icon

Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?

zuzanamv
20. jún 2009

Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!

maritis
24. júl 2019

Srdečne Vás zdravím. 29.júna pod "maritis" som písala ako matka už dospelého syna Aspergera, niečo o nás, o "našom" detstve, ktoré už máme s príjemnými aj menej príjemnými spomienkami za sebou. Teraz, vzhľadom k tomu, že aj keď sa títo ľudia často cítia osamelí, nevyhľadávajú nové kontakty, napriek tomu, že by im to podľa môjho názoru pomohlo, keby sa mohli rozprávať a zdieľať svoje pocity a názory s ľuďmi podobného záujmového zamerania, podobných aktivít, intelektu či talentu?! Prosím Vás, ak viete o mladých ľuďoch okolo tridsiatky, ktorí si tiež "vybrali nedobrovoľnú samotu"...
a napriek tomu túžia po priateľstve a kamarátstve, občas sa spolu stretnúť a byť v kontakte, dajte mi prosím vedieť...Okolie Bratislavy by bolo najvhodnejšie. Rada by som sa stretla prípadne aj ja ako matka dospelého syna AS s matkou, ktorá by sa tiež potrebovala vyrozprávať, zdôveriť a zdeliť si svoje dojmy, postrehy a skúsenosti...Môj syn sa vo voľnom čase venuje písaniu poézie, prózy, zaujíma ho história, politické dianie vo svete, dokument, film, literatúra. Kedysi krásne maľoval a kreslil, okrem iného aj komixy.
Zostali mu ako hobby, Anime a Manga. Neopustila ho doteraz jeho zberateľská vášeň, ktorej sa okrem iného aj v súčasnosti venuje.
Bola by som veľmi rada, keby sa podarilo uskutočniť nejaké zaujímavé stretnutie ľudí, podobných záujmov a aktivít.
S pozdravom M.L.

kaleesy
25. júl 2019

@maritis dobrý deň, na facebooku je skupina Aspergerov syndróm, kam chodia jednak dospeli AS a tiež rodičia detí s AS. Je potrebné poprosiť o prijatie a myslím, že tam skôr nájdete niekoho ako hľadáte ako tu na fóre. Držím palce🙂

lilitela
25. sep 2019

Ahojte, ako su vase deti na tom s kamaratmi vo veku cca 7-8 -9 rokov? Hlavne v sukromi, nie v skole. Dcera trpi, nema na pooobedie kamaratku. Neviem, ci je to tym, ze ma poruchu, alebo je proste taka doba, kazdy si zalezie domov na tablet... Nebyvame v meste, mame mensiu hustotu obyvatelstva, tak o to horsie. Tak skor sa ozvite z rodinnych domov a podobne, prosim. Na kruzky velmi chodit nechce a von ju este samu nepustim. Uz som aj rozhodila po spoluziackach telefonne cislo, lebo velmi sa s ich maminami nestretavam, ale tak teda netrhaju sa. 🙂

lilitela
25. sep 2019

Teda na ulicu ju pustim, ale aby isla sama kamsi sa tulat, na skolsky dvor a tak, tak to nie.

ika33
15. okt 2019

Ahojte mamičky . Dovoľte mi prosím sa sem k vám zapojiť.
Už nejaký čas chodíme po vyšetreniach, testovaniach ... s mojim synom má 7 rokov a Dr. Jánošíkova v Trnave nám diagnostikovala PAS - teda AS. Syn mal odklad školskej dochádzky a teraz nastúpil do 1 triedy. Momentálne ho testovala psychologička na integráciu, bude ho ešte špeciálna pedagogička a čaká nás aj sedenie u psychiatričky. Keďže sa oboznamujem s AS a snažím sa pochopiť svoje vlastné dieťa prichádzam si k vám po skúsenosti. A taktiež hľadám niekoho s kým sa o tom môžem porozprávať, nieže by som nemala okolo seba skvelých ľudí, ktorí sa mi snažia pomôcť ale potrebujem niekoho, kto to má doma a vie pochopiť aj moje city. Preto budem veľmi rada ak ma poučíte a z vlastnej skúsenosti mi poradíte, príp. sa so mnou porozprávate. budem vďačná za každú jednu poznámku.

