Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@pencil suhlasim. dcera chodi do obyc skolky a zvlada to zatial. ale je pravda ze chodila par mesiacov do speci skolky. uvazujem to takto spravit aj pri skole. par mesiacov v speci, aby pochopila ako to tam chodi a sup do normalnej. lebo ona sa uci najmä odpozorovanim. tak potrebujem aby sa naucila co najviac "normalneho". pokial teda ona sama nebude trpiet v skole, tak bude chodit do normalnej.
a nie je tu niekto v tejto teme, kto si sam plati asistenta pre dieta v normalnej skole? lebo zazila som, ze asistenta neschvalili a dieta muselo do speci, ale ak by bol niekto natolko solventny...?
@pencil je to velmi vynimocne ze je aspik spokojny v beznej skole. Schopnost prisposobit sa bez ujmy je u aspikov rarita. Vecsina rodicov si mysli ze prave v skole dieta zazije to "normalne" ale je to velmi kratkozraky nazor. Ja beriem svoje aspikovske deti ako znamenie ze nieje dobre ist s prudom za kazdu cenu,ze nieje zle byt INY a ja milujem tu inakost hlavne na synovi ktory skolu nezazil a je to na nom vidiet,tu slobodu z neho citit. To ze nebude chodit do skoly neznamena ze je vycleneny z realneho zivota,prave naopak. Ja casto s udivom zistujem ako uzasne slobodne a silne vie byt dieta ak ho nezlomi ziadna skola. Je mi luto ze pri dcere som to este nevedela.
@pencil vies deti su mudre a ked by sme my rodicia viac pocuvali svet by bol hned krajsi. Oni vedia co chcu,co potrebuju a co je dolezite ale maloktory dospelak pocuva. Ved dieta je tu na to aby posluchalo ☹
Tak je to aj v skolach,ak chcem aby moje dieta zazilo nieco normalne tak ho vezmem do obchodu a necham ho zaplatit,dovolim mu nieco uvarit alebo cokolvek ine. Pre mna nieje normalne to ze zavriem 25rovnako starych deti do triedy kde sa musia vsetky prisposobit ukricanej ucitelke a nejakemu systemu. Pre mna toto nieje normalne. Ked idem s malym kazdu stredu po vyucku na konzultaciu k ucitelke tak sa ma vzdy pyta ze preco stale niekto na tie deti v skole krici...a ja mu ani neviem povedat ze preco.
@pencil ja mam za sebou mesiace "studia" tejto problematiky,precitala som vsetko dostupne kym som bola ochotna urobit rozhodnutie. Ja netvrdim ze toto je cesta pre vsetky deti ale pre nas to cesta je. Momentalne hladam sposob ako dceru dostat z toho skolskeho bludneho kruhu tak aby si vsetci naokolo nemysleli ze som sa uplne zblaznila 😀 lebo zial povedomie o tomto type vzdelavania nieje ziadne. Mna u nas zastavuju ludia na ulici a pytaju sa ci sme to my co sa ucime doma,jedni su fascinovani a iny zasa sypu z rukava kritiku a v duchu odsudzuju. Ale ja nepotrebujem vyhoviet davom,ja to robim pre deti a vsetko sa ukaze o par rokov kedy moje dieta bude stale slobodnym clovekom a jeho rovesnici budu uplne inde. Ja ked idem za ucitelkou na konzultaciu tak zakazdym mi rozprava ake tie deti boli dnes zle,ako rodicia nevedia citat oznamy, aky je ten chlapec nezvladnutelny a ake ma ona vykricane hlasivky....vzdy vtedy som sama sebe vdacna ze moje dieta nesedi cele dni v tej skolskej lavici.
Mna by to stahovanie stalo podstatne viac. Mojim snom je Sudbury valley. Toto je pre dceru to prave.😊
@lilitela
@alenk halkova nie. Bola som sa pozriet, su tam vacsinou auti deti s nizkym intelektom a jedna trieda normo (tusim, ked som sa bola pozriet, v pre nas aktualnom rocniku boli 4 deti). Aj skola posobi pochmurne, musim ale spomenut, ze riaditelka bola mimoriadne sympaticka.
pre deti s as za mna cenada - dlhe diely.
Myslim, že Cenada prijma 24 deti a to na 2 triedy. Viem, že treba posudok na umiestnenie dietata s odporucenim na skolu pre nadpriemerny intelekt. Majú aj vlastne psychologicky na testovanie.
