Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
Ahojte zienky,v pondelok mame o 13tej termin u pani Mikovej v Presove,boli ste tam niektora?ako to vysetrenie prebieha?mam si nieco nachystat ci napisat?prosim,kys stresujem co a ako lebo ideme za nou s tym problemom co mame v skolke(vkuse chyta,bucha,kope,picha ceruzkou,stipe spoluziakov a uz vobec nepocuva ucitelky,-ako sami povedalu ma ich niekde a nevedia co s nim) plus ideme kvoli nastupu do skoly v septembri...dakujem vam a zelam pekny dnik
Zdravim vsetky mamicky aspergerov. Tie co este mate male deticky skolkarov a na prvom stupni, prisla som vas povzbudit, ukazat vam, resp.napisat aby ste sa nevzdavali lebo aspergeri su velmi velmi sikovne deti a zaroven sa chcem pochvalit ze ten moj urobil monitor matematika 100% slovencina 96% a bol prijaty bez prijimaciek na gymnazium. Takze mam doma uz stredoskolaka 😊. Drzim vam vsetkym palce a zelam aby ste kracali len tym spravnym smerom a dobojovali to spolu s nelahkou diagnozou az do uspesneho konca i ked je cesta dlha a trnista. Dakujem ze ste si to precitali a drzim vam vsetkym palce a zelam aby ste mali dostatok trpezlivosti a hlavne vela lasky pre tych nasich vzacnych aspergerov.😍
Tak boli sme tam...asperger potvrdeny..plus narusene neuromotoricke schopnosti ostal nam vraj nejaky reflex z obdobia batolata ...
Ahojte mamicky deti skolakov...dnes nam dosla sprava od p.spec.pedagogicky.....je tam tooolko obmedzeni a nutnych ukonov ze som si vobec nemyslela ze toho tolko bude,vsak je skoro uplne"normalny" s malymi obmedzeniami.
Ako vy fungujete v skole?pise si ci mate aj nejake tie specialne pomocky? Nam odporucili BOARDMAKER a SYMWRITER ale mne to oripada skiro zbytocne a nenormalne drahe...
@martinafin Ahoj, mnooooo, ono je to tak... Vsetko su to len odporucania... Vacsinou pride prebudenie v tvrdej realite skoly, kde sa pise uz samotny individualny plan... Ak nie je v moznostiach skoly to zabezpecit, tak sa mozes aj na hlavu postavit... Ak to aj kupis zo svojho, ale pedagog nevie, ako s tym pracovat, tak si zase v koncoch... Otazne je, co vsetko zvladne tvoj syn bez toho, co zvladne s nejakymi napodobeninami/nahradami alebo len s ulavami vramci obmedzeni... Vsetko sa dozvies priamo v skole, ako dokazu s tymi odporucaniami vyjst v ustrety v realite...
@ella_smella dakujem za odpoved.🙂
@evelien v prvom rade sa tesim s tebou,predsa len diagnoza je to asi ina ako autizmus-co je skvele.
Super,ze si sa k Janosikovej dostala-ja sa o to marne snazim uz druhy rok... ani na mail neodpovie,telefonaty su marne.
Moj syn ma sice predbeznu diagnozu asperger/vysokofunkcny autizmus,no dosiahne za chvilu magicku hranicu 6r;kedy to maju uzavriet-a vraj Janosikova dokaze skvele rozpoznat o co sa jedna.
A ano,v kutiku duse dufam ze sa zasmeje a povie,ze nejde o autizmus-ale ze syncek je len neuveritelne originalny 😜
Ale prajem ti zo srdca aby vas zivot uz len peknymi spravami zahrnal ❤️
@sisika jedine telefonaty vzdy v piatky od 7:00 rano az do 15:00 poobede a jedine ako samoplatca... drzim palce..
@ella_smella ja som sa dovolsla az tesne pred 17:00.. treba proste sediet na telefone
@evelien odporúčam Ti sa trošku skľudniť a vysporiadať sa s dg. Ja mám oboch synov s NKS +pridružené dg. A dá sa to, treba im dokolečka vysvetľovať že názor detí môžu brať do úvahy, ale nie sa tým riadiť. Od toho sme tu my, rodičia a najbližší. 🙂
uvediem príklad:
Mami, xy hovoril, že som pako
Ja: Povedala som Ti to niekedy ja?
Syn: nie
Ja: tak ho nerieš, ty si môj syn, moje srdiečko, hraj sa s niekým, kto Ti to nehovorí, nevšímaj si ho.
Druhý deň
ja: hral si sa s xy?
on: nie, potom za mnou bol a hral sa, pako nehovoril.
Keď bude mať mamu v pohode, bude mať aj pekné spomienky na detstvo. Držím palce
@ella_smella dakujem,no budem to skusat-lebo dnes som zostala taka dost šoknuta...
Zo spec.ped.poradne som bola odoslana na vysetrenie k detskej psychiatricke. Tak ze ok,objednala nas a dnes bol ten den D. Po hodinovom rozhovore,kde som vlastne opakovala veci co mala napisane v spravach(ktore som priniesla uz prefotene),informacie o tom ako bol syncek ked bol este malicky-nedostali sme sa vobec k sucasnemu stavu. A pri odchode mi povedala ze doporucuje hospotalizaciu na detskom odd. v Bratislave,kde budeme cca tyzden s tam synceka budu pozorovat a nasledne uzatvoria diagnozu.
