icon

Mám sa obávať možného autizmu u 3-ročnej dcérky?

11. nov 2025

Ahojte, dnes som bola s dcérou na poradni 2,7 rokov. Ako som vošli do čakárne, behala z jednej strany na druhú ku každému chcela ísť. Samozrejme keď som sa ju snažila upokojiť zjapala na celu čakáreň. V tom vysla sestrička, nech ideme bokom, ze nas tam príde zavolať. Tam vedľa vola pokojná, hrala sa. Ako sme vošli do ambulancie opäť to iste. Scera je povahovo nervacik, ma aj doma takéto výbuchy hnevu ale nie az takéto. Takýto hnev zažívame len ked ideme z ihriska. Dr nas poslala na neurologiu, ze tam môže byt autizmus. Nechcela nic urobiť, pritom vie opakovať zvieratká, rozumie mi a gam proste bola ako vymenená. Mam mat fakt obavy z takejto jednej návštevy?

Strana
z2
rivini
16. nov 2025

@anonym_autor zodpovedaj si nasledovne otazky:
1. rozprava rozvinute vety? Trojrocne dieta by uz malo…
2. socialna interakcia je ok? Ma prvych „kamosov“?
3. zacina hrat hry „akoze“ = napr. ja som jelen a ty ma musis nakrmit…
4. hra sa vedla inych deti, alebo uz aj s inymi detmi?
5. vie jednocho opisat, aky bol jej den?
6. zacina prejavovat prve znamky empatie?
Samotny vybuch zlosti nie je priznakom autizmu. Ale je pravda, ze autisticke deti maju problem s regulaciou emocii. To, ze vie v 2,5 roku opakovat zvieratka je velmi malo, vacsina deti ma toto za sebou uz v roku, roku a pol…rovnako veta ze „rozumie mi“ je zvlastna, neurotypicke dieta toto vie tiez uz asi v 1,5 roku. Mam dve deti a obe v 2,5 roku vedeli plynulo rozpravat, kazde malo mini okruh zaujmov, nechali si u lekara vysvetlit, ze tam nejdeme, ludi neotravujeme. Navyse vacsina deti v tomto veku k cudzim ludom prirodzene nechce ist. To, ze mali zachvat hnevu 😂, ma neznepokojovalo…u vas tam toho bude asi viac..

rivini
16. nov 2025
@anonym_de68a8

@anonym_autor môže byt, mám rovnako starú dcéru a komunikuje s lekárkou normálne, vedu spolu dialóg. Neviem si predstaviť že by len tak bezvýznamne behala hore dole 🤷‍♀️

@anonym_de68a8 to som presne chcela napisat..ze kym v 1,5 roku moje deti odmietali nechat sa vysetrit, v 2,5 roku uz normalne komunikovali v celych verachten s lekarkou. Aj ked jedno je viac hanblive a utiahnute a druhe velmi extrovertne, v tomto veku mi uz nebehali bezcielne hore dole po ordinacii.

anonym_ebd948
16. nov 2025

Mame 3r preventivku teraz v decembri,a maly ked niekam ideme je skor tichy pozorovatel,sleduje ludi,sleduje vsetko okolo.
Ale tiez nerozprava,aj ked mu poviem,ze opakuj po mne,ani sa nesnazi,len mikne plieckami a odide,a mam po uceni.
Ale zase ked nieco chce,zoberie ma za ruku,mami,mami a ukazuje a ja len hadam a hadam,co chce.Ale tiez povie,nie,nie az kym nekyvne hlavkou,ze ano.Ale ani to ano nepovie,iba nie.
A doma tiez place,ved je to normalne,ked neni vsetko podla nich.

autor
16. nov 2025
@rivini

@anonym_autor zodpovedaj si nasledovne otazky:
1. rozprava rozvinute vety? Trojrocne dieta by uz malo…
2. socialna interakcia je ok? Ma prvych „kamosov“?
3. zacina hrat hry „akoze“ = napr. ja som jelen a ty ma musis nakrmit…
4. hra sa vedla inych deti, alebo uz aj s inymi detmi?
5. vie jednocho opisat, aky bol jej den?
6. zacina prejavovat prve znamky empatie?
Samotny vybuch zlosti nie je priznakom autizmu. Ale je pravda, ze autisticke deti maju problem s regulaciou emocii. To, ze vie v 2,5 roku opakovat zvieratka je velmi malo, vacsina deti ma toto za sebou uz v roku, roku a pol…rovnako veta ze „rozumie mi“ je zvlastna, neurotypicke dieta toto vie tiez uz asi v 1,5 roku. Mam dve deti a obe v 2,5 roku vedeli plynulo rozpravat, kazde malo mini okruh zaujmov, nechali si u lekara vysvetlit, ze tam nejdeme, ludi neotravujeme. Navyse vacsina deti v tomto veku k cudzim ludom prirodzene nechce ist. To, ze mali zachvat hnevu 😂, ma neznepokojovalo…u vas tam toho bude asi viac..

