icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

charlie1980
30. nov 2016

@standu Zapaja sa tak, ze ked ideme na ulici a vidi evidentne mladsie dieta s cumlom, tak sa mu prihovori svojou recou, vie, ze male deti treba hladkat, tak mu urobi ajaaa po kabate a rozbehne sa s nim. U starsich na ihrisku sa bez slov zapoji, opakuje po nich, zostava s nimi a nasleduje ich...ale napr...minule deti museli odist, on sa len tak s nimi rozbehol, musela som ho volat naspat a on spustil zase piskot, lebo deti odisli. Proste nechape situacii. Na ihrisku ked je odrazadlo, koniec sveta, pretoze on si ho hned vezme a ja na kazdom ihrisku nieco riesim 😀 Vyberie auticko z ruky....je mu jedno, ze chlapec plakal, nepochopil. Isiel si chlapcove auticko pustat po smykacke. Vysvetlit mu neviem, pretoze nerozumie. Na smykacke pocka tak 20sekund, ked sa mu deti neuhnu, smykne sa jednoducho na ne. To socialno tam proste chyba a kedze nerozumie, tak ho to neviem ucit, ako ma robit.

charlie1980
30. nov 2016

@jakubkoamatusko Hm...neviem presne ake ritualy myslite, kedze doteraz do skolky nechodil a vsetko bolo do 3r vlastne jeden velky ritual 😀 Ak mate na mysli nejake systematicke ukladanie hraciek, podla farby, tvaru, jedla podla chuti, farby, konzistencie, hry samotne, to nie. Rozhadzuje ako bezne dieta, zje co mu navarim, vypije zo vsetkeho a vsetko, oblecie si vsetko. Ritual musi byt napr.ked ideme von, tak je tam stanovisko taxikarov a tam musime ist, len ho potom neviem odtial dostat, stravil by tam aj hodiny 😀 Prave preto som to zacala riesit az po 3 roku, lebo tam sa prelinal ten pripadny vzdor. Inak su dni, ze von nejdeme, a to sa vie zabavit aj doma. On mi taketo sceny vyvadza iba na ulici. Napr. potrebujem si nakupit v Tescu, vedla je ine nakupne, kde sa hrava, zacne ma tahat za ruku, chce ist tam a neviem mu vysvetlit, ze najprv nakupime a potom pojdeme za detmi. Zas len scena. Ked mal cca 1,5r, odbehaval bosy z detskeho kutika a na pohyblivych schodoch by bol pol dna. Vyvazal sa sam vytahom hore, dolu. Vsade som za nim musela utekat. No bola to hroza. Je proste strasne nezavisly, ako maly este viac, teraz sa to trochu upravilo a zostava nablizku.

mummy01
30. nov 2016

@charlie1980 a nerobila mu psychologicka test na mentalny vek? Lebo mne trolinka pride ze je mozno pozadu, mozno dysfazia? Lebo to co opisujes ako ano na prvy pohlad to vyzera ze by to mohli byt priznaky AS ale mne tam chyba trocha to ze napr.aspici sa takto spravaju pretoze su frustrovani,v jednej oblasti su povedzme pozadu a dalsej uzasne popredu a toto ja v tvojom opise nevidim. Mne len pride ze mozno nieje mentalne na urovni 3rocneho,mozno chces od neho veci na ktore on este nedozrel.

charlie1980
30. nov 2016

@mummy01 V zavere napisala: vykony v teste rozumovych schopnosti pri nedostatocnej spolupraci zodpovedaju urovni cca 2r.
Osobnost vyvijajuca sa s OVR, so znamkami reaktivnej poruchy priputania, manifestovana pasivotou a oslabenym zaujmom o kontakt a zdielanie (to preto, lebo ho zaujimalo vsetko ine 😀 ), emocne sytenie vo vztahu s matkou malolety nedostatocne iniciuje (to zas nemozem potvrdit z domu, pride objat, da mi pusu, pyta sa na ruky, ked zaspava, polozi mi ruku na hlavu a musim ho hladkat). Odporucam dg.s cielom posudenia znamok autistickeho spektra.

