icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

silvika46
18. júl 2017

@katka2808 aj náš dlho utekal. Popracovali sme na tom - vysvetľovali si na kreslených príbehoch a sprísnili sme mu režim. Už to nerobí, i keď sem tam sú náznaky...hlavne, keď ho niečo zaujme

arena1
18. júl 2017

@mummy01 a aj jej to potom "vytkneš", že vidíš, toľko si plakala a nakoniec bolo dobre alebo sa už k tomu nevraciaš? My sme toto mali v škôlke,ešte som nevedela oficiálne,že má AS. Ráno plakal v šatni,že tam nejde. Ja na učiteľku potichu, že som tam s ním naposledy nasilu. Že už nevládzem a už sa mi aj slzy kotulali, prvý krát. To bol máj a začal v septembri. Večer mi sám od seba porozprával 3 (!) zážitky, čo tam v ten deň zažil..a ukončil to tým, že dobre, že sme tam ráno išli... Tak som nevedela, či sa mám smiať či plakať... o.k., takže záver, niekedy treba aj donútiť 🙂 len ešte nemám ten správny odhad, kedy áno a kedy prestať. A jasné,že babky aj u nás odhováraju 🙂

kofa77
18. júl 2017

toto ma zaujima- vedia vase deti porozpravat, co zazili? moj nie, nedostanem z neho nic, vôbec nic, obcas vecer z neho vypadne nejaky utrzok niecoho, co vyvdedukujem, ze sa stalo pred 2 tyzdnami asi, to potom jak vysetrovatel kladiem otazky, aj tak sa vela nedozviem, ale inak je jak partizan.
neviem, ci to nevie reprodukovat, alebo nechce.

silvika46
18. júl 2017

@kofa77 síce rozpráva stále, aj povie, čo zažil v skôlke, ale je to iné ako NT dcéra. Je to útržkovité, musím si veľa domyslieť, pýtať sa. A niekedy mám pocit, že si veci vysvetľuje trošku inak ako sa reálne stali( 6r)

mummy01
18. júl 2017

@arena1 no,ja som uz odhad asi ziskala kedze mam dvojnasobne viac skusenosti...takze ano,vratim sa k tomu ale nevytykam,skor dovysvetlujem. Su veci do ktorych nenutim a ani nikdy nutit nebudem. Ja nechcem zo svojich deti spravit neurotypov,su proste aspici a budu nimi stale a nepomoze ze sa budem stavat na hlavu. Oni sa pre nieco taki narodili.
Ja si skolku dost vycitam,dcera chodila 3roky a z toho dva boli neskutocne tazke,hysaky kazde rano a syn sice nehystercil ale ticho trpel dva roky a nedavno mi povedal ze by na to obdobie najradsej zabudol. Takze dnes by som to urobila inak ale zial vratit cas neviem.

arena1
18. júl 2017

@mummy01 no ja tiež čakám, čo mi raz syn povie na škôlku ☹ a ešte sme sa vtedy presťahovali do Viedne a nevedel nemecky.. tak mu to bolo ešte o to ťažšie (ja som sa s ním aj troška učievala, ale ho to nezaujímalo... S menším sa veľmi neucim a na neho sa to lepí,on tam pôjde pripravenejsi).... A my sme nevedeli, či je to tou rečou alebo diagnózou ☹ takže nám by pomohla skoršia diagnostika ale chlap bol stále proti.. a syn mi aj vtedy hovoril, že on by v tej škôlke aj bol rád, len keby sa a ním viac pani učiteľka hrala.. takže keby mal asistentku, tak by mu bolo oveľa lepšie.. ale tiež to už nevrátim... ☹

arena1
18. júl 2017

@mummy01 ja som ho dobrej škôlky dosť aj nútila, aby sa reč naučil.na slovensku by som ho možno častejšie nechala doma..

