icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

bibi23
3. okt 2017

robili ste s detmi staršími AQ test? ja som teraz. synovi vyšlo 34 bodov a asi 2 otázky sme nechali bez odpovede, že sme nevedeli ako odpovedať. robili sme ho so synom spoločne aj s mužom. teda synove odpovede, ale vysvetlovali sme mu otázky. ani tak nešlo o číslo, kolko bodov dostane, ale zaujímali ma jeho odpovede a hladali sme aj konkrétne príklady z jeho života, ked sám opisoval, niektoré otázky. vonku prší a my sme si pri tom spravili kakavko, tak možno skúste aj vy.
http://www.asperger.sk/články/odborné-veda/prek...

katka2808
4. okt 2017

Ahoj Pencil,
áno, magnezium uzivam aj ja kazdy den. Tiez na psychiku je dobry vitamin B a volnopredajny L-Tryptofan (neviem, ci mozu aj deti). No a potom bylinkove caje - lubovnik, medovka, levandula. Ked je horsie, dam si Sédatif (volnopredajne homeopatikum). No a dobre sa vyspať to je základ, lebo ked mam zlu noc, uzkosti nabiehaju same od seba... Aeróbne športy pravidelne sa odporucaju - beh, rýchla chodza, bicyklovanie, plávanie. No a rozne formy relaxacie.
Drzim vam velmi palce. 🙂 Ozvi sa, ak by ste mali skusenost s nejakymi homeopatikami.

marianeta
4. okt 2017

@katka2808 ked uz spominas relax.cvicenia o tomto nevies viac ci nemas os.skusenost? Pocula som ,ze su velmi poz.vysledky aj u ADHD deti..,ze poniektore po 6 tyzdnoch prav.cvicenia vysadili aj lieky...hm?
http://www.sahadzajoga.sk/SahadzaJoga/Welcome.html

katka2808
4. okt 2017

@marianeta
Ahoj, hm, netusim, ci to ma efekt u takychto deti. Ja osobne to nejako pravidelne nepraktizujem, lebo sa dostanem do postele az ked uz uplne idem spať a vtedy uz aj rovno zaspim 🙂. Ale vo vsetkych priruckach proti-stresovych sa to pise. Existuje Jacobsonova relaxacia - to je take napínanie svalov, mozno to by ste mohli vyskusat, najdes to aj na nete.

veru_veru
5. okt 2017

@bibi23 Jen kdyby jsi uvažovala o tom vyšetření v NAUTIS Praha, jak tu někdo zmiňoval. Já jsem nás objednávala teď, i přestože aktuálně ve školce, ani jinde, nemáme žádné extra veliké problémy. Ale chci to začít řešit před začátkem školy, protože na vše se tak dlouho čeká, že než bychom např. pořešili IP nebo asistenta, pokud by to potřeboval, tak to klidně může trvat rok. V každém případě, v NAUTIS aktuální objednací doba 14-15M. Vyšetření je na 2 části, anamnéza - povídání pouze s rodiči - trvá 2-3 hod., následně diagnostika, z toho vyšetření dítěte (jen psycholog/psychiatr a dítě) 60-90 min. a celkově další 3 hod. Závěrem je pohovor s rodiči, bez dítěte.

bibi23
5. okt 2017

@veru_veru ešte to zvažujeme s manželom. dík

katka2808
10. okt 2017

Čaute kočky,
opat som tu s otazkou 🙂
Moje dieťa ma novu ucitelku. Dnes dostal poznámku za správanie. Mna napadá - moze vobec integrovane dieťa dostat poznamku za správanie? Pripada mi to trochu zvrátené. Budem sa informovat aj v centre spec.-pedag. sluzieb, ale zaujimaju ma aj vase skusenosti. Dakujem vám.

adika279
11. okt 2017

@katka2808 ahoj moj syn je tiez asperger je druhak a integrovany....ja som ucitel a za seba mozem povedat ze by som nikdy dietatu tento typ poznamky nedala vlastne ziadnu ani za hocico ine...ani moj syn este ziadnu nedostal ale vsetko zavisi od ucitela...s p.ucitelkou by som isto hodila rec🙂

katka2808
11. okt 2017

@adika279
Ahoj Adika, dakujem za odpoved. Ono sa to tazko presviedca, ze nie len tá socialna ne-intuícia suvisi s touto diagnozou, ale aj "zlé" správanie a neposluchanie, nechce sa prisposobit ... Vela ludi si mysli, ze my matky si nevieme taketo dieťa proste vychovat a castokrat len treba byt prisnejsi a potom by to proste šlo. Toto akosi vela ludi este nechape, aj ked si myslia, ze uz o autizme, ci Aspergerovi vedia svoje. Ja verim, ze by sa aj moj syn správal inak, keby bolo neurotypicky.
Táto ucitelka je nova, mozno aj to urobilo svoje.

