icon

Mamičky autistických deti

lienka811
27. aug 2023

Ahojte, predtým ako sa spusti vlna kritiky si to prosím celé prečítajte:
Som mama 9 mesacneho chlapca. A od narodenia sa mi nezdajú viacere veci. Samozrejme ako každú druhu ženu napadne autizmus. Predtým ako prevrátite očami som na tému autizmus a iné choroby mala aj bakalársku prácu, síce to neboli deti ale dospelé, no ohľadne detského autizmu mam veľa naštudované.( stretla som sa aj s dospelými autistami) Uvedomujem si že syn má nízky vek na diagnostikovanie ( to ani nechcem ani nejdem diagnostikovať) uvedomujem si že je potrebné mat prítomny cely rad možných príznakov - ktoré su samozrejme rôznorodé a špecifické u každého bábätka. Ale chcem sa opýtať mamičiek automatických deti, či medzi takými skorými signálmi neboli aj tieto.
- ako 9 mesačný je pohybo klasicky - stvornozkuje, pretáča sa, plazi sa , ešte nesedi- nohy do úst si nikdy ešte nedal, nechytá si nohy
- neustále keď je na chrbte alebo v pasívnom šedé tak otvara a zatvára ručičky- je to skôr take ako tik, veľmi rychle ( nie je to iba keď sa teší alebo keď je nahnevaný)
- neustále kope nohami - keď je na chrbte , alebo na rukách - rychle kopanie noh od narodenia
- na 9 mesacneho nevie ťap ťap , pa pa, zdieľanie pozornosti je občasne, keď ukážem prstom aby sa pozrel tam, pozerá na mna potom na prst a občas sa pozrie aj na danu vec, kde je táto - nevie, nepozrie, ani kde je mama
- nemá žiadnu separacnu úzkosť - neplače keď odchádzam, noc vie stráviť aj s mužom, alebo babkou, hocikto ho vie uspat, keď má vidí usmeje sa na mna , ale to je všetko. Som s ním 24/7 , nonstop sa hrám, a on nič.Pozná známe tvare , pri neznámych sa tvari vazne , okukava, niekedy zaplace, inokedy sa po vážnej tvari dá do smiechu.
- hocikto ho môže mat na rukách, nemá s tým problém
- nereaguje na meno, ale na zvuky ano , keď napríklad urobím “ aha Tomi, čo tu je?”
- vie nájsť hračku pod dekou, alebo keď ju skryjem
- papanie nie je šťastne , raz je dobre raz nie- raz zje celu misku inokedy nič
- keď poviem mňam mňam , nereaguje že ide jesť, že by sa tesil
- usmieva sa často, na mna a na muža, na známe pesničky keď začnem spievať, na zvuky zvieratiek keď začnem napodobňovať
- plače pri každom prezliekani ( je to skôr mrcanie a plac)
- spanok pd narodenia veľmi zlý, vždy potrebuje pohyb na uspatie - napr fitlopta, na rukách drepy, kocik, niekedy sa bude aj 10 krat inokedy 3-4 krat. Nikdy neprespal noc
Večerné uspavanie je veľmi živé a aktívne ( pretáčanie zo stan na strany , krútenie hlavou, telom , pretočenie na brucho…) aj hodinu
- s hračkami sa hra skoro všetkými, sleduje hračky, pohyb, najviac ho zaujímajú mobily káble zastrcky
- má atopicky ekzém , reflux a miernu asymetriu

Asi by má napadli este nejaké ale to je gro.
Viete mi povedať prosím či je to okej na 9 mesacne babo, alebo by som sa mala obávať? Pripadne či sa tak spravali aj vaše deti, či sa to zmenilo napr. chodenim. Ľudia mi hovoria že je hyperaktívny no ja neviem.

Ďakujem

Strana
z3
citron25
Odpoveď bola odstránená
lienka811
autor
27. aug 2023

@citron25 prepac! Opravené

denkabemommy
27. aug 2023

@lienka811 prepáč, čo konkrétne z toho má byť autistický znak? Lebo takto sa správa 90% 9mesačných detí

lily246
27. aug 2023

@lienka811 automatické dieťa 🤣 ináč máš úplne normálne dieťa, nič nezvyčajné tam nečítam.