arena1
18. júl 2017

@kofa77 môj keď chce, tak povie.. a čo nechce, ťahám ako z chlpatej deky... Som sa často pýtala, či sa s niekým v druzine hral a odpoveď, že sám.. potom som raz kúpila domov hru pre mladšieho syna a AS syn na to kývol rukou, že on to pozná z družiny, že sa to už (s niekým) hral.. pre mňa podstatná informácia, on sa nikdy sám od seba nepochváli, že sa s niekým hral, aj keď sa to často pýtam.. náhodou sa dozviem dobre správy.. a naopak sa bojím, že keby mu niekto nejako naschvál ubližoval, že by mi to možno nepovedal hneď.

silvika46
18. júl 2017

@kofa77 a ako sa u neho prejavuje PAS?

mummy01
18. júl 2017

@kofa77 moja dcera bude mat 11 a nevie este stale povedat co robila v skole. Syn ma 7,je komunikacne zdatnejsi ale zasa ma na vsetko svoj vlastny a casto skresleny pohlad takze to co povie je dost subjektivne ale on povie zasa uplne vsetko.

kofa77
19. júl 2017

@silvika46 vies, ze uz ani neviem?

ako ano, niekedy berie veci doslovne,vyzdauje presne pomenovanie veci, je zahundrany, sebakriticky... take tie vlastnosti s tym spojene.
ale nic zasadne, co by sa nedalo pripisat aj povahe.
on sa dost zmenil, tie detske zalezitosti vymizli

erinne
23. júl 2017

@kofa77
@mummy01
@ella_smella dakujem za odpovede😊boli sme par dni prec, tak citam az teraz. Moja je velmi nevyspytatelna, ma dni ked sa citi ako majster sveta, a inokedy sa boji aj sumu listov vo vetre. To mi robi najvacsie starosti, ze sa nemozem zatial spolahnut na nu. A velmi rychlo a lahko sa jej tieto rozpolozenia vedia zmenit. Chce ist sama do skoly a potom zide dolu schodmi a zacne sa bat. Tak neviem ci sa to niekedy zmeni.

erinne
23. júl 2017

@kofa77 co sa tyka vyrozpravania zazitkov z dna, u nas to iste ako pises. Cestou zo skoly odpoveda na moje otazky maximalne jednoslovne (dobre, zle, neviem). Rozpravat zacne vecer, ked uz ma spat. Ale uz viem,ze sa na jej opis situacie nemozem vzdy spolahnut. My mame dost problemy v soc.sfere, doma sa mi stazuje ze sa s nou nik nehral, podla vychovavatelky skor ona si vybera ci a s kym sa bude hrat. Niekedy mi povie detail vytrhnuty z kontextu, a ked sa pytam na okolnosti, nevie mi povedat nic suvisle. Potom sa frustruje, ze ju nechapem a zuri. Ma velky problem odhadnut, co je objektivne dolezite a treba to riesit s dospelym (napr.niekto jej umyselne ublizil) a co je ok v medziach kamaratskeho "doberania sa".

salvia247
Autor odpoveď zmazal
martinka05
25. júl 2017

@salvia247 no ja mojej tiež skáčem okolo zadku a to má už 11,5 roka len, aby som predišla jej "hysákom", ale samozrejme odtiaľ -potiaľ. V pre mňa nepodstatných veciach jej nechávam voľnosť, ale v podstatných na ňu zatlačím aj s manželom a musí ona musí urobiť to čo chceme my. V dvoch rokoch je na diagnostiku asi priskoro, nám AS diagnostikovali v 9,5 roku. V škôlke neboli žiadne problémy, začalo to až nástupom na ZŠ.

mummy01
25. júl 2017

@salvia247 no pokial neskonci obdobie vzdoru tak ziadnu diagnostiku neries. Ale teda mne sa zda ze Tebou dost manipuluje. Ma vobec nejake hranice? Alebo fakt robis vsetko co ona chce? Lebo to co si opisala by sice na prvy pohlad mohli byt symptomy AS ale moze to byt uplne kludne len obdobie vzdoru umocnene tuzbou Ta ovladat. Aka bola ako babatko? Ako spala a spi? Ako to mate s jedenim?

