icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

namornicka
29. dec 2016

@moni73 Ten hlavný rozdiel si sama vystihla, citujem ťa: "Mne ako matke doveruje a moze. Cudzim to nepovie (citi rozdiel). " Ide presne o to aby sa naučili kde to môžu a kde nemôžu povedať. Predstav si, že si na spoločenskej udalosti, vidíš tam nevkusne oblečenú ženu a je jasné, že všetci si myslia, že to čo má oblečené je hrôza. Povieš jej to do očí? Kľudne, veď aj tak si to všetci myslia .....

dai
29. dec 2016

@moni73 tu genialnu individualitu som spomenula len preto ze 3 maminky sa tu vyjadrili stylom ze ich dieta je mimoriadne nadane na urcitu vec a to ze povie ze nieco je kravina znamena ze si vie vyjadrit svoj nazor ergo nie je ovca... verim ze som nic neprekrutila tymto - len spojila par prispevkov dokopy...
- suhlasim s tebou - len vela deti je inych, niektore to maju na papiery, ine nie ( niekedy lebo ich rodicia len pokladaju za prilis zivych a neriesia, prip. za nie prilis nadane a tiez neriesia... ) - ja mam postihnuteho svagra a vidim co vsetko co lekary tvrdili ze sa nikdy nenauci je schopny sa naucit len preto lebo sme si povedali ze sa pokusime - preto aj pisem ze nieco clovek dostane od boha - vid napr. schopnost logickeho myslenia, ci toho prednesu a o ine ak to poklada za dolezite musi zabojovat... ja tak s dcerou bojujem o to logicke myslenie - proste nedostala to darom, ale to nie je dovod sa nepokusit ju v tom rozvijat - a ide to:-/ sice pomaly ale isto...
mne to zial niekedy pride ze diagnozu berieme ako ospravedlnenie napr. nevychovanosti - presne to co pises si myslim aj ja - co rodic dietatu da, to dieta bude zit... my tiez doma vulgarizmy nepouzivame, mala ich samozrejme zo skoly pozna a parkrat uz aj pouzila - vzdy ale prisla studena sprcha aj s vysvetlenim preco sa tak vyjadrovat nema, preco ma mat uctu k starsim aj ked su hnusni k nej a pod. ... Tiez mam napr. v zuboch jednu vychovavatelku - ale nedovolim dcere aby sa vyjadrovala o nej neslusne ( aj ked ma pravdu ) - ale raz je to starsi clovek a jej ucitelka, tak k nej uctu ma mat - ked to prejde za hranicu, tak to budem ja riesit ako dospely clovek vo vsetkej slusnosti...
proste pravda nemoze ospravedlnit vulgarnost ( aj ked ako som uz pisala, pride mi ze je to v tejto dobe velmi popularne a vulgarny ludia su vseobecne povazovani za priamejsich a pravdovravnejsich - pre mna je to chore☹ )

dai
29. dec 2016

@namornicka dakujem🙂 si to lepsie vystihla jednoduchsimi slovami ako ja tymto mojim traktatom🙂

ella_smella
29. dec 2016

Neviem, ci mam chut sa zapojit, ale neda mi to..
Nepletme si slusnost s uprimnostou... Vieme, v akej sme skupine a co to ynamena v socialnom zivote pre nase deti... Ak niekto take dieta doma nema, tak nech sa nevyjadruje k veciam, s ktorymi nema skusenost...
Moja dcerka je uzasne uprimna a vie byt aj slusna.. Cize v horeuvedenom pripade (ci uz o kravinu alebo hroznom obleceni) by to povedala pekne nahlas.. Uprimne a slusne...
Panovi ucitelovi by povedala, ze nech sa nehneva, ale ze je to kravina, ale ked musi, tak sa s tym popasuje...
Rovnako by tej zene pekne slusne povedala, ze nech sa nehneva, ale ze nerozumie, preco si obliekla take hrozne saty...
Aj o tom je AS...

