Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@kofa77 u nás to isté s tými nepovinnymi úlohami.. pol hodinu diskutujeme a za 3 minúty hotovo.. on nie je taký super v škole ale veľmi ho to baví, stále sa hráme na školu, tak u nás je to o inom.. úlohy berie že to musí byť, aj keď pri niektorých si aj poplače a niektoré nechce robiť.. neviem, či je to o.k. s peniazmi, ale u nás to troška pomohlo.. ale skončil druhú triedu, určite to bude neskôr ťažšie..
@kofa77 my mame toto iste s upratanim izby u dcery, cez skolsky rok som vzdy rezignovala - ked si zavolala kamosku, tak som jej upratala, nech sa nemusi(M) hanbit. teraz som si povedala koniec, mame este mimino o krem nej, mam plno inej prace doma ako upratovat jej izbu dookola a ked tam chce mat bordel, ze sa nebude kde pohnut, nech ho tam ma.
minuly tyzden od pondelku do piatku, kazdy bozi den a viac menej cely, som jej opakovala, vysvetlovala, co a preco ma urobit, napisala zoznam, asi som aj plakala z bezradnosti.. nic.
ked poviem, ze nepojdeme von, kym neuprace, ona nema problem cely den byt doma. a ja s miminom co, bez nej ist nemozme, tak budeme vsetci doma sediet?
upratala v piatok lebo sme mali ist na navstevu k jej kamoske, kam sa tesila, a som povedala, inak nejdeme nikam.
takze navela navela upratala, aj to tak "akoze". mna z toho triafa, oblecenie ostane tam, kde z nej spadne, spinave, ciste, vsetko jedno. je sladkost, tak obal bude aj tyzden na koberci, kym nepridem a 5x jej to nepripomeniem.
neviem vobec, co s tym, uz nemam nervy vsetko dokola opakovat a aj tak je to ako hrach na stenu.
@erinne aj ja som uz plakala, od zufalstva, ked uz nevladzem.
to iste, kazde bozei rano- umyl si sa, zuby, tvar, ... ? proste musim to furt hovorit, nie raz, vyzlecie sa, veci hodi, ja zas jak papagaj dokolecka.
100x nic umorilo osla a mna toto umara neskutocne, niekedy som total vecer unavena, ze nevladzem nic😢
a co navrhujete? mate daky plan? bo ja nevydrzim a ked pride ta prava puberta, tak niekomu ublizim 😠
rozmyslam, ci niekedy v jeseni neskocim ja sama za psychologickou, ktora diagnostikovala syna, taka velmu mudra zena, skusena, co poradi ona
@kofa77 podľa mňa by ste mali, na tom nie je nič zlé. Aspoň sa vyrozprávať . Potom môžte prezradit, čo poradila. Ale obávam sa, že ani ona nevie čarovať a neporadí nič, čo by na 100% zabralo. Ja synovi upratujem izbu, kým je u babky a určite mi vynada, keď sa vráti. Jemu nevadí, že cez izbu treba kľučkovst, keď sa cez ňu ide, že má všade kopy papierov a človek, keď niekam buchne, tak padnú. A že pod pisacim stolom má 3 tašky že sa mi tam nohy nezmestia..
@bibi23
@kofa77 ja idem teraz cez prazdniny este skusit obrazky a zoznamy. Normalne jej vycapim zoznam ze rano - WC, umyt, prezliect, ranajky atd. Moji rodicia jej to takto davaju, ked je u nich na vikend a strasne to chvalia, ako ona na to uzasne reaguje, ma z toho radost a ako si to spokojne odskrtava. (nutno dodat, ze zoznam u starych rodicov obsahuje max. 5 bodov od zobudenia sa po ranajky, kedze upratovat tam nemusi a ulohy tam tiez nerobieva)
Priznavam bez mucenia, ze doma zatial na casovy rozvrh nedoslo
a.) kvoli nedostatku mojho casu
b.) velmi tazko sa mi presne planuju dni s malym dietatom, ktore jeden den vstane o 5 a druhy o 9, a ktoremu sa pochopitelne zatial vsetci musime prisposobovat
(ale napady a laminovacku za tymto ucelom kupenu mam uz od vianoc 😀 )
Skusila som zoznam minuly tyzden pri tej izbe, niekedy v utorok, ked som pojala podozrenie, ze ona ten bordel fakt nevidi, resp.nevie odlisit bordel od veci, ktore su na svojom mieste, a napisala som konkretne ze
1. pozbierat vsetky smeti, obaly, nepotrebne papiere a zahodit do kosa
2. pozbierat vsetky fixky a odlozit do stojana na fixky
atd atd takto dalej
Velmi sa tesila, spokojne odskrtavala, kedze zoznam obsahoval len fixky, pera a pastelky, DOPISALA DONHO CERUZKY, lebo nasla jednu pod stolom.. a potom ma slavnostne prisla zavolat, ze uz to je. No, bolo to urcite najlepsie za poslednych xy dni, aj ked uprostred izby stale lezali na koberci drobnosti typu sponka, topanka pre babiku, ktore v zozname PROSTE NEBOLI, ale.. za 20 min a jednu navstevu malej sestry v izbe to vyzeralo tak ako predtym.
