icon

Máme ísť na pohotovosť s piatou chorobou?

nikol60
11. nov 2023

Pekný večer prajem mám podozrenie že moje dieťa má 5 chorobu keďže je víkend mám ísť na pohotovosť alebo počkať do pondelka

andrejka1212
•
11. nov 2023

@nikol60 a ako vieš že ide o piatu chorobu? Príznaky sú ako pri bežnej chrípke. Až keď dieťa po pár dňoch pôsobí ako zdravé objaví sa výsev. Liečba je symptomatická - tlmenie horúčky, na svrbenie antihistaminiká. Neviem čo čakáš, že ti povedia na pohotovosti. Nemajú na ti čo predpísať, jedine tak fenistil (ak už má vyražky).

nikol60
autor
•
11. nov 2023

@andrejka1212 môžem vám tu dať fotku aby ste mi poradili

anavixy
•
11. nov 2023

Nepotrebujes ist na pohotovost aj keby naozaj ma tu piatu, pokial ma normalny priebeh, liec symptomy (antipyretika, antihistaminika a kupel v hypermangane ak vyrazka svrbi, kludovy rezim a nechodit so kolektivu aspon tyzden), pripadne chod v pondelok k vasmu pediatrovi. Ak si nie si ista ci je to naozaj ono alebo nieco ine/vaznejsie, tak chod, ale k vasmu pediatrovi v pondelok.

ada12345
•
11. nov 2023

Ked budes s infekcnym dietatom, ktore nepotrebuje lekara behat po lekaroch, tak to akurat budes dalej rozsirovat. S kazdym vysevom netreba behat k lekarovi.

nikpa
•
11. nov 2023

@nikol60 ak je to naozaj 5.choroba, s tým netreba ísť k lekárovi a navyše je to infekčné. Ak sa ti niečo nezdá tak len telefonicky ale určite nie na pohotovosť. Zrážaj teplotu a neskôr príde výsev, na ten ti aj tak nič nedajú.

marianarem
•
11. nov 2023

@nikol60 Ak nebude mat nebezpecne horuckove stavy (nezrazitelne velmi vysoke teploty, apatia, dehydratacia atd.), tak urcite nie na pohotovost. Jednak tam zbytocne zaberies miesto a jednak sa nic extra nedozvies. Nehovoriac o tom, ze tam mozete chytit nieco dalsie ako bonus, bude tam kopa velmi chorych deti.