icon

Ako pomôcť dcére začleniť sa do kolektívu?

Včera o 20:09

Ahojte dcéra je prvacka a nevie sa zaclenit do kolektívu. Proste cez prestávky sedí sama, kým iné deti sa hrajú. Ked pride domov je smutná, ze nikto sa s ňou nechce hrať. Je aj dosť hanblivá. V škôlke mala ten istý problém ale časom si nasla kamarátku. Riešili sme to dávnejšie aj so psychologom, dcerka mala mutizmus. Ale zlepsilo sa to, ale až tak veľmi zasa asi nie ak je vyčlenená z kolektívu. Ďalšia vec, učiteľka ju stala dáva sedieť s chlapcami, za celý rok iba raz sedela s dievčaťom. Co robit? Ako jej pomôcť.?

anonym_9a725a
Včera o 20:11

@anonym_autor my sme mali podobny problem. Riešili sme to s učiteľkou, vždy sedela dcerka s dievčatami, chlapci a chlapcami. Viem že ju dávala sedieť ku chalanom keď robili zle, tak som jej povdala, že si to neželám. Riešili sme že je introvertka, tak ju učiteľka viac zapájala do hier. Najviac pomohlo, že sa striedali medzi swbou ako sedeli a našla si kamarátky.

autor
Včera o 20:16
@anonym_9a725a

@anonym_autor my sme mali podobny problem. Riešili sme to s učiteľkou, vždy sedela dcerka s dievčatami, chlapci a chlapcami. Viem že ju dávala sedieť ku chalanom keď robili zle, tak som jej povdala, že si to neželám. Riešili sme že je introvertka, tak ju učiteľka viac zapájala do hier. Najviac pomohlo, že sa striedali medzi swbou ako sedeli a našla si kamarátky.

@anonym_9a725a Ja som učiteľku prosila 100x ze je hanblivá ze ju prosím aby sedela s dievčaťom. Od septembra stale sedí s chalanmi, iba raz sedela s dievčaťom. Učiteľka ide svoje, ze ma chape ale ona potrebuje tak dávať deti sedieť. Ze dievcata s chalanmi. Som zúfalá. Dieta mi chodi nešťastne zo školy aj do školy.

anonym_38162d
Včera o 20:20

Na škole nie je psychologicka? Ona by sa tiež mohla porozoravat so súdružkou učiteľkou a mohla by v triede úročiť nejaké aktivity, ktoré by dcéru viac začlenili do kolektívu
Prečo už nechodi dcéra k terapeutke? Evidentne to stále potrebuje. Nevie sa začleniť, je hanblivá. To v tomto veku vôbec nie je typické

anonym_83ea31
Včera o 23:00

Je mi to veľmi ľúto. Určite by som to komunikovala s učiteľkou. Mohla by zaviesť ranné kruhy, aktivity v skupinkách…

ovaaa
Dnes o 01:17

A tak málo by stačilo, aby p. učiteľka pomohla, keby jej záležalo a chcela, ja toto nechápem. Keď sedela s dievčaťom bola zmena?

anonym_cc5beb
Dnes o 02:53

@anonym_autor Toto nie je problém učiteľky, ale dieťaťa. Proste, nie je v poriadku, tak ho iné deti vyčleňujú. Je to prirodzený postoj a ťažko ho násilne meniť. Ako rodič by som bola proti, keby môjmu dieťaťu niekto diktoval, s kým sa musí priateliť.
Jediné, čo môžeš meniť, je dcerin prístup. Vysvetli jej, že ak bude sedieť ticho ako ryba, bude nespoločenská, tak nikto si ju všímať nebude. Alebo ju nauč byť sama a nerieš kolektív.

anonym_f5ced1
Dnes o 03:54

Vzdy boli v kolektive aj tie ine a divne deti, ktore nezapadnu a mozno nezapadnu nikdy nikam ani v dospelosti, ale najdu si sposob fungovania. Toto ani ucitelka nezmeni. Aj u nas sedia dievcata s chlapcami..

anonym_606616
Dnes o 05:02

neviem ci je to povolene..ale co tak jej dat cukriky do skoly nech onukne deti ... a ked si vezmu hodia aj neake to slovo spolocne ... alebo nieco cim by deti zaujala a potom to uz pojde samo ...

sarafortuna
Dnes o 06:09

Deti sú v škole sami a jediný dospelí sú učitelia. Nech mi nikto nehovorí, že učiteľka má iba učiť a neriešiť, čo sa deje v triede a aj individuálne pozorovať deti a ich správanie. Práve preto je práca učiteľa náročná. Ochota by mala prísť aj zo strany učiteľky a snažiť sa pomôcť - hry práca v skupinách či v dvojiciach.
Ak je problém hlbší, ani učiteľka nepomôže.
Nemáte na škole psychologičku alebo špeciálneho pedagóga?
Skús ju otukavat mimo školy, interakcia s inými deťmi, rodina, kamošky a pod. Aby nabrala sebavedomie a pôjde to aj v škole.

Držím prsty, musí to byť nepríjemné pre rodiča... 😔 Na čas, kedy deti trávia v škole dosah nemáme, sú tam odkázaní sami na seba.

7miriam77
Dnes o 07:30

A nepoznáš sa s nejakou mamičkou osobne? Že by ste spolu vzali deti na ihrisko a tam by sa možno skôr dcérka skamarátila. Neviem ako ďaleko máte školu, no napríklad moja chodi blízko domu a so spolužiakmi sa bezne stretávajú na ihriskách....Skús túto možnosť