Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
@ella_smella no chcela by som to mať na papieri hlavne kvoli sebe. Chcela som to nechat tak, ze ved papier mi bude zbytočný. Ale prisla som na to ze to potrebujem vedieť, či je "normalna alebo jej spravanie sposobuje nejaká porucha. Neviem ako k nej mám pristupovať ako riešiť situácie. Vela vecí som nezvládla a myslim ze som uplne pokazila nas vztah, vela som na nu kričala, lebo som uz nezvladala pocuvat ako vreští kvoli tomu ze jej obliekam tričko, že niečo nie je položené tam kde to má (podla nej) byť a pod. Proste celé zle. Potrebujem asi nejaké ospravedlnenie za to jej správanie, aby som ju už konečne prijala takú aká je. Pretože to stále nedokážem. Aj ked som si to už 100x povedala, ze ju budem respektovat takú aká je. Ale nejde mi to. Ako to vlastne zvládate? dávate to v pohode s prehladom? či máte aj slabé chvíle. Lebo ja toto nechápem ako to môže niekto s kludom zvládať. Denno denne doma kvoli niečomu kričí. Mám jej to tolerovať? Ak by som vedela ze má AS asi vy som sa snažila viac jej vyhovieť, lebo viem ze to emočne proste nezvláda. Ak nemá AS tak ju predsa nemôžem naučiť ze krikom si všetko vydobije? Som uz na pokraji zufalstva.
@ebi567 je uplne jedno, ci je AS, alebo nie je.. Ty potrebujes len prijat to, ze je taka, aka je.. Skus zmenit pristup, Ked krici, potvrd jej krik..potvrd stav, pre ktory krici.. Ak chces konkretnejsie - napis konkretnu situaciu, lepsie sa bude radit.. Ale najhorsie, co mozes robit je popierat to.. Jednak momentalnu situaciu, ked dcera krici, ale aj to, ze toto je proste jej sposob vyjadrenia niecoho.. nepotrebujes ospravedlnenia vo forme diagnoz..nic to nezmeni.. je a bude to tvoje dieta, takze to prijatie je to najdolezitejsie, co jej mozes dat..
@ebi567 a este k tym prejavom v skolke - to vobec nemusi byt, napr. moj syn zvladal skolku v pohode, nikdy neplakal, nevystrajal, praveze sa rad zapajal do cinnosti, rad sa predvadzal .. Akonahle zacal chodit do skoly, zacal sa nudit, vedel uz citat, pisat, bol ale velmi svojsky, zacal odmietat vsetko, co mu nedavalo zmysel..vzdy sa pytal na veci, ci davaju zmysel..nechapal, naco ma napr. vypisovat v pisanke 10 krat to iste pismeno, ked ho uz vie.. Takze tam zacali nase velke problemy.. Nechcel uz ani sediet na vyucku, odmietal nezmyselne ulohy.. Ked sa dialo nieco zaujimave, tak sa zapajal, inak nie..A hlavne, obcas bolo toho na neho vela, nezvladal a doteraz nezvlada velky kolektiv, hluk a pod.. potrebuje sa utiahnut do samoty, do ticha..
@ebi567 Viem presne, o com hovoris. Tiez sme mali doma peklo. Odkedy mam podozrenie, zlepsilo sa to, zlepsil sa moj pristup, pretoze kri vyvolava len dalsiu paniku dietata. Skus nejake relaxacne techniky pre seba, joga, meditacia, ratat do 20. Respektujuci pristup je nevyhnutnost (pozri knihu Vychovavane deti a rastieme s nimi). To, ze dietatu uznas emociu a nenarves na neho tricko, na ktorom mu nieco vadi, len ti to nevie inak povedat, len placom a krikom (mozno aj dava inak najavo, len casto nemame cas alebo silu pocuvat, pretoze byt matkou 24/7 je narocne), tym ju nerozmaznas, len jej das najavo, ze jej pocity a nazory su dolezite.
