Mám pocit, že moje predčasniatko nie je v poriadku

kris988
15. mar 2024

Dobrý večer. Dcérka sa narodila predčasne, konkrétne 35+6tt. Čiže je podľa tabuľky len mierne nedonosená. Dnes má už 17 mesiacov a ja mám pocit že niečo nie je v poriadku. Nie že nerozpráva, skoro ani neblaboce, len píští a kričí a začiatkom tohto roku ešte len začala štvrnožkovať. Keď sa obrátim na pediatričku povie že je to ok a keď na neurologičku tak mi povie že jej treba odrátať mesiac o ktorý sa narodila skôr takže má akože len 16 mesiacov a teda je to podľa nej v poriadku. Už ste počuli o takom niečom ? Že odrátať mesiac lebo sa narodila skôr ? To ako dokedy sa bude odrátavať ? Chápala by som pol roka - rok po narodení ale ozaj už bude mať rok a pol a treba to odrátavať ? Už som zúfalá že ako matka cítim že je moje dieťa iné a nikto to nechce riešiť lebo šak "predčasniatko"... čo myslíte ?

zuzap33
15. mar 2024

@kris988 cvicila si Vojtovku? Chodila na rehabko? Co tvoja pediatricka? Moj mladsi 34 tt, sledovany bol, cvicili sme. Stvornozkoval 11 mes a 14 mes uz sam chodil

klementinka58
15. mar 2024

moj sa narodil v 34 tt, vsetko ma oneskorene. chodit zacal ako 18 mes, prve slova az ako 2 rocny, ma narusenu komunikacnu schopnost, teraz ma 6 a rozprava ako 4 rocny.

matullienka
15. mar 2024

Naša sa síce narodila v termíne. Tiež som mala pocit, že už by mala stvornozkovat, stavať sa . Podľa dr. to bolo v norme tak som s ňou začala navštevovať súkromné rehabilitácie kde má naučili cvičiť s ňou tak aby zapájala svaly, ktoré k tomu všetkému potrebovala.cuduj sa svete o mesiac chodila

pribinak
15. mar 2024

@kris988 áno, to odrátanie mesiaca je korigovanie veku.

Reč má svoj vývoj. To nie je len tsk že dieťa začne rozprávať

Pasívna reč: rozumie keď jej niečo hovoríš? Daj knizku, pod, posad sa, kde je pes auto? Daj papa, poloz sem loptu …. Rozumie dcerka?

A potom aktívna : napodobniť slovo, zachytiť prvú slávili a zvyšok intonácnw zopakovat

Robí to?

anavixy
15. mar 2024

Ano, vola sa to bio a korigo vek. Robi sa to u predcasne narodenych deti, no 35+6 je naozaj len lahka nedonosenost, ale vplyv to moze mat samozrejme.. Na tvojom mieste by som sa obratila v prvom rade na fyzioterapeuta (dobreho odbornika na deti). Pediater ani neurolog ti v to to nepomoze, ked je dieta zdrave, toto nebude tym ze je o mesiac skor, ale tym ze nema zapijene vsetky svaly, mozno nema naucene spravne pohybove vzroce, chce to len cas a hlavne cvik.

snehulak77
15. mar 2024

Ahoj, neurológ vás neposlal ku fyzioterapeutovi? Doteraz ste vôbec necvicili?

mariska1989
15. mar 2024

Na všetko treba čas . Moja najmenšia je o 2 týždne skôr narodená a a jej plazenie , stvornožkovanie bolo neskôr a divoké len na jednu stranu . Komunikácia no ledva v 2 rokoch povedala 10 slov a to mala vedieť podľa tabuľky že 10 viet povedať , stále nám humkala , pištala, chodiť začala keď mala 17 mesiacov . Každé papiere čo som vypisoval tak nevedela bola o tie tabuľky po zadu .dr to extra neriešila že pokiaľ vie 10 slov ako chlapec tak je dobré . Mala 2 a pol začala už aj viac slov povedať . Teraz ústa jej idú stále