adika279
11. okt 2017

@katka2808 poviem pravdu ako zacinajuci ucitel/to je uz bolo ale davno/som sa stretla so ziacikom ktory bol naozaj iny ako ostatne deti, ale nikdy som mu nedala poznamku a pritom jeho spravanie bolo naozaj velmi zle, pocas hodin behal po triede vykrikoval robil inym zle....u inych ma museli upozornit, ze su trosicku iny, ale vzdy som sa snazila im vyjst v ustrety, pripravovat testy a cvicenia len pre nich..atd., ale je to presne ako vravis vsteko je to o ludoch, ani mna uz nebavi kazdemu vysvetlovat, ze moj syn je iny, vlastne moji obaja su aspergeri, tiez si myslia, ze su nevychovany a drzi, ale pravda je uplne niekde inde...😉

katka2808
12. okt 2017

@adika279
Ahoj, opat dakujem. Áno, aj my ked sme vonku medzi ludmi, castokrat si uz ani ja nerobim nic z toho, ze syn neustale krúti rukami (ako nezastavitelna vrtulka) a pod. Ked je niekto prilis múdry, treba sa ho spytat, kolko autistickych deti uz vychoval, ked je taky odbornik (to som sa docitala v jednej knihe a ohromne sa mi to páči). No a v skole si to budeme musiet vydobyť, aby sme to mali lahsie.
Ty mas empatiu a si tolerantna, skoda, ze nie vsetci taki su...

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martinka05
12. okt 2017

@1ryba moja má všetky očkovania a aj navyše a v pohode, teraz nás najbližšie čaká očkovanie v 13. - tom roku

1ryba
Odpoveď bola odstránená
martinka05
12. okt 2017

@1ryba nie nič, ale je pravda, že ona nemá problém z pozornosťou a sústredením, u nás sú najväčší problém úzkosti, ale aj to sa už zlepšuje

katunika
12. okt 2017

@mayap To nie je mentalna retardacia. Pokial taketo dfietatko ide do ineho pre neho neznameho prostredua, su to pre neho soky. Tieto detcky su casto senzoricky citlive, na zvuky, niektore na pachy , ci na svetlo. Kazdy autista je uplne iny, a/ nie je pravda, ze Asperger je automaticky nadpriemer sko sa tu pise. Tieto prejavy verbalne, su kompenzacia toho co zaziva. Niekto reagujecagresivne, iny stereotypmi je toho strasne vela. Bolo by dobre s takymto dfietatkom pracovat, lebo dokazu robit vramci moznosti naozaj pokroky. Drzim prsty

katunika
12. okt 2017

@erinne
Rozumiem Vam, tiez sme boli u nej. Pokial ste nespokojni, skuste Bratislavu Andreas. Alebo Presov Francesco. Pekny den

katunika
12. okt 2017

@katka2808
Kati ta poznamka s vychovou autikov je uzasna a trefna. Slusne ,,vychovavate,, netolerantne okolie.

katka2808
13. okt 2017

@marianeta
Ahojte,
fuuha, o tejto joge som zatial nepocula... ale dakujem. Budem sa informovat, iste by to pomohlo aj mne... 🙂

katka2808
13. okt 2017

@katunika
Ahoj,
áno, ja si tiez myslim, ze odrovná tych, co sa snazia byt prilis mudri a "kecať" nám do výchovy, hlavne pokial ide o cudzich ludi, ktori o nas nic nevedia...
asi tolko. Nebudem sa ani ja uz tolko stresovat za to, ako sa moj maly vonku správa a co si kto mysli. ...