@ebi567 moja dcera.je malinka ale uz mi ju Janosikova diagnostikovala vela znakov as .....a teda place mi tak 60 az 90x denne momentalne je toot najcastejsi sposob komunikacie ked nieco chce ked nieco nejde a tak takze ja niekedy mam take dni ze ppacem aj 2x za den lebo u nas mame este dalsiehi ktory vyzera na as a je to naeocnejsie mat dve deti ine .....ale snazim sa si povedat vzdy to mohlo byt horise
@lilitela ja si nemyslim, ze ustupovanie je vychovna chyba.. ustupovanie moze byt neustrazenie si svojich hranic.. Vzdy, ked ides "cez seba", tak je to signal toho, ze sa mas zamysliet nad sebou.. Deti nie su nevychovane, ale my dospeli sme nepevni, alebo prilis benevolentni v zmysle - sami netusime, kde mame hranicu, alebo naopak, prilis autoritativni, prisni a pod..
A ak riesis ustupovanie - vzdy sa na to pozri cez svoj pocit, lebo niekedy to nemusi byt vobec o tom, ze ustupujes, ale ze ti hlavou len bezi nejaky stereotyp.. Napr. trvas na tom, ze v sobotu sa upratuje, dieta odporuje a ty ustupujes..ale ustupujes nie preto, ze nemas hranicu, ale preto, lebo sobotne upratovanie je nezmyselny stereotyp neseny z detstva.. Takze toto treba rozlisit.. Ze co je skutocne a co je stereotyp..
@bibi23 hm,my sme z Ba,TT Janosikova by bola blizko,len nedostupna🙂,Martin je dalej...
a staci jedno sedenie?asi nie
vybuchy zlosti z akeho dovodu?moj ma vtedy ked si ma urobit domacu,minule hral hru na mobile,ja vedla neho,sme sa bavili,nechcem aby furt do toho cumel,no sa mu nedarilo,a teda dost velke nervy mal,on je vlastne stary ako tvoj
v podstate ja potrebujem papier na integraciu,ci aspon ulavu alebo take ospravedlnenie v skole,kvoli chovaniu-to vykrikovanie,rehot,bavenie
nastastie ucitelka je fajn,chodim tam ako na klavir,teraz ho skusila presadit uplne dozadu
ma v triede 6 chlapcov s nejakou poruchou,sa smiala,ze jeden zacne,druhy sa pripoji,treti nechape🙂 co sa deje,hotova zoo
ucenie vcelku chape,nema nejaku dys...no ked sa mu nechce,nepracuje,ona ho neskor preskusa,ohodnoti vacsinou 1,2,ale to si na druhom stupni nebude moct dovolit
este som chcela,ze vybuchy nema pokazde,raz ulohu vypracuje bezo slova,a aj docela sam,chce,naozaj ze tip top,snazi sa
na druhy raz hotova katastrofa,tych dobrych pristupov ma vsak menej
mam tak odskusane,ze napr.mu diktujem vysledky,ja tri trebars,nejako ho to povzbudi a on dokonci zvysok,bez prietahov
@lubbie ahoj,na tu ZŠ v Petrzalke zoberu dieta iba ak ma papier,potvrdenu dg? Lebo moj je druhak na normalnej,teda statnej na sidlisku,no psych.uvazuje o AS,odporucila psychiatra na potvrdenie dg,no neviem sa dovolat Janosikovej
bola som aj na Kramaroch,lenze tam bola podmienka na stanovenie dg hospitalizacia,to som odmietla
@akvi pripojim sa🙂
nase skolstvo je cele zle,vratane osnov,nie je mozne,aby mal druhak v prvouke nauku o kostre,kde musi presne pomenovat kost,ramenna,stehenna,cim su najcastejsie spojene klby
a dorazilo ma,ked mal rozlisit svaly ktore nevieme ovladat v tele
co nabuduci rok budu mat bakterie v creve co ziju v symbioze?🙂
aj pani ucitelka si vyliala minule srdce,ze to prehanaju
@kbeata a tiez ma lepsie i horsie dni aj pri domacej ulohe 😎amok bol, ked bolo toho na neho vela, ze v skole nieco, co nepovedal a doma som tlacila, ze ulohy, alebo kupit nove topanky ci nohavice. Vtedy este sme mali milne stanovene adhd a teda psychologicka radila pristup uplne zly, no zmenili sme psych. Teraz respektujem, ze poyrebuje viac volna, oddychu aj celkovo iny pristup a amoky su len vynimocne.