salvia247
25. júl 2017

@mummy01 no prave že podla mna to žiadne obdobie vzdoru nie je, lebo u nej ten hnev začal už ked mala jeden rok (ked som jej niečo nechcela dať, čo ona prave chcela). Ešte ani stať na nohach nevedela ale už sa akoby od hnevu hadzala o zem. A to mi už dve psychologicky povedali že vo veku 1 roka takyto hnev nie je sposobeny obdobim vzdoru. Ešte vravela že to môže byť tym že akoby rozumovo je trosku vyššie ako jej realny vek a emocionalne je vo svojom veku a preto si to nevie nejako zosuladiť a dať do rovnovahy. S papanim tuhej stravy nebol a nie je problem, chuti jej skoro všetko. Akurat dojčenie sme skončili štrajkom lebo sa jedovala, neviem prečo, lebo mlieko bolo... A spanok do 9 mesiacov celkom dobre spavala. Potom bolo 3 mesiace kočikove obdobie, postielku ani vidieť (ale to asi mavaju deti take). Potom bol spanok a zaspavanie celkom ok, akurat teraz trochu pri zaspavani vymysla a problem je ked povedzme nezaspi do pol hodiny, tak zacne byt nervozna a zacne revať a pytať si hračky ktore ma pri tom pri sebe, to nechapem vobec. Ona ako babatko celkovo ked bola hore bola stale nespokojna, to stale bolo treba s nou daco robiť. No ked sa pytaš na hranice, tak jasne že viem že hranice maju byť.....ale ja som si nejak stale myslela že je ešte babatko, že je ešte malá.... Vo veciach ako je spánok, jedlo....režim, ideme niekam...nevyjednáva neprotestuje lebo poviem že tak to bude, to aj vidím že v tom potrebuje mať takú istotu. Keby som sa jej opýtala či ideme spinkať? čo pár krát urobil manžel, tak začne protestovať že nie. Nechá si vysvetliť že niektoré veci nemôže zobrať (ostrý nožík a pod.) Ale ostatné veci, proste nie. Hračky si neodloží po sebe, zaberie ked poviem že spolu ideme, tak pozbiera 2 kocky a zvyšok urobím ja. Nechápe to proste. Byt hore nohami lebo musí vyberať všetko zo šuflíkov a pod. To ked zakážem tak je problém. Ale to zase ja beriem, ako že sa hrá 🙂 lebo ona sa s hračkami ani nehrá, len s mojimi hrncami v kuchyni. No proste kym som nemala dieť tiež som si myslela že mne nebude dieťa nikdy skákať po hlave, ale no realita je iná 🙂. Len ja si myslím že na nej vidno že to nie je taký hnev obyčajný (lebo vidím kedy to skúša), ale že sú v nej fakt nejaké pocity ktoré nevie spracovať.

mummy01
25. júl 2017

@salvia247 no neviem,je velmi skoro robit nejake zavery. Lebo teraz to mne pripada skor ze je tvrdohlava a skusa to na teba. Ja mam dve deti s AS a viem ake tazke je stanovit hranice a trvat na ich dodrziavani ale na druhej strane aspici miluju harmonogram,pravidla,ritualy.
Zo skusenosti ti odporucam neuponahlat diagnostiku ak teda pojdes touto cestou. Dvojrocne dieta je nezrele,moze tam byt nerovnomerny vyvin a treba ju nechat vyzriet,skusit skolku ze co to spravi,tam sa vecsinou ukaze co a ako. Ale popracovala by som na pravidlach,ako nemyslim to v zlom ale nechat dvojrocne dieta vyhadzovat veci zo skrine s odovodnenim ze je to hra alebo nerozumie tomu by som rozhodne nenechala. Lebo aj keby bola aspik to neznamena predsa ze jej to vymyslanie budes tolerovat len preto ze ma diagnozu. Ver mi ze toto nieje cesta,keby som mojich nechala takto vyvadzat tak som uz minimalne na psychiatrii.