Takze ja neviem. Zvazujem vyrazne pretriedit hracky a asi si najdem fakt dobreho psychologa. Nutno dodat, ze muz je uplne rovnaky a az po zdiagnostikovani dcery som pochopila preco je taky, aky je.
moj ma problem s vyhadzovanim veci, ale tak ohundre a po mojom vysvetleni respektuje, ze fakt nejake 5 rocne sutre mu netreba, ani staru zubnu kefku
fixy a ceruzky upratujem ja, koncom roka mal nenormalny neporiadok na písacom stole, proste som to nevydrzala a upratala ja.
s harckami sa uz nehra, max. kope do lopty,ked nejde von.
inak ked ma svoj dobry den, niet milejsieho dietata na zemi🙂
je jak dr.jackyl - mr.hide, ci jak sa to pise
zoznam uloh sme mali, totalne v trubke to mal, nezaujem. aj ked som mu stale hovorila, nech cita a nech ide podla toho, tiez to boli jednoduche pokyny
@kofa77 hm, tak to fakt nevim. Ale pokial nema vytahane hracky, tak vam asi aj zavidim.
Nasa sa hra s barbinami, ma pre ne dva zamky, dva domy, styri kone, dva koce, auto. Barbie kociky a babatka s komplet mini prislusenstvom od cumlikov, hrkaliek, flasticiek, baby vysielaciek, plienok.. proste vsetko. Cely barbie svet v byte, mohla by som menovat hodiny co vsetko mame v barbie mierke. Hra sa od 2r len s tymto, na kazdy sviatok chce len babiku.. Viete si predstavit, ako to vyzera, ked jej do "hrania" vbehne mimino?
ja sa divim, ze este nie som na praskoch.
@erinne fakt uz sa nehra, pricom by sa aj mohol este . on bol a je vlacikar, cize po celom byte sme mali tak do 7-8 rokov kolajnicky a vlaciky, ale uz to hranie ho preslo, vsetko je v boxoch.
u nho len PC a aj celkom knihy, ale muisa ho bavit, nejake encyklopedie a pod.
ale hlavne pc. a zvysok je kopanie lopty vo jeho izbe.
a este jedna zaujimava vec- velmi rad vzdy cestoval, hocikde, hocikedy, ale najnovsie niekde ideme, tak rano sa oduje, ofrfle, on nejdee a somarina a naacooo a cooo tam bude robit...
tak reku ok, ostavas doma abudes si robit nejake ulohy, tak potom ide, ofucany. ale prideme na tvar miesta a super, decko natesene, spokojne, s vyletom spokojne
inaj ka barbiny milujem, ja som socikovske decko, takze prvu som dostala az v case, ked dnesne dievky v tom veku riesia prve, aj dalsie 🙂 lasky, v 13 .
a doetraz ich chodim do dracika obzerat
@kofa77 mi mame "rozvrh dna", kde je aj odlozenie veci do pradelneho kosa vecer a pripravit ciste na rano do skoly, ale cez prazdniny sme ho neinovovali na prazdninove pomery. Povacsine staci upozornit, alebo hadze spinave az rano, ale len kvoli pc, lebo inak by na druhy den bol bez pc. Ale aj tsk je to kazdodenny boj. Je to casto o kriku, amokoch, ale asi bez toho to nejde obcas, lebo ked nieco ma urobit, tak to urobit musi, na tom trvam. Povacsine je to neskor, lebo sa este musi vytrucovat, ale aj tak ho ta cinnost pocka. Samozrejme obcas prehodnotim, ci to ozaj treba spravit, ale ak mu to uz poviem, ze treba, tak trvam na splneni, ze nic nevytrucuje. Obcas sa radsej vzda pc, cize prijme trest a neurobi to - vypratanie umyvacky nspriklad. A ked ho chcem motivovat na nieco viac, tak mu zvyknem navrhnut, ze mu preflzim cas na pc, lebo ten ma cca 1h na den, teda ak stihne. Dobra motivacia je aj vylet cez vikend. Niekedy su lepsie dni a inokefy nexabeta nic a aj ja si poplacem. Tiez nam uz jeho tvrdohlavost a nespolupraca zmarilo niekolko akcii ci planov, ale to asi k tymto detom patri a treba to respektovat.
