icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

inom75
25. jan 2019

@kofa77 🙂 Môj tiež nemá problém, lenže si neľahne. A keby som sa mala spoľahnúť na jeho sľuby.....😨

inom75
25. jan 2019

@akvi
@kofa77 Baby, čo myslíte pod pojmom "obehá"? Ja som ho posielala minule na poštu (niečo podať, alebo zaplatiť) a kukal na mňa "jak bager na tvardu hľinu"! 😝 Samozrejme, že to okomentoval, či je môj sluha a či má všetko robiť on. Podotýkam, že nerobí nič, akurát musí vyvenčiť psov, keď robím poobede. Ani len pohár za sebou neodloží! Už som rozmýšľala, že prestanem umývať riad a som zvedavá, z čoho bude jesť. Ale on by sa určite vynašiel a neumyl by to. Asi by kúpil plastové taniere a poháre a vyhadzoval by to. 😉

kofa77
25. jan 2019

@inom75 napr. vyhral na zrebe peniaze, tak ja som isla do potravin a on isiel na postu si ich vybrat. alebo ked je chory, on vola spoluziakom, resp, aj ich mamam- ale ich pozna, ake boli ulohy.
alebo ked strati neico v skole, ide na vratnicu zistovat, ci sa nenaslo.
kupuje listky na mhd- ale tie jednorazove. alebo si sam ide do leviathanu na cestoviny, ked ide zo skoly, alebo ked cche spat u kamarat, pyta sa jeho mamy...
take veci primerane 10 rokom veku.

co sa tyka umyvania taniera, umyje , ked ho poprosim, ked nakazem, hada sa. ale tak je to so vstekym, uplne ma zrkadli.

kofa77
25. jan 2019

a este - ked pride neskoro do skoly, sam sa ospravedlnuje, on chodi pesi a cestou sa mota, ja odmietam pisat uitelke nejake maily.

akvi
25. jan 2019

@inom75 "obeha" ja myslim take, ze tiez vie si ist sam na postu vybrat balik (jemu toho chodi celkom dost, objednava si suciastky a tak..), alebo ked si potrebuje nieco ist kupit, tak si ide, nema problem. Vlastne cokolvek, co je pre neho podstatne, tak ak by mal aj na kraj sveta ist, tak to sa mu neleni..Ak ho to ale nezaujima, tak nedvihne zadok z izby.. 😂

inom75
25. jan 2019

Tak niektoré veci porieši aj on, aby som nebola nefér. Ale nejakému rodičovi by nezavolal nikdy! On píše spolužiakom a aj chce, aby mu odfotili úlohy a on to odpíše. So spolužiakmi chodia na pizzu, alebo do Eperie a minule si tam bol sám kúpiť pulóver, lebo sa dohodli, že si kúpia rovnaké. Vianočný motív, tak ho mal asi 5x a posúvame bratrancovi...🙂 Doma však nepohne prstom! Slovo poriadok v jeho slovníku neexistuje!

inom75
25. jan 2019

@akvi
@kofa77 A stále je strašne neempatický! On nedokáže pochopiť, že som ráno vstávala o 3:30, v robote makala a že si chcem trochu oddýchnuť! Tvrdí, že celý deň nič nerobím a že by to robil 100x radšej, ako chodil do školy. Už aby mohol ísť na nejakú brigádu, nech vie, čo je to makať!

inom75
25. jan 2019

Ešte môžem otázočku? Aké dávate vreckové deckám? My sme sa dohodli na 20€/mesiac, no kupuje si aj lístky na MHD (nemusí, môže chodiť peši). Stále však žobre nejaké drobné. Povedala som mu, nech si píše od nového mesiaca, čo všetko si kúpil. Aspoň by videl, koľko minie na hovadiny! Lenže on to asi písať nebude.

kofa77
25. jan 2019

@inom75 vies co, to je take zaujimave, ze ma sucit s mackami, ale ked ide neico v telke , nieoc tragicke, tak on sa zasmeje na niecom uplne od veci, napr. ze psy hladaju obete , kopa mrtvych a on sa smeje, ako smiesne tie psy vyzeraju :(

co sa empatie tyka, akoze vo vztahu ku mne, tak to musim odsledovat, pravdu povediac ani neviem, len pamatam, ze ked som bola chora, tak odmietal ku mne ist, lebo sa nakazi.

vreckove tak nejak 10 eur na mesiac, ale dost nepravidelne, ale on ma este z Vianoc od babiek a teraz tiez dostane. nepyta, ani nejak extra nemina, teraz cche este jeden ovladac na xbox a nejaku hru. drobne si berie na listky a na nejake fornety.

