icon

Mám obavy z afektívneho plaču môjho 9-mesačného dieťaťa

11. feb 2025

Ahojte, čítala som si veľa o tom afektívnom plači/ záchvate, mne ale dieťatko neplače, proste sa len začne rozčuľovať napr. pri hraní, začalo to pred pár dňami, odkedy mu idú prvé zúbky. Strašne sa rozčúli a sčervená mu tvárička, až miestami sfialovie, vidieť, že ako keby zatajilo dych na chvíľku, ale samo povolí a je ok, stači, že ja zvýšim hlas, pretože ma to fakt vydesilo a zľakla som sa a hneď sa aj uvoľnilo a prestalo to robiť. Mali ste to niekto? Resp. mate? Kedy to vymizlo? Je to len krátkodobe? Bojim sa či je to ten afektivny plač. vdaka

deti95060810
11. feb 2025

môže aj skolabovať... fúkni mu do tváre.
môže to trvať ešte dlho.

lenkakravcova
11. feb 2025

Do 2,5 roka. Potom to mizne.

janickacrazy
11. feb 2025

Áno, neter to mala tiež, bola taký malý nervak. Trvalo to dosť dlho, asi do 3 rokov.

autor
11. feb 2025

A preco sa to objavilo tak z nicoho nic? Dakujem

autor
11. feb 2025

Este dodam že máme veľmi pokojne a kľudne dieťa, nie je to nervak, ani sa do teraz nikdy tak neprejavovalo.

reela
11. feb 2025

Ze scervenie, ked ma nervacivost je dobre, lebo to znamena, ze jej funguje obehova sustava. Keby necervenela v tvari, ale by modrela, tak to by mohlo znamenat napr. nejake defekty srdiecka alebo ciev, ktore prudia do/zo srdca. Takze mozes byt rada, je zdrava v tomto

autor
11. feb 2025

@reela Ďakujem, neznamena to teda ze je to ten afektivny zachvat či ako sa to vola? Vďaka.

reela
11. feb 2025

Podla toho popisu ano. Babatko sa vyvija, mohla byt kludna, ale zrazu jej nieco vadi (mozno zubky, mozno crievka, mozno nuda, hlad, zima, teplo, vseobecne nepohodlie...), tak proste da najavo...

janickacrazy
11. feb 2025

No neter bola od narodenia kľudná tak do tých 8-9 mesiacov, potom to začalo tiež z ničoho nič ako aj u vás. Dieťa sa vyvíja a môže sa meniť aj jeho spánok a nálada.

autor
11. feb 2025

Dkaujem, preco sa ale všade uvadza, že afektivny zachvat vznika pri plači? Moje dieťa pri tom vobec neplače, robi to napriklad len pri hrani keď sa rozčuli, ale bez plaču.

reela
11. feb 2025

Tak tam je ten mechanizmus podobny. Sa na nieco nastve/ nieco nie je pri hre ako by si ona predstavovala - vyplavi sa adrenalin - srdiecko zacne rychlejsie bit - rozsiria sa cievy pod kozou tvare - preto scervena. Aj dospelaka, ked nieco nastve, tak scervenie v tvari. A cim je belsia/tensia koza, tak tym viacej to vidno.

autor
11. feb 2025

@reela no naša je priezračna až, uplne bledulka, aj ja som biela zrzka, všetko jej presvita aj žilky cez tvar

reela
11. feb 2025

No vidis. Tiez to tak doma mame. Okrem rysavych vlasov, moj syn a ja sme tiez na tom s pokozkou ako ty s dcerkou.

autor
11. feb 2025

@reela ďakujem keásne, vdaka tvojmu komentu som sa ukludnila🙂

anavixy
11. feb 2025

Ani afektivneho placu sa nemusis bat, takze v tvojom pripade sa vobec nemusis bat. Kazdy scervenie, ked sa nastve.
Riesenim je dieta upokojovat, nie kricat. Bud v klude.