lenko
15. okt 2019

@ika33 kludne napíš, príp. si pozri môj blog, tam mám o pas písaného toho dosť. 🙂

ika33
15. okt 2019

@lenko ďakujem. Zatiaľ čítam a vzdelávam sa. Odporučili mi pozrieť si filmy o aspergeroch, aby som lepšie pochopila synov svet.

arena1
16. okt 2019

@ika33 Odporúčam skupinu na FB Aspergerov Syndróm,ak tam ešte nie ste. Mne tá skupina veľmi pomáha sa s nejakými vecami zmieriť alebo ich aspoň lepšie pochopiť.

ika33
16. okt 2019

@arena1 ďakujem za odporúčanie.

meluela
17. okt 2019

@ika33 ahoj, andreas bude mat teraz nejaky seminar o as pre rodicov .. neviem ake to bude, ale mozno ti to tiez pomoze na zakladnu informaciu (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScJuNG... ). mne najviac pomohli knizky, najma autistic brain od temple grandin, neurotribes od silbermana a aj o kolecko min od schovanca bolo velmi fajn. drzim palce

anett9
20. okt 2019

Ahojte, chcem sa opýtať ako prebieha diagnostika AS. Zrejme je to viac sedení nielen jedno. Zháňam nejaké info. Syn má 11rokov, má veľa znakov AS.. teraz v tomto veku sú už dosť badateľné, na odporúčanie školskej ŠP chceme dat spraviť diagnostiku AS. Tak by som chcela vedieť čo všetko to obnáša a ako to prebieha. Ďakujem

meluela
20. okt 2019

@anett9 ak ai zo zap. slovenska, tak andreas cakacka vyse roka, takze sa objednajte cim skor cez web, tam je to na 3 sedenia, dr. janosikova ak je jasna diagnoza tak to uzavrie na jednom sedeni a ma kratsie cakacky, ale objednat sa k nej je umenie. je este aj par inych miest na diagnostiku .. acva tusim a este nejake

anett9
20. okt 2019

@meluela najbližšie máme Adept v Žiline, naň nám dala kontakt aj ŠP

ella_smella
21. okt 2019

@anett9 Ahoj, hore je vraj výborná Dr.Bullová... Držím palce..

akvi
21. okt 2019

@anett9 velmi si treba dat pozor, u koho to diagnostikujes..kamoska ma cerstvu skusenost, sla len k psych., ktoru jej doporucili v CPPPaP a vravela, ze tolko dristov na kope uz davno nepocula..pani psych. nemala ani paru o AS, ona vedela viac, kedze studuje uz X rokov rozne studie a clanky, no akurat sa nas--la.. Samozrejme, pani psych. ziadne AS nepotvrdila, predpisala trojo liekov a dovi dopo.. Otrasny pristup a absolutna neporfesionalita..

anett9
21. okt 2019

@akvi toto sa nám stalo pred rokom v súkromnom centre HelpDys v Púchove. Čistá katastrofa, hlavne tá špeciálna pedagogicka tam, psychologičky boli v pohode.

akvi
22. okt 2019

@anett9 no a prave preto treba radsej ist k takym, ako Janosikova a radsej pockat kludne aj rok na objednanie, lebo to inde proste nema zmysel, akurat ta nastvu a budes z toho este viac frustrovana.. Pre zaciatok by som spravila decku ten test co ma Janosikova na stranke a ja napr. som uz dalej vobec neriesila psych., synovi vyslo jednozncne, ulavy do skoly ma ale na zaklade diagnostikovaneho nadania - to bolo jednoduchsie dat spravit aj v nasom CPPPaP a ja teraz ziadam o IVP na zaklade nadania, ale upozornim ucitelov aj na to, ze je AS.. Doteraz som to az tak neriesila, kedze syn bol v alternativnej ZS, kde toto vobec nepotrebovali, oni ho od zaciatku prijimali takeho, aky je, ale teraz na strednej, to je hrozne.. Ako dali mu IVP v pohode, ale ja uz len cakam, kedy skonci povinnu sk. dochadzku a uz ho nebudem do skoly nutit chodit vobec, lebo to nema ziaden zmysel..

kofa77
22. okt 2019

@akvi kde chodi syn na strednu?