dai
29. dec 2016

@ella_smella cize myslis ze ju nedokazes naucit ze tieto veci sa nehovoria lebo mozu ublizit? suhlasim s tebou - byt uprimny a zaroven slusny sa da, detto sa da povedat presne co by povedala tvoja dcera bez toho slova kravina - staci predsa pejorativne slovo nahradit jednoduchym ze si mysli ze je to nedolezite etc. ... synonym je mnoho - moj svagor je mentalne retardovany, nechape dvojzmysly - o to viac sa mu ale vryje do pamaeti ked mu poviem ze to ci ine slovo je skarede a v komunikacii moze ublizit, ze ho nema pouzivat - je to dokonca jednoduchsie ako u zdravych deti...

zuzana76
29. dec 2016

@moni73 ja chapem aj teba, len proste mne sa nepaci, ze ked mas iny nazor, ked sa pridrziavas nejakých podla teba správnych noriem, tak ta okomentuju - komunisticke spravanie a podobne, praveze ja mam pocit,ze dnes sa az velmi vyzdvihuje individualita, rebelia, ved mam na to pravo, lebo ja som ja a nikto nebude predsa zasahovat do mojej individuality, ale takto to nefunguje v reálnom svete, resp. ano funguje ale potom sme tam, kde sme, vo svete egoizmu a sebectva, dnes sme radi, ze pubertak pozdravi - dobryyyy, alebo ze aspon okolo teba pokojne prejde a neskopne ta dolu zo schodov, ako sa stalo v nemecku, napr. tam sa chceme dostat?

moni73
29. dec 2016

@namornicka
@dai s oboma suhlasim. Aj ja mam niekedy, dost casto pocit, ze dg sa snazi nevychovanost ospravedlnit. Dcera robi cudne veci, mozno vyzeraju nevychovane, tieto pokial neublizuju (resp. ublizuju len jej - ze na nu cudne pozeraju) riesim s nou neskor v sukromi. Neslusnost som uprimne zatial riesit nemusela, okrem ticheho zdravenia, co ju napominam.
Neviem ale posudit, ci je tak lahky pripad, alebo to je u druhych prilisnou benevolentnostou. A pritom ja vychovavam uplnou "nevychovou" a dcerine hranice koncia az tam, kde zacinaju hranice druheho. Ostatne ma tolerovane.
K tomu co mozme u deti dosiahnut sa neviem velmi vyjadrit, kedze aj lavaka vieme prerobit na pravaka...
Inak sa pise, ze hlavne as dievcata investuju podstatnu cast svojej inteligencie do toho, aby sa spravali "normalne".
Diagnoza? Padne dobre, nakolko mne povedala, ze som nezlyhala ja ako rodic. Ci o tom pochybujem? Pochybujem...

moni73
29. dec 2016

@ella_smella sranda, ani moja nevie odhad... ale nejde na to "poctivo" ako tvoja, naopak triafa od brucha od 0 po nekonecno odhliadnuc od prikladu😊

moni73
29. dec 2016

@zuzana76 vidim 2 roviny....
1. technicky pokrok (podla mna uz daaavno predbehol ludskost). Je velmi dobre pristupovat k vzdelavaniu individualne. Mam na svk pocit, ze je to zamerne brzdene. Neviem ci som to pisala sem, ale... je dievca, male, stihle, s hudobnym sluchom, ohybne, uzasne cviciace, tancujuce... preco ju nepodporime, ale chceme, aby vedela zapasenie?
2. ludskost. Verim, ze to bude casom, v buducnosti lepsie. Dcera celu svoju pomoc zamerala v sucasnosti na zvierata. Dokonca v takej miere, ze sa bojim "sfanatizovania". Empatia tam urcite je, len ju spravne nasmerovat... To je moja uloha

