo spraviť...
Psychologička Eva Poliaková sa desiatky rokov venuje skúmaniu tínedžerov a ich sexuálnemu správaniu a vraví, že takýto prípad nie je ojedinelý.
V tomto školskom roku spravila výskum medzi desiatimi deviatačkami na jednej základnej škole v Bratislave, ktorá sa špecializuje na deti s problémovým správaním. Zistenia ju zaskočili.
„Hoci išlo o 14- a 15-ročné dievčatá, všetkých desať už malo sexuálnu skúsenosť,“ vraví odborníčka Poliaková. V priemere mali prvý sex v šiestej triede, vo veku 12 a pol roka.
„Vraveli, že ich jediný záujem je, aby bola sobota a mali sex,“ dodáva Poliaková, ktorá donedávna pôsobila na Univerzite Komenského v Bratislave.
Aj keď bola vzorka dievčat malá a nešlo o reprezentatívny výskum, psychologička výsledky považuje za šokujúce a hovorí, že ide o celoslovenský problém. To, že pre deti na druhom stupni základných škôl nie je sex tabu, dokazuje aj medzinárodná štúdia o zdraví školákov HBSC, ktorá sa pravidelne robí v 50 krajinách v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou.
Na Slovensku sa v školskom roku 2017/2018 pýtali 15-ročných tínedžerov na skúsenosť s pohlavným stykom, priznalo ju každé desiate dievča a skoro každý šiesty chlapec. Konkrétne už malo za sebou sex 11 percent dievčat a 17 percent chlapcov. Novšie dáta by mali byť známe onedlho, nová štúdia sa robila tento rok.
Absolútna absencia priateľstva
Psychologička Poliaková hovorí, že dievčatá, s ktorými hovorili na bratislavskej škole, zažívali pocity bezcennosti a nelásky. „Počas výskumu tvrdili, že ich nik nechápe a v sobotu na diskotéke nachádzajú, čo hľadajú – prejav lásky.“ Sex, či so známym, alebo neznámym chlapcom, im vraj dodáva pocit, že má o ne niekto záujem, a chvíľkové objatia považujú za lásku.
„Nevnímali seba ako hodnotu, zaznamenali sme u nich absolútnu absenciu priateľstva. Jedno z dievčat mi povedalo, že načo mať zmysel života, to je zbytočné,“ opisuje Poliaková rozhovory, ktoré absolvovala.
Za hrozivé považuje, že tieto tínedžerky vôbec nepociťujú šťastie. „Akoby ani nevedeli, čo je šťastie. Sústredia sa len na peniaze a na to, že chcú mať bohatého priateľa.“
Iba jediné z desiatich dievčat zapojených do výskumu sa venuje športu, hráva tenis. Ostatné nemajú športové aktivity, chýbajú im akékoľvek koníčky.
Rodičia podľa psychologičky často netušia, že v sobotu chodievajú na diskotéky s cieľom mať sex. „Rodičia pre ne nie sú prekážkou, zvyknú im tvrdiť, že idú spať ku kamarátke,“ vraví Poliaková.
Covid mladým zmenil svet
Málo času na 14-ročnú školáčku Líviu má jej matka Jana. Dcéru vychováva v Bratislave sama. S otcom Lívie sa rozviedla, keď dcéra nemala ani tri roky, a dodnes o ňu otec neprejavuje záujem.
Jana je pokladníčka v potravinách, pracuje od ôsmej rána do šiestej večer. Jej dcéra tak celé dni trávi mimo jej dohľadu. V Bratislave nikoho z blízkych nemá. Rodičia, ktorí by jej mohli s dcérou pomôcť, sú ďaleko – žijú v Prešove a vidia sa raz za štvrťroka cez víkend.
Spolu so psychologičkou Poliakovou sa skúmaniu tínedžerov venuje aj Zuzana Štefanec z Pedagogickej fakulty Univerzity Komenského, kde je vedúcou katedry psychológie a patopsychológie.
Hovorí o tom, ako tínedžerom zmenil „svet“ covid, keď boli dlho zatvorení doma. Odlúčenie od kamarátov má svoje dôsledky.
„Častejšie majú depresie, úzkosti, chýba im sebaprijatie, nemajú kamarátov a snažia sa to kompenzovať tým, že začínajú priskoro sexuálne žiť,“ vraví Štefanec. Najhoršie je, že sa objavujú samovražedné sklony. Čoraz častejšie riešia u detí sebapoškodzovanie.