akvi
25. jan 2019

empatia je problem aj u nas.. aj ked mam pocit, ze to je vseobecne dnes problem.. Vreckove ma 20-ku, ale ma si z toho kupovat aj desiatu, aj na bus..Ale on chodi busom malo, desiatu si tiez kupi len obcas, takze to vsetko minie na tie svoje suciastky.. Zase ja musim povedat, ze on si uz vela aj zarobil, nosia mu vsetcky moje kamosky pocitace na opravu, preinstalovanie a pod.. A vzdy mu nechaju par eur.. On ak by si teraz otvoril opravovnu, tak sa podla mna uzivi 😂

inom75
25. jan 2019

@kofa77 Utekaj už domov, čo ešte robíš v práci!
Teraz prišlo moje čudko a samozrejme, nič nové, čo bolo na obed si už nepamätá, ale už sedí za počítačom! Svet okolo už neexistuje! Čaute a pekný víkend.

inom75
25. jan 2019

@akvi Tak to sa vôbec báť o jeho budúce fungovanie nemusíš, keď už teraz je taký šikovnýýýý!

akvi
25. jan 2019

@inom75 snazim sa to vidiet v tom pozitivnom zmysle, ale trochu sa obavam toho, ci bude schopny svoje danosti vyuzit aj v realnom zivote. Lebo jedna vec je nieco vediet a druha je uplatnit sa.. Niekedy sa viac uplatnia babrosi, co vela toho nevedia, ale su priebojni a dokazu sa predat.. Toto moze byt problem u nas.. Ale tak dufat treba.

inom75
25. jan 2019

@akvi Neboooj, v najhoršom bude sedieť doma a opravovať počítače. Tam nemusí byť priebojný. Stačí internet!😉

pera
25. jan 2019

@inom75 ahoj je ôsmak, je septembrový. No ale presne ako píšeš akoby o našom synovi... Od pol roka ideme zasa na individuálny plán, pretože to nezvláda v škole.. obsedieť to este ako tak ale nic sa na neho nelepí... nepracuje na niektorých predmetoch je v zošitoch na prvej strane... jednoducho nepíše... načo... je jeho odpoved... z občianskej ma dve päťky a učitel že či si chce opraviť...a on že nie, ved by zasa dostal päťku... tak som to riešila so specialnou...mala som pocit že ked je v triede tak ho niektorí učitelia berú ako bežného žiaka, ked je individ. tak je to o dosť lepšie aj známky nosí lepšie, komunikácia je lepšia, a aj niečo sa naučí, neni toho vela ale sám povedal že chce chodiť na individuálne hodiny a je to super kopec sedenia na hodinách mu odpadá... no je to náročné pretože už žiadne zákazy vyhražky na neho neplatia, je už osobnosť a hotovo...na všetko má svoj názor, samozrejme že opačný ako ja... ale jedno sa mi podarilo...zmenou stravy na rastlilnnu som ho naučila na zeleninu ovocie nebýva mu vôbec zle od jedla, a aj lepšie spáva, ked sa mu podarí zaspať o pol noci,,,v tejto oblasti sme si polepšili...ale kam pojdeme na strednu alebo dáku učňovku... este neriešime ešte máme rok😅😕

bibi23
26. jan 2019

Ach diecata, moj je piatak a tento rok aj viac ucitelov, novy spoluzici z dedin pribudli a samozrejme uz aj uciva viac a sice s nim este puberta nejak velmi neplieska, ale v tychto vasich prispevkoch som si nasla svojho. Rano minimalne pol hodka mobil, inak z postele nevylezie. Poriadit po sebe znamena, ze ked vidi, ze uz fakt som nahnevana, tak max da tanier do umyvadla a to mame umyvacku, ale to vraj smrdi, no neumyje ani jarkou. Skola blbost, hlavne domace ulohy a vsetok volny i nevolny cas prilepeny na pc ci mobile, ale iba somarinky, zatial sa nejavi ako nejako technicky pc zdatny. Ja verim, ze este to chce cas, len ste mi nechtiac zobrali trochu moje iluzie, no kazdy je iny, tak nadej ostava 😉

inom75
26. jan 2019

@pera Ja som tiež chcela aspoň obmedziť lepok a mlieko, ale kdeže, to je blbosť, to sa nedá. A stále si kupuje sladkosti, kolu a somariny.😠

kofa77
26. jan 2019

@akvi tiez si myslim, ze sa syn nestrati. ako, bude musiet vyjst z ulity, troska sa prisposobit, ale v takom silicon valley sa na maturitu nepytaju, napr 😉. celkovo v IT sfere sa pozera na schopnosti. a poznam aj takych, co sedia doma za PC a zarabaju.

