Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@kofa77 Nie je to vzdy na skodu. Mozu to byt cielavedomi, neunavni, priebojni ludia so socialnym deficitom. Moze byt, ze si parkrat Budu musiet narazit hlavu a naucia sa. Teda ja dufam v to najlepsie 😂 A pevne dufam, Ze si bude intuitivne vyberat nekonfliktne zeny 😄 Lebo Tiez si to Inak Neviem predstavit😄
Ste sa ale rozbehli zeny...😆 a co s as babou? Ked bude vysoka, stihla a ceckata blondinka, tak ktorykolvek? Klop-klop zatial to vyzera nadejne😉
zeny vy ste uzasne ako ste sa tu rozbehli 😀 zeny AS muzy AS, no neviem ako ich poparovat, lebo tak ci tak jednej strane bude chybat to citovo ☹ najma teda zena to myslim potrebuje trochu viac a u partnera "chladneho AS" to bude asi hladat a toho sa bojim u mojho as. moj ma 15nast a zatial si vystaci s elektronikou ☹ telesny kontakt je ako lepra 😀
ale teda stazim sa z neho spravit samostatnu jednotku, aby vedel zenu "potesit" ak si nejaku najde... aj inak napr. dobrym jedlom - vie navarit bravcove, kapustu, knedlu hoci aj pre 10ludi na nedelny obed, ci svieckovu teraz ho zasa chytila hudba a tak sa naucil (bez not) hrat na klaviri denne prehra niekolko hodin
toto sa u nas hra denne a podobne skladby proste ked ho nieco chyti tak aspikovsky 😀 jedlo/hudba/elektronika.... jeho zaujmy treba v dietati podporovat. ked je male je to skor teoria knihy... ked je starsie tak je to prax. môj sklada pocitace, dokaze spravit nakup na taky obed co chce varit. pozrie recept a nakupi aj maso... ale tiez si nevie zaviazat snurky, sandale este ani dnes nenosi, zimnu vetrovku som mu pred par tyzdnami musela schovat inak by ju este nosil... a pod.
zeny drzim palceky vsetkym a berte to s nadhladom ine tie nase deti nebudu nezmenime ich zo dna na den len usmernime...
Baby, ktore ste "tu" dlhsie,resp.mate starsie deti.. ako je to so samostatnostou vasich deti? Moja pojde do 3.triedy, chcela by uz chodit sama do skoly, do obchodu, ale podla mna zatial na to nie je pripravena.
Bude to niekedy inak? Resp.mate to vy inak? My mame problem hlavne s prechadzanim cez cestu, napriek dookola omielaniu zasad, ktore sa ucime od skolky..😔
@erinne moj tiez ide do 3 a samostatny je ,povedala by som. sam chodi do obchodu, ide napr. na postu vymenit si zreb, kupuje dokonca listok na vlak, ja cakam zatial vonku...
skratka vsetko robi sam, nema problem.
ale do skoly zatial sam nechodil, aj ked som skracovala cestu, po ktoru som ho odprevadzala, aj skracovat stale budem.
@erinne Moja má 12 a naučili sme ju chodiť domov samu (busom z BA do vedľajšej dediny).. Najprv sme si to natrénovali niekoľkokrát, aby si to ona sama zautomatizovala... Dostala jednoduchý tlačítkový mobil - lebo telefón je u nás na telefonovanie... Viem, jej spolužiaci majú dotykové, ale na to má ona doma tablet.. Práve preto, aby sa niekde "nezabudla"... Takže telefón s kreditom na telefonovanie (stál max 12eur plus kredit, takže aj keď ho už dvakrát niekde stratila, vždy sa nám vrátil, lebo také telefóny je škoda aj ukradnúť)...
K tomu dostala kartu na autobus tiež s kreditom, takže nemusí stresovať, či má peniaze, koľko peňazí, koľko ju to bude stáť, koľko má šofér vydať a pod... Proste len nastúpi, povie kam ide, priloží kartu a hotovo... Vie, kde má vystúpiť... Medzitým mi vždy zavolá, že je na ceste zo školy a tak ja viem, kedy asi jej môžem zavolať, či je už doma (aj keď často zabúda telefón v taške hodený na chodbe a ona ho už doma nepočuje)..