@kofa77
@erinne moj tiez nic nechce vyhodit a upratovat mu nesmiem, cize iba spolu prekladame z miesta na miesto a utietame prach, ale len cca 1-2x do mesiaca a nema problem pozvat si tam spoluziaka. Iba s oblecenim mu robim poriadky v krini, lebo si sklada veci a prace do skrini sam a potom mu v jeho nepritomnosti to presklafuvam a krsjsie upratujem, aby to bolo este hodne oblecenia. Mne len ten rozvrh poradila, ale dodrziava ho max na 70%, ale aj to je super uspech.
@kofa77 a kolko ma syn rokov? nasa ma 9 a teda vyzera, ze babiky ju budu bavit aspon do 15.. uz teraz je medzi niektorymi rovesnickami za "mimino", ked sa ESTE hra s babikami.
tiez sa nad tym pozastavujem, ze za nasich cias.. ja som mala pravu Barbie "od Mattela" 🙂 jednu a sestra jednu, este ju mam odlozenu a presne si pamatam, ako som ju na vianoce dostala. Mohla som mat 8-9r. A hrali sme sa veru dlho, urcite ako 13-14, mozno 15 rocne.. neskor sme im sili oblecenie, tiez ma to bavi doteraz 😀 (a asi preto som aj vsetky tie barbie serepeticky dcere pokupila, akurat som neratala s tym, ze to navzdy budem upratovat len ja 😀 )
budem zniet ako stara teta, ale v tomto mi je dnesnych deti celkom luto, zda sa mi, ze maju to detstvo nejake kratsie a chudobnejsie. ale to je asi ta spomienkova nostalgia a mozno dnesne deti budu hovorit rovnako o detstve svojich deti.
alebo.. hm, niekde som citala, ze auti deti prisli tento svet spomalit 🙂)) tak uvidime, co z toho vzide.. 🙂
@erinne syn mal v decembri 9, ide do 4 roc.
mne tiez pride detsky, ale ako objavil caro PC hier, tak koniec s hrackami, ale napr. kresli si vselijake somarinky, aj ked vlastne tiez z hier, minecraht clash of royal, a ine, postahuje to vsetko, uz sa pytal, ci by si mohol aj neico na moju plat.kartu objednat 😲
inak do tvare a postava, take dieta, niektori jeho spolouziaci a hlavne spoluziacky vyzeraju aj o 2 roky starsie, jednemu uz aj dost citit napr.nohy, vies, ako ked v puberte chalanom 🙂. môjmu sa este pohlavne zlazy nezobudili 🙂.
ja som mala nabeton krajsie detstvo, aj ked tiez sme sa poflakovali od nudy, ale vyrastala som na dedine, pri vode, to bolo daco uplne ine.
inak dnes som to vymyslela tak, vytlacim jeden papier s vetou : umy sa, zuby, tvar, natri sa - ten nalepim na kupelnu, dalsi- oblec sa, poskladaj pyzamo- ten dam do izby na skrinu a na zachod- splachni.
velkymi písmenami, pokyny jak pre psa.
Baby, ono to nie je kvôli AS ale kvôli veku... Pripravte sa, že už to bude pár rokov len náročnejšie 🙂 Moja má teraz 13, okrem nej mám 7 ročnú, ktorá je taká "malá mama", čiže uprace, pomôže, žaluje, rozkazuje aj súrodencom, čo majú robiť... 🙂)) A ešte mám malého 5,5 ročného, ktorý je neskutočne kreatívny a všetko rozoberá a ničí, aby mohol preskúmať, ako to funguje... Určité pravidlá pomáhajú, niekde ale musím aj ja rezignovať a z času na čas len poviem, že sa ide robiť veľké upratovanie a všetko, čo nebude upratané ide do vreca a do koša... Myslia si stále, že si robím srandu, ale párkrát som to už aj z koša ťahala, aby zistili, že MAMA TO MYSLÍ VÁŽNE...
A naučila som sa jedno - na nich treba postupne... Vždy len jeden pokyn, max dva, viac už nie...
🙂
A teraz je to parádička, deti striedam na výchovnom pobyte u mojej mamy, takže mám vždy doma len jedno dieťa z troch a to si užíva celý dom pre seba... 🙂
@ella_smella presne tak 1 maximalne 2-3 pokyny a povedat dopredu, ze zajtra alebo popoludni upratovanie, ci ina neoblubena cinnost a dam limit dokedy to ma byt hotove. Zvyknem mu to napisat, aby potom nemohol povedat, ze nepocul alebo zabudol. A presne tak, ked poviem, tak plati a nemam problem pred koncom limitu mu pripomenut, ze metla i sacok na smeti je pripraveny. Tiez sme par krat este pred par rokmi vyhadzovali do smeti, ale hodila som medzi papiere - separujeme, cize dalo sa zobrat spat, ked si zasluzil, no uz je velky, tak vie, ze by som bez pardonu vyhodila do kontsjnera 🙂 a ak by to boli potrebne veci (pera, pastelky), tak si nove kupuje z vreckoveho.Vie, ze plnim sluby v dobrom i zlom - uz som sa naucila vyhrazat realnymi vecami. Musime byt silne, prisne, dosledne, predvidave ale hlavne milujuce. Lepsie sa povie ci napise ako uskutocni.