Jednou z príčin, prečo sa u mladých objavujú psychické problémy, vidia obe odborníčky v tom, že mladí nemajú s kým klebetiť o úplne bežných veciach. Zdá sa to ako triviálna záležitosť, ale psychike to výrazne pomáha.
V tomto by podľa nich výrazne pomohli aj samotní učitelia, ak by v školách netlačili deti iba do plnenia povinností, ale vytvárali priestor na diskusiu. Aby sa rozprávali s deťmi v zložitom období dospievania o tom, čo ich trápi a čo pociťujú.
Rodičia by sa mali takisto zaujímať o pocity detí a dávať im najavo, že sú tu pre ne. „Ak im hovoria, že teraz nemajú čas alebo čo už len môžu vedieť vo svojom veku, tým ich skôr odháňajú od seba a potom sa nemôžu čudovať, že ani nevedia, že ich dieťa vyhľadáva sex,“ konštatuje Poliaková.
Objatie mamy
Matka Lívie, ktorá mala prvý pohlavný styk v dvanástich, priznáva, že s dcérou príliš nediskutovali a o sexe sa viac-menej vôbec nerozprávali, lebo mala dojem, že ju to ani nezaujíma. „A potom nastal šok, že už nie je pannou. Najťažšie bolo o tom spolu prvýkrát hovoriť. Obe sme plakali, ale zároveň nás to veľmi zblížilo. Pochopila som, že jej nedávam najavo, ako veľmi ju ľúbim. Bola to chyba,“ rozpráva Líviina mama.
Rodičom v podobnej situácii si vraj netrúfa dávať nijaké rady, ale môže povedať, že dnes už vie, že „aj desať-, jedenásťročné dievčatko chce objatie mamy“.
Psychologičky sa zhodujú, že nie každý rodič je ochotný spolupracovať a priznať si, ak v niečom vo výchove dieťaťa zlyhávajú. „Je nesmierne dôležité s rodičmi komunikovať opatrne, pretože ak stratíme rodiča, stratíme aj dieťa a nedokážeme mu pomôcť,“ podotýka Štefanec.
Tiež sa prihovárajú za to, aby sa na školách vyučovala sexuálna výchova, podľa nich by tým žiaci dostávali priestor na budovanie hodnôt a postojov, čím by sa oddialil ich sexuálny debut. Súčasne by dostali aj informácie o možnostiach ochrany počas pohlavného styku.
Minister školstva Ján Horecký sa k téme zavádzania sexuálnej výchovy vyjadril v polovici novembra v diskusii Markízy Na telo plus. „Najskôr je potrebné definovať, o čo ide,“ vravel s tým, že žiaci sa už dnes oboznamujú na viacerých predmetoch s vecami, ktoré sú súčasťou bytia. „Zvlášť predmet podľa mňa netreba.“
Sex s maloletými je trestný
Psychologička Poliaková vraví, že veková hranica, keď majú mladí prvý sex, sa dosť rýchlo posúva. Svoje slová potvrdzuje výskumom, ktorý pred necelými 20 rokmi robila v spolupráci so Svetovou zdravotníckou organizáciou. Už v porovnaní s ním sa výrazne zmenil vek prvých sexuálnych kontaktov, predovšetkým u dievčat.
V roku 2004 podľa získaných dát vstupovali dievčatá do sexuálnych vzťahov vo veku medzi 14. a 15. rokom. V súčasnosti je to v priemere medzi 12. a 13. rokom.
„Väčšina sexuálnych partnerov podľa výpovedí dievčat boli vo vekovom rozpätí medzi 16. a 19. rokom, prakticky tínedžeri. Nezaznamenali sme starších sexuálnych partnerov v ich výpovediach,“ hovorí Poliaková. Spomedzi desiatich skúmaných dievčat okrem jednej majú všetky pravidelný sex predovšetkým na spomínaných sobotných diskotékach. Partnerov si nevyberajú, jednoducho ponúkaný sex neodmietajú.
Každú sobotu tak majú sex s náhodnými partnermi a podľa Poliakovej to vnímajú tak, že väčšina dievčat to takto robí. Hovorí, že väčšinou majú nereálne predstavy o vlastnom sexuálnom partnerovi. Očakávajú lásku, ale najčastejšie to zostáva len pri príležitostnom sexe.
