Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@martina46 moja bola tiez, ale to som este nevedela, ze ma AS. Zvladla to, ale plavat sa nenaucila a takisto si myslim, ze teraz by sa uz na to nedala.
@mummy01
@martinka05 dakujem.
nenaucili sa vase deti plavat ani potom?
@martina46 ty ju poznas najlepsie vies co to s nou moze spravit... je uz velka nema 4-5r. je samostatna, bude tam mat hadam aj uciteku ktora vie aka je tak nech na nu dohliadne ze je "ina" a potrebuje aj trosku iny pristup od instruktora. urcite by som mu poslala pisomne info o tom ze je aspik a co to obnasa, nech je v obraze, aby vedel ako na nu, co zabera co ju demotivuje. mne sa to osvedcilo po parkat, ked mi syna demotivovali na kruzku ☹ predtym ako zistili co je zac a hlavne vela sa o tom rozpravaj s nou ked pride ako to prezivala co sa dialo a uezpecuj ju ze zajtra to bude o nieco lepsie a vysledok bude najlepsi ze sa spriateli s vodou a cez leto si to uzijete najviac ked budete chodit k vode, k moru.... mozno sa nenauci plavat ako ryba, ale ide skor o ziskanie vztahu k vote a aby sa nebala skocit do vody, aby vedela, ze ma zarzt dych ked tam skoci a vynorit sa, machat rukami a dostat sa nad hladinu, docvachtat k brehu a neutopit sa... to je cielom kurzu, oboznamit deti s vodou, nie naucit ich na 100% plavat. drzim palceky
@martina46 naucila sa potom, ale len trosku vie preplavat ona sa boji lebo prave na plaveckom ju ucitelka postrcila do vody ked na to nebola pripravena (nenadychla sa predtym) ☹
Syn plava super, potapa sa, skace. Chodi 2 x do tyzdna. Ale zas odmieta lyze a bicykel. Ma 8 rokov, plava od 4. Zalezi od instruktorov, my mame uplne perfektnych chalanov. Ak by ho niekto na zaciatku hodíl do vofy, tiez by odmietal.. Inak si myslim, a vediem tu vychovu tak, ze aj ked nieco odmieta dxn, pomalymi krocikmi a uistovanim ho k danej cinnosti vediem. Oni su celkovo taki, ze odmietaju z principu , tak sa pripravuju o zaujimave veci v zivote, preto neustupujem. Nenadilne, ale trvam , zmaniúujem ho, slubujem, poďplatim... Potom kef vyskusa, tak je vacsinou rad. Ale je to individualne, zalezi od dietata.
Ahojte.Velmi pekne by som vas chcela poprosiť o radu alebo názor.Mam 4r syna,na kt.som velmi naviazaná a od bábätka sa oňho prehnane bojim a neustále ho pozorujem.Od 2r vedel napočítať do desať v troch jazykoch,teraz prečíta vsetky čisla ktore vidí,v knihe si všimne najskôr čisla az potom obrázky,rad pozerá pocasie a žrebovanie v TV.Ma výbornú pamät,ked vidí niekde napísane slov.mesta vie to precitat,ale citat nevie (pozná to z interaktívnej knihy).Je velmi obratný a šikovný,miluje auta,neustále sa hra ze šoféruje,bura,nakupuje,predáva auta...Ked mal rok rad točil hračkami,predmetmi,sebou,rukami...Teraz je velmi placlivy,rozplače ho hocičo,no nieje agresívny,ma rad ludi,deti,ale je drzý a každého diriguje.Vzdy bol velmi dobre dieta,posluchal,nikdy mi neutekal,nehádzal sa o zem,neubližoval...Myslite,ze by mohlo ist u nho o aspergera?Este doplním,zacal si vymýšľať rôzne pribehy a zacal klamať...
@olivia711 pokial s nim nemas nejake konkretne problemy alebo nejake obavy tak preco sa drzis pocitu ze ma AS? Chodi do skolky?