@mummy01 aj ja môžem potvrdiť že ako sme viac doma je to pohodovejšie, nestresujeme s učením zbytočností, do školy ideme na 11.hod. sme tam bud 2 alebo 3 hod. vyučovacie, niečo má v triede a niečo individuálne a sme spokojní, dokonca informatiku mal v triede ale nebolo to dobré aj učitel aj syn to chceli individuálne, a myslím si že časom úplne zrušíme sedenie v triede, a prejdeme na indi. vyhovuje mu to je spokojný a nie je tak zaťažený domácimi úlohami, nemusí toľko písať poznámky preneho totál nepodstatné, ale zapamätá si a nosí dobré známky, chodí na krúžok kde má kamarátov to ho dosť inšpiruje, naozaj si neviem predstaviť ako by sme chodili do školy ako všetci ostatní, päť rokov stačilo, stresu viac než dosť, no ale kým sme k tomuto došli tak to bol proces zdlhavý ale podarilo sa a ochota zo strany školy super.
@pera
Stoji to za to a povazujem to za jedno zo svojich najlepsich rozhodnuti ze do skoly krpec nepojde.
Tento tyzden som zapla v telke koniec Jopsa a mala som az husiu kozu z toho ako na zaver rozpraval o tej inakosti a tuzbe ist proti prudu,nezaradit sa a chciet nieco vytvorit,chciet zmenit svet.
je lepšie ked dozrie, nič nestratí, kludne ak si vybavíš papiere môže íst v tomto prípade dieta aj ako 8 ročné
prípadne 1 okdlad a prípravny ročnik - pripravny ročník je úžasná vec len škoda že je tak malo otvorených osobne si myslím že by prospel aj detom čo sú zdravé, lebo bežne 80ˇ% triedy nezvláda si zaviazať šnurky napr blbost ale napr na telesnej je to dost alebo ked majú ist von niečo skumat
@mummy01 viem o čom píšeš v tomto ohľade, môj syn síce nemá diagnózu, ale vidím, ako postupne škola v ňom ničí tú "iskru", ktorú má v sebe, akoby ho lámala, síce je to proces dlhodobý a v jeho prípade to s ním nemajú ľahké, ale keď sa zaradí do davu, príde na rad dospelosť a potreba tej kreativity a samostatnosti a on ju už nebude mať .....
Dievcata, idem sa k vam trosku popytat, mozno ma trochu tiez nasmerujete...ako sa prejavovali vase deti vo veku cca 3 roky...? Mame uz termin na diagnostiku. Som presvedcena o tom, ze dieta nema typicky detsky autizmus, nakolko aktivne komunikuje, ukazuje, udalosti, napodobnuje zvierata, nosi hracky, vypyta si vodu, alebo sa rovno obsluzi. Dokonca on sam zacal byt zvedavy, chce aby som mu pomenovavala veci. Ale....absentuje porozumenie, rec. Porozumenie a rec na urovni cca 2rokov (citoslovcia a plni bezne domace pokyny ako : vyhod do kosa, uprac si hracky, rozumie ked mu ich jednotlivo vymenujem, donesie napr.citron zo spajze, teda rozumie, co ovlada) Ale nerozumie pokynom vonku, napr. ideme na prechadzku, ideme von a taketo nebezne nenaucene vety. Opakuje slova, ale vsimam si, ze odpoveda v echolaliach. Slovicka sa ucime formou kartickek, k tomu mu priradujem predmety. Je odplienkovany, sam sa tak rozhodol, v noci ma este plienku. S detmi sa aktivne zapaja, mladsie pohladka, k starsim sa pripoji. Tak isto aj mna pohladka, ked do mna napr.kopne ked sa blazni.
No vonku je ako z divych vajec, resp.do 3r nebolo mozne s nim ist prakticky nikam, pretoze nerozumie soc.situaciam, ze teraz musi pockat, potom pojdeme na ihrisko, teraz musime ist domov. Ked nebolo po jeho, hadzal sa o zem, este donedavna. Ritualy nema ziadne, je ucenlivy. Odrecituje mi celu abecedu, no musim mu medzi nou presne zopakovat text, ktory je vo Fihe medzi jednotlivymi pismenkami a tak pokracuje dalej (teda naspamat naucene a tak to chce pouzivat).