@inom75 u nas odpoved, co bolo na obed- polievka a druhe jedlo.
a co bolo napr. na slovine- nevie, co na matike-nevie, co na AJ-nevie. ale ked sa spytam, ci chce este vidiet PC, tak zazracne si spomenie na vsetko 🙂

kofa77
26. jan 2019

a obmedzit nieco v jedle nehrozi, on zje skoro vsetko, sice ma rad zdrave jedla, zeleinu, ovocie, ryby, ale bez masa by nemohol zit. zas pecivo nemusi velmi.

davam mu ale magnezium, rybi olej, b komplex.

akvi
26. jan 2019

no tie odpovede ze co bolo v skole, co bolo na obed, to myslim ze vacsina deti odpovie ze nevie, alebo nic.. alebo nuda.. a pod.. S jedlom u nas ziaden problem, on zje vsetko, co nezje jeho, aj zeleninu.. mam pocit, ze cim je starsi, tym menej prebera.. aj ked on vlastne nikdy nejak nepreberal..
Ja mam este problem s tym, ze hrozne ponocuje.. on od malicka chodi spavat o dost pozdejsie, ako vacsina deti, co poznam.. Len teraz ak ho neustriehnem, tak este o 1-nej v noci je hore..Ide ma porazit z toho, nechce si dat vysvetlit, ze je dolezite pre neho spat pred polnocou. Ako ja ho chapem, ja som tiez nocny tvor, ale tak snazim sa o tej 23-tej byt v posteli..

pera
26. jan 2019

@inom75 my budeme mať aj štvorky... jeho to abstolutne neštve...ale ani mna nie... hlavne že prelezie do deviateho ročníka... a čo raz bude chcieť vedieť on si to naštuduje... už sa s ním toľko nezaoberám aby sa učil... proste ma to vyčerpáva...

kvojtanikova
27. jan 2019

moj syn je siedmak a teraz bude mat prvykrat 3 z geografie, tiez mu to velmi nezazlievam lebo hlavne co sa tyka mapy som aj ja katastrofalna, ale tak budeme mat nejake opatrenie chystame sa mu zobrat mobil tak na mesiac, uvidime co to spravi, uz teraz sme sa s muzom zacali postupne pripravovat na hysaky, nakupila som si nejake magnezko a cosi na ukludnenie...🙂 doma konecne zacal aspon co-to robit, utrie riad, sem tam povysava, postara sa o malu sestru, tak snad to nejako pojde k lepsiemu, pre zmenu zacala bojkotovat pomoc v domacnosti jeho 8rocna sestra neodprace si vobec ale ze vobec nic ani po x-nasobonom upozornovani, normalne mame pocit ze to robi naschval len aby sme si ju vsimali... no radost🙂

akvi
28. jan 2019

ja sa k ziadnym trestom neuchylujem, myslim si, ze trestat je kontraproduktivne. Je to zbytocny boj o moc, ktory nikam nevedie. Frustrovany je z toho aj rodic, aj decko.. A trestat za znamky, to uz vobec nie.. Mne pride dokonca az smiesne, ked sa mi ucka vyhrazala, ze mu da stvorku a jaj jej na to, ze ok, ak to tak citi, nech mu da.. Tak ju skoro urvalo, si myslela, ze zacnem hrat tu jej hru o moc.. a ja som len uznala, ze je v poriadku, ak mu da 4-ku. Potom zacala s tym, ze aj prepadnut ho moze nechat.. a ja na to, ze ano, moze, ma na to pravo.. Vobec cele znamkovanie je riadna hovadina, o comta znamka akoze hovori.. pre mna je toto vrazda na detoch, cele znamkovanie.. a nie len to samozrejme..Takze aby som sa este ja uchylovala k trestom za to..no ani nahodou..