Proste sa za ten rok naučila chodiť domov práve tým, že sme odbúrali stresy a cestu sme zautomatizovali, všetko sme si vysvetlili (s prízvukom a upozornením vždy, že ak napríklad nepozrie dvakrát, či nejde auto, môže ju zraziť, tak nech sa vždy zastaví, pozrie poriadne a pod...)..
To je cesta domov zo školy, ktorú zvláda... Cesta do školy je zase iná a ešte ju sama nedá... (vozí ju manžel autom).. Tak ak už naozaj je SOS a treba, ja sa spojím s jej spolužiačkou, aby nasadli na spoločný bus a išli spolu..
@erinne moja zacala chodit sama zo skoly tento skolsky rok asi od marca. Je stvrtacka. Do skoly ju vodim lebo rano je velka premavka na hlavnej ceste a boji sa prejst cez nu. Skolu mame cca 1km od domu. Inak sa sama boji chodit niekam,ani obchod moc neda sama....ma milion strachov co ak toto a co ak ono. Ale inak je velmi zodpovedna,vpodstate ak by sa ona nebala ist do odchodu tak ju kludne poslem lebo viem ze by zodpovedne nakupila.
Ahojte,
ako zvladate prazdniny?
My sme si kvoli synovi uz odvykli kamkolvek chodit, kvoli jeho nevyspytatelnemu spravaniu, nechuti prisposobit sa, uteká. Navyse jeho toooolko veci ani nezaujme...
Mam strach pred kazdym vyletom s nim, poznate to?
Ahojte,
vidim, ze tu riesite temu samostatnosti. Moj syn ma 8 r., ale absolutne si zatial nevsima, ci ide auto, alebo nie, jemu je to jedno, napriek tomu, ze mu to uplne stale zdoraznujem. Neviem, aky bude o pár rokov, ani v puberte. Zatial este nevie o svojej diagnoze. Ked myslim na jeho buducnost, neviem aboslutne, co mam ocakavat ... Kazda mam ma o svoje dieťa strach, ale my asi tak desatnasobny, podla mna...
@katka2808 môj momentálne nikam nechce ísť. Akože na dlhšie, k babke a tak. Maximálne jednodňové výlety. Aj to je pred nimi nejaký nervózny (asi aj zo mňa, balím, behám, mám ešte 2ročneho,plienky, utierky atď.) každé balenie sa neviem prečo končí hádkou... Minule som už bola taká nahnevaná, že som chcela ísť iba s mladším synom na kúpalisko, keďže starší začal vymýšľať, že nejde na výlet, ktorý deň predo mnou spolu naplánoval... U nás je to tak, že pred výletom sú doma hromy -blesky, hádky, že kam vlastne... keď už niekde sme, tak o.k.,aj keď sa pýta domov vždy skoro, mladší by ešte ostal ale starší nechce. A od začiatku prázdnin nechce chodiť doobeda von (má 7 rokov), čím trpí jeho mladší brat, ktorý sa má doobeda vybehať a poobede spať. Keďže sa nevybeha, tak nie je unavený, nechce / nevie zaspať.. takže môj chlap, ktorý je s nimi cez prázdniny doma je ako vo väzení, doobeda nechce ísť von starší a poobede sa nedá, lebo mladší má spať.. chaos toto leto.. syn s AS skončil celkom úspešne 1. triedu, máme pocit, že mu chýba škola a preto sa správa divne, z našej strany máme pocit, že nám robí napriek...more som tento rok škrtla, hádať a nervovať sa môžem aj doma a zadarmo ☹ no proste veľmi sa mu prispôsobujeme a aj tak nie je dobre.. a nechce chodiť na kúpaliská.. v piatok som ho presvedčila, ešte v aute kričal na mňa, že dúfa, že som mu nezobrala plavky, že on sa kúpať nebude... Keď sme tam došli, prvý sa namočil do vody... Celé na hlavu u nás...
@katka2808 Toto sú presne tie veci, ktoré riešim s našou liečebnou pedagogičkou... Nepotrebujem, aby s mojou robila úlohy na čítanie a písanie - to zvládam aj sama doma, prípadne to máme poriešené v škole vrámci IVP...
Ona ju učí také praktické veci, na ktoré ja už neviem nájsť páky... Ako zvládať každodenné samostatné sprchovanie, aby sa nebála zrkadla... Ako sa orientovať v čase, keď 13 a 31 alebo 50 a 500 je to isté...
Mne dáva rady, ako usadiť našu 5-člennú rodinu, aby sa nekopali vkuse pri jedle pod stolom...