Odisla som odtial ako matoha.
Neskor som pani dr. telefonovala,no v rozhovore mi vysvetlila ze pri takom dlhodobom pozorovani je vacsia sanca ze podchytia prejavy autizmu alebo ho vylucia-ze sa to neda len tak pri hodinovom sedeni v ambulancii.
Akoze suhlasila som,i ked predstava ze tam budeme tak dlho ma mrazí....
Prosim vas,boli ste tak niekto tam? Ake su vase dojmy? Pomohlo? Co mi poradite,ak tam pojdem? To tam ordinuje ta dr.Sedibova? Spominali ste ze je dobra...
Velmi som sa spoliehala na Janosikovu-no zatial nemam s nou kontakt...
Mam taky strach ze az....
@sisika no toto je podla mna zvlastny postup. Ked mojmu synovi diagnostikovali aspergera prebiehalo to tak, ze som bola v podstate len u neurologa lebo mi povedali ze bud neurolog alebo psychiater; tak som sla k neurologovi , kde mu dal po celej hlave sondy na cinnost mozgu a z toho pekne vedel urobit zaver ze vyslovuje podozrdnie na autizmus - asperg. Potom som mala papier od vseobecnej ako sa vyvijal nakolko ona ho pozna najlepsie kedze sa chodi s babom do poradne a pod. A nakoniec spravu zo skoly co sa tyka jeho spravania a ucenua a styn som sla do andreasu a tam po psychologickom profile a testoch plus rozhovormi potvrdili diagnozu. Jedine onii vedia diagnozu potvrdit, ci vyvratit s tym ze prave ich diavnostika je smerodatna i pre skoly.
@sisika Počula som o tomto postupe a niektorí rodičia si to takto na Kramároch pochvaľujú.. (my sme to neabsolvovali, ale som v skupine AS na FB, kde sa o tom písalo celkom pozitívne)... https://www.facebook.com/groups/163666210312953
ZAAAAZRAK-dovolala som sa Janosikovej,mame termin o mesiac-ja sa taaak tesiiiiim!!!! 😃🌞🌈
Jaaaaj,toto je naj darcek k narodeninam aky som mohla dostat
@ella_smella dakujem,uz som dala ziadost na clenstvo v tej skupine-no aj tak som nadsena ze synceka uvidi aj Janosikova... nejak jej doverujem,ze ked ona povie-tak to tak je... tym ze syncek je taky nejasny pripad,bojim sa aby ho zle nediagnostikovali...
taaak som rada ze mam termin !!!! 😃
@sisika super, tesim sa s tebou a poslala som ti spravu... drzim palce, potom daj vediet.. 🙂
@sisika aj my sme tak boli, ešte v r. 2008. Syn nemá AS, má detský autizmus. Nám v rámci toho urobili vtedy aj metabolické vyšetrenie, aj vyšetrenie sluchu (to sa nepodarilo, lebo tá látka malému nezabrala a nepodarilo sa ho upokojiť) a tiež mu urobili magnetickú rezonanciu. Na základe ich odporúčania sme boli ešte aj na genetickom vyšetrení.
@ella_smella velmi pekne ti dakujem,pomohlo mi to 🙂. Nebranim sa hospitalizacii-len mam strach a napr.na neurologii nam vobec nespravili 24hod monitoring ako bolo dohodnute,a koli tomu sme tam vlastne isli-cize cely pobyt bol v podstate nanic...
Podobne mi to vysvetlila aj psychiatricka-je pravda ze ziadne dieta sa za hodinu neprejavi tak ako pocas dna... nuz-uvidim,spravim co bude treba,vsak ide o moje dieta.
Ale ta Janosikova,to je ulava,ze mam termin. Potom napisem skusenosti.
🌞
Ahojte, pls mate skusenosti s Acva v BA ? Boli ste tam niekto ? Dakujem za kazdu spravu 🙂
Ahojte má niekto kontakt na pani doktorku Janosikovu?vopred ďakujeme
@bleblu nam neurologicka tiez robila ten monitoring a nevidela tam vobec nic,uplne normalny vysledok a to je dobra kamaratka mojej mamky tak by mi to asi len tak neodpinkala.
@dominika2000 mam,dovolala som sa dnes- 0905 808 236
Drzim palce
Ďakujem
@alenk nie,, nie su taki fantasticki
Dievčatá, prosím nemáte nejaký link na vyzualizačné obrázky pre správanie ? malému robíme nástenku

Preposielam info z netu pre mamicky z Kosic:
Od septembra 2017 sa otvára nová štátna materská škola pre deti s autizmom od troch do šiestich rokov na Vojenskej 13, v Košiciach. Na deti čaká novopostavená účelová materská škola v centre mesta. Otvárame 4 triedy. V triede bude maximálne 5 žiakov a dvaja pedagogickí zamestnanci. Zvlášť bude vytvorená aj trieda pre deti s AS. Zápis detí je v dňoch 17.05. až 19.05.2017, v čase od 8,30 do 15,00 hod.