icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

kbeata
25. feb 2019

@meluela ved to,take pre mna absurdne,ze docela male deti v odluceni,zdravi ale v nemocnicnom prostredi
ma zarazilo ze to lekar bral ako hotovu vec,a v podstate na diagnostiku lahkou formou brat hned hospitalizaciu,bohvie kolki rodicia to povolia:(

ebi567
26. feb 2019

Baby este nieco by som sa vas chcela spytat ohladom znakov AS. Pri AS sa deti vedia normalne funkcne hrať? ze si vymyslaju, predstavuju.....Dcerka sa od dvoch rokov pekne hrá...na obchod, lekarku a pod. ma velku fantaziu. Ci to len pri nejakej tazsej forme autizmu toto deti nevedia? A este som tu kdesi citala, myslim ze @kvojtanikova si to spominala (ale uz to neviem najst). Dcerka ked mala okolo 2 rokov ked nieco odo mna chcela, napr. som mala v ruke jablko. Tak nepovedala : Daj mi! alebo Dáš mi? Povedala: Dám ti. Ako ked ja jej to poviem, ked som jej diečo davala. Je toto znak AS? Pritom nastup reci skorý, uz od 15 mes. dvojslovné vety hovorila. A este dlho sama o sebe hovorila v 3. osobe. Asi az tak pred tretími narodeninami to preslo.

akvi
26. feb 2019

@ebi567 u nas ta rolova hra chybala, syn sa nikdy nehral taketo hry, obcas zo skolky nieco priniesol, ale to ho rychlo preslo - tam sa asi chcel pridat ku detom tak sa zapojil, ze akoze je policajt a pod.. Ale inak nie.. On od malicka mal take tie stereotypne hry - zoradoval auta a pod.. Velmi ho ale bavilo Lego, takze on uz od 2 rokov fical na Legu, s tym sa neuveritelne hodiny dokazal vyhrat..Podla navodu, ale aj podla fantazie staval..
S tou recou - to nie je znak AS, toto deti robia casto, ked sa ucia hovorit..lebo oni opakuju co pocuju, az neskor zacnu vnimat aj osoby a sklonovat.. Mam znamu, co ma dve dcery a najmladsieho syna, s muzom nezije a syn kedze nikdy nepocul v muzskom rode hovorit sestry, tak on hovoril tiez v zenskom. Snad do 4 rokov mu to trvalo, kym pochopil.. Aj to hovorenie v tretej osobe je bezne u deti, nie je to znak AS..

inngrid
26. feb 2019

@ebi567 moja ma skoro 3 a hovori niekecdy o sebe niekedy o sebe v 3 osobe ale na tent ovek je to normalne...čo viem...a hrame sa funkčne 🙂

kbeata
26. feb 2019

@ebi567 moj je uz skolak,ma podozrenie na aspergera,poviem ti pravdu,ze nikdy s nim nebol problem,klasika dieta,len v prvom rocniku odmietal pracovat,len ked ma naladu robi,nevie cusat a ovladat sa v tom pripade,ze p.ucitelka,mne sa dnes nechce,toto ja nechapem,alebo ze -naozaj to musim napisat?
No a nasledne ked sa mu nechce,tak sa zacne bavit,smiat,a narusa tym vyuc.proces,takze preto sme sa ocitli u psychologa

kbeata
26. feb 2019

Doma,v autobuse,obchode,v cakarni je ok,len tie povinnosti skolske nezvlada bez reptania ci nervov
Totiz v skole je to tak ze ked ma napomenutie triednym a neskor riaditelom,lahko dostane dvojku zo spravania na vysvedcko,preto robim to opatrenie,ze potrebujem vybavit papier,a teda by sa to zohladnilo,triedna by mala podklad,bol by v podstate integrovany
Mozno aj cast uciva,napr by nemusel prepisovat blbe tazke pouckykeby si videla druhacke osnovy,padnes na zadok