Lebo aj ja som len človek a akýkoľvek krok k samostatnosti našich detí je pre nás POMOC..
@katka2808 A ešte nechce jedávať v reštauráciách, takže dlhšie výlety sú problém. Ale minule, keď tvrdil, že on palacinky nechce, že mám objednať iba mladšiemu, tak keď prišli, tak jasné, že si dal a ešte dupľu som objednávala.. on dopredu všetko odmieta z nakoniec je aj celkom spokojný..
@arena1 aj preto sme vymenili náš petržalský byt za starší dom pri BA... Máme psa, záhradu, trampolínu, hojdačky.. Kto chce, nech ide von na záhradu a kto chce, nech ostane doma... Inak by som to v byte nemala ako urobiť a bola by som v pasci ako ty teraz...
@arena1 Ahoj, ďakujem ti.
Aj u nas je to podobne, cela rodina sa mu prisposobujeme... u nas skor chce chodit, aj na vylety, moj syn je dost spolocensky, co je zvlastne, ale su aj take deti s autizmom vraj... ale tam sa potom správa tak, ze kazdy nam nim krúti hlavou a ja sa hanbim za neho. No a samozrejme - uteká, necaka nikoho nikde. No aj u nas je to take nepredvidatelne, ako s tymi palacinkami, rano povie, ze nieco chce na obed, ked mu to uvarim, uz to nechce... mam pocit, ze s nim stále bojujem... nemoze to byt vsetko len tak, ako on chce! Obcas mam pocit, ze sa zblaznime celá rodina. V skole zatial ok (skoncil prvy rocnik), ale cele to vysvedčenie bolo strasne vydreté... narobil sa aj on, ale aj my ostatni s nim sme sa nadreli. Buduci rok ma byť uz integrovany, tak som zvedava, aka to bude zmena...
@ella_smella - aj tebe dakujem. Navyse, ked mu stanovili diagnozu, myslela som si "konecne!" - bude lepsie. Lenze ani psychologovia nevedia casto poradit, vraj sa musi kazdy rodic naucit zvladat si taketo svoje dieťa sám - na jednej strane ich aj chápem, lebo aj medzi nimi su rozdiely, ved to spektrum je siroke...
Je to beh na dlhu trať ...
S tym domcekom ste to vyriesili dobre, aj ked nie kazdy ma taku moznost. Ale áno, je to super, ked si dieťa len vybehne na dvor, ty mozes zostat doma trebars varit a aj tak je pod kontrolou ...
@katka2808 tak ja mam dvoch aspikov a s vyletmi je to velmi zaujimave. Doma sa nudia,tak vymyslim vylet,oznamim im to dva dni vopred. Potom nasleduju fazy kedy sa jeden tesi a druhy nervaci ze nejde,potom si tie fazy prehodia. Ked sa uz chystame a obuvame tak nervacia obaja ze nejdu ale ja som tvor huzevnato-vytrvalo-tvrdohlavy a tak ked tuto fazu prezijem viem ze mam vyhrate a na vylete su uz obaja vyskereny ako leco😝 Kto nase deti nepozna ten by to vzdal ale ja sa nevzdavam. Tiez som clovek a ja nerada sedim doma. Priamo na vylete ale tiez dochadza k roznym malym nervikom lebo syn ma este aj OCD takze obcas mame celkom zaujimave situacie ktore si vyzaduju nadludsku trpezlivost.
@ella_smella my máme našťastie aspoň byt so záhradou... Tiež neviem, ako by sme to riešili bez neho.. síce je malá, ale lepšie ako nič... Je to všeobecne výhoda a keď má človek dieťa s manierami, tak je to na nezaplatenie...
@mummy01 ja mám tiež pocit, že rodinu (môjho chlapa s podozrením na AS a syna s AS) nútim do výletov... ten menší syn je v pohode... A príde mi to choré, že či to mám fakt robiť? Ale ako ty píšeš,potom je to u nás väčšinou o.k., takže sa to "nútenie" oplatilo.... No neviem si to predstaviť s dvomi AS deťmi, aj keď môj chlap si nedávno vzdychol, že prečo nie sú tie dve naše deti rovnaké.. a myslel to tak, že prečo ten čo nemá AS nie je ako ten s AS... niekedy mi rozum zastane ešte aj nad ním...
