icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

erinne
29. sep 2017

@kofa77 ja (aspon podla mojej dcery usudzujem) mam pocit, ze taketo vykriky v zlosti nemyslia vazne. Resp nevedia, co hovoria.
Moja dcera vyslovene opakuje odpocute, bez toho aby si vzdy uvedomovala co hovori. Mne tiez kolkokrat ujde ze, ja odtialto raz odidem, apod, ked je toho uz na mna doma vela. A nemyslim to vazne.
Ale neviem. Ak mate psychologa, tak sa pre istotu opytaj. My zatial nechodime nikde, lebo ziadneho nemame.

erinne
29. sep 2017

@pencil a chodite s dcerou k psychologovi? Minimalne tam by som to riesila, ak nie uz s psychiatrom.
Dcera ide do puberty, tie hormonalne zmeny su aj pre "bezne" deti dost zahul, pre nase duplom.. V puberte sa u AS casto taketo veci vyostria ako popisujes (aspon teda literatura tvrdi).

martinka05
29. sep 2017

@kofa77 my našťastie takéto vyhrážky nemáme, ale asi by som to riešila s psychologičkou

kofa77
29. sep 2017

@erinne ja neviem. vcera to zas bolo take divoke, zas neico zabudol v skole, stava sa to asi 3x do tyzdna, ze zabudne, strati, ja uz nevladzem, tak rev, krik, a zas ze sa zabije, ked zas nieco strati, ze nechce zit a pod..☹

proste ked mu nieco nejde, tak s tym zacne. a chce si sposobit bolest, aj ekd zas on sa ma rad a dava na seba pozor, tak neviem.
ale si hovorim, aby daco v tej jeho makovici nezkrslo😢

u psychologicky sme boli pred 3 rokmi, ked mu stanovila diagnozu, inak nikde. neviem, ci jej mam napisat, ach jaj

lenko
29. sep 2017

nám pomohla psychiatrička, na úzkosť, panické strachy predpísala lieky, syn berie 0,5tabl. a sme ani nečakali taký krok vpred. Ako pr. čo pred psom mi skákal do náručia už sa psov nebojí. Je menej úzkostný, ale ešte stále pred písomkami hryzie perá, ale už je to omnoho lepšie. Nechty si hryzie, a žuvačky na mraky kupujem, tie mu pomáhajú. Od kedy berie lieky žiadne vyhrážky že chcem zomrieť a pod. Keď sa mu nedarí, už je naučený že sa nad tým zasmejeme a opravíme. Tablet a iné pc vymoženosti môže len keď je naučený a nie odfláknuto.

erinne
29. sep 2017

@kofa77 nam pri stanoveni dg. Janosikova odporucila pravidelne chodit k psychologicke. A ja by som rada, ale zatial hladame.
Chapem tvoj strach, ja toto tiez dost prezivam. Keby boli take naznaky, ze si chce sposobit bolest, ako pises, riesila by som to urcite s odbornikom.
Radsej preventivne.
Reciam az taku vahu neprikladam, sama poviem vselico a mala viem, ze opakuje pocute.

majal
29. sep 2017

@kofa77 baby toto má aj moj syn, ked dostane nervy nanieco sa hnevá, tak hned ze on sa zabije, on uz nechce zit, aby sme ho zabili......je to hrozné. my diagnozu nemame ziadnu stanovenu, teraz sme zacali chodit do skoly, ale ja si myslím ze aj syn má nieco s AS, boli sme asi pred 2 rokmi v CPPP a tam nic nezistili.

erinne
29. sep 2017

@majal
@kofa77 neviem, no.. to sa takto neda povedat. Dajte na seba, ak vas to trapi, rieste to uz len pre svoj pokoj.
Mojej sa to stane zatial vynimocne. Keby toho bolo vela, pri malickostiach atd, vazne by ma to trapilo.. riesim s odbornikom.

erinne
29. sep 2017

@majal co sa diagnozy AS tyka, ani nam v CPPPaP nezistili nic. V dvoch CPPPaP (1.x ako 6rocna bola, 2.x ako 8r). Bud Andreas v BA alebo Janosikova v TT.

lenko
29. sep 2017

@erinne
@majal
mne povedali AS hneď v centre, v pedagogickom, kde sme riešili poruchy učenia, potom v špeciálnom centre pre autistov sa nevedeli rozhodnúť či AS, či atypický autizmus, môj má takú zvláštnu kombináciu z oboch má dosť, nakoniec psychiatrička povedala, že kvôli úzkostiam, panikám a nerovnomernému rozloženiu iq tak AS, a hlavne kvôli škole.
https://www.modrykonik.sk/blog/lenko/article/ako-sa-pasovat-s-pas-pas-porucha-aut-mi0bvk/

martinka05
29. sep 2017

@lenko a čo berie? Nám tiež lieky veľmi pomohli, teraz berieme len v prípade panického ataku, čo nie je až tak často

veru_veru
29. sep 2017

@kofa77 Toto, co píšeš, už bych asi spíš taky řešila. Ty náznaky, tendence k sebepoškozování určitě.