akvi
26. feb 2019

@kbeata to, co pises, to je pre mna uplne normal dieta, ktore si vie zastat seba sameho a nemieni sa podriadovat niecomu len preto, ze autorita povedala.. Takto sa prejavuju aj nadpriemerne inteligentne deti.. Proste nebudu robit nieco, co im nedava zmysel. Nedavala si ho testovat aj na nadpriemer IQ? Lebo ja to ma tak, ze na papieri ma diagnozu nie AS, ale nadpriemer IQ a odporucenu integraciu s individualnym ucebnym planom.. Dost to pomaha, ze mame ten papier, u nas to zohladnila zatial kazda skola, v ktorej sme boli. A ja vzdy upozornim ucitelky, ze on je aj AS, aj ked to nema na papieri, tak nech sa necuduju tym svojskym prejavom. A tu zvyknem narazit na nepochopenie - lebo nie su zvyknuti na to, ze decko si povie nazor, resp. nebude slepo posluchat.. V skole, kde sme teraz, tak je vyhlaseny za drzeho. Na hodinach sice nerusi, ale nenecha sa manipuovat a povie, co si mysli.. Neznasa vyhrazky typu - povieme to rodicom, alebo dam ti zlu znamku, alebo preboha, co budes robit na strednej.. a pod. dristy.. Na vsetko ma odpoved, alebo ked ho vytocia do nepricetna, tak sa zvrtne a odchadza.. S ucitelmi, ktori sa neuchyluju k manipulacii vychadza dobre, s ostanymi je to katastrofa..

kofa77
26. feb 2019

mne by Nic z toho nevadilo- to, co pisete, drzost, vybusnost, posledne slovo, mne prekaza ten nedostatok empatie u syna. aj dnes, muz bol na operacii, pytam sa syna, ci nechce vediet, ako sa ma ocko,- odpoved nie. nezaujima ho to 😒

akvi
26. feb 2019

@kofa77 no s tymto asi nic nenarobis..u nas je to tiez podobne, aj ked vekom sa to zlepsilo.. Ja mam ale obcas dojem, ze nedostatok empatie maju chlapi vseobecne..Ja ked mi je blbo, tak musim muzovi podrobne vysvetlit, co od neho ocakavam..On je schopny ma nechat s 39 horuckou varit obed, lebo mu proste nedochadza..Ked mu poviem presne, ze ako mi je a co ocakavam, tak bez problemov urobi, postara sa..ale sam od seba, nehrozi.. 🙄 Kamoska to iste - ma super muza, ale ked je chora, tak u nich detto..muzovi nedojde..sa mi teraz stazovala, ze mala chripku a ze aj zdochnut mohla, muza ani nehlo, ze by jej caj spravil a pod..

kbeata
27. feb 2019

@akvi to nadpriemerne nema,ani neviem co to je,resp cim moze byt🙂
ale zalovila som v pamati,ja som si vsimla ze ked mal cca medzi 3-4 rokom si pamatal,napr.v pondelok isiel k babke,a povedala som ze tam bude dva tri dni,no stalo sa co som nepredpokladala,ze my sme sa s babkou dohodli same,ze dojdeme az v piatok...moja naivita
a ked som co ja viem vo stvrtok volala,aj s nou aj s malym,tak mi povedal ze preco som uz nedosla...
mi zaplo,ze ved nepozna kalendar...tak som to odvtedy vzala na vedomie,a odvtedy ziadne klamstvo /lebo smutny a sklamany zo mna/,vedel ponat cas,dni,tyzdne,mozno postupnost
a ked mi zahlasil v 6 rokoch na vianoce,ze"pred styrmi rokmi som dostal ten bager,tak som vecer kukala fotky,a naozaj tak bolo,klobuk dole pred nim,ja to nechapem,ale respektujem to unho ako hotovu vec,a on to ocenuje

psychologicka mi po jednom sedeni povedala ze v niecom ma nadpr.iq/toho casu som na to zabudla/,lebo dala mu na jednom sedeni vypracovat nieco,co jej nato povedal ze neurobi,nechce sa mu
na dalsom sedeni mu dala to iste,vypracoval bez reptania,ochotne,po skonceni jej zahlasil"naco si mi dala robit to iste co minule"