Sama si priznala ze si uzkostliva matka a asi aj prilis ochranujuca a tento tvoj postoj v mnohom ovplyvnuje aj prezivanie dietata. Ze ma rad cisla a je sikovny este neznamena ze je aspik. Ver mi,tes sa ze mas sikovne dieta a nehladaj zbytocne diagnozy. Ak sa vyskytne skutocny problem tak ok,vyhladaj pomoc ale teda z mojho pohladu sa zbytocne teraz stresujes. A to mam ako mama dvoch deti s AS veeeela skusenosti.
@olivia711 4rocne dieta sotva bude rozumiet ironii. Vies,Ty chces aby mal AS? Prepac za uprimnost ale to co pises niesu problemy ale bezne sikovne dieta. Mozno je nadany,tie deti su tiez odlisne od beznych. Mate nejake ine problemy s nim? Ma problem byt v skolke? Spolupracuje tam? Hra sa s detmi,chce byt s detmi? Ma problem s vyberom oblecenia,stravovanim,komunikaciou? Mava zachvaty uzkosti alebo agresivity bez zjavnej priciny? Ma ritualy?
@evidielko vecsina aspikov ma vyberovy jedalnicek,su citlivy na pachy,chute,texturu aj prostredie v ktorom jedia.Tak je to aj s oblecenim,maju svoje kriteria na farbu,strih,material,obrazky,nesmie to nikde tlacit ale ani padat,neznesu stitky na obleceni. Vsetko to vychadza so zmyslovej precitlivelosti. Ja mam dve deti s AS a dcera ma velmi uzky jedalnicek,doslova par jedal iba je a aj ked jej oblubene jedlo uvari niekto iny a vyzera trosku inak tak ho nezje. Velky problem je jest v restauracii,na navstevach. Oblecko detto,dookola nosi to iste,kupovanie noveho oblecka je nesplnitelna misia. Syn zasa v jedle je lepsi ale tiez je tam vela obmedzeni a napr.odmieta nosit ponozky,nohavice iba teplaky su ok,nic sa nesmie dotykat jeho krku...no pisala by som do rana kludne.
@mummy01
@kacena4
@martinka05
dakujem vam! fajn napad je spisat pre instruktora. snad nebude mat negativny zazitok, ona sa tak tesi, ze beha po byte hore dole a o nicom inom nerozprava :D
Ahojte,
prosím Vás o aktuálne tipy na školu vhodnú pre akčné dieťa s AS v Bratislave. Na prvom mieste je u mňa Hrdličkova (len je málo pravdepodobné, že ho zoberú rovno do prvého ročníka, u nich je "povinný" prípravný ročník (predpokladá sa, že otvoria pre deti s NKS) - tam by sa mi však asi trochu nudil + je decembrový, patril by medzi najstarších a on potrebuje mať pri sebe staršie deti, je s nimi kľudnejší). Na druhom mieste mám Dubovú (ani srnka netuší, či mi ho tam zoberú, ale je to asi najbližia ZŠ ku Hrdličkovej, kde je starší, tiež AS). A ďalej neviem. Chcem skúsiť cirkevné ZŠ v centre + Grosslingovu, ale obávam sa, že budú mať priveľké triedy a možno sa aj zľaknú dieťaťa s AS. Naša kmeňová škola je mimo BA. Vzhľadom na to, že starší syn chodí na Hrdličkovu a nechcem ju meniť, chcela by som nájsť pre mladšieho školu v relatívnej blízkosti, aby som stíhala ranný rozvoz. Skúmam kopu webových stránok a už mám z toho trochu chaos 🙂. Viete mi poradiť?
@ahojcek no vela moznosti nemas a ak mas starsieho na Hrdlickovej a si spokojna tak by som velmi nespekulovala a dala tam aj mladsieho. Neda sa s nimi dohodnut a vynechat pripravny rocnik? Ale zasa ak syn ma aj nejake problemy s pozornostou a pod.tak by mu ta pripravka mozno nebola na skodu.
tak nas kurz plavania zatial super, dcerka je nadsena a pochvalil ju aj instruktor, zrejme robi s deckami citlivo, velky kamen mi spadol zo srdca a velmi sa tesime s nou 🙂
co sa tyka tej skoly na Dubovej v BA, mate tam niekto dieta s AS a ste spokojni?