@arena1 no dve deti s AS v jednej domacnosti je obcas ako mat ZOO. A syn ma este ine diagnozy,ver mi ze by si to muz velmi rychlo rozmyslel mat to doma😁
Ono to mozno vyzera ako nutenie pre nezainteresovanych ale ja nechcem deti uveznit doma len vo svojom svete,aspik velmi rychlo sklzne dozivota sam v sebe apotom mu realita unika,takze u nas su tie vylety ako nutna socializacia...a syna ucim doma takze je to nevyhnutne tahat ho co najviac prec z domu aj ked sme velmi limitovany jeho zdrav.stavom.
Ahojte,
mummy 01 - suhlasim, ze inak sa nenaucia správat v spolocnosti, ak budu len doma zatvoreni, aj my to takto berieme, aj ked sa syn správa castokrat pre nas zahanbujuco, co uz narobime. Tazko sa to vysvetluje, lebo vyzera ako neurotypicky chlapec, a potom si ludia myslia, ze co je to za "nevychovany odľud". Ale kvoli nemu a aj kvoli sebe (!!! aby sa clovek nezblaznil) treba na tie vylety chodit.
@katka2808 presne,ja s mojimi sice nemam velmi problem so spravanim,to je skor ojedinele lebo moji si vybijaju frustraciu az v bezpeci domova. Pred mesiacom sme mali ist s mojou segrou a mamou na farmu a do restiky. Dcera bola nervozna,nechcela ist ale kedze nas islo 10ludi tak som sa snazila jej vysvetlit ze je jedina co nechce ist a tak sa musi prisposobit a vedela som ze ked uz tam budeme tak dcera bude stastna. No ona pred odchodom chytila zachvat,vrieskala,zurila...vsetci uz v autach nachystani a ona revala doma. Moja mama chcela ustupit a ostat s nou doma ale nedovolila som,vyse polhodiny som ju ukludnovala kym bola schopna sa obut a ist. A nakoniec mi po vylete povedala ako super bolo.
@katka2808 presne ako u nás....náš je veľmi spoločenský. Nemá problém prihovoriť sa hocikomu, hocikedy a opýtať sa hocičo... častokrát je to úsmevné( má 6r.), no niekedy aj dosť nevhodné...presne toto je pre nás problémová oblasť
Žiadne sterotypy, práve naopak, stále vyhľadáva nové a nové situácie...
@silvika46 -
ahoj, aj u nás to isté, deti má rád, aj ich vyhladáva. Napriek tomu, presne ako pises, je to castokrat nevhodne - skace do reci, rozpráva príliš nahlas, nevyberie si správny čas ani tému...
A s tám utekaním, dievčatá, je to aj u vás? Nas syn len co moze, uz "zdrhne". A pritom má len 8 rokov. Najradsej by som si ho dala na obojok 🙂 Neviem na nič čakať, na nic a nikoho.
tak u nas syn 8 r. miluje cestovanie od mala,kebyze ho zobudim o polnoci, ze sa ide, ide. doma sa mu sediet nechce, chce vsetko vyskusat.. miluje restiky, nove jedla, zazitky.
ale tiez niekedy ohundre, aj ked to chcel, podla mna ma nejake ocakavania a tiez sa nesplnia, tak si vybija zlost tym ohundranim. my si to nevsimame, jeho to prejde.
neuteka nikde, normlane funguje, chodi na denne tabory, chodi s cudzími, ked chce- akoze s babkami, isiel by aj so sirsou rodinou aj na noc, on nema problem s nicim. a ani sa nesprava nevhodne, ja neviem, uplne ako kazde dieta v tomto.
od mala je taky, geografia je jeho zaluba, nove krajiny, jazyky, vsetko.

podla mna sa neda pausalne povedat, ze as to bez asistenta nezvladne. su as , ktori funguju normlane viacmenej, mozno trocha cudaci, ale maju rodiny, pracu, ved aj tu obcas zeny napisu, ze asi aj ony su nediagnostikovane, su vydate, maju deti,... sama mam o sebe obcas pochybnosti, kedze syn je moja kopia v spravani z detstva
a su taki, ktori poberaju invalidny a nie su schopni ist si kupit ani chlieb do obchodu..
ja sa skor obavam, ako bude fungovat vo vztahu, kedze je komplikovana povaha- musi mat posledne slovo, musi mat pravdu, neprizna si chybu, nevie prehravat...
ktora to vydrzi.