dakujem za upozornenie🙂,okrem takychto perliciek si nic neviem vsimnut,akurat to ze psych,mi hovorila,ze nie je samozrejme ze dieta si opisuje cinske znaky,azbuku...ale to robil iba chvilku sam od seba z pc,ked mal nastupit do skoly,asi sa chcel ucit...
inac nedavno v diktate kde mal pisat slovenske M,pisal azbukove,ale to vie odo mna,lebo ju viem,a ho to zaujimalo,tak som mu to pisala na papier

kbeata
27. feb 2019

este som si spomenula,asi ma svoj taky biologicky tik-tak,od skolkarskeho veku,trvalo to tiez cca 3-6 rokov,kazdy mesiac na muzovu vyplatu-5-ho v mesiaci,bez znalosti kalendara mu povedal,ved dnes ideme do dracika,mi kupit nejaku "malickost,a tak aj bolo
muz,ze naozaj,ved som ti slubil ze na vyplatu kupime karticky🙂

to ho sice uz preslo,ale zacal s inym-mama-dostala si 600 e.vyplatu,nieco zaplatis,tak mi mozes kupit za 300e.konzolu,ved ten zvysok vyplaty ti postaci🙂))

kbeata
27. feb 2019

@akvi raz som citala,ze muzovi musis dat jednoznacny prikaz,urob,dones...nie ze urobis to?spravil by si to?ze on vobec nevie tak rozmyslat,ze potrebuje jasny prikaz🙂))
ja to tak praktizujem,prosim ta-zaves veci,dones mi to,chod kupit chleba,a on zo srandy a este nieco? ja ze smotanu,o 10 minut vola,co som mal este kupit?

kbeata
27. feb 2019

spomeniem maminej sesternici syna,teraz ma chalan 30rokov,cize dieta zo sociku,resp,este skolsky system bol taky bez tychto prepracovanych tabuliek a nasledne socialnych diskusii🙂)

na zakladke s nim bola hruza,v 6 rocniku pohorel psychicky,skola ho zatazovala,hlavne psychicky to nezvladal,ucenie bolo ok,v ramci,mama mu v tych casoch vybavila domace ucenie,uzavreli to ako postipnutie hmyzom,borelioza,a ze to mu skomplikovalo normalny vyucbovy proces..
indiv,dostudoval,/maturita/,hned v dospelosti /s pomocou mamy/ otvoril malu pc firmu,teraz je naozaj uspesny,za jedno zabezpecovacie zariadenie pre firmu inkasuje slusne peniaze,no na druhej strane pre ostatnych je cudak v tesilakoch a bez kamaratov a frajerky,
jednoducho si zije svoj zivot,a je stastny🙂

ked som s nim nadviazala komunikaciu,bavil sa so mnou ako s najlepsou kamoskou,na vsetko odpovedal,bez zabran...aj ked mal tie tesilaky,on by ich bral ako samozrejmost,ze je vhodne si ich dat,kedze ide do velkeho mesta Ba instalovat zariadenie,ktore sam zostrojil

akvi
27. feb 2019

@kbeata no podla toho co pises je velmi pravdepodobne, ze ma nadpriemer IQ.. Nemusi mat vo vsetkych oblastiach - testuje sa tusim 5 roznych , ale urcite nieco mat bude.. Tie prejavy si clovek vacsinou az neskor uvedomi, ze nie je uplne "normalne", aby sa takto dieta prejavovalo.. Mne napr. az v 4.rocniku povedali v skole, ze nech ho dam otestovat.. Lebo on sa navonok v skole neprejavoval a ja som doma sice videla, ze je iny, ale nejak som to nepotrebovala mat na papieri. Ale kedze sme boli v skole, ktora davala doraz na ine veci, ako ucivo, tak oni si to tam vsimli, ze je vyrazne inde, ako ostatne deti. Ja som skor riesila to AS, ako to nadanie..To mi neprislo nejako podstatne to riesit.. A o AS som si nastudovala sama veci, nesla som s tym k psych..
To, co pises o tom kamaratovi - toto ja mam kus obavu, ze syn skonci ako cudak, niekde sam. To si musim este dako spracovat, aby som sa zbavila tejto obavy..

