Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@olivia711 nadanie - nechce sa mi hľadať, ale psychologicku mi našiel Google súkromnú v Petržalke. Sa špecializuje na nadané deti (neviem si spomenúť meno, je to dávno...), nasledne potvrdené pri nástupe do školy. As diagnostikovane z fleku p.janosikovou, keď bola tretiacka (na diagnostiku nas poslala škola). Tesne pred školou vyjadrené podozrenie: psychiater, Andreas, nejako som to neriešila...
Budem ťa parafrazovat: a mne stále vŕta hlavou, že čo ak nie...
Diagnostikovane má dcéra teda obidve a je mi srdečne jedno, či to pravda je, či nie.
Máte niektorá extrovertného, komunikatívneho a prehnane sebavedomého aspergera? Či len ten môj je taký mimoň 🙂
ahojte prosím Vás viete mi povedať približne ako prebieha vyšetrenie u pani Jánošíkovej.. v utorok tam ideme tak nech tam niesme ako teliatka.
Najprv sa rozprávala so mnou a manželom, syna zatiaľ zamestnala nejakou knihou o najväčších prírodných katastrofách, tak ten si čítal ... potom nás poslala von a bola s ním sama, to neviem o čom sa rozprávali ... ale syna v podstate diagnostikovala hneď medzi dverami po príchode 😀 mal vtedy 4 roky
@amisa áno, je to v rodinnom dome, je tam viac rôznych ambulancií. A vyšetrenie asi podľa veku, keď sme boli prvý krát, poslala nám vopred dotazník, na vyšetrení sa hrala s malým, ponúkala rôzne hračky, sledovala, ako reaguje a popri tom sa nás pýtala dodatočné otázky. A dobre je, ak máš ty otázky, tak si napísať, lebo to veľmi rýchlo ubehne a potom človek aj zabudne, čo sa chcel spýtať. Držím palce.
@arena1 dohoda je ze v zime ked ideme von musi...on ma aj alergiu na chlad takze vie ze by mu nohy opuchli. Ale len co pride domov tak s topankami vyzuje aj ponozky. Doma ponozky vobec nenosi. A teraz ked sa oteplilo tak vyjednava a nechce ponozky do tenisiek. Clenkove ponozky nehrozia ani u jedneho z mojich deti.
baby, ktora mate fazu minecraftu?
ja uz sa zblaznim asi. syn ide po chodniku a sermuje rukami, somre si popod nos, rozprava sa sam so sebou, bojuje s imaginarnymi zombikmi ci co, nic ine len minecraft.
nic ho nezuajima, len to. mame vsetky knihy asi, cita ich dokolecka, ine knihy odmieta, co miloval citat vsleijake pribehy, teraz je vsetko bludarina pre nho...
Ahojte. Chcela by som vediet ako prebieha pridelenie asistenta predieta, ktore ide do 1. tiedy ZŠ. V akom časovom predstihu ho treba začat vybavovať. A čo všetko je k tomu potrebné. Moj syn bude mať odklad - takze na druhý rok bude stale navstevovať predškolskú. Ale potom nas caka integracia do školy a už teraz mam krce v bruchu ako to vsetko zvladneme. Dakujem za každu odpoved a radu.
@olivia711 a aky ma byt ked ma maximalne uzkostnu mamu? Toto su prejavy prebranej uzkosti od Teba, toto niesu prejavy AS. Deti su rozne a dakuj za zdrave a kludne aj placlive dieta. Vies co znamena mat dieta s AS? Vies kolko tazkych veci my mamy musime preskakat aby nase deti mohli žit v tejto spolocnosti? Aby boli akceptovanie nielen spolocnostou ale aj vlastnou rodinou,aby bolo naplnene ich pravo na vzdelavanie,aby boli v bezpeci a nepridavali sa k AS ine psychiatricke diagnozy.
A neveris ani Janosikovej?
@evkakorcek treba ziadat rok dopredu. A asistent sa ziada nie na skolsky rok ale na kalendarny takze je mozne ze prve 4mesiace bude bez asistenta.
baby, ja ani neviem, co to je🙂
ako ja neviem, jak su na tom s PC hrami NT deti, ale toto je uz fakt o nervy.