kofa77
29. dec 2016

som len preletela reakcie..
@ella_smella ma zaujalo, ako pises o dcere, ze je slusna.. ja syna musim krotit, obrusovat tie hrany, pretoze keby som ho podporila v tom, aby v skole povedal ze napr. spominane recitovanie je kravina, tak on je schopny sa postavit a povedat, ze taku nicotnu gebuzinu nikdy robit nebude... skratka, pojde este dalej...
neviem, ci tym ze je chlapec a tie testosterony tomu este dodavaju gule🙂, ale on pri sebamensom mojom odobreni sa do toho oprie este viac, ved mamka dala pozehnanie...
preto vazim slova doma, ucim ho harnici medzi neslusnostou a uprimnostou

vcera mi hovori, ze povie, ze preto sa nenaucil, lebo nemal co. a ze aspi neklamu:angry

dai
29. dec 2016

@moni73 ten idividualny pristup by bol super - len zial nato nemame absolutne vytvorene podmienky v skolstve:-/ a asi to ide ruka v ruke aj s tou vychovou - ked ma ucitel pol vyucovania riesit vychovne veci , na ktore rodicia kaslu, tak potom nema sancu vo vyucovani este individualne pristupovat k detom.. druha vec je aj pochopenie skolstva rodicmi - na jednej strane napr. nepokladaju vseobecne vzdelanie za dolezite ale aj tak svoje dieta tlacia do gymnazia kde presne o toto ide:-/
- to s tou ludskostou - zial ta sa strasne vytraca, velmi sa preferuje individualita, zameranost na seba, egoizmus... ja osobne sa snazim prave ucit k zdravej empatii ( u syna rozvijat, u dcery krotit )- ja viem ze u takychto deti je prave ta empatia problem - o to viac by som sa na tom snazila pracovat ( tak ako sa u mojej dcery ktora ma zas empatii na rozdavanie snazim pracovat na rozumovom vnimani veci spojenej s tou logikou co som uz spominala - ona na vsetko ide srdcom, vsetko silno preziva - aj pocity cudzich ludi☹ )

kofa77
29. dec 2016

uz som tu davala, ale kto ma zaujem, odporucam nazory cecha Jana Muhlfeita, poradca Billa gatesa , jeho nazory na vzelavanie.

kofa77
29. dec 2016

to co je akoze ten odhad? naco to je dobre, ked uz vyratam presny výsledok? 😲

dai
29. dec 2016

@kofa77 hm... aj moja dcera to ma... tiez som jej aj jej ucitelovi dala tuto istu otazku😀 odpoved bola ze dieta ma odhadnut a tomu akoze pomoze zistit ci ten vysledok je dobry alebo nie... cize ked je vysledok 154 tak by ten odhad mal byt okolo 150... uprimne som ucitelovi povedala ze my sme sa kedysi ucili spravit skusku spravnosti a vedeli sme ci je to presne alebo nie🙂 cize tiez na tuto vec mam svoj nazor... ale akceptujem - zevraj to pomaha detom aj lepsie odhadnut napr. kolko im maju vydat v obchode a tak... ako ok, mozno hej - tazko mi to posudit🙂

dai
29. dec 2016

@kofa77 pocuvam rozhovor s nim... ako v celku suhlasim s tym ze clovek ked pracuje v teame tak nemusi riesit slabe stranky - sama si vyberam team tak aby doplnali moje slabe stranky... na druhej strane ale aby v teame mohol clovek pracovat potrebuje urcite vlastnosti - napr. tu empatiu aby tam vobec zapadol ( detto komunikacne schopnosti ) - a tiez moze byt problem ak napr. chce byt clovek people manazer a pritom nechce prezentovat a je to jeho slaba stranka tak ma problem☹ lebo bez toho to hold nepojde...
tiez inak tvrdi ze mal velmi tvrdy rezim , rodicia tlacili na vseobecne vzdelanie a je im zato vdacny, dolezite hovori ze bolo ze robil sport kde si mnohe vlastnosti ako vytrvalost, rychle rozhodovanie etc. utvrdil - cize opaet tie klasicke soft skilly