kvojtanikova
27. feb 2019

@ebi567 No toto si uz ani ja velmi nespominam, ale myslim ze to je uplne v pohode ked takto reaguje, nemyslim si ze by to malo nejaky suvis s AS, vyzera to na obycajne dietatko v tom veku, to sa viacerym stava ze rozpravaju akokeby opakovali druhych ludi.
A co sa tyka toho nedostatku empatie - presne, to je u nas uplne bezne. A myslim ze nie len u syna ale aj u mna, zial... si o sebe myslim ze keby kedysi existovali AS testy tak som davno integrovana aj ja uz od ZS... 🙂 Ale zaujimave u mna je, ze ta empatia je nulova iba v ramci rodiny. Co sa tyka cudzich ludi tak tam som empaticka viac nez dost. Dokonca je mojim snom robit zdravotnu sestru...ale ked u nas dakoho boli hrdlo alebo co tak som alergicka na akykolvek naznak stazovania sa... asi tiez nie som celkom koser...

arena1
1. mar 2019

@kbeata môj starší syn, má AS, mal tiez prehlad v kalenari a v čase.. citát: Maminka, dnes je presne rok, ako som Ťa ovracal u lekára,keď mi brali krv... Maminka, znova ideme k lekárovi po šiestich týždňoch.. maminka, bratova kefka má dnes presne 3 týždne... No a to s tou azbukou a čínskymi znakmi, to robí mladší!!! Od1,5 roka pozná abecedu, potom prešiel na azbuku , teraz má 4 roky a pozerá stále nejaké japonské znaky na YouTube a že ako sa to píše. A ukazuje stále na prstoch písmená.... to je tiež znak AS? Jeho práve testujeme a pevne verím, že to nemá...

lubbie
4. mar 2019

@kbeata Ahoj, áno je na to potrebný papier od pedopsychiatra. Ale vyšetria ti ho veľmi rýchlo na hociktorej detskej psychiatrickej ambulancii, ak budeš mať odporúčanie od školskej psychologičky. Ja som išla do Andreasu keď mal 4 roky, lebo som chcela odborníkov, ktorí by s ním pracovali. A dopadli sme tak, že nás zaradili na zoznam čakateľov, všetky terapie mali na rok vybookované a rok sme čakali na diagnózu. Našťastie jedna veľmi skúsená psychiatrička (staršia pani) mi povedala, že na neho sa žiadne terapie pre autistov nehodia, je na to príliš všímavý a inteligentný. A ako rástol, zlepšovalo sa to. On je netypicky vnímavý, až precitlivený. Má nadpriemerné IQ v priestorovaj analýze a syntéze. Okamžite si všimne zmenu v usporiadaní miestnosti, hoci len detail (mucha sedí na stene blízko kamery a vytvorí si príbeh k tomu). Bojí sa o mňa keď dlho nejdem z roboty, rád sa hrá s deťmi, ak vidí nejaké plakať , utešuje ho, rád má oslavy, všetkým robí darčeky. Je veľmi priamy, povie všetko ako to cíti, žiadny takt a nevie zvládať svoje emócie, často sa rozčúli, ak mu niečo zakazujú a často aj plače, napr. keď ho niekto prísne alebo hlasno upozorní. Keď sa rozplače, nechce to nikomu ukazovať, odbehne preč, alebo sa zavrie v izbe. A pôsobí ako ADHD (čo si mysleli aj v škôlke). Keď pozerá telku a teší sa, alebo je vzrušený, nevydrží sedieť na mieste, máva/trasie rukami a pobehuje, prípadne sa váľa po zemi a to všetko so zvukmi. Je pravda, že už to robí menej. Tento rok chodil na plávanie, korčuľovanie a na keramiku stále chodí. Teraz cez prázdniny sme boli lyžovať, platila som mu inštruktorov, s chlapmi nemal žiadny problém, krízu mal iba raz u inštruktorky, ale dal sa presvedčiť a po prestávke lyžoval znova. Je veľký perfekcionista, keď mu niečo nejde, totálne ho to rozhádže a musím mu to nejako vysvetliť, zdôvodniť, že to nemusí hneď vedieť, že mu to pôjde opakovaním lepšie a pod.