„Niektoré z nich neočakávajú citový vzťah, ide im iba o sexuálny zážitok bez emócií,“ vysvetľuje Poliaková.
Nejde len o to, ako sa na ich psychickom prežívaní odrazí, keď príliš skoro začínajú sexuálne žiť. Pokiaľ ešte nemajú pätnásť rokov, sú, ľudovo povedané, pod zákonom. Trestný zákon je v tomto prísny. Sexuálneho zneužívania sa dopúšťa ten, kto súloží s osobou mladšou ako pätnásť rokov. A to aj v prípade, ak s tým súhlasí. Hrozí za to trest tri až desať rokov.
Polícia za minulý rok eviduje 422 takýchto prípadov, 314 objasnila. Od januára do konca októbra tohto roka ich zaznamenala 348, z nich sa jej zatiaľ podarilo objasniť 247.
To, že súdy posielajú do väzenia takých, s ktorými maloleté aj dobrovoľne súložia, dokazuje napríklad rozsudok Okresného súdu v Starej Ľubovni spred pár dní.
Súd schválil dohodu o vine a treste s obvineným A. B., ktorý sa s maloletou bozkával, ohmatával a potom mali dobrovoľný pohlavný styk. Podľa rozsudku vedel, že dievčina ešte nedovŕšila 15 rokov.
Samosudca Erik Uhlár ho odsúdil za sexuálne zneužívanie na dvanásť mesiacov. Do väzenia ísť nemusel, lebo mu výkon trestu odňatia slobody podmienečne odložil. Skúšobnú lehotu mu určil na 18 mesiacov.
Dievčatá, ktoré v súčasnosti dospievajú, patria do generácie predčasne sexuálne zrelých. Prakticky všetky vyspelé krajiny riešia, čo so syndrómom predčasného dozrievania. Podľa Poliakovej nie je nič výnimočné, že už v tretej triede základnej školy menštruuje minimálne tretina dievčat.
Kedy sú teda zrelé na začatie sexuálneho života? Na to je podľa psychologičky Poliakovej jednoduchá odpoveď. Vek nie je rozhodujúci, ale je to vtedy, keď sú dievčatá sociálne a psychologicky zrelé a už by boli schopné samy sa postarať o vlastné dieťa.
je to sice skor o sexualnom zivote, ale aj k tomu moze viest odcudzenie sa od matky/rodicov. a tiez je tam spominane covid obdobie a depresie, myslienky na samovrazdy... cize nie "dnesna vychova", ale dnesny svet a nedostatok lasky a venovania sa zo strany rodicov.
Co robi vo volnom case? ma konicky? bavi ju nieco?? alebo pride zo skoly a je zavreta v izbe a na mobile/nete?? kolko casu byvate doma a mate moznost sa jej venovat? Dcera ma zrejme extremny pocit zbytocnosti, navaly roznych pocitov ktore nevie spracovat, isla by som mozno cestou terapiou so zvieratami... mate moznost? starat pripadne vypomahat niekde? aby sa citila dolezita, potrebná.... nie tahat ju po psychiatroch, to bude rebelovat este viac... pamatam si na svoje pocity ked sa mi mama vyhrazala "doktormi" ked som mala ako tinedzer nechutenstvo sposobene pritom clenmi rodiny ktori mi radi pripominali ake mam "fajn" baculate tvaricky a "fajn" boky a ze som "kus" baby.... boze ako som sa neznasala. riesila som to neskor alkoholom, cigaretami.... spamatala som sa az niekde pred 19tkou ked sa nasli ludia ktorym na mne zalezalo, ale takym sposobom, ze mi nehovorili blbosti typu "rodicovske keci" a "vychovne rady"
je to sice skor o sexualnom zivote, ale aj k tomu moze viest odcudzenie sa od matky/rodicov. a tiez je tam spominane covid obdobie a depresie, myslienky na samovrazdy... cize nie "dnesna vychova", ale dnesny svet a nedostatok lasky a venovania sa zo strany rodicov.
@chillibubble že Poiiakova je psychologička, je takmer. S istotou. Hlas, podľa blogov na SME.SK. od blogera. Miro bronis

@vamajka presne ste to vystihli.