kofa77
29. dec 2016

Jeho zakladne motto je- nenutit deti k tomu, aby boli vo vsetkom dobri. Vysledkom je, ze budu vo vsetkom priemerni..jasnre, vzdy budu priemerni, ale tu ide o deti, ktore naozak vynikaju v niecom ale rodicia, ucitelia od nich chcu, aby boli super vo vsetkom, namiesto toho, aby ich podporovali v tom, co im ide. S tak sa nerozvijaju , netastu tak, ako by mohli, ale idu priemerne vo vsetkom. Akurat som citala rozhovor s jednou redaktorkou, ktora to vyjadrila- bola som dobra v angline, aj ma bavila, ale stale ma skusali z prirodnych predmetov, ktore mi nesli.tym som venovala viac casu a usilia, namiesto tej angliny. A to je jej luto doteraz. A o tom je cele nase skolstvo... A nezije kazdy v BA a nema na vyber co sa skoly tyka...

dai
29. dec 2016

@kofa77 tak neviem, on sam sa vyjadruju ze jeho vychova vyzerala inak... a predsa sa vydaril - zvysok sa ucil popri praci... on je len nejaky CEO v microsofte, nerobi ziadne vyskumy? ci mi nieco uniklo? neviem...
- to s tou redaktorkou je divne, kedze jazyky su celkovo o niecom inom podla mna ( ja som sa naucila spolu s bratmi,detto moje deti jazyky viac menej z tv... v skole ma nikto nic nenaucili, moja kamoska - vyborna prekladatelka anglictinu z pesniciek ... )
- pozri je toto na kazdom rodicovi - moja dcera napr. tie umelecke smery do miery ako moze rozvija v skole, inak hlavne v mimoskolskych aktivitach v com ju podporujeme... ja som zastanca ze zaklad treba mat co najsirsi, potom uz na nom mozes stavat - preto je zakladne skolstvo zakladne a vseobecne - Stredne skolstvo je uz dost specificke nato aby deti rozvijali svoje talenty, o vysokom uz ani nehovorim ...
aj tento pan hovori ze stale 10$ jeho prace tvoria veci ktore ho nebavia - jednoducho ich stale musi robit... a zial aj o toto ide, aby sa deti naucili aj tych 10% , lebo aby robili len cisto co ich bavi - take zamestnanie asi neexistuje...
- aj mimo BA je uz relativne velky vyber skol, a to uz nehovorim ked si da rodic zalezat a prejde si skoly, porozprava sa s ucitelmi, uvidi kde je ochota etc. ... ( niekedy to samozrejme znamena ze uprednostni zaujmy dietata pred svojimi - cize plati peniaze za skolu, ci cestuje... )

dai
29. dec 2016

@kofa77 inak velku cast rozhovoru co som si ja precitala venoval pan teme sebapoznania - selfawarness... toto je nieco co mladym ludom nenormalne dnes chyba - a uplne s nim suhlasim... lenze sebapoznanie nie je o tom ze ja som super v tomto a v tom som taky super ze nech je kazdy ticho... sebapoznanie ma vo velkomsuvis so sebareflexiou, schopnostou prijimat kritiku, schopnostou poucit sa, zmenit spravanie ked je to potrebne, schopnostou pochopit ze su ludia ktori vedia viac ako ja, schopnostou pocuvat... zial aj ja sa vela stretavam hlavne v generacii milenianov - to su prave deti kde nastupili overprotective rodicia podporujuci talenty svojich deti, vychovavajuci uzsko specifikovane deti plne sebavedomia zial neschopne prijimat kritiku a pracovat s nou - takyto clovek pri prvom naznaku konfliktu, neuspechu, ci situacie ktora mu nevyhovuje sa dostava do stresu, nevie s tym pracovat... ale teda to su len moje skusenosti
ja mam v praci taku skolicku, ale teda nepracujem s detmi - ku mne sa uz dostavaju deti okolo 20-25 rokov a zial uz musim pracovat s tym co rodicia vychovali:-? prevychova uz viac menej nemozna v tomto veku... cize s vela ludmi sa musime rozlucit lebo prave ta selfawarness im chyba - o tomto on hovori...