lubbie
4. mar 2019

@kbeata To s tou hospitalizáciou je pre mňa novinka. V Karlovke majú ten denný stacionár pre autistov, neviem presne ulicu a tam je aj detská psychiatria. Volala som tam niekedy minulý rok a bez problémov nám dali termín hneď druhý týždeň, vyšetrenie na autizmus o 9:00 hod ráno na celé doobedie. Myslím, že potom ešte jedno, ale určite nie hospitalizáciu. Nakoniec sme tam nešli, lebo malý ochorel a našli sme psychiatričku bližšie. Tá nám potvrdila diagnózu z Andreasu.

lienka175
4. mar 2019

dievčatá, poraďte mi prosím, máme syna, v júli bude mať 5 rokov... 2 roky bol jedináčik, potom sa mu narodil braček... rozprávať začal, keď mal už viac ako dva a pol roka... ale potom to šlo pomerne rýchlo, slová pribúdali zo dňa na deň a do roka rozprával normálne celé vety ako jeho rovesníci... nemá však vôbec rád kolektív, nikdy sa nechcel s inými deťmi na ihrisku hrať, ani doma s bračekom sa nezahrá, dokonca stále hovorí, že ho nemá rád... vôbec sa nechce učiť nové veci, nechce sa učiť bicyklovať, nechce sa učiť hojdať, nevie poriadne smrkať, nevie poriadne pastu vypľúvať, nechce sa vzdať plienky na noc, hoci sa nepocikal už minimálne dva roky... keď sa aj niečo nové naučí a pochválime ho, tak sa stane, že sa začne hnevať, že on to nechcel, že čo má teraz robiť, niekedy dokonca k tomu pridá reči o ubližovaní (že sa chce popáliť, poškriabať a pod.). Od septembra chodí do škôlky, stále škôlku nemá rád, nechce tam chodiť, ale už neplače (plakal ráno tak do polovice októbra). Tam funguje viac-menej normálne... učiteľka síce povedala, že nie je extra aktívny, ale zapája sa normálne, na prechádzke sa bez problémov drží s deťmi za ruku, učí sa básničky, doma rozpráva o deťoch zo škôlky... keď som pred viac ako rokom spomínala našej detskej lekárke, či nemá autizmus, tak povedala, že typický určite nie, že možno aspergerov syndrón, ale že to je ešte veľmi skoro na diagnostiku... myslíte, že s ním mám niekam ísť?

bibi23
5. mar 2019

@lienka175 ahoj, vcera som ti pisala ip. AS diagnostika je asi lepsia vo vyssom veku, ale poniektory odbornici to uz vedia aj zhruba teraz, teda velmi dlho sa caka. Mojmu diagnostikovali az okolo 9 a pol roku, ale az v skole sme zistili, ze nie je vsetko ok, tak sme zacali patrat. Dovtedy bol "normalne" yrochu svojske dieta, ale nikoho ani nas by takato diagnoza nenapadla. Postupne ako som patrala viac, tak mi postupne kolieska do seba zapadali.

bibi23
5. mar 2019

@lienka175dievcata asi doporucia trnavu alebo ba, lebo tam mozno su vacsi odbornici, no dostat sa tam je priam zazrak -ja po vyse pol roku, co sa mi nepodarilo dostat termin, som sa objednala k pedopsychiatricke v martine dr. Bullova, co mate vy dost blizko. Nepotrebujete odporucanie od detskej, iba zdravotnu kartu treba. Ak mas pochybnosti, objednajte sa aj hmed. Verim, ze este niekto okomentuje.

bibi23
5. mar 2019

@lienka175 a este na margo detskej lekarky, nastastie to bola iba zastupujuca lekarka, tak ked videla papier v karte vtedy este diagnozu adhd od psychol9gicky, tak ok9mentovala, ze to je m9derna diagnoza rodicov, co sa boja odpasat remen a deti nam potom skacu po hlavach. Este sme mali na nu stastie nedavno, ked uz mal dg.AS a sa iba ironicky zasmiala a neodpystila si otazku, ci otcovi nepadaju n9havice, co syn nastastie nepochopil.