Dokaze robit aj 3 veci naraz, komentovat rozpravku (na jeho urovni, popritom sledovat moj telefon a sledovat, ci sa nevzdialime) V minulosti vsetko dozadoval tahanim za ruku, teraz sa konecne naucil oslovit alebo vypytat si, co chce, ale kedze slovna zasoba je mala, tak toho nie je vela. Vonku je roztrzity, od autobusov a taxikov sa ani nepohne a stravil by pri nich aj pol dna 😀 Vtedy je vo svojom svete a ja s nim uz dalej nepohnem, neviem sa dostat tam kam potrebujem. Ma vybornu vizualnu pamat. Spaval od 3.mesiaca celu noc, nikdy nemal problem s jedenim alebo so spankom.
Viem, ze jeho diagnostika bude zrejme tazsia, no v kutiku niekde tusim, ze pojde o AS. U neho nastal regres vo vyvoji po ocku, cca 1rok sa neposunul absolutne nikam. Iba sa rutil hlava-nehlava. Az po roku si akoby zacal vsimat okolity svet. Pri hre zvladne jednoduchu vkladacku, imituje s autami, napodobnuje zvuky sireny.
Baby, pripravena som na vsetko. Len by som chcela vediet, ci sa moze jednat o AS, ci NKS, alebo to spravanie sprevadzalo neporozumenie reci. Pretoze 1,5r sme si skutocne uzili, teraz s nastupom reci a rozsirenia aktivit sa to zlepsuje, aj vonku, ale nie je to na urovni 3 rokov.
@charlie1980 no neviem,mozno sa mylim ale ja tam auti znaky nevidim. Co je u vas najvecsi problem? Rec?
@charlie1980 mne to tiez nepride ako AS.. V tvojom opise vlastne nevidim ziaden znak AS.Aj ked podla mna je to skoro hodnotit v tomto veku..
@charlie1980 moja dcera sa vacsinou nehrala s detmi, takom veku ich iba pozorovala pri hre, neskor sa zapájala nevhodne, resp reagovala prehnane, ustipnutim ci bitim. a nikdy sa nehrala na roly, k tomu ju az teraz ked ma takmer 9r vie primat mladsia 3rocna. S recou anu porozumenim sme nemali vyrazny problem. Je citlivy na zmeny, svetlo, pachy, chute textúry?? Zapája sa do hry s detmi podla vseobecnych sociálnych pravidiel?
@charlie1980
@akvi skoro to mozno ani nieje ak by tam boli typicke AS znaky ale okrem reci a problemu s porozumenim u vas iny problem nevidim. To ked by som s mojim malym mala porovnat ked bol 3rocny...ojojoj 😉
@charlie1980 a v com myslis ze nieje na urovni 3rocneho dietata? Boli ste u logopeda alebo v dialogu? Lebo ja by som sla tymto smerom najskor.
Moje obe deti sa s inymi detmi nehrali,doteraz sa nedokazu len tak skamaratit s niekym na ihrisku. Rec nebola problem ani u jedneho,porozumenie tiez v pohode. As deti vecsinou problem s recou nemaju.
@mummy01
@standu
@akvi
Baby, islo o to, ze sme boli na 3r prehliadke. Syn tam pistal akoby ho z koze drali, nechcel sa odvazit, ani odmerat, opytala sa ma, ci rozprava a ja som povedala, ze malo a malo rozumie. Po 1.min mi buchla o hlavu doporucenky, neuro, ORL a psycholog, ze ho mam dat vysetrit. Boli sme u psych. 2krat. Ta to uzavrela tak, ze dieta malo iniciuje, nehlada emocne uspokojenie, hra sa nezavisle od okolia, mavrhuje cielene posudenie na PAS. No ja to tvrdit nemozem. Nie doma. On tam spomupracovat nechcel a je fakt,, ze ked sme v inom prostredi, tak vsetko chce vyskusat, popozerat, co a ako, je uplne nezavisly a kasle na mna 😀 Ale z domu to potvrdit nemozem. Vlastne, on ma svoju historiu, kedy jeho reakcie boli desne. A teraz ked sa na to spatne pozriem, nikdy neukazoval prstom, nikdy mi nic na ulici nepodal, nikdy neputal moju pozornost, isiel si len to svoje a svoje zaujmy. Na ihrisku ho v cca 1,5r zaujimali len mobily a nie hra samotna a hrabal sa mamickam v taske, bol bezprostredny, nicoho sa nebal, k hocikomu sadol, odpil z napoja (v lete). Toto bolo cca do 2r. Postupne sa to zlepsilo a ja som vtedy bola uz na vazkach, ze zrejme nieco je "ine", napriek tomu bol vzdy samostatny a samoobsluzny, preto som bola 50:50.