danieli
15. mar 2024

Mam dcerku narodenu 36 tt cize takmer presne, my sme do 3 rokov chodili na neurologiu 1x rocne do poradne pre predcasniatka, ak sa ti to nezda konzultuj u ineho neurologa, hladaj, patraj a nedaj sa znechutit, ak by nieco nebolo v pohode, v tomto veku to stale mozete dobehnut, dcera bola vegeta, sice sa postavila ako 10-mesacna, ale chodit zacala az ako 15 mesacna, syn bol 37 tt a rozpravat slabiky zacal ako 3a polrocny, dnes uzasny sikovny gymnazista, proste kadeco nemusi byt idealne a moze dobre dopadnut

dominika126
15. mar 2024

@kris988 mám dvojicky narodené v 35.tt a hlavne syn bol vo všetkom oneskoreny v porovnaní so sestrou. S oboma som cvičila vojtovku, potom už len s malým. Dcéra začala chodiť v 15.mes., syn 2 dni po 18.mes. Dlho sa nevedeli sami posadiť,snáď až v nejakých 8.-9.mes., plazenie hlavne u syna trvalo dlho predlho. Ale teda,vojtovka naozaj pomohla. Co sa tyka reči, syn je v tomto šikovnejší,majú 2 roky 2mes.maly sa rozrozpraval tak seriózne posledné 2 tyzdne (spojí 2-3 slová do vety), dcéra tiež začína, ale je to horšie ako u syna. Vyšetrenia v rizikovej poradni, u neurologicky sú v poriadku. Bolo mi povedané,že často do 3 rokov (ak dlhsie) trvá, kým sa vyrovná rozdiel s deťmi narodenymi v termíne. Samozrejme, je to individuálne, môže-nemusí. Pri predcasniatkach treba asi viac trpezlivosti a nechciet všetko hneď. Aj keď sa deti nemajú porovnávať, ja ich porovnávam so staršou dcérou, ktorá bola v tomto veku niekde úplne inde, vo všetkom. Ale deti sú rôzne. Je x deti v termíne, ktoré majú 3 roky a komunikácia 0 bodov.
Ale každopádne,ak by som si nebola istá, konzultovala by som s iným odborníkom.

kris988
autor
15. mar 2024

K fyzioterapuetke chodíme od jej 3 mesiacov, vždy dostaneme nejaké cviky a doteraz nám vždy pomáhali, vojtovku sme cvičili tiež. Ale teraz sa úplne zastavila a neskúša sa ani postaviť a fyzio povedala že počkáme do 18 mesiacov a potom uvidíme.
Čo sa týka komunikácie ja ani neviem či mi rozumie... pozerá mi do očí, usmieva sa, keď chcem rozosmiať tak sa smeje, pozná ma, myslím že si aj uvedomuje samú seba pretože sa obzerá v zrkadle ale neviem či mi rozumie. Jediné čo spraví je že zatlieska keď ju vyzvem... nič viac. Ale vidím že pozná aj rodinu, teší sa keď vidí babku, miluje spoločnosť. Otočí sa na meno, ukazuje na veci prstom ...
Vyšetrenia sú vždy všetky v poriadku ale dérka mi príde aj výzorovo akoby mala nejaký syndróm, neviem ... :( má šikmé oči, škúli do vnútornej strany kútikov a má veľmi širokú hlavu, od narodenia má viac cm než by mala mať. Má široký koreň nosa, veľmi drobné dlane a chodidlá. Ale genetiku aj všetrenia mozgu mala tiež dobré, tak ja už neviem 😢