helcanw
27. aug 2023

V polovici príznakov tvojho dieťaťa som našla aj svojho keď bol v tom veku. Nic divne mi tam nepríde 🤷‍♀️

petamich
27. aug 2023

och tak v tom pripade mam autisticke dieta aj ja 🙂 lebo 90% veci, ktore si spomenula nas maly rovnako ne/robil v tom veku, jedina vec sa mi nezda podozriva, zeby som za tym hladala PAS

majla87
27. aug 2023

@lienka811 moj bol okrem 2 bodov uplne rovnaky a myslim ze je to normalne dieta. Len do pasivneho sedu som ho nikdy nedavala, nechala som ho naucit sa to sameho.

lienka811
autor
27. aug 2023

@majla87 v pasívnom šedé je len pri jedení, inak ho nedavam

lienka811
autor
27. aug 2023

Taktiež este nevie ukázať prstom na nič, a občasne si prezerá svoje ruky

lienka811
autor
27. aug 2023

Okej, ďakujem vam pekne , je to moje prvé dieťa , a pri bábätkách sú niektoré veci fakt zvláštne. Ďakujem

lienka811
autor
27. aug 2023

@lienka811 a neblaboce ešte , to neviem či je na 9 m ok

1mina
27. aug 2023

Ja mam 2 autisticke deticky, kazde uplne ine ale na zaklade tohoto sa naozja neviem vyjadrit. Je pravda ze ja dom si na svojom vsimla prve veci ked mal rok, a odkedy zacal chodit sa zly pocit ze to neni ok len prehlboval, ale do toho roka je to proste naozaj babatko 🙂 skuste sa nestresovat a uzivat si taky maly uz nebude ♥️

lienka811
autor
27. aug 2023

@1mina a čo konkrétne ste si všimli že nie je ok?

pininka1
27. aug 2023

@lienka811 ja pracujem s autistami, takže viem ako rôzne to môže byť, ale podľa toho čo si napísala by aj moje deti boli autisti. Chlapci bývajú lenivejsi, a niektorí ti kašlú na opakovanie a pod a reagovať na meno to je ozaj ešte skoro. Poviem ti pravdu ze vás dnešné mamičky veľmi ľutujem v tom, že je toľko toho na nete toľko zmätocnych a zbytočných rad ze z toho musíte byť mimo. Som rada ze pri mojom prvom nič také nebolo, ovplyvňoval ma akurát môj vlastný mozog a sem tam mamine rady,ktoré som aj tak selektovala. Držím palce

lienka811
autor
27. aug 2023

@pininka1 ano , ďakujem, ja som to veľakrat hodila za hlavu že je úplne zdravé dieťa a dneska som to prvýkrát dala von, možno len potrebujem trochu “povzbudiť” že bude všetko ok, alebo konečne ten spanok😂

anjelicek26
27. aug 2023

No napisala som dlh prispevok, ale zmizlo mi to, druhy raz fakt uz kaslem... kazdopadne jedna velmi dobra rada - kazde dieta je uplne individualne a ziadne nebude uplne zodpovedat tym spravnym "tabulkam" a robit vsetko podla nejakej normy... Prilis ho sledujes, uz ten zoznam precitat od hora dole da zabrat. Mas uplne normalne babatko a cim skorej si uvedomis, ako sama sebe svojej psychike skodis hladanim nejakych odchyliek, tym lepsie...deti robia pokroky kazdy den, o mesiac-dva bude doma ine dieta a o dalsie 2-3 mesiace zasa ine... dovol mu sa rozvijat svojim tempom. Ak by raz mal byt "iny" - co ti poviem, ze nas syn je uzasny empaticky vnimavy inteligentny chlapec - tak si tiez svoju cestu najde... momentalne to vyzera, ze syn bude chciet ist studovat fyziku alebo biologiu, v tych veciach exceluje... ja som rada, ze nie je ako kazdy druhy...

marianini17
Odpoveď bola odstránená
michaela329
27. aug 2023

Pracujem v škole, máme aj deti s PAS (rôzne) a jednu vec Ti môžem napísať. Prestaň riešiť každú hlúposť, užívaj si syna a pamätaj, že každé dieťa je iné a tabuľky su orientačné. Jasné priznaky PAS v tomto veku určite nespozoruješ.