kofa77
29. dec 2016

S redaktorkou to divne nie je. Namiesto toho, aby sa venovala jazyku, v tom case sa venovala prir.vedam. Mame v rodine velmi mudre deti, ale finguju tak ako ak my- dobte znamky zo vsetkeho. Pritom jednej idu jszyky, druhemu matika, tretej biola a chemia, ale ano, je to aj zalezitost rodicov, pretoze od kazdeho vyzaduju vyznamenanie.. U mna to bomo to iste, dalsia pribuzna v slovine a slohu, ale neexistovalo, aby mala z 3/4 predmetov 3 alebo horsie. Vsetci su na gymnaziu. A siroky zaklad? To jen spominany odhad, ktory v zivote nevyuzije?
ale uz koncim na tuto temu.

kofa77
29. dec 2016

Problem s kritikou, neuspechom je noány v talom veku. Bola som rovnaka, dieta milenia nie som. To patri k veku. A som tu, poucena zivotom, netreba byt zbytocne moralizujuci. Uz v starom Rime mali kriticky nazor na mladych. Aj ja mam v praci vela mladych, takych ak onakych a zeby boli ini ako ja pref 20 rokmi- ani nahodou.

moni73
29. dec 2016

@dai vzdelavanie - moja oblubena tema. Vsetci tlacia deti na gympel. Aj ja to budem donutena spravit, napriek 5 na polroku z matiky. Dcera nie je vedomostne na 5, ale ignoraciou du a pod. sa tam dostane. Realne tipujem medzi 2-3. Co s dietatom co je podla vsetkeho excelentne v jazykoch? Ucnovka kuchar/casnik?
Co s dietatom, ktoreho snom (mozno este detskym) je veterina?
Preco je prepadnutie hanba? Preco prepadnes "vo vsetkom" a opakujes rocnik? Celkom jednoduche riesenie by podla mna bolo zrusit rocniky alebo absolutnu volnost pohybu medzi nimi. Povinna skolska dochadzka absolvovana na jednej skole, moznost vyberu nechat na neskor - mozno tych 16 rokov. Vs by na prijatie pozadovali urcitu dosiahnutu uroven. Napr. na anglinu, nemcinu by mohla byt najvyssia uroven jazyka a povedzme prva, druha z matiky? Moznost dobehnut na pozadovanu uroven v poslednom rocniku... Neviem.
Mne sa odhad paci. V obchode zvycajne odhadujem sumu nakupu. Zvycajne poddimenzovane😶.
Ja som sa dostala k vystupovaniu pred ludmi (do cca 80) bez akejkolvek predchadzajucej skusenosti v styridsiatke. A ono to ide! Zacala som robit pracu, o ktorej ma tipujem 80% ludi lepsiu predstavu, aj odbornu ako ja. Po roku aj pol som o riadny kus dalej a ludia chcu pracovat so mnou. Vdaka terajsiemu zamestnavatelovi za sancu. Ja by som si ju nedala... Stale mam pocit, ze pokial akotak (mozno trocha viac) rozmyslas si schopna dat prax aj bez predchadzajucej teorie.

dai
29. dec 2016

@kofa77 vies moj prvy sef mi raz povedal ze uspech mozes vystavat 2mi sposobmi - but stavas vezu, ides ides hore... tam ale staci aby sa dole nieco padlo a cele sa ti to zlozi ako domcek z karat - alebo si vystavas pyramidku, ziskas plny zaber zakladu a postupne rasties na tych zakladoch - je to nieco omnoho pevnejsie co postavis - to vydrzi tisicrocia... takze ja som skor fanusik pyramid;[)
stale je to divne, lebo ucenie prirodnych vied nijak neodporuje uceniu jazykov - som uz starsia a za komunistov som navstevovala vyberovu matematicku triedu, anglictinu sme sa ucili len v tej vyberovke popri rustine... doma z tv som sa naucila nemcinu, neviem , nemam pocit ze by si to nejak odporovalo...
- ja urcite nepatrim medzi kritikou akejkolvek generacie, to si normalne mozes pozriet studie o urcitych generaciach - prepac, ja s tym fakt dost intenzivne musim pracovat kedze mojou zakladnou ulohou je vlastne budovat a viest funkcne teamy - a vidim velky rozdiel medzi tym ako prijimaju kritiku ludia , nie som hr ale musim robit vela pohovorov kazdy mesiac a uz na pohovore vidis urcitu schopnost sebareflexie u cloveka - a zial ano, vela ludi okolo 25 ma s tym aktualne velky problem - to sa so starsimi porovnavat neda ( starsi myslim generaciu okolo 35 )