3petka
15. mar 2024

@kris988 odrátava sa až do času kedy ti Dr povie že dobehla svojich rovesníkov vo vývoji. Môj syn sa narodil 1,5 mesiaca skôr. Od začiatku vždy všade uvádzam skutočný vek a korigovany vek. Dnes akurát oslávil rok.
Ja na ňom vidím že mu tie 2 mesiace chýbajú, aj keď si to porovnám s prvým synom.
Stvornozkovat začal v 11 mesiacoch resp. V 9-tich. Už sa stavia na nohy. Momentálne napreduje raketovým tempom.
Chce to len čas…

drake122
15. mar 2024

Neodrátava sa nič, čo sa týka psychomotorického vývinu ak ste 34-35-36 gestačný týžden. Mesiac je totiž v tomto smere zanedbatelné oneskorenie, ale ak má biologický vek 18 mesiacov a hrubú motoriku menej ako na 10-11 mesiacov, to je už podstatné oneskorenie a odporúča sa to riešiť.

pribinak
15. mar 2024

Tak skús inú neurologickú, aby si mala iný názor. Skús inú fyzio, možno ukáže iné cviky, ….

andreatytler
16. mar 2024

@kris988 Zacala stvornozkovat ako 15 mesacna? To je urcite pozadu. Ak ukazuje, tak to je forma komunikacie a to je dobre. Zatial by som sa netrapila ze nerozprava. Blabotala vobec niekedy, alebo vzdy len pistala? Ma vysetreny sluch?

aliaray1
16. mar 2024

@kris988 ahoj nasa sa zacala rodit v 36+4tt, odisla mi voda a v nemocnici na infuzkach sme vyckavali 4 dni, narodila sa teda sekciou v 37tt (prirodzene sa nespustil porod ani vyvolavanim).

Narodila sa zdrava ale skor, vsetky vysetrenia ok a ano, lekari ju posuvali ze mam ratat minus 1 mesiac. Z maleho babatka narastla enormne a prestrielala vyskove tabulky - do dnes (v 23 mes ma vyse 93cm). 4 nozkovala aj vdaka rehabkam od cca 10 mes a velmi dlho, samostatne zacala chodit v 14 mes. Vedela rozpravat slova ale v momente ako zacala chodit akoby vypla rozpravanie a len blabotala cele monology akousi cinstinou.
V 17 mes si sama odomkla a otvorila dvere a vybehla na chodbu ze si ide privolat vytah...len 3 mesiace po zacati chodenia...ona ti teda moze odrazu tak zrychlit tempo, ze nebudes ani verit vlastnym ociam.

Nam fyzio vraveli, ze od 18mes ked zacnu chodit je to uplne ok a netreba nic silit ani "ucit chodit", ziadne choditka, chodulky, pavuky atd.

S recou no...neviem, niektore pedi by to riesili od 1.5 roka (ta nasa) a niektore od 2, niektore odn3, som sama z toho blazon. Kamoskina zacala rozpravat v jasliach lebo sa to tam ucia a v kolektive (opica vidi, opica spravi). Sama neviem kedy uz ist k logopedovi. Inak rozumie vsetkemu, ale akoby ju nedokazem namotivovat rozpravat, na porazenie.

Nam dost pomaha ju zapajat do cinnosti napr.: sadime semienka do kvetinacov, chodime na nakupy a ide sama po kauflande, nie je vo voziku, -zadavame jej akoby ulohy (prosim prines mi jablcko z odd.ovocia - donesie, alebo sa jej tam pytam a ukazujem na ovocie Co je to atd, stale chodime von, ma minimum obrazovky, ziadna telka, len obcas mobil pri jedeni ak uz sa inak fakt neda, vela spievame. Skusila si buchat rytmy do tamburiny a hlaskovat slovicka? Alebo karticky so zvieratkami a pytat sa co je to alebo kde je zirafa?)

Aky mate denny harmonogram priblizne?

Chodite do nejakeho kolektivu? (Nasa sa medzi detickami a ked sme aj s cudzimi ludmi dost hybe vpred akoby ju to motivuje. Ja som uz okukana)

Ake hry na rozvoj robievate doma?

Ako casto a dlho pustas obrazovky (tablety, tv, atd?)

Ako casto a na ako dlho chodievate len tak von?