1mina
27. aug 2023

@lienka811 unho boli tie prejavy vyrazne, este do roka som bola viac menej spokojna a bol extremne kludne dieta 😂 sem tam si pozeral ruky alebo nimi maval ale si hovorim ved dieta neriesila som. Ale cxa po roku ako sa postavil na nohy sa to nedalo nevidiet - hned ako vedel stat sa tocil a tocil donemoty, casto si pritom este dal ruku pred oci, hned ako sa naucil stat sa postavil k dveram a kludne tam hodinu stal a otvaral ich zatvaral - to bola milovana zabava, mohla byt oslava, torta, navsteva, hracky, nezajem proste len dvere hodinu vkuse. Alebo auticko si tocit kolesa prec ocami, vsetky auta kociky poprevracane po doke lebo si na noch len kolesa tocil. Inak sa hrat nevedel 🙂 len automatika dvere kolesa... Chodil po spickach, navyse vo velmi zvlastnej polohe tela akoby zhrbeny hlava dopredu, ruky odseba taka netypicka na dieta, vonku sa kazdy smial ked ho videl mysleli si ze saskuje, to preslo casom. Ale mavanie ruk ostalo. Zacal robit grimasu, akoby silno zmuril oci a ceril zuby, zacal si dlho ruky obzerat, vsimla som si ze vela robi "Finger posturing" to mi hned srdce zastalo lebo som to videla iba u auti deti s ktorymi som rpedtym pracovala. Rec sa nerozvijala, nerozumel mi viac menej nic akoby som hovorila po holandsky, ale to musim dodat ze ani v 2 rokoch nerozumel v podstate nic. Zabudol aj to co uz vedel napr ukazovat nejake gesta atd. A tak on mal toho proste toho vela ze nas to dohnalo k skorej diagnostike lebo sa nedalo tvarit sa ze je ok. Ale 🙂 je uzasny mily chlapcek, robi pokroky, nemenila by som ho za nic. A tak moja rada znie si 9mesacne dieta naozaj užívať. Take krasne male babatko nebude dlho 🙂 Deti sa rychlo vyvijaju a menia, to co nerobi teraz o mesiac moze s prehladom. Vas popis znie na kopec zdravych deti ktore toto tiez robia 🙂 ak by tam aj neskor nieco bolo, teraz to aj tak neovplyvnite a nezmenite (ako ja ked som sa na zaciatku snazila synovi zakazat tocit sa donemoty 😂 a muz sa mu smial ci si myslim ze mu zakážeme autizmus ak naozaj bude 😂) a casom by ste to videli. Je to naozaj malicke dieta. A vzdy to bude vase milovane dieta ktore Vas potrebuje 🙂

tanuuulka
27. aug 2023

@lienka811 ahoj. Podla mnamas zdrave dieta. Moj bol dost podobny tvojmu. Hyperaktivny, ani sa pomojkat nedal, bolo mu jedno s kym je. Dlho sme sa s muzom pohravali s myslienkou ze je adhd. Dnes ma 5r a diagnoza - nadpriemerne iq, preto ten motoricky nepokoj. Navyse je extrovert a spolocensky, jw mu jedno, s kym je, hlavne aby sa mu niekto venoval a robil mu zazitky - vylety, navstevy, hocico co je niecim zaujimave

marianarem
27. aug 2023

@lienka811 Mozno je problem prave v tom, ze si pisala tu bakalarku a teraz to vsade vidis 🙂 Ja tam nevidim vobec nic podozrive.

lienka811
autor
27. aug 2023

@marianarem asi máš pravdu

jj298
Odpoveď bola odstránená
lienka811
autor
27. aug 2023

@tanuuulka presne má aj napadlo adhd, lebo on sa nonstop hybe, skace na kolenách keď je na štyroch, už sa aj postavil a opiera sa na gauc, stále proste niečo musí robit

vahcaac
27. aug 2023

@lienka811 nie som matka autistického dieťaťa, ale prešla som si dlhodobým podozrením o autizme. Od 6 mesiacov do 15. Ak chceš, napíš

lienka811
autor
27. aug 2023

@vahcaac napisala som ti 🙂

anjelicek26
27. aug 2023

@lienka811 sprava sa ako uplne normalne zdrave aktivne dieta...

luccija
27. aug 2023

V knižke vie ukázať kde je zvieratko, alebo niečo?
Mňa zaujalo lenže, že neblaboce

lienka811
autor
27. aug 2023

@luccija nie, zaujíma sa o knihy, pozerá si so mnou strany, keď poviem to je kravička robí mu, tak sa zasmeje , ale neukazuje. Ono vydáva nejaké zvuky , ale nesú to take tie klasicke ba pa má , ale napr. Aaaaaaaaaaaaaaaaa , ppppppp a take

luccija
27. aug 2023

@lienka811 tak pozoruj, ale nehladaj v tom hneď diagnózu Chlapci sú lenivejsi v reči, motorike.

Strana
z3