Ad úzkosti. Mám s tím osobní zkušenost. Na VŠ, před závěrečnýma státnicema, jsem se úplně rozložila. Úzkost je něco jiného, než strach, je to takový nedefinovatelný strach, člověku je prostě nedobře (někdy opravdu moc nedobře) a neví z čeho a nedokáže si pomoct. Já tehdy taky brala AD, přechodně a pomohlo to. Plus jsem byla u školního psychologa a ten mi taky k tomu něco poradil a řekl. Já k tomu mám jednoznačně sklony dědičně. Vidím to u mamky i babičky a bohužel, syn k tomu má též tendence, to už vidím teď v jeho 4 letech. Chce s tím pracovat, ale u dětí je to složitější. Já už na sobě poznám, že začínám být v nepohodě, tak už s tím nějak pracuji a už se mi pak nikdy nestalo, že jsem se sesypala, jako na té výšce. Léky jsou dobrá první volba, ale chtělo by to k tomu i nějakou tu terapii. Naučit se pracovat sám se sebou. Obecně dodržovat dobrou životosprávu, hodně spát, odpočívat, relaxovat, dobře jíst, pohyb na čerstvým vzduchu, mít nějaký ventil (např. sport nebo prostě koníčky obecně) atd... Ono to zní banálně, ale třebas na mě to má velký vliv, když to chybí. 1000x lepší je předcházet, s rozjetou úzkostí už je to pak těžší. Nemusí se stát ani nic "velkého", co tu úzkost vyvolá, stačí prostě souběh více maličkostí - podzim, horší počasí, méně slunka, povinnosti ve škole, atd., atd. a už to jede....

katka2808
29. sep 2017

@erinne
Ahoj! Vdaka za správu.
No u nas je to tak, ze moje maly odmieta veeeelmi vela veci. Takze ucitelku na jednej strane aj chápem. Na druhej strane nechcem, aby si zvykol na to, ze on si to moze dovolit- Ale tiez mi nepripada správne, aby nosil taketo znamky domov a pritom doma sme sa svedomito pripravili. To je potom zbytocne strateny cas. Pre neho aj pre mňa. Osobne si tiez myslim, ze ak nam to chcela dat p. uc. vediet, mohla to mne ako rodicovi oznamit inak... doma sme mu dohovorili, len dufam, ze dnes nedonesie to isté. Urcite si pohovorim o tom aj v centre, kde chodime (psycholog. - spec. pedag.). Tiez si myslim, ze ked uz dieťa má integraciu, malo by sa k nemu pristpovat trochu inad... Este raz vdaka.

katka2808
29. sep 2017

@pencil
Ahojte,
Pencil, tie bolesti bruška má z nervov. Ja sama mam uzkostnu poruchu, liecim sa len homeopatikami, a to je jednoznacne z nervov. Caste su aj hnačky. Bolo by dobre navstivit psychologa asi, ale uz ste tak asi spravili.
Drzim vam palce, sama viem, co to je a je hnusneee.

marianeta
29. sep 2017

@kofa77 no tot riesim aktualne aj ja ..tieto samovrazedne hlasky..tiez mam syna s AS..pekne ma to vytaca a sama neviem ci to robi prave preto aby ma vytocil ci putal pozornost ktorej ma viac ako dost...On vsak v stave zlosti castokrat utoci sam na seba..aj vcera mi zas dosiel zo skoly s doskrabanou tvarou a to len preto,ze vypadol z nejakej hry...

pencil
29. sep 2017

@kofa77 jaaaasneeeee, uz sa na tom rehocem a minule som slecne (ked zas vytiahla, ze nechce zit) otvorila balkon a spytala sa, ci si nechce rovno vyskocit, ze to ma z 12poschodia na istotu..
Viac to nespravila, aspergeri to robia uplne bezne, je to ich standardna manipulacia, ale su tak egocentrici, ze by to neurobili

marianeta
29. sep 2017

@pencil a pri akych prilezitostiach rsp.situacich to pouzivala?