@kbeata co sa tyka osnov, toto je este najmensi problem.. a bohuzial, osnovy posrali samotni ucitelia, lebo si priam vyziadali konkretizovat standardy - ideou bolo nechat len hrube okruhy a temy si mohli ucitelia volit, ale zacali sa proti tomu burit, nezvladli taku mieru slobody a tak maju, co chceli... a preto sa teraz deti ucia zase kraviny.. Faktom ale je, ze to ma v rukach stale ucitel a ak chce, tak nemusi sa drzat od slova do slova osnov. Ale vacsina je priposrata a tak poslusne posluchaju.. Vacsou tragediou celeho toho je, ze neostava priestor na to skutocne dolezite, ako vztahy, riesenie konfliktov, spoluzitie, spolupraca a pod.. o takych veciach ako kriticke myslenie a kreativita - o tych sa len zvasta, ale realita je inde.. Co chyba absolutne, je dovera. A na tom to cele stoji a pada..
@inngrid so mnou nepracuje nik, iba čo som si sama naštudovala ☹ a syn už odmietal chcodiť na tie terapie ale terz sme zas boli 2x u novej psychologičky a sme pbjednaný aj 3x, ale už ona vie, čo mu je a teda aj podla toho s ním komunikuje, tak uvidím. on s kolektívom nemá velmi problém, von sa správa primerane, ale v domácom prostredí všetko kompenzuje ☹
@meluela naozaj,skoro mi oci vypadli,bola som tam minuly mesiac
hospit.by bola asi tyzdnova,a bez rodica,tak som to pochopila,lebo by ho pozorovali a mal by aj skolu
bola rozcarovana ze nesuhlasim,nepoviem ak ma dieta tazky problem.co som tam vtedy v cakarni sedela,chlapec v puberte s tazkou depresiou,budiz
este mi prizvukovala ze takto je to zadara,a a by som nemusela chodit niekam na sedenia,diagnostiku
@kbeata ked som bola na exkurzii v jednej skole, v ktorej uplatnuju rogersovsku pedagogiku - to je pg. orientovana na dieta v zmysle absolutne reflektuje potreby dietata, tak ked sme sa opytali na cokolvek, ze ako to riesia a pod., tak sme dostavali vzdy odpoved "rozpravame sa".. Nasi ucitelia co tam boli s nami, tak normalne to az nedokazali uchopit, ked im ti ucitelia vraveli, ze ak je v triede problem - akykolvek, tak sa riesi problem, kym sa nevyriesi, resp. kym sa nedospeje k nejakemu konsenzu.. Vtedy ide bokom akekolvek ucivo - nikto sa tam nejde pos..t z toho, ze nestihol nieco prebrat z uciva..pretoze vsetkym je jasne, ze dolezitejsie je riesit vztahy a komunikaciu medzi sebou, ako nejake ucivo.. Toto nasi ucitelia absolutne nechapu..
@kbeata och 😲 no moj ak by sa aj nepotvrdilo as tak po tyzdni pobytu bez rodica odtial urcite s nejakou diagnozou odide, teda ak neskonci rovno na inom oddeleni na hadickach po tej ich strave .. hlavne ze som nedavno citala ze nemaju dost posteli na doliecovanie niektorych diagnoz ...

@inngrid Diagnostikovali ju pred cca 3 rokmi, dovtedy sme riešili hlavne poruchy učenia a najprv ju diagnostikovali v CPPPaP a od neurológa ako adhd, čo mi nesedelo, neskôr ADD, čo tiež nesedelo a nakoniec sa potvrdilo u Jánošíkovej konečne AS, čo sedí... 🙂)