Inac ta poznamka je z knihy "Kyslíková maska pro rodiče" (Dětí s Aspergerovým syndromem) - autor Romas Pešek. 🙂

katunika
13. okt 2017

@katka2808 Kati kupila som ju nedavno, este sdom sa k nej nedostala. Musim si najst cas, ked je tsm tolko trefneho, zacnem citat co najskor. Dik

katka2808
13. okt 2017

@katunika
Ja mam od neho viac knih uz a som spokojna.
V podstate v Prahe APLA ako funguje, to je super. Teraz sa volaju uz NAUTIS (Národní ústav pro autizm. Podla mna títo v Prahe su pred Slovenskom na tom ovela pred nami. Skoda, ze je to tak daleko a v inom štáte. V knihach sa pise, ake konkretne kurzy navstevuju rodicia takychto deti, ako ich ucia rozne praktiky rodičia a podobne (kniha "Nedávejte do hrobu motýla živého"). Toto keby si hociktory ucitel precital, tak sa inak díva na tieto deti. Ja som si pri citani tej knihy povedala, ze chvalabohu, ze moj syn je este taky, aký je a nie je to omnoho horsie...

katunika
13. okt 2017

@katka2808 Kati z duse mi hovoris, aj v nasom okoli su tazke formy autizmu a vidim na rodicoch ze su hotovi. Ani pre nas to nie je kahke, moj syn ma velky problem s kratkodobou pamatou, casopriestor nehrozi, a fungujem ako jeho nahradny orientacny zmysel a diktafon.Teraz sne menili skolu koli sikane, kde nas obvinili ze sme si to vymysleli. Jedine dievcatko z triedy povedalo co s mojim synom robili, ostatne deti ruky prec! Predpokladam, ze dostsli instrukcie od rodicov! Ale moj syn je tak uzasne empaticky, neklame, nenavidi krivdy a zastava sa slabsich atd. Je pre mna 100x uzasnejsi ako neurotyp.deti.

marllik
13. okt 2017

Ahojte maminy. Kedy najskor sa da diagnostikovat AS? Je to mozne uz i u 4 a pol rocneho dietata? Vyplnila som si podla syna ten AQ test. no tym ze je este maly, na niektore veci sa odpovedat nedalo. Avsak napriek tomu, ked som i za nevyplnene otazky pripocitala "AS" body vyslo skore len 21. V skolke nechce spolupracovat s detmi. ma deti rad, ale chce sa hrat len po svojom. Nema problem s objatim i od cudzieho dietata, naopak skor to vyhladava. Rad si vymysla pribehy, ma rad divadielka, co mi na autizmus teda vobec nesedi. Je tvrdohlavy a ma cholericku povahu. rychlo a lahko vzplanie. , Doma s nim uz problem nemame, nasli sme si na neho sposob.. na par vynimiek nas dokaze pekne respektovat. teraz zacal chodit do skolky a od riaditelky mi bolo naznacene, ci sa u neho nejedna o AS diagnozu.. je mozne v tomto veku vobec tuto dg potvrdit? bojim sa ze ho vylucia, ze s nim nebudu mat trpezlivost.. nie je agresivny na deti, len s nimi odmieta spolocne cinnosti.. ja si vsak myslim, ze u neho stale len prebieha adaptacia... ako sa chovali v skolke vase deti? ako je zvladali? Dakujem za precitanie a vopred za kazdu reakciu.

sisika
13. okt 2017

@marllik da sa pri diagnostike urcit ci sa jedna o autizmus alebo je to ina vyvojova porucha,ci oneskorenie... ale diagnozu malokedy uzatvoria skor ako v 6.rokoch,prave koli tomu ze mozog dozrieva.
Ja som bola v podobnej situacii,na diagnostiku sme zasli uz skor,a potom opakovane a uzavreli diagnozu az teraz,v 6.rokoch.
Moj syncek sa spraval podobne,tiez vyhladaval kamaratov a az prehnane ich “lubil”,ale zase spolocne cinnosti mu vadili.
Urcite ale nebude na skodu ked sa k syncekovi budete spravat podla zasad ako sa maju spravat rodicia k aspergerom-pretoze podla mojho osobneho nazoru by si take spravanie zasluzili vsetky deticky-aj neurotypicke,aj tie nase. Respektovat,komunikovat,nedavat najavo sklamanie ale podporovat a povzbudzovat vo vsetkom,davat vela vela lasky a vypocut si co dieta chce povedat.
Mne diagnostika pomohla,vedela som ze synove vybuchy zlosti som nezapricinila ja ale je to v suvislosti s diagnozou.. a nasla som sposoby ako mu pomoct, aj vdaka radam mamiciek tu 😉.