U nas ma povoleny tablet iba v piatok poobede a hra rozne 3D zvieracie simulatory - gepard, sakal, kon... Akoze zije vo svorke, musi lovit a behat a tak.. http://play.mob.org/game/cheetah_simulator.html
u nas ma kazdy den, spravi ulohy, ale to tak pol hodina vychadza, kedze prichadza neskor , ma nejake kruzky, potom kym prinutim tie ulohy, tak to tak od pol 8 do 8. cez vikend je to podstatne viac.
len on zo seobou furt naraba v imaginárnom svete minecraftu asi, normlane chodi po byte a riesi to v hlave a navonok
@kofa77 Hej hej, moja je stále nejaké zviera, sem-tam zavrčí na sestru/brata, sem-tam kopne, behá po štvornožky (no a čo, že má 12 rokov a nové legíny).. atd...
@ella_smella 😃poznam. U nas 11, na styroch uz moc nie je, ale bolo obdobie, ze tak isla do obchodu... Problem slahnut sa na styri ale stale nema a o gatoch prosim nepis.... Rocna spotreba tak 12-15 ks 😢
@amisa my ked sme boli 1.krat, tak mal maly nieco tesne po 3tom roku, vtedy nam to neuzavraela, v sprave boli ze NKS s dopadom do socialnej oblasit, ze pre vek necha otvorene a v zavere bolo PVP nespecifikovane a poruchy reci ine. a chodili sme pravidelne po pol roku na kontrolu, v 4,5 roku povedala, ze autizmus vylucuje. teraz mame prist znova po roku cca, takze stale si nie som 100% ista, ale je zjavne, ze s nastupom reci a porozumenia sa u nas vela veci zmenilo k lepsiemu, aj ked stale to nie je "standardne"dietatko. ale je to velmi dobre oproti tomu, co bolo v 2-3 rokoch. Ak je jej jasne hned na zaciatku, tak diagnozu uzavrie, ak nie, sleduje na viac krat. Pri starsom dietatku je to asi ine, u nas vela spravil este aj samotny vyvoj aj dobra logo. Sprava bola tak cca tyzden dva, podla toho, ako stiha.
@arena1 dakujem, urcite ano, ono sa tie deti vekom zato trosku menia, i ked nie vzdy k lepsiemu, vzdy je to tazke definovat ked je dieta este mela, co bude dalej, ale myslim ze sa to utriasie, len podla mojich skusenosti velmi zalezi na ZS ktoru dieta navstevuje, nam skolea velmi pomohla, teda pani ucitelka, psychologicka a aj samotna riaditelka skoly, som im velmi vdacna za pristup a aj pomoc
Zeny, muzete mi poradit neco na uklidneni? Syn ma 6 let a v septembri nastupuje do skoly. Je velmi hyperaktivni a zatim bych to chtela resit jen volneprodejnymi lekmi. Momentalne pouziva pediakid na doporuceni doktora, ale vysledky po mesici nevidim zadne, spis se mi zda, ze je jeste horsi😭
@evkakorcek a myslíš že bude potrebný? Tiež sme sa báli a môjho syna chvalabohu zvládajú bez problémov, triedna aj družinárka ho poznajú a dostali aj odporúčania od Dr. Jánošíkovej ako s ním jednať ... asistenta vôbec nepotrebuje ... mňa sa sem tam družinárka pýta : "A naozaj má tú diagnózu? Veď polovica detí sa tu správa horšie ako váš syn" :D Ale dr. Jánosíková ma varovala že bude aj horšie, tak uvidíme ... môj je ten typ že kedysi v škôlke a teraz v škole sa drží super, nikde s ním nemali problém ... ale príde domov a my máme peklo
@daisynka_
Ja to mam podobne-v skolke,vonku-parada-len obcasne vybuchy-ale doma peklo peklicko.
Vcera bolo horuco,20´C;tak mu p.ucitelka vonku nedovolila ani rukavice,ani ciapku ani vetrovku-prezil to-ale doma sa zlozil-a dnes som ho do skolky nedostala. Uspech bol ked si dal tensie nohavice a tenisky-toto uz bolo na neho prilis...

@mummy01 a ako riešite to, že nechce nosit ponožky ? Môj nechce v lete nosiť krátke nohavice, trvá to pár dní / týždňov, kým začne..a nechce členkové ponožky, nosí hrubé, vysoké celoročne, aj k tym kratasom. Ale asi je to lepšie ako keby nechcel žiadne.. So zimnými čižmami sa tiež ťažko lúčil, našťastie už nosí tento týždeň nové topánky zodovedajuce počasiu 🙂