kvojtanikova
25. júl 2017

@salvia247 tiez suhlasim s @mummy01 ze je na diagnostiku skoro, este nezazila socialne situacie typu skolka atd. To co opisujes naznacuje sice nejake poruchy aut.spektra ( najma to obliekanie, trvanie na vizualnej podobe veci-pokrcena deka atd.) ale kludne moze z toho este vyrast a moze to byt len tym ze je este nezrela spravne vyhodnocovat veci. Ja by som tiez bola za to, aby si jej vyhovela ked sa da, ale v podstatnych veciach (ostry noz, vyhadzovanie skrin...atd.) zasiahla. Myslim ze to doteraz robis celkom dobre. Fakt len urcit pravidla a bude to ok. Inak mamicky- mozem sa prosim spytat uplne odveci otazku? Kedze mam so synom problem s jedenim (co asi viaceri AS) tak som rozmyslala ci by som ho neukecala na nejake smoothie kedze rad pije mlieko a dzusy. Skusila by som mu tam zamaskovat nejaku zeleninu lebo teraz jedava iba uhorku, papriku a rajciny aj to len konkretnej znacky z obchodu (hoci nam rastie plno v zahrade ale to do ust neda) Tak sa chcem spytat ci neviete odporucit kvalitny mixer co rozmixuje aj surovu mrkvu ci cviklu. A ci vobec vase deti piju smoothie. Dakujem.

mlil77
25. júl 2017

@salvia247 moj laicky názor je ze nema. Z toho co píšeš je jasne ze je zvyknutá ze ked pípne ty hneď okolo nej skaces a robíš co chce ona, nevladnes ty ale ona. A samozrejme ze ked hneď neskocis ako je zvyknutá spusti rev. Jej to veľmi dobre mysli a robi si s tebou co chce, tak si ju to naučila. Napr s tými topánkami aj moj mal obdobie co chcel len jedny obúvať ci teplo ci zima ak som sla druhe veľký rev . Časom preslo... Napísala by som aj iné veci ohladne toho no uz idem spat neber v zlom co som napisala

13mika1313
25. júl 2017

@gabika_tkacikova dobrý vecer pani Gabika ja som sa chcela spýtať ze ako vam to z
So synčekom vyšlo.. viem ze článok je starý ale zaujíma ma ako ste dopadli ..

ella_smella
26. júl 2017

@salvia247 Pridám aj ja svoj názor 🙂 Je dobré, že dávaš na svoj vnútorný hlas a chceš veci riešiť čo najskôr... Ono AS je len pomenovanie, ale na veci to nič nemení, že tak či tak si musíš nájsť svoje postupy, ako sa spolu s dieťaťom naučiť čo najlepšie žiť... Väčšinou sa AS diagnostikuje až okolo 9.roku veku dieťaťa, lebo práve dovtedy CNS stále dozrieva a mení sa... Ak máš pocit, že Tvoje dieťa už teraz vykazuje určité znaky, nič ti nebráni začať napríklad už teraz kartičkovým systémom, systémom pravidiel a odmeňovania a pod... Proste skús to aj bez diagnostiky, až kým dieťa nepôjde do kolektívu a skús čo najskôr začať praktizovať návyky a pravidelný režim. Lebo o tom to celé je... Aki by si aj dostala papier, že tvoje dieťa má AS, nie je to ospravedlnenie a odporúčia ti presne tieto veci, čo som napísala... Držím palce...

gabika_tkacikova
26. júl 2017

@13mika1313 Dobrý deň,

pravdepodobne môj synček nemá AS. V škôlke je to už ok, už prejavuje aj záujem o deti, spolupracuje......to čo mi naša "úžasná" pani riaditeľka hovorila - napr. že plače keď k ním do škôlky príde ujo Lubo, že nechce pozerať jeho vystúpenie - potom som sa dozvedela že nie je jedniný, aj iné deti ho nemajú radi 🙂 Vyzerá to tak že to bude jednoducho len svojský, maximálne tvrdohlavý a nadpriemerne inteligentný chalan 🙂 uvidíme, neriešim to. Možno sa to ešte nejako zmení na ZŠ.....

salvia247
26. júl 2017

Dakujem vam baby za nazory, budem cakat ako sa to vyvinie, ani mi nič ine neostava. Ja som tu ale dakde na MK citala, opravte ma ak je to zla info, že AS sa najlepšie diagnostikuje v 3 rokoch, že neskor sa potom môže zamienať s inymi diagnozami a ze je to tazsie určiť. Tak neviem ci je to pravda.