anooo baby toto mi neskutocne pomaha takato debata lebo ja tiez chvilami padam z noh resp.som na to rezignovala a vcera som bola na navsteve u synovho spoluziaka a tam vsetko upratane, ulozene, dom ako zo skatulky...som doma plakala do vankusa ze ja som asi totalny luzer a nedokazem mat doma poriadok, u nas furt dake hracky po zemi, pohare spinave na dreze, kompoty co zavaram su v kuchyni pod stolom lebo to nema kto odniest do pivnice, papierikov milion kade tade... ani muz neupratuje po sebe nic, takze deti ani nemaju vzor... syn asperger si skor uprace ked mu poviem, ale dcera, ktora je podla vsetkeho "normalna" nema problem nechat aj zaprdene gatky lezat na stole...
baby, ja som si dnes rano spomenula, ked som nasla na zemi take "krtince" - rozumej jedna kopka trenky, druha kopka tricko, tretia tepláky a stvrta ponozky, jak naslapne miny doslova, ze jak som , ked bol maly riesila ventilatory a svetielka a pod. kraviny😅
teraz sa vyzlecie, najprv sa hraje s trenkami na ostrelovaca a ked uz navrieskam, aj tak ich necha na zemi
muz je celkom poriadkumilovny , ale krtince nechava aj on, takze tiez nie je v tom vzor
@kvojtanikova ako pises i asi u vacsiny "normalnych" deti je upratovanie neoblubena cinnost a bojkotuju to a takymto nasim vynimocnym detom je o to vacsi problem dodrziavat neoblubene pravidla. Je to pre nich zbytocnost. Ale uz niekolkpkrat dost napadite terapeutka naznacila, ze syn cely ocinko a veru pravda to je a to iba zo synovych rozhovorov vydedukovala 🙂
inak poculi ste uz toto? Kazde nase dieta je zo zlata, titánu, síry a tantalu... AU - TI - S - TA 😉 to mi dnes rano povedal syn... zlatusik moj🙂
ahojte baby. Je tu nejaka s AS dietatkom vo veku cca 5 rokov s ktorou by som mohla popisat? 🙂 diky moj ma podozrenie bude mat 5
Ahojte chcela by som sa vás tiež pýtať..Náš ma tiez diagnostikovanu AS..teda naša psychologička malému urobila pár testov....a Potom posalala k psyhatričke a ta potvrdila As a hneď aj predpísala nejaké tabletky na sústredenie a pozornosť...Aj vaše deričky beru nejaké lieky?Ďakujem
Prosim ako riesite odber krvi zo zily, ked 10r. syn nechce? Uz to silou nepojde. Vraj ho mame uspat, navrhol on, ale potom si to rozmyslel, ked zistil, ze uspavaju injekciou😂 Nie je na to nahodou nejaka oblbovacia pirulka? O 2 tyzdne ideme k psychiatricke na kontrolu, tak ci si mam nieco pytat, alebo poradite ine? Dohodnut sa s nim neda🙁

@arena1 no, iba jeho.
vcera sme boli len my dvaja v kine, super, rozpravali sme sa, dali si pukance, on je samostatny, vie si spravit jest, ostane sam doma, do obchodu pojde, ale len ked si moze aj on nieco kupit pre seba...
ale ked ma ulohu, to je boj, stale musim napominat, zvysovat hlas, graduje to do môjho kriku, on sa hned odvrava, preco to ma robit, naco, je to hlupost, on nebude to, ono...
nenormalne ma to unavuje, ked chcem dat na zadok, tak jedine si ublizim ja, je cely kosteny na zadku, len ma ruka boli, kruti sa, vytaca, skoda mojej energie.
maximalne ten PC, pod hrozbou nieco spravi, ale proste tolko reci, ze kolkokrat rezignujem, ja viem, zly pristup, ale nevladzem.
ulohy to iste, on je bystry, staci mu info zo skoly, ale ulohy musi spravit, to je tiez okolo toho tanecek, zeby som motivovala prachmi aj ja? 🙂
dostali zo skoly nejake trapne ulohy, hovorim sprav,ked si doma, potom zabudnes na to, tak to iste, vykrucacky, odpor, pritom by stacili par minut tomu venovat...