K logopedovi chodime od 2,5r, no viac ho naucim doma ako tam, pretoze tam nespolupracoval, stale vybiehal...,mne toto cele pride ako poruchy pozornosti, Adhd, roztrzitost, NKS....neviem, stale v tom tapam...max.AS...kedze sa povazuju za vysokofunkcnych. Teraz nastupil do skolky, zatial cakam na vyjadrenie, prvy den sa vraj pekne zapajal, no potom ochorel, dnes isiel 2.krat.
A hlavnym problemom je / bolo u nas spravanie, vzdor, hadzanie sa, pistanie...otazne je, z coho to prameni...
@mummy01 To, ze nie je na urovni 3r dietata, myslim to, ze s niektorymi 3 rocnymi detmi sa uz da jednat ako s dospelymi, proste to mentalne vyzretie, odhliadnuc teraz od toho, ze malo rozprava...ale mozno mam len vysoke naroky a skreslenu predstavu 😀 Niektore 3 rocne baby su uz ako kofy na trhu 😀 a moj sa hra s kockami, autickami, proste som myslela, ze 3rocne deti su daleko inde.
@charlie1980 z mojej skúsenosti si myslím že v troch rokoch vám to nediagnostikujú, to je skoro, ono sa to vyvíja u deti postupne, každé dieťa má iné tempo dozrievania, môj trojročný je ako bábatko, komunikuje so mnou na úrovní malého dieťaťa, žiadne rozumné frázy nepoužíva, tiež si myslím to čo hovoria ostatní že toto nie je autizmus, autisti alebo aspergeri majú niečo zaužívané, veľa vecí robia rovnako a ked vybočíte z tejto línie tak je veľký problém...a to vy neopisujete, môj syn má asperger a má 6 rokov , tiež bol aj je šikovný, rozprával normálne od roka, ale máme isté zaužívané pravidlá, viem ako reaguje ked je v kolektíve deti, že mu to robí hrozne zle, nenávidí krik, hluk, ruch a pod.... ale toto vy neudávate, .....podla mna sa to len vyvíja, a to sa nedá teraz určiť, môže to byť aj nejaká neurotická porucha, alebo možno mu nič ani nie je, len má trošku vlastné tempo dozrievania a prejde to....
@charlie1980 ešte by som dodala či nemáte také obdobie vzdoru, lebo hádzanie sa o zem, vydobíjanie si, môže súvisieť aj s tým, predsa trojročné ešte je v období vzdoru, .....adhd súvisí aj s hyperaktivitou , dieťa je nezvládatelné, výbušné, pre všetko sa jeduje, potrebuje nonstop mať aktivity lebo je hyperaktívne, najlepšie ho unaviť na ihrišku a pod....a to tiež neudávate tak to asi adhd nie je.....

@pencil no predstava je to krasna ale ze to funguje inde neznamena ze to funguje aj tu. Ver mi ze keby som vedela ze to mojmu dietatu neublizi tak by v beznej skole bolo. Viem Ti napisat ze synovec s HFA chodi do beznej skoly v Londyne a ma od zaciatku asistentku,nemusi obedovat v jedalni ale obeduje s ucitelkou v kabinete,ked sli do skoly v prirode tak mu sam riaditel slubil ze ak by to tam nezvladal tak on sam ponho pride a dovezie ho domov...povedz mi kde sa toto v beznej skole u nas da. A to som spomenula len dve veci,on ma omnoho viac speci pristupu v skole. A ano,bezne deti sa mozno naucia ze su niekde aj nejaky aspici a polovica z tych deti si na nich aj otestuje svoju silu aj s polkou vyucujucich. Ja si nemyslim ze toto je cesta pre nase deti,nie v tomto v com funguje nase skolstvo,ja nepoznam ani jedneho aspika ktory by bol v beznej skole spokojny. A som v kontakte so spustou mamin aspikov. A apropo nedavno niekde pisala mamina co zije v nemecku a ma syna s " problemovym" spravanim a ze ho nechce dat diagnostikovat lebo keby mal nahodou nejaku diagnozu uz by sa do beznej skoly nedostal ale by musel ist do specky. Nieje to podla mna vobec take jednoduche ze dajte aspika do beznej skoly a on sa tam nauci zit a este aj ostatne deti nauci ako sa spravat k speci detom.
Ja som uplne spokojna ze mam syna doma,je pokojny a stastny a nieje socialne vobec mimo. Dceru mam v skole a kazdy den mi pride domov uzlik nervov.