akvi
28. jan 2019

K robeniu poriadku - toto u nas malo niekolko faz.. Od fazy "rad pomaham maminke upratovat" 😀 cez "neopovaz sa vojst do mojej izby a co len spomenut upratovanie" - toto bolo najhorsie obdobie, ale preslo vcelku rychlo.. Vtedy sme sa dost hadali, lebo predsalen, obcas upratat treba.. A teraz sme vo faze, ze "nevstupuj do mojej izby", ale uz si uprace aj sam, povysava, poodklada, postel ustelie, spinave handry hodi k pracke..ako miera jeho poriadku je inde, ako moja, ale je to ok, prezijem.. Hlavne ho nenutit. Ono to akoby dako suviselo aj s takou starostlivostou o seba sameho.. Ta faza, ked ani za svet upratovat bola subezna s fazou, nechce sa mi umyvat sa, ani sprchovat. To bolo v takej predpuberte.. Odkedy ale mame pubertaka, tak jeho starostlivost o seba sameho je az prehnana (ale chvalabohu si vravim). Sprchuje sa kazdy vecer, tvar si vycisti, ucese sa 😂 Veci si meni za ciste, uz mu zalezi, aby nesmrdel 😀 No proste, ja si myslim, ze to tak ma byt..ze to dieta si musi prejst tymto vsetkym..

kofa77
28. jan 2019

zavidim, ze to mate niektore v sebe tak "upratane", ze neriesite znamky a skolu. ja sa priznam, ze to riesim, mam v sebe zakorenene, ze s dobrymi znamkami ma vacsi vyber, tiez ked vidim ten material, co chodi na tie ucnovky, resp. nizssie odborne vzdelanie, ci jak so teraz vola, no moj syn by tak zakapal hned 😔
pritom znamky ako take neznasam, cely system je nanic, bohuzial, so stvorkami by mi kde isiel? kuchar casnik bez maturity?
tak cepujem, no.

asi som nejak ovplyvnena okolim ale vidim okolo seba ludi, ktri sa fakt povaluju doma, bez vzdelania, bez nejakej perspektívy.
takze chapem aj mamu, co zabavi mobil synovi...

bibi23
28. jan 2019

ohladne trestov a známok vyslovím svoj názor aj ja. ked viem, že budú mať písomku a neučí sa, respektíve idem ho preskúšať a pomôcť mu a odmietne ma, tak ak donesie 3 alebo horšie, tak trest dostane zákaz pc, ale ak sa učil a dostane 3, tak si poviem, kde bola chyba a prípadne sa prihlási na opravu. domácu úlohu, ak dostane poznámku, že nemal, tak to je tiež v ten den bez pc a ak opakovane, tak aj viac dní bez pc. ale za vysvedčenie netrestám, práveže som ho musela ukludniť, že bude mať 2 dvojky na vysvedčení, že to ok, ved len ho učitelka chcela upozprniť, kde by mohol pridať, ak sa mu dá. čiže cepujem, ale v danej chvíli a nie za vysvedčenie.

kofa77
28. jan 2019

@bibi23 no, tak som myslela. co uz vysvecko, to uz vela vody nenamutim 🙂 ale to, co tomu predchadza, tak tam cepujem. v zmysle, ze nahanam do ucenia a v pripade flakania hrozim pocitacom.

akvi
28. jan 2019

@kofa77 ja ta uplne chapem, vacsina ludi to ma takto nejak zakorenene, ze zle znamky rovna sa "zla" buducnost.. Realne je to ale uplne uplne jedno. Ked sa na to pozriem z hladiska, ze ked chcem ist nieco studovat, lebo ma to bavi, tak spravim vsetko preto, aby som sa tam dostal/a.. Ja chapem, ze na nejake "vychytene" skoly je potrebne mat primerane znamky, lebo tam zavazi kazdy bodik, ale tych zase az tak vela nie je.. Na akukolvek odbornu skolu sa da dostat tym, ze decko urobi dobre prijimacky.. Za tie znamky na vysvedceni zo ZS-ky je minimum bodov. Este viac to potom plati pre nejake VS, tam je uplne zanedbatelne, ake bolo vysvedcenie na SS, klucove su prijimacky.. A toto napr. moj syn chape, ze ak bude chciet, bude musiet zamakat. Ja som mala vzdy 1-ky a k comu mi to bolo? Bola som len vystresovana, nestastna, ked sa nieco nepodarilo, uplne zdeptana, ze nie som dobra vo vsetkom a ze kolko namahy ma to stoji, aby som splnila ocakavnia mojej mamy, nie moje.. Este teraz si na to musim robit terapie, aby som sa z toho dostala.. Ucenie ma byt zodpovednost dietata, takze ja mu ju s radostou prenecham..Nech sa uci to, co chce a potrebuje.Nie to, co kazu iny. A ked bude potrebovat koli skuskam sa naucit nieco, co "musi", tak viem, ze bude vediet, koli comu to robi a zatne zuby a da to.. A viem, ze to da aj preto, lebo nikdy som ho neznechucovala tym, ze som ho tlacila do ucenia nezmyslov.. Ja to vidim na synovi, aku on ma nesmierne velku schopnost sa ucit, ked je motivovany vnutorne, tak neuveritelne veci dava.. Takze vlastne ja ani nemam zaco nejak trestat a pod.. normalne som si minule na rodicku uvedomila, ze aky ja mam super vztah so synom vlastne len preto, lebo ho nenutim ucit sa, nenutim upratovat a nenutim plnit moje ocakavania.. vacsina rodicov sa stazovala, ze aky je to kazdodenny boj..Ja som im povedala len tolko, nech si skusia seba predstavit bez tych myslienok, ze nieco "sa musi".. Chapem, ze som nazormy niekde na okraji spolocnosti, ale nuz, vsetci robime, co vieme..😅