@rivini
1. Nie nerozprava, na co mi dr povedala, ze to je ešte v norme. Povie par slov take najnovšie starký.
2. Deti ma rada, najradšej sa nahanaju.
3. Takéto hry moc nie, skor v detskej kuchynke varíme a potom akože jeme, kŕmi bábiky a pod. Ale skor ju do toho ,,dokopem,, ja zmyslom daj bábiku ham.
4.aj ano aj nie
5. Nie lebo nevie ešte poriadne rozprávať.
6. Nie, ked som nahnevaná smeje sa ma z toho radosť.

anonym_e0d845
16. nov 2025

Ja si zase myslím, že takmer 3-ročné dieťa by malo byť schopné chvíľu vysedieť v čakárni a nie lietať hore dole a zjapať, keď ho mama zastaví. Nabudúce si so sebou vezmi niečo, čím ju dokážeš zabaviť. Predpokladám, že ste tam neboli sami a mohli tam byť pacienti, ktorí sa necítia dobre. A do budúcna, aj keby sa u vás autizmus potvrdil, pamätaj, že diagnóza nie je ospravedlnením jeho správania. Autizmus neznamená, že dieťa môže všetko. Z vlastných skúseností si dovolím povedať, že aj dieťa s autizmom sa dokáže naučiť pravidlá. A teraz nemám na mysli len čakanie u lekára.

anonym_5bb152
16. nov 2025

@anonym_autor Autorka, to ti nikto nepovie, či PAS má alebo nemá. Ak máš pochybnosti, objednaj sa na riadnu diagnostiku. Ak nechceš priamo diagnostiku, možno sa niekde poraď, ako dieťa rozvíjať, lebo mi príde divné, že neriešiš, že tvoje dievčatko maximálne opakuje zvuky zvierat a tým to končí.

rivini
16. nov 2025
@anonym_autor

@rivini
1. Nie nerozprava, na co mi dr povedala, ze to je ešte v norme. Povie par slov take najnovšie starký.
2. Deti ma rada, najradšej sa nahanaju.
3. Takéto hry moc nie, skor v detskej kuchynke varíme a potom akože jeme, kŕmi bábiky a pod. Ale skor ju do toho ,,dokopem,, ja zmyslom daj bábiku ham.
4.aj ano aj nie
5. Nie lebo nevie ešte poriadne rozprávať.
6. Nie, ked som nahnevaná smeje sa ma z toho radosť.

@anonym_autor a zdiela pozornost? Ked ukazes napriklad na kvet, na ktorom sedi motyl ze „aha motyl“, pozrie sa tym smerom?
Ono z toho, co si napisala, tam urcite symptomy mozu byt: dcerka je slabo verbalna, ocividne sa neobava neznamych ludi, bezcielne pobehuje, nema zaujem o regulovanu hru, hra sa vedla deti, namiesto s detmi. A to pobehovanie hore dole je tak do dvoch rokov uplne ok. Potom uz prichadza faza, ked sa meni priestorove vnimanie a dieta si uz hlada zmysel, resp. ciel, ak niekam ide. V cakarni plnej ludi sa uz asi od dvoch rokov zacina hanblivost. Alebo u extrovertnych deti snaha nadviazat komunikaciu. Cize ja by som asi sla k detskemu psychologovi…

autor
16. nov 2025
@rivini

@anonym_autor a zdiela pozornost? Ked ukazes napriklad na kvet, na ktorom sedi motyl ze „aha motyl“, pozrie sa tym smerom?
Ono z toho, co si napisala, tam urcite symptomy mozu byt: dcerka je slabo verbalna, ocividne sa neobava neznamych ludi, bezcielne pobehuje, nema zaujem o regulovanu hru, hra sa vedla deti, namiesto s detmi. A to pobehovanie hore dole je tak do dvoch rokov uplne ok. Potom uz prichadza faza, ked sa meni priestorove vnimanie a dieta si uz hlada zmysel, resp. ciel, ak niekam ide. V cakarni plnej ludi sa uz asi od dvoch rokov zacina hanblivost. Alebo u extrovertnych deti snaha nadviazat komunikaciu. Cize ja by som asi sla k detskemu psychologovi…

@rivini no ved ona v tej čakárni chcela ísť za inými detmi, a ked som ju stopla začala bežať k ďalšiemu, nenechala si vysvetliť, ze nema ist ku každému. Pozrieť sa pozrie ale nie vzdy, ako ma náladu.

Strana
z2