dai
29. dec 2016

@moni73 vidis, nasa skola si dala podmienku priemer 2.5 ani kusok vyssie na gympel... pricom znamky su velmi prisne... kde dam svoje dieta - velmi nad tym rozmyslam , ten gympel je najjednoduchsia cesta, ale napr. vs pochybujem ze bude tu na slovensku, vo viedni su uz fajn skoly, takze to vidim skor tam ...
ja sama som velmi chcela studovat genetiku - milovala som vsetko co s tym suvisi ale genetika sa studovat nedala, mohla som biologiu alebo medicinu - lenze mna medicina nebavila - mna bavila chemia a genetika... , nebavila ma ani biologia - proste som neznasala ucenie o nahosemennych rastlinach a podobne... mna bavila genetika... vtedy sa inak nedalo , teraz uz sanca je - samozrejme nie na slovensku ( preto si ja davam u deciek zalezat na jazykoch - aby mali vaecsie moznosti ako som mala ja )
to studium formou ako popisujes si neviem predstavit - aktualne do triedy mojej dcery chodia dievcata starsie od nej o 3 roky - a uprimne, nerobi to dobrotu - oni su v rozbehnutej puberte, moja dcera este nema ani telesne prejavy , chodi domov s temami ktorym nerozumie, pritomnost tych dievcat jej berie nieco z jej hravosti, z veci ktore patria k jej veku☹
to ze si schopna dat prax bez teorie - iste, ja sama robim cely zivot nieco co som nevystudovala... na druhej strane to studium ma naucilo vytrvalosti, koncentracii etc. ... opaet prave na tychto soft skilloch staviam u mojich deti... a som ochotna akceptovat aj horsie znamky ked vidim ze dieta ukazalo snahu len hold mu nebolo zhora dano

moni73
29. dec 2016

Akurat mi cinkol mesendzer, pred vianocami som podarovala obrovsku tasku veci po dcere panej, ktoru som si vybrala z facebooku. Boli tam aj veci s visackou co dcera odmietla. Pani pise, ze velmi dakuje, ze precitila lasku s ktorou boli kupovane a praje vsetko dobre do noveho roku. Wau, to je pre mna darcek. A verim, ze idem dcere prikladom.

kvojtanikova
29. dec 2016

@martina46 @sisika dakujem😉 myslela som ze to dakoho potesi. My mame modrobielu a vyzera inak presne ako ta na obrazkj. Zvuky nevydava takze je to v pohode. Na margo dlhej diskusie o HK hlasim ze napokon sa mi podarilo vybrat text spolu so synom, klucove bolo najst nieco co casivo pasovalo medhi limit 2-3minuty a nebolo "trapne". Ja si myslim ze aj ked su niektori proti tomu aby sa deti ucili taketo "kraviny" tak zmysel to ma uz len v tom ze sa trenuje pamat a schopnost reprodukovat hlasove emocie. Ako ucitelka by som sa snazila ziakom vysvetlit prave tie dovody preco sa to uci. Jasne ze ziaci to povazuju za kraviny ked nevedia vyznam. Moj as syn napriklad nie je kreativny v zmysle literatnej tvorby. Nedokaze sam napisat pribeh ci basen, nema napady. Ked bol mensi pomahala som mu ja ale teraz na druhom stupni sa mu vzdy snazim vysvetlit co tym ucitelka sleduje a ak mi on sam da inu alternativu riesenia tak ho nenutim ist s prudom.