@olivia711 ved ja som sa Ti ju snazila dat. Nic z toho co si o synovi napisala mi na AS nepripada ale niesom psychiater samozrejme. Vecsina rodicov ked zacne uvazovat ci dieta nahodou nema AS ma s dietatom problemy,dieta sa akoby nevie zaclenit,su velke tazkosti v skolke,problemy s jedlom,prezivanim,agresivitou,uzkostou,komunikaciou,pozornostou...tie problemy su vyrazne a ovplyvnuju rodinu a zivot s dietatom. Ak mas pocit ze nieco nieje ok tak chod na diagnostiku,no ale ked v uvode svojho prispevku napises ze si uzkostna a prehnane svoje dieta sledujes a v tvojom opise dietata nieje ziadna zmienka o problemoch tak mi prepac ze to vidim tak ako som Ti napisala. A nepisala som to v zlom,ani ta nesudim to teda absolutne nie. Ale mam dve deti s AS a presla som si uz dlhou a tazkou cestou a trufam si dat Ti radu:Tes sa so syna,uber na uzkosti a pozorovani a mozno uvidis veci v inom svetle.
@olivia711
@mummy01
Otvorene priznavam, ze ja som dg hladala. Ale dcera bola ina... Nie trochu ina, ale celkom dost. Zacala velmi skoro citat, diagnostikovane nadanie. Na chvilu som sa uspokojila a vlastne ja by som kludne zila doteraz v tom, ze vsetko je nadanie...
Dcera slovne zabijala, odkladali sme zvysky jedla. Nikdy nedala do ust mixovane, resp. kasu. Nedala si obliect pancusky, neskor ani ponozky s vynimkou kotnikovych. Neposluchala, neplatil ziaden trest a ziadna motivacia, atd....
Inak abstraktne myslenie dokonale. Na vianoce pre jej 2.narodkami nasla, rozbalovala a tesila sa z imaginarneho darceka (este pred prichodom jeziska😊).
Ja som hladala u psychologov pomoc. Nenasla som, ale to je vedlajsie.
Skratka suhlasim s @mummy01 , ze pokial s nim nemas problem, neries. Diagnoza aj tak nic nevyriesi.
@mummy01
@moni73 nemame problemy s úzkosťou,agresivitou,jedlom,spaním,pozornosťou,komunikáciou.Je strasne placlivy,poviem mu vyzlec sa-rozplače sa,nerob to-rozplače sa,jednoducho za vsetko place.Nechape ze ked spiderman v rozprávke útočí na zločincov,preco by to nemohol robit cudzím ľudom na ulici aj on ked sa hra na spidermana.Vsetko musi byt tak ako on povie.Deti diriguje,ukazuje co a ako môžu robit,ale vie im aj pomôct...
Boli sme u p.Janosikovej,povedala,ze je v poriadku.Ale mne to stale vŕta v hlave,co ak sa mýlila?
Ahojte zienky moj asperger zachvilku robi monitor a prijimacky na strednu asi sa zblaznim. Jedine asi pochopite ake to je..... pri zdravom jedincovi rodicia maju nervy a nie este pri tejto diagnoze uff. Drzte nam palce.... a je to,😖 musela som napisat

ahojte!
v pondelok 9rocna dcerka zacina plavecky kurz zo skoly, velmi sa tesi, ale nemame predstavu, ako to bude vyzerat, je velmi opatrna, bojazliva, taketo veci potrebuje opatrne.
mate niektora skusenost s takymto skolskym kurzom a aspikom, da sa to zvladnut&, nechcem, aby tak kvoli nejakmu necitlivemu pristupu u nej vznikol blok.