icon

Maminy autistov

21. máj 2025

Ako sa má brať ten očný kontakt? Keď na mňa pozerá keď je je to dobré alebo autista nepozerá rodičovi do tváre pri jedení alebo pri saleni sa ? Ako sa berie ten očný kontak?

nikpa
21. máj 2025

Očný kontakt sa nedeli na pri ,,šáleni alebo jedení,, 🙄 proste bud sa ti pozerá do očí alebo nie a uhyba pohľadom...

autor
21. máj 2025
@nikpa

Očný kontakt sa nedeli na pri ,,šáleni alebo jedení,, 🙄 proste bud sa ti pozerá do očí alebo nie a uhyba pohľadom...

@nikpa čize keď sa pozerá na mňa pri jedeni alebo keď mu čítam alebo keď sa hráme je to ok ? Autista by úplne uhybal?

zuzanockamt
21. máj 2025

Aj autista udrží očný kontakt.

autor
21. máj 2025
@zuzanockamt

Aj autista udrží očný kontakt.

@zuzanockamt myslela som si vďaka

zuzanockamt
21. máj 2025

Samozrejme, dokáže sa pozrieť úplne normálne do očí, udržať kontakt, hlavne pri blízkych osobách. U cudzích nie. Ale aj pri blízkych sú dni, keď sa nechce pozerať, vreští. Je to veľmi špecifické. Mám doma AS.

ankare
21. máj 2025
@nikpa

@nikpa Negúľaj očami. Normálne sa pýta vystrašená mama.

autor
21. máj 2025
@zuzanockamt

Samozrejme, dokáže sa pozrieť úplne normálne do očí, udržať kontakt, hlavne pri blízkych osobách. U cudzích nie. Ale aj pri blízkych sú dni, keď sa nechce pozerať, vreští. Je to veľmi špecifické. Mám doma AS.

@zuzanockamt u cudzích znamená že sa nepozrie a napríklad sa rozplače?

zuzanockamt
21. máj 2025

Nemusí sa rozplakať. U nás je to uhýbanie pohľadom, pozerá sa dole, otočí sa chrbtom, schová sa. Ak je dotyčný moc vtieravý, tak dieťa začne byť nervózne, zúri a záverečná fáza je vreskot.

iqoska
21. máj 2025

To je u každého iné. Ten očný kontakt býva taký výberový, vyhýbavý. Nie že úplne neexistuje. Niektoré deti z väčšej vzdialenosti udržia celkom dobre. Pri jašení sa s rodičom mávajú autisti očný kontakt snáď najlepší. Šteklenie sa u malých autistov často využíva na zlepšenie očného kontaktu. (OTA metóda) https://www.autismus-screening.eu/metodika-prac...

libusak
21. máj 2025

Mlada sa normalne pozera do oci ked sa opyta alebo odpoveda, ale ak ma nieco vysvetlovat tak pozera niekam doprava alebo dolava do zeme 🤷

terezkaarthuramax
21. máj 2025

A ja zase neznasam očny kontakt a autista nie som

glade22
21. máj 2025
@terezkaarthuramax

A ja zase neznasam očny kontakt a autista nie som

@terezkaarthuramax ako vieš? 🙂

xsuzannex
21. máj 2025

Moj syn je autista a nema ziadny problem s ocnym kontaktom. Ani pri cudzich ani pri rodine.

autor
21. máj 2025
@xsuzannex

Moj syn je autista a nema ziadny problem s ocnym kontaktom. Ani pri cudzich ani pri rodine.

@xsuzannex ako to zvladate?

xsuzannex
21. máj 2025

Tak ako kazdy rodic.. je nas a lubime ho .

marianarem
21. máj 2025

A ma aj ine znaky autizmu? Ja mam tiez taky slabsi ocny kontakt, uhybavy. Autistka nie som, ale som vysoko citliva, moze to byt aj priznak toho.

autor
21. máj 2025
@xsuzannex

Tak ako kazdy rodic.. je nas a lubime ho .

@xsuzannex to je krásne, ja sa hanbím čo teraz napíšem ale veľmi sa bojím že keď sa to potvrdí tak ho prestanem mať rada,budem mat smutný život

dotka04
21. máj 2025

Doktorka Janosikova, najvacsia odbornicka na PAS na Slovensku, mi povedala, ze 50% “jej” autistov ma bezchybny ocny kontakt a 50% ho nema, vraj sa to neberie ako smerodajny znak 🙂

nikaeli
21. máj 2025
@dotka04

Doktorka Janosikova, najvacsia odbornicka na PAS na Slovensku, mi povedala, ze 50% “jej” autistov ma bezchybny ocny kontakt a 50% ho nema, vraj sa to neberie ako smerodajny znak 🙂

Ja by som doplnila - očný kontakt by mal mať komunikačný zámer, je to tzv.prekurzor reči. Mal by byť prítomný pri zdieľaní - napr. dieťa postaví vežu, má z toho radosť a pozrie sa pri tom na teba, kontaktuje ťa očami = komunikuje s tebou. Keď od teba dieťa niečo chce, ako si to žiada? pozrie sa ti do očí alebo ťa iba ťahá za ruku? Všímaj si, ako a kedy sa ti pozerá do očí manžel, či iná osoba, s ktorou si v miestnosti, s ktorou komunikuješ (nemusí ísť o reč, hovorím o komunikácii ako takej).
Ale ako píše @dotka04, veľa detí s PAS dokáže očami krásne komunikovať. Očný kontakt je jeden so znakov, ktoré sa pri PAS sledujú, nie je však prioritnou indíciou pre uzavretie diagnózy.

heln
21. máj 2025

ten ocny kontakt by som specifikovala tak u maleho dietata, ze sa na neho pozries a prihovoris, usmejes, zdrave dieta reaguje tak, ze sa na teba pozrie a usmeje sa, autista na teba nezareaguje a pozera akoby cez teba.

xsuzannex
21. máj 2025

A co sa u vas zmeni tym ze sa dozvies ze ma autizmus? V podstate nic a to si treba uvedomit. Ten papier vas vztah nezmeni, nezmeni sa dieta ani ty.. neboj sa, urcite to zvladnes. Vzdy moze byt horsie 🙂

terezkaarthuramax
22. máj 2025
@glade22

@terezkaarthuramax ako vieš? 🙂

@glade22 lebo mi ho nikto nediagnostikoval.. ale ak nad sebou tak rozmyslam par prejavov mam.

michaela329
22. máj 2025

Moji žiaci s AS sa mi do očí pozerali, od začiatku. Tiež som si myslela, že ten kontakt tam nebude a bol. A úprimne - diagnostika predsa nezmení to dieťa, zostane stále vaším dieťaťom, život bude možno ťažší, to si zas neklamme, ale nie zlý ☝️

lauricka
22. máj 2025

autisti sú každý jedinečný, u jedného sú veci tak, u iného inak. Prečo by ste ho nemali mať rada? Stále je to to isté vaše dieťa. Teraz ho máte rada?