ahojcek
30. dec 2016

Ahojte,
boli ste niekto s dieťaťom s AS (v našom prípade obaja chalani: 8 a 6r) v Laser Arena v BA? Manžel ich tam strašne veľmi chce zobrať - mne sa to moc nepozdáva. Rozmýšľam nad tým, že to vezmem štýlom: aj on je rodič, tak má vedieť zvládnuť ich vývrtky aj on 😎. Obávam sa hlavne o to, že mladší si ani nebude chcieť navliecť vestu + keď zistí, že ide o súťaženie, tak bude moc šalený/rozjašený, nahnevaný, keď ho niekto "zasiahne" (ak to vôbec zistí). Menší je aj trošku agresívnejší (nie je však zákerák).
Možné dôsledky: obávam sa hlavne u menšieho v oblasti agresivity, teoreticky by sa mohol začať báť? A možno som iba ja priveľmi opatrná a vopred vyplašená z toho, čo by mohlo byť. Starší by to podľa mňa mohol zvládnuť v pohode 🙂. Som presvedčená, že by sa im tam páčilo.
Naši by tam išli s manželovým kamarátom a jeho dcérami, s ktorými sa dobre poznajú. Ich mama nejde (ani jednu nás to neťahá).
Napadlo mi, že pustím chalanom videá na youtube, aby sa rozhodli, či sa im to páči a či chcú ísť.
Máte s týmto druhom zábavy u detí s AS skúsenosti?

moni73
30. dec 2016

@ahojcek nie je to od 8 rokov? ta vesta je relativne tazka... za dceru 10 v pohode, 8 rocni synovci takisto (jeden autizmus - moc tomu neverim), len jeden tam v zapale boja lietal a naburaval a padal a plakal. Ten nt. Boli sme teraz 27eho.

arena1
8. jan 2017

@ella_smella a čo znamená u Vas poruchy učenia? A aky system ste našli? Moj je ešte iba prvák, v skole zatiaľ dobre, ale pre mňa je to niekedy boj. Dnes som ho hodinu presviedčala, aby si spravil dobrovoľnú úlohu z matiky a potom to dal za 3 minúty. A to iba preto, ze nasnezilo a ocko mu išiel kupit nové boby s volantom, tak to bola podmienka, aby ich dostal. Ale takto to stale nepojde. Tam islo o princíp, že on to robiť nebude, lebo je to dobrovolne. Takisto v pisanke odpisuje slová, ktoré predpisala učiteľka, ale nahlas citat ich on nebude, lebo ich treba IBA odpísať (čiže to iba "odkresluje"). A na takýchto maličkostiach sa hádame a to je iba v prvej triede ☹

kacena4
8. jan 2017

@arena1 ahojko ze ti do toho skocik ked sa pytas elky, mame tiez as s dis poruchamy... jednoznacne vopred stanovene hranice, napisane na magnetikej tabule a ak ich dodrzi moze mat "nieco" napr. cas 14-15 DU ak ich spravi moze ist od 15-16 na pc, tv, citat knihu, ist von, hrat sa.... proste mat tento cas volno ak si v tom case nestihne spravit ulohy tak sa mu posunie cas ucenia na ten cas "hrania".... nam tralo cca 1-2 mesiace kym pochopil system ze ano takto to bude fungovat stale a ak si skolske veci nespravim tak ako chcem ja (rodic) tak si uberiem cas z volneho casu kedy si mozem robit co chcem ja... (ako odmena za spolupracu) - tot taka skratka, rychlovka vo vysvetlovani. moj synator musel fungovat/funguje na total prisnom rezime najma na zaciatku skoly teraz v 14,5r. je to trosku lepsie stabilizoval sa...

sisika
22. jan 2017

Len narychlo-dnes doprava zdarma-tato kniha ma zaujala:
http://www.albatrosmedia.sk/povim-vam-o-asperge...