charlie1980
30. nov 2016

@mummy01 Inak je zaujimave, ze motoricky bol vzdy velmi popredu. V 2 tyzdnoch sa dokazal nohami rozhojdat a otocit sa na bok. V 9.mes chodil, lozenie preskocil. Od 2r lieta na cykloodrazadle, v 2,5 udrzal rovnovahu. Teraz dostal bicykel, sice s pomocnymi kolieskami, ale ide mu to. Vyliezat, preliezat, skakat, to vzdy vedel dokonale. Doma si zlomil klucnu kost. Musela som vsetok nabytok tak prezariadit, aby si neublizil. Fyzicky obratny.

mummy01
30. nov 2016

@charlie1980 lebo napr.ja som bola s malym ked mal 3roky u psychologicky lebo sa absolutne nedal odplienkovat. Nie ze by to nechapal ale ho proste frustrovalo cikat inam ako do plienky. Psychologicka ho otestovala ale kedze maly s cudzimi ludmi nekomunikuje tak mohla iba neverbalne a vyslo jej ze ako 3rocny ma mentalny vek 4a viac kedze verbalne ulohy bodovat nemohla. A tak aj bolo,maly cikal do 4rokov do plienky,ako 5rocny mal stale dudel,ako skoro 6rocny konecne prestal kakat iba do plienky ale na druhej strane uz ako 3-4rocny velmi obratne komunikoval,vedel sa sustredit,vyborne analyzoval,vedel vela o dopravnych prostriedkoch,vyjadroval sa ako dospely. U aspikoch tam vidis ten nesulad...jedna oblast pozadu a ina velmi popredu.
Ale al mas odporucanie tak urcite na diagnostiku chodte,aj tak dlho potrva kym dostanes termin a vela sa dovtedy zmeni a uvidis. Nechcem ta ale zmiast len deti s AS nemaju naruseny vyvin reči. To je hlavny rozdiel medzi HFA a AS.

mummy01
30. nov 2016

@charlie1980
Deti s adhd su vecsinou takto fyzicky obratne.

charlie1980
30. nov 2016

@mummy01 No veru si ma zmiatla este viac 😀 Vidis, moj sa odplienkoval pred 3r sam. Zacal chodit do kuta, alebo sa zavrel do izby. Cely sa povyzliekal. Raz sa vykalal na dlazku, potom som mu ukazala kam s tym a odvtedy chodi len na WC. Ked mu rano nevyzleciem plienku nocnu, vyzlecie ju sam 😀 Odmieta ju. Aj pride pred typ povedat, ze pis-pis 🙂 a uteka. Odkedy chodi, tak s nim chodim na WC a nevedel si dat do suvisu, ze co asi tam robim. Musela som mu normalne ja ukazat, ze co tam vlastne robim. No proste ako s hluchonemym. Aj ked sa ucime slovicka, tak s tymi kartickami, inak nerozumie. Co nezazije, nevie si dat do suvisu. Myslim prirodzene. Poviem mu, dones hrusku, ale kedze nevie o com hovorim, tak kasle na mna. Ale ked ma na nu chut, tak si ju prinesie, tanier a noz k tomu 😀 Neverbalne bol vzdy velmi samostatny.
Sustredenie...ach, to jeho sustredenie...ako som spominala, on by chcel vsetko vediet, vidiet, mat pod kontrolou, vsade ho je, nikde poriadne 😀 To zas precvicujeme pri stole. Asi tak 5 min vsetko. Zapne DVD cez ovladac, telefon ovlada lepsie ako ja, ten mu schovavam. Uz aj TV pozera minimalne, lebo potom on chce vsetko naraz. Ale zas....je to juzan, ten temperament tiez je zdedeny a ja som z celej jeho osobnosti zmatena 😀
Termin mame na februar, v NZ, tu to ide rychlejsie ako v BA.

standu
30. nov 2016

@mummy01
@charlie1980 moja je AS plus ADHD plus centrálna hypotonia a je motoricky pozadu neobratna, jemna motorika tiez

mummy01
30. nov 2016

@charlie1980 ano v NZ to ide rychlejsie ale pokial viem oni chcu najprv spravu od psychiatra co mne dost nedava zmysel. Pretoze ak maju klinickeho psychologa tak sprava od psychiatra im je na co?