ella_smella
26. júl 2017

@salvia247 Hmmm, asi nie, možno len vek na rozlíšenie AS a VFA je podľa toho, či dieťa má skorý nástup reči (AS) alebo oneskorený (VFA).. Ale aj od tohoto sa už ustupuje a vyzerá, že sa to všetko nakoniec zleje do jednej diagnózy - PAS (Poruchy auti spektra)...
Ja viem, že AS sa najčastejšie diagnostikuje okolo 9-11 rokov, aj my sme boli na diagnostike práve v 11-tich rokoch, dovtedy mala nesprávne diagnostikované ADHD, ADD...
http://www.asperger.sk/zakladne-informacie/aspe...
http://andreas.sk/index.php?www=autizmus

zarad
26. júl 2017

@salvia247 ahoj ja som chytila podozrenie na AS u dcérky keď mala 3 roky po tom, čo sa zrútila v škôlke. No a v 4 rokoch nám to pani Jánošíková potvrdila.

erinne
26. júl 2017

@salvia247 ano, urcite je skoro na dg. Ale z toho co si zatial napisala, na 95% ako u nas. Neustale vsetko podla nej, lebo inak problem. Uplakane nepokojne babo, citliva, obzvlast na hluk, nedala sa odlozit z narucia a ked konecne zaspala, chodili sme okolo nej po spickach. Revy pre vsetko, v utlom veku plac pri kazdom cloveku co nebol z najblizsej rodiny (aj svokru odmietala skoro do 2r). Vonku som ju vyvliekla nasilu, domov zas nasilu, kazda zmena strasny problem. Doma ukecana, slovna zasoba velmi bohata, casto take odpocute frazy. Donutit ju obliect sa, odlozit hracky takmer bez sance (presne ako pises, so mnou odlozila dve veci a zvysok vsetko ja - neriesi). Neskor v skolke kazdodenne revy kvoli spanku, detom, v jedle strasne prieberciva. V tom skolkarskom veku mala asi rok obdobie, ked nezniesla gombiky - na sebe, na inych.. Tisic dalsich veci, co az vo vyssom veku zacali byt napadne odlisne. Velmi dho som si myslela, ze so mnou mava, ze je rozmaznana mojou chybou. V 8r mame dg. podla dr.J. lahky AS. Vraj uplne jasny.
Ja trochu lutujem, ze som nedala na svoj vnutorny hlas a neriesila to s odbornikom skor. Aj ked by dg.nebola definitivna, asi by som k nej pristupovala inak a hlavne jej viac rozumela. Vobec nevravim, ze to bude aj vas pripad, len pisem svoju skusenost.

13mika1313
27. júl 2017

@gabika_tkacikova
Dobrý den pani Gabika, pytala som sa lebo môj syn je presne taky ako váš a bohužiaľ ma AS :( ide do predškolskej a preto som to začala riešiť toto leto. Boli sme na diagnostike u Dr Janosikovej ktorá nám to potvrdila :(

13mika1313
27. júl 2017

@erinne
Prosim pekne ako vam diagnózu napísala nám AS ľahká miera. Nevedela som ze sa este AS rozdeľuje

erinne
27. júl 2017

@13mika1313 takisto mame napisane, AS lahka miera. Neviem ci sa to nejako oficialne rozdeluje, alebo to je jej subjektivne hodnotenie, aby vedela ako sa to vyvija, ak by dieta ku nej prislo znovu.
Viem, ze najprv je to neprijemna sprava az sok, clovek ma strach.. ale berte to tak, ze je na svete nespocet rodicov, ktori by dali vsetko, aby ich dieta malo len AS. Je super, ze to uz takto skoro mozete riesit, mne je hlavne kvoli skolke luto, ze sme neboli na diagnostike skor, lebo dcerka tam nechcela chodit a vela plakala. Ucitelky by k nej urcite pristupovali inak, keby vedeli ze je moznost, ze ma tuto dg. a do niektorych veci ju nutit proste nema zmysel.