lienka175
5. mar 2019

@bibi23 ďakujem pekne, čítala som aj IP, len som bola večer z toho všetkého akási rozhodená, že som už ani nevládala odpísať... my máme našťastie detskú doktorku skvelú, ja som sa s ňou o tomto probléme už dávnejšie bavila a povedala, že keď bude treba, že určite to budeme riešiť. Dnes ráno som s ňou volala a dohodli sme sa, že nám napíše odporúčanie a že sa máme objednať niekam na vyšetrenie, že nech aj my vieme lepšie s ním pracovať... a ak sa môžem spýtať, aký majú tieto deti život? Včera večer som si veľa čítala a najviac ma vystrašila informácia, že v puberte mnohí trpia depresiami a úzkostnými stavmi...

akvi
5. mar 2019

@lienka175 tieto deti maju uplne normalny zivot, ako ine, ak im z neho neurobime peklo my dospeli.. Tieto deti potrebuju hlavne obrovske prijatie zo strany dospelych, lebo realitu vnimaju inak, ako ostatni, ale nikde nie je napisane, ze je to "zle", pokial z toho my dospeli neurobime to "zle".. Depresie a uzkosti v puberte su sposobene prave tym neprijatim, to sa moze stat aj "normalnemu" dietatu.. ale AS ma tu "smolu", ze uz od skolky mu ucitelky a dospeli naznacuju, ze nie je uplne v poriadku - cize ho neprijimaju take, ake je.. Kazdeho by zlomilo, ak by mu 10 rokov niekto hovoril, ze je nenormalny a vycital by mu, ze sa sprava inak.. ci uz v skole, alebo aj doma.. Ja sa so synom teraz velmi vela rozpravam, lebo on si tiez uvedomuje, ze je iny..a este plus moje nazory na skolstvo, tak je to fakt o tom, vela sa rozpravat (aj ked je fakt, ze ozaj az teraz v puberte to nejak "rozoberame", v mladsom veku som sa len snazila ho podporit, plus vysvetlovat v skole a pod.. )

lienka175
5. mar 2019

@akvi a nedá sa tá diagnóza v škole "zatajiť"? My napr. so škôlkou nemáme žiaden problém... má skvelé učiteľky, ktoré ho berú ako introvertnejšieho, ale jemu nikdy nič nepovedali, len ja keď sa pýtam, tak mi povedia... zapája sa do všetkých aktivít, len sám nevyhľadáva ten prvý podnet

lienka175
5. mar 2019

prosím Mudr. Bullová z Martina je tá istá, čo je primárka v Kremnici na psychiatrii?

kaja73
5. mar 2019

@lienka175 da sa zatajit,ale ked ma dieta problemy v skole,tak zas je lepsie aby skola o tom vedela -ake su priciny tych problemov....moj nema v skole problemy ale triedna o tom vie,nie je integrovany,vyborne sa uci nema ziadne poznamky za 3 roky v skole..je doslova ukazkovy,ale aj tak som to povedala triednej-ale "papiere"na to skola nema..ono zavisi fakt dieta od dietata ako postupovat.

kofa77
5. mar 2019

@lienka175 moj je v skole ok, vie to triedna, nikto iny, pri prechode na 2 stupen to nebude vediet nikto. nema to v karte, proste nikde, ani neplanujem
zalezi to od dietata

bibi23
5. mar 2019

@lienka175 nemala som skor cas. Ked aj budes mat diagnozu, nikoho nemusis upovedomit. My sme v zš zacali integrovat az na druhom stupni, dovtedy zvladal vcelku v n9rme skolu. Ako s pubertou uz zac8nam zistovat, ale kazde dieta ine.

lienka175
5. mar 2019

ďakujem za reakcie, dievčatá. Ešte mi prosím napíšte tie, čo už máte staršie deti s AS, myslím od cca 10 rokov vyššie, že ako tie deti fungujú? Chodia von s kamarátmi, do kina, na diskotéku, na výlety s triedou?