mummy01
30. nov 2016

@standu to bude asi hypotoniou aj ☹
Ale aspici byvaju motoricky na tom horsie...vid moje dve knedle 😀

jakubkoamatusko
30. nov 2016

@charlie1980 z vášho opisu si myslím že asi autizmus to není, možno nejaká iná diagnoza, lebo autisti nezjedia napríklad všetko, môj má v oblube 5 jedál a donútiť ho zjesť niečo iné tak to dá zabrať, možno skúste nejaké psychologické vyšetrenie a uvidíte,....ale v troch rokoch je ťažko stanoviť diagnozu, ono to čo opisujete vonku robí veľa detí, moje druhé dieťa je zdravé chvalabohu ale tiež vonku máme isté rituály ktoré ho bavia a keby spravím inak tak sa jeduje...tiež kukáme vláčiky , taxíky, pizza autá a pod... viete to je ťažko povedať v jeho veku, lebo na slovensku vám nestanovia len tak diagnozu, mne bola diagnoza môjho syna jasná od dvoch rokov a diagnostikovali mu ju na papier až v šiestich....a behali sme po rôznych vyšetreniach, psychologoch, psychiatroch , a nikto sa s istotou k ničomu nevyjadroval.

charlie1980
30. nov 2016

@mummy01 Odomna pytali EEG (vysledky budem mat zachvilu, idem tam volat), zaver od psychologicky a vyjadrenie skolky. Tam som to radsej zatial ani nespomenula, kym sa adaptuje prip.neadaptuje. Od psychiatra nic nepytala. Myslim si, ze vyjadrenie tejto psychologicky brala dost vazne, tusim je aj jedina detska u nas, mozno preto nepytala od psychiatra.

mummy01
30. nov 2016

@charlie1980 no lebo odo mna chceli spravu od psychiatra prednedavnom co mi fakt nedavalo zmysel

akvi
30. nov 2016

@charlie1980 inak mne podla toho, co pises, pride ako uplne normalne dieta.. To, ze malo rozprava, tak to by som mozno nejako riesila, ale inak..Vobec nevidim nic nezvycajne.. Dolezite je to, co robi doma, nie to, ako sa sprava niekde u logopedicky, ci doktorky.. Ja som napr. do 3 rokov to mala opacne..decko doma hrozne, u dr., na navsteve, ako taky cukrik.. Ziadne afekty, sceny, hysak.. Iba ked toho uz bolo a neho fakt vela, tak to "daval" 😀 Teraz, ked sa na to kukam, tak viem, ze ho to strasne stresovalo a bud sedel, ako 5 penazi, lebo nova situacia, alebo sa spraval ako dospely, ze ludia kukali, ze akoze si 3 rocny ide vypytat od casnicky pohar vody.. No proste .. ja som videla, ze toto je uplne ze mimo..Ze prave toto nie je "normalne"..
No a u nas ritualy..zmeny a tieto veci..to bol horor..
Takze mne pride, ze tvoje dieta reaguje totlane prirodzene. Vsetko, co opisujes - aj s tymi hrackami na ihrisku..ved to je prave to "normalne", ze 3 rocne decko vezme hracku druhemu..Takto sa uci tomu kontaktu s druhymi..nevie to este inak..a je to v poriadku..
A sustredenie? To nemyslis vazne..pri 3 rocnom sa o ziadnom sustredeni neda bavit..Je uspech, ked vydrzi 3 minuty nieco robit.. Si vezmi, ze este 6 rocne deti nemaju dlhsiu koncentraciu, ako 10-15 inut.. A je to uplne v poriadku.. Praveze je "chore", ak 3 rocne dieta travi pol hodinu ukladanim auticok do jednej lajny... toto nie je "normal"..

charlie1980
30. nov 2016

@akvi
@mummy01
@jakubkoamatusko Joj, baby, dakujem vam za vas cas. Ja uz neviem, ci sa smiat, ci plakat nad celou touto kauzou. Mam tyzden do porodu a obratil sa mi svet. V okt.som toto zacala riesit. Veru, niekedy si aj poviem, ze vsetko je v poriadku, potom zase urobi nejaku scenu za blbost (lebo sa postavim od jeho hry, lebo sa vari 😀 ) a vtedy sa pytam, akoze je to mozne, ze nechape, ze niektore situacie su proste normalne a ja sa za chvilu vratim. Zas jacanie za nic a mne tlak stupne 😀

charlie1980
30. nov 2016

Tak dievcata, vysledky z Eeg su vraj uplne v poriadku, v piatok mame ist znova, ze ho chce neurologicka este vidiet a urobi aj zaver pre detsku lekarku. V rychlosti som sa opytala, ci eeg nejakym sposobom poukazuje na autizmus, vraj nemusi, je to len pomocka a doplnok k celkovemu posudeniu. Ale som rada, ze aspon toto je zatial ok a v piatok uvidime.