ella_smella
13. okt 2017

@marllik Mám podobného takmer 5 ročného doma... Tiež som ostala zdesená, či nemá AS, ale odborníčka ma ukľudnila, že je len intelektovo nadaný a potrebuje viacej podnetov... Teraz od pondelka budeme meniť škôlku a verím, že to pomôže... (Najstaršia má AS, tak som asi príliš ustráchaná aj u ostatných detí...)... Môj malý začal veľmi skoro rozprávať, dokonca aj komplikované vety v 2-3rokoch (Asi také, že recyklačné auto recykluje odpad... Vieš, mami, to je také komplikované...).. Má úžasnú predstavivosť... Nepovie, že tam je červené auto... Povie, že mami, na ceste pri strome je červené športové auto s nablýskanými puklicami a možno má aj turbo trysky... Vpohode napočíta do 100, spočítavanie do 10 má zmáknuté, písmená pozná veľké aj malé tlačené (s čítaním sa neponáhľa)... Miluje Lego, kde si robí vesmírne lode, rôzne autá alebo robotických dinosaurov...
Očný kontakt udržiava...
Svoju intelektovú nenaplnenosť si kompenzuje silou a tak sa stáva, že nás doma bije, kope, zúri.. Dovolí si aj na manžela...
Teraz začal chodiť na angličtinu a meníme tú škôlku (chodil do jednotriedky), tak verím, že to všetko pomôže...

marllik
13. okt 2017

@sisika dakujem za odpoved. A ako reagovali na syna ucitelky? Nechceli ho vylucit? Ja som pripravena prijat, ak syn ma tuto diagnozu. V rodine mame dospeleho muza, co je podla mna na 95perc AS len ked bol maly sa to nediagnostikovalo, takze nejake geneticke predispozicie tam byt mozu. Viem ze to pojde tazsie , ale kde inde sa ma naucit prijmat deti a respektovat velky kolektiv ak nie v skolke? To mu ja doma specialnym pristupom nedam. V skole potom bude co? maju pravo dieta zo skolky vylucit, ak tazsie spolupracuje? nechce mi to poslat, tak skusim s obr..

sticker
marllik
13. okt 2017

@ella_smella Sikovny je. 🙂 moj syn praveze extra v nicom nevynika.. vo vedomostich take bezne 4rocne dieta.. v niektorych oblastia skor zaostava

sisika
13. okt 2017

@marllik no u nas to bolo tak,ze skolka je velmi blizko nasho domu,chodila tam aj starsia dcerka a tak trochu p.ucitelky poznali aj syna,kedze som pre dcerku chodievala s nim. Vidavali ho aj vonku,na ihrisku. Takze v tom to bolo akoby lahsie.
Syncek je ale velmi precitlively,vadia mu vone,hluky,vela podnetov naraz-a potom sa stiahne do seba alebo naopak je hlucny. Preto som po dohode s ped.poradnou zvolila moznost ze isiel do specialnej triedy,kde maju 6 deticiek a tri ucitelky. Tam sa naucil ten ich denny rozvrh,naucil sa ze niektore veci musi spravit spolu s ostatnymi a tak. Obcas ho davaju do beznej triedy,kde je 20 deti a 1 ucitelka. Zvlada to,ale doma je pretazeny,zruti sa.
Takze je to na hrane,navyse tento rok uz uplne odmieta poobedny oddych,tak chodi len do obeda. Neje tam vobec.
Uz od zaciatku som ho ucila ze skolka=pravidla,ktore treba respektovat. Doma si oddychne.
Takze to akceptuje,aj ked su dni kedy proste nejde a hotovo. Nepohnem s nim.
Vylucit by nemali ziadne dieta,ale neviem ako je to zo zakona.
Najhorsie je ze ked sa nestretnes s pochopenim a ustretovostou od uciteliek v skolke-bude trpiet dieta a ty.

katka2808
13. okt 2017

@sisika
Ahojte, presne ako pises - Najhorsie je ze ked sa nestretnes s pochopenim a ustretovostou od uciteliek v skolke-bude trpiet dieta a ty.
U nas velmi ublizili synovi v prvej skolke. Pre ucitelky to bolo len nespratne decko, skusene pani ucitelky (pre dochodkom) - ani jednu nenapadlo, ze dieťa by mohlo mať tuto diagnozu. Kde to zijeme, v stredoveku? Ked sme sa ich spytali, ci by navrhli psychologa, len dvihli plecia, ze oni nevedia ...
Teraz sa to snim vlečie tie zle zazitky... syn bol na vine niecomu aj vtedy, ked v ten den v skolke vobec nebol! Davali mu deti uz vsetko za vinu, nielen ucitelky. Doteraz (3 roky odvtedy) tvrdi, ze on je zlý chlapec. Vtedy mu dali nalepku a to uz s nim ide... Je to skoda, lebo teraz mi to pride, ze ved na co sa mam snazit byt dobry...
Takze pozor naozaj na tieto veci.