Mate domace nejake zvieratko? (Nam velmi pomaha nasa husky, su nerozlucne kamosky a naucili sme malu sa o nu starat)

kaja0210
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
aliaray1
16. mar 2024

@kaja0210 ahoj ale ona pisala uz v uvode, ze jej mala uz stvornozkuje, len teda este nechodi 🤔

aliaray1
16. mar 2024

@kris988 inak ak ma strabizmus, to skulenie sa malo davno uz riesit u detskeho ocneho

mogaa
16. mar 2024

@kris988 a keby aj malo problém, ako to chceš riešiť? ako ti pomôže ak mu dá nejaký lekár diagnózu? dieťa je malé a ano, predčasne narodené deti nejdú podľa tabuliek....dobiehajú veci postupne....normálne narodené dieťa má začať s chôdzou do 18mesiacov, to že už štvornoškuje je krôčik k tomu že sa postaví.....diagnózy sa preto dávajú až po 3rokoch, lebo do vtedy má veľa detí nejaký znak autizmu...počkaj aspom do 2 rokov, do vtedy každý mesiac sa dieťa posúva raz rýchlejšie, raz pomalšie....tvoje dieťa sa usmieva, ukazuje prstom, zjavne má záujem o okolie a snaží sa ukazovaním aj komunikovať....už začalo aj štvornoškovať, treba mu dať len čas......

mogaa
16. mar 2024

@kaja0210 nie každé dieťa je rovnaké.....naša tiež len pišťala do určitého veku a bavilo ju vydávať zvuky....s rozprávaním hatlaninky začala až po 1,5roku a teraz sa jej ústa nezatvoria...."normálne" rozprávať začala až v 2,5roku🙂a autorkyno dieťa už štvornoškuje, nemá ani 1,5 roku takže s nálepkovaním diagnózy by som bola viac ako opatrná....dieťa videl pediater a aj neurológ a zjavne je podľa nich v poriadku...jeden lekár sa mýliť môže, ale dvaja? a hlavne je dôvdd, prečo sa diagnózy začnú dávať po 3roku života

floki1994
16. mar 2024

@kris988 ano odpocitava sa ten cas kedy este malo byt babo v brusku..cudujem sa ze o tom pocujes prvykrat..je to korigovany vek ktory sa zohladnuje pri psychomotorickom vyvoji dietata...ked cvicite je dobre...ak sa ti nieco nezda tlac na lekarov...kazde dietatko je ine...moj sa narodil skor o dva mesiace...teraz ma bio vek 9 mesiacov a korigo 7 mesiacov...uz stvornozkuje a dvyha sa na nozky..vsetko konzultujem s fyzio a neuro...keby sa mi nieco nezdalo nenecham sa odbit..ale ano dieta ma cas na chodenie do 18 mesiacov podla tabuliek cize lekari cakaju..dvyha sa aspon na nozky?

kathhii
18. mar 2024

@kris988 bežne sa odrátava vek pri predčasne narodených deťoch.... Nemala hypotonus? Moja dcéra mala hraničný a už sme mali opozdenie v pohybe 2mesiace, a to som s ňou aj cvičila hoci nie Vojtovku, len na lopte a tak .. Chodiť začala až skoro v roku a pol... Mala som tiež nervy, stresy a nebola ani predcasniatko. U nej zase rozvoj reči bol excelentný. Druhá dcéra tá pohybovo bola podľa tabuliek, zato teraz ma za mesiac 2,5 roka a síce rozpráva ale keď sa ponáhľa tak jej ani vlastná mater nerozumie... Myslím že až od 3rokov sa rieši reč. Odkiaľ ste? My tu v MT máme ambulanciu pre predcasniatka.

egresik
19. mar 2024

@kris988 moze to byt naozaj vsetko v poriadku a nemusi. Ak mas pocit neistoty, necakaj na lekarov a zober malu k fyzioterapeutovi, sukromne. Pripadne povedz pediatricke priamo, ze chces skusit rehabilitacie. A uvidis, co ti povedia. Niekedy lekari zbytocne dlho cakaju, a niekedy sme my rodicia zbytocne vystresovani ak dieta nie je tabulkove.