lilitela
30. nov 2016

Baby skusali ste niekto s detmi biorezonanciu?

alenk
30. nov 2016

Akoze nechcem do toho veľmi vstupovat, lebo môj syn búra mýty :D okrem toho že už mám teda doma papier AS (konečne, bežná škola bez integracie), tak do cca 4 rokov nejavil žiadne typické znaky autizmu ani as. Môj sa očividne niekde v priebehu casu porouchal :(

alenk
30. nov 2016

@lilitela jasné, našli nám všetko 🙂 boli sme na bulharskej, ono nehovorím že to je blbosť, to si nemyslím, inak by som tam nešla. Ale výsledok je natoľko obsirny a odporúčania také všeobecné... ale napríklad som si u nich kupila probiotiká od dr. Mcbride, čo je veľké plus.

standu
1. dec 2016

Dievcata chcem sa opytat. Väčšinou popisujete ze vase deti su v strese v situaciach kde je vela ludi. My sme skor opacne. Skolske akcie, kini, divadlo, moja je uplne ako anjel. Vŕta mi hlavou, ci je vo svojom zivle, ked moze pozorovať ludi, alebo opacne, ze je v takom strese, ze nevie co ma robit tak cusi a nevystraja. Pozorovanie ľudí a sledovanie telenoviel ci relacii typu rodinne pripady je jej obľúbené a stres ci neklud po masovejsej akcii nepozorujem

kofa77
1. dec 2016

@alenk aj moj bura myty, dokonca velmi casto o tejto diagnoze pochybujem.
aj ked nieco tam je, ale podla mna v tak jemnej miere, ze to na samotnu diagnozu nemoze stacit.

@standu moj v strese tiez nie je, kina, divadla, vylety zo skoly miluje, akurát nema rad vystupovanie, takze na tomto type akcie sa nezucastnuje. ani nie ze stres, ale ze "cvicenu opicu robit nebude". ale pozriet na tieto vystupenia pojde, s tym problem nema a niektore sa mu pacia.

akvi
1. dec 2016

@standu u nas to bolo, ked bol skolkar a babatko.. Teraz to uz tak nie je, ale zase, nevyhladava tieto situacie.. Ale do kina s kamosmi kludne ide, alebo na nejaku akciu, kde je vela ludi.. ked bol ale maly, tak ja som najprv nechapala, ze preco je zrazu z hyperaktivneho decka totlany baranok.. A potom som prisla na to, ze on je v takom strese, ze je akoby paralyzovany.. Ked bol babatko, tak prereval vzdy navstevu hypermarketu, alebo aj akciu, kde bolo vela ludi.. My sme potom uz nikde ani nechodili, lebo to bol kludne aj 2 hodinovy srdcervuci rev.. Kamarati sa nam cudovali, ze ani na navstevu nejdeme, ani nic..ale my sme fakt nemohli..

mummy01
1. dec 2016

@standu no u nas dcera vylety so skolou neznasa ale trvalo dlho kym sama to vedela pomenovat a stranit sa ich. Kino a pod.v pohode ale nesmie sa dostat do masy ludi,tlacenice...to sa dokaze uplne zrutit. A teda nevydrzi na vyletoch dlho,vsetko ju rychlo zacne nudit a pomerne rychlo sa unavy. Po vecsich navstevach je nervozna,frustrovana.A syn,tak on je cestovatel a ked ma mna poruke tak kludne aj na kraj sveta pojde. Ale tiez po navstevach alebo dnoch ked toho vela zazil tak mame tazky vecer vzdy,nevie sa upokojit a hysterci.