kofa77
28. jan 2019

@akvi ja ti tiez rozumiem a zavidim, ze to mas v sebe takto usporiadane.
bohuzial, ja som niekde na polceste :(
na jednej strane si uvedomujem, ze ho naozaj nutim ucit nieoc, co ho nebavi- lenze môjho syna nebavi momentalne okrem PC nic :(, na druhej strane, ak by som ho nechala v tom, ze nemusi, on by naozaj do nicoho ani nepozrel. a nejde o znamky uz, ale o tie vedomosti. teraz mam na mysli skor ten druhy stupen, kedze na prvom mu staci to, co pochyti v skole.
a ked nebudu vedomosti, ako dopadnu prijimacky?

a navyse ja som taka blba povaha, co furt riesi, co bude, ak... proste furt buducnost :(

mozno keby bol moj syn tak prudko vyhraneny ako tvoj syn, tak by som bola ovela spokojnejsia a neriesila to, lebo tvoj sa podla mna nestrati. ale moj je lenora leniva :(.
sama som bola dobra ziacka, hej, ucila som kraviny, ktore sa mi nechcelo, ani mi ich netreba, ocakavania rodicov som nejak plnit nemusela, oco mi zomrel skoro a mama bola rada, ze fungujem bez toho, aby ona nejak zasahovala, nemala zo zaciatku na to energiu, potom som bola na gympli a tam uz sa nestarala vôbec. cize nejaky tlak nebol, aj stvorky som mala na vysvedcku, cize strednu by som ja neriesila vôbec u syna, jedine to, nech zmaturuje, snad.
ale na tej zakladnej- proste tam furt neviem, jak to uchopit cele toto :(
ale sa lepsim, vela veci neriesim, nenutim ho , ziadne recitovania, ziadne vystupoania, ziadne sutaze, ak syn odmieta. mne je jedno, ze skaredo pise napr., ze ma v ziackej obrazky, ze do ziackej pise svoje poznamky, hovorim mu, co je dolezite a na co kaslat. len furt mam vzadu v hlave tie znamky...

akvi
28. jan 2019

@kofa77 ako vravim, uplne ta chapem.. Ja mam zase pokazene vztahy v skole koli tomu, ze som podla nich totalne mimo 😂 Syn mozno skonci nakoniec doma, lebo ucitelia v skole to nedavaju.. a ja sa im vlastne ani necudujem.. Oni si chcu robit svoju pracu, maju v hlave presne tie myslienky, co vacsina ludi, ze deti sa MUSIA naucit vsetky tie veci, co ich tam ucia.. Ale ja uz tieto myslienky nemam a citim sa s tym vazne dobre.. Jedine, co ma mrzi, su tie vztahy..lebo je tam vela fajn ludi..len ja sa proste uz nemienim pred nimi pretvarovat a pritakavat im, nedajboze nutit decko do ucenia.. a k tomu vyhraneniu, alebo takemu najdeniu vasne k niecomu - to je zase nieco, co si myslim, ze vznikne, ked to decku dovolime..Ked mu nediktujeme vsetko, co by malo. Toto je dalsia vec, ktoru skola zabija.. potom zrazu ked ma decko 15, tak chceme, aby sa rozhodlo, co ho bavi..ved to je chore.. Nedovolime mu zaoberat sa tym, co by chcelo, nedovolimemu byt sebou samym..stylizujeme ho do nasich predstav, ake by malo byt, co by malo vediet a pod.. a potom sa cudujeme, ze nevie, co chce.. A nevie to ani ked ma 18 a casto to nevie ani ked ma 30.. niekto aj nikdy..