pencil
29. sep 2017

@marianeta ked sa jej nepacilo, ze mala povinnosti, stacilo vyniest odpad, alebo urobit domacu ulohu

marianeta
29. sep 2017

@pencil hmm.to iste moj..ak je nieco co sa musi alebo nemoze tak to pride..raz schytil aj noz so slovami ,,mam to urobit?" a ja ,,vsak daj tvoja volba " okamzite ho polozil..len nechcem toto casto pouzivat aby si nezacal mysliet ze ho nelubime lebo aj casto pocuvam,ze by sme sa ho radi zbavili,a preco sa vobec narodil a este do tak prisernej rodiny..no tu uz sa nezmozem na slovo..

bibi23
30. sep 2017

ahojky, priznám, nečítala som celú diskusiu, ale napravím to v dohľadnej dobe, lebo ma to zaujíma. mám syna 9rokov a chodí do 4. ročníka normálnej ZŠ. od psychologičky i neurologičky má zdiagnostikovanú miernu formu ADHD, ale čo sme bolo 3x u psychologičky, tam synovi vôbec nepomohla a teda ani nám rodičom vôbec nie. prestali sme k nej chodiť. niekolkokrát ja aj syn sme ju upozornovali, že má až afertývne záchvaty hnevu a agresie a vôbec sa tým nezaoberala. uvedomujem si, že by som potrebovala so synom pomôcť, ale k nej už ísť nechcem. podla mna má aspergera. otázka na vás, ak mi poradíte, kde by ho mohli zdiagnostikovať a poradiť nám hlavne ako zvládať tie jeho "Hisáky". ked by som chcela niečo online, asi by som veľa chcela, však? ale dalo by sa niekde to poriešiť aj počas víkendov, nech nevymeškáva školu? najlepšie banskobystrický kraj. ppzerala som už aj andreas centrum v ba, i v trnave je niečo také, len je mi to daleko. ak nenájdem iné riešenie, tak asi zvolím tú bratislavu. vopred dakujem za nejaký vhodný kontakt na odborníka. pomaly nás čaká puberta a bojím sa, že to bude ešte horšie a bude vzdorovať potom ešte viac, tak by som to rada poriešila čím skôr. dakujem

bibi23
30. sep 2017

iba oprava, že má afektívne záchvaty hnevu, ale tých preklepov je tam viac. prepáčte.

pencil
30. sep 2017

@marianeta doverne poznam, vyhraza sa kadecim, ale uz to ustupuje, zvyknem na to nereagovat, alebo jej dam priestor a poviem - nech sa paci, kludne sa zbal a mozes ist, ked sa ti v nasej rodine nepaci

marianeta
30. sep 2017

@bibi23 daleko nedaleko online to neporiesis urcite...moj bol diagnostikovany v TT(byvame tu) dr.Janosikovou..cakacky ma dlhe a tazko sa tam dovolat..ak si vsak das plateny termin myslim ze ho dostanes do mesiaca...len musis volat co to da😀..a brala by som to aj ako vylet..ci uz Ba,TT ,alebo ine mesto..inak na FB je uzavreta sk.Aspergerov tak skusim najst nieco vo vasom okoli. ..a ano moj ma tiez tieto afekty..casto krat si aj otrieska hlavu ale o nieco makke aby to nebolelo😁..

cecilh
30. sep 2017

@bibi23 viem o čom píšete. My sme v BB kraji riešili tento problém štyri roky a nič. Pred dvomi týždňami sme boli v TT pri Jánošíkova a hneď sa to rozhýbalo....

Urobili sme si výlet. Stalo to za to 🙂
Neľutujem.
Odporucam.

bibi23
30. sep 2017

@marianeta
@cecilh
dakujem obom. no asi bude pre nás lepšia tá ba.

@cecilh prosím ta a chodíte aj pravidelne na nejaké sedenia či stretnutia do TT? alebo máš niekde bližšie psychologičku? ono zdiagnostikovať len nestačí, však?

bibi23
30. sep 2017

@cecilh aha, som si zle kukla, že len teraz ste dostali diagnozu, ale aj tak sa pýtam , čo dalej? dohodli ste sa na dalšom postupe dochádzať do TT?

cecilh
30. sep 2017

@bibi23 v tt sme boli len na diagnostikovanie, teraz budeme chodit do specialno pedagogickeho centra. tam maju psychologicku, specialnu pedagogicku a vsetko co treba.

do tt sa na sedenia da chodit ale je to problem , maju obmedzeny pocet deti. ostatne su na cakacke ked niekoho vyradia :(

cecilh
30. sep 2017

@bibi23 okrem toho na skole je tiez psychologicka

bibi23
30. sep 2017

@cecilh prosím a kam budete chodiť teraz? niekde v bb? môžeš aj IP.

erinne
30. sep 2017

@cecilh prosim, vy mate dobry pocit z p.Janosikovej? Fakt ma to zaujima, lebo ja som bola jej pristupom naozaj hlboko sklamana. A to sme platili 100e za vysetrenie.