standu
1. dec 2016

@akvi
@mummy01
Prvy raz ked sme leteli lietadlom tak mala taky hysak ktorý som nikdy predtym ani potom nezazila. Kopala nas bila no cirkus na cele lietadlo. Takisto prva dlha cesta autom. Inak cestujeme uplne super. Ako babo nakupy atd tiez absolvovala uplne ok sledujúc a pozorujuc. Btw naj serial? MONK😁😁😁

veru_veru
1. dec 2016

@standu Můj syn (3,5) se chová tak, jak popisuje @akvi . Normální upovídané děcko je v kolektivu najednou zaražené jak prd. Nemluví, čučí do prázdna a tváří se, že tam vůbec není. Paralyzovaný. Na hřišti, pokud je tam moc dětí, tak taky sedí zaražený, maximálně si hraje klidně hodinu na písku a nehne se. Ale některé masové akce mu nevadí - kino v poho, koncert v poho a třeba když jsme byli ve Funparku, kde to bylo fakt maso, stovky dětí, hlasitá hudba, spousty barev, atrakcí, křiku, že to bylo i na mě moc a třeba můj manžel tam vůbec nevydržel, tak on vydržel celý den a byl úplně nadšený. Podobně v dětském koutku. Ale to je tím, že jak jsou tam atrakce a relativně dost osobního prostoru, jemu to nevadí. Jemu vadí, pokud jsou děti příliš blízko a takový ten neřízený chaos, kdy děti běhají sem a tam a křičí. Je vidět, že on tomu prostě nerozumí, nechápe to a je z toho ve stresu. Jiné děti pochopí, že je to sranda, on neví. Bojí se, když někdo třeba k němu běží, že mu ublíží. A on, jakožto introvert, to řeší uvnitř, takže nemá hysterák, ale stáhne se do sebe. To je o povaze dítěte.

zarad
1. dec 2016

@standu dcérka ešte nechodí do školy a bohužiaľ momentálne ani do škôlky, takže neviem, čo ma čaká tam, ale už teraz odmieta davové akcie typu jarmok, mikuláš, oslavy mesta /miesta, kde je veľmi veľa hluku a rôzných ľudí/. Momentálne máme za sebou veľmi zvláštnu reakciu na obyčajný adventný kalendár. Myslela som si, že jej spravím radosť, čokoládu má veľmi rada, ale nechcela sa naň ani pozrieť, ani o ňom počuť, len, že ho mám dať preč a záchvat plaču. Nechce ani počuť o tom, že by mala napísať ježiškovi, napriek tomu, že na darčeky sa teší. Väčšinou jej emóciám ako tak rozumiem, momentálne vôbec....

alenk
2. dec 2016

@standu moj ma rad hromadne akcie, vylety super, vystupovania najsuper 🙂 to si uziva.
nema rad zmeny, tie mensie a castejsie, neznasal delenie tried v skolke, boji sa toho aj v skole, vcera som s nim sla az k triede, lebo na chodbe zacul, ze ktosi sa deli, tak sme museli ist skontrolovat, ak by sa delili, neviem co by som robila, to by bol plac, tragedia, divadlo...
napriklad v stredu sa fotili a to teda prekvapil, cakala som ze bude nadavat, ze je to blbost a ze nechce, ale podarilo sa a on sa tesil ze bude pekny... je rad ked je pekny, koselu mal na sebe cely den a presviedcal ma, ze ju chce aj na druhy den 🙂 narcis maly 🙂

inak to delenie tried, je to so zakonom?? lebo teda vedlajsiu triedu vcera delili do ostatnych a tym padom minimalne v dvoch presiahli 25 deti (moze sa u prvacikov), asi su nejake vynimky ked nemaju ucitelov, ale aj tak mi to je cele divne. ja som to v zivote ako dieta nezazila, nam vzdy zohnali nejakeho suplujuceho. a minuly rok moja krstna dcera, tretiacka, mala dlhodobo PN ucitelku, neviem ci nie pol roka, a suplovala ju vychovavtelka, to asi tiez nie je ok, ci?

babulina
2. dec 2016

ahojte dievcata, prepacte ze vam takto vpadnem do temy. Vedeli by ste mi niekto dat kontakt na psychologov, ktory diagnostikovali u vasich deti AS. Sme z BA, mame sice za sebou par stretnuti v CPPP, ale pani psychologicka nechcela ani vidiet syna, chce ho riesit iba cez nas rodicov, co mi pride divne. Volam uz par dni dr.Janosikovej ale bez uspechu.

mummy01
2. dec 2016

@babulina skus Andreas ale cakacky su vsade aj rok.