nejak sa to tu umlcalo, ako deturence, hlavne ti pubertaci na druhom stupni by ma zaujimali 🙂
u nas prvy mesiac sk.roku nieco hrozne, proste ja som myslela, ze sa doma pozabijame vsetci 🙂, ale teraz sa to ako tak ukludnilo, pochopil, ze skola teda ozaj zacala a obcas nieco robit musi...

akvi
23. okt 2019

@kofa77 nechcem pisat do fora osobne veci, napisem ti IP.. Ja uz sem velmi nechodim, predsalen syn je uz velky, uz mame chvalabohu za sebou tieto detske problemy, teraz riesime uplne ine zalezitosti, aj ked teda skola zacala byt problem v podstate az teraz.. Tak sa s tym dako musime vysporiadat.. Ale vravim si, ze uz len 2 roky, ze to uz dako dame snad..

ella_smella
23. okt 2019

@akvi tiež som sa trochu odmlčala, predsalen tie deti sú viac v kolektíve a vnímavé a citlivé.. Moja sa už nevie dočkať, keď pôjde na strednú školu (je deviatačka).. už máme vybranú, len dokopať do leta posledný rok v škole (tiež alternatívna)..

akvi
23. okt 2019

@ella_smella strednu mate nejaku sukromnu vybratu, alebo klasika? Lebo ja som velmi velmi nemilo prekvapena, ze na SS je to veru ovela horsie, ako na ZS, ti ucitelia su podla mna vacsina z nich total mimo ..nechapem polku z nich, preco preboha ucia, ked neznasaju pubertalne deti.. Moje ocakavania boli nulove, lebo som nechcela byt sklamana, ale to dno, s akym som sa tam stretla, to je pre mna hrozne.. Cest vynimkam, ale tie nezachrania ten zvysok ☹

ella_smella
23. okt 2019

@akvi klasiku, ale odbornu a maju skúsenosti s AS detmi aj s poruchami ucenia..

lilitela
24. okt 2019

Ahojte baby - dieta, ktore chodi do normalnej skoly, dat ci nedat do druziny? Vidim, ze je vystresovana zo skoly a dobre jej padne, ked nemusi do druziny, na druhej strane, nie je tak vystavovana roznym socialnym situaciam, ktore sa jej mozno zidu... co myslite?

ella_smella
24. okt 2019

@lilitela Moja mala rada družinu.. Nie je to len o spolužiakoch a socializácii, ale aj o takom vydýchnutí po vyučovaní... Veľa boli vonku..

akvi
24. okt 2019

@lilitela no ak jej aj druzina robi stres, tak ja by som nedala.. Moje decko ked este chodilo do druziny, tak ja som to mala dohodnute tak, ze mohol odist kedy chcel, zavolal mi vzdy, ze odchadza a ucitelke oznamil..Fungovalo to dobre, len to je aj na ochote uciteliek, my sme mali sukromnu skolu, takze nebol problem..Lebo syn mal tiez take stavy, ze potreboval byt radsej sam, resp. so mnou, nie s masou deti, tak vtedy odchadzal..ked sa ale chcel hrat a bol v pohode, tak ostal.. Od 2.triedy sme to takto mali, prvu som sa este bala ho sameho pustit, ale on si to doslova vydupal, ze bude chodit peso, alebo MHD.. Na zastavku som ho chodila cakat zo zaciatku, potom uz sam chodil.. O socilaizacii nemoze byt ani reci, ked je dieta v strese, je proste v strese, k nicomu to nepomoze. A predpokladam, ze nie je tam nik, kto by v tej chvili jej pomohol spracovat tie stresove chvilky, takze ak ta len toto trapi, ze sa nenauci zvladat situacie, tak to ta nemusi, taketo dieta potrebuje vyraznu pomoc a bezpecie, aby mohlo tie socialne veci zvladnut.. Takze za mna je to skor na skodu, ak ju vystavujes bez pomoci tymto situaciam..

jankkka75
25. okt 2019

@lilitela tak nasho sme prave z druziny definitivne odhlasili, bol v druzine dokopy max 5x a neznasal ju, v utorok mu dr. Janosikova diagnostikovala AS a povedala. ze do druziny by ho nedavala, kedze tam nechce byt. pretoze mu to moze zhorsit stav , priznaky a dokonca aj prospech v skole

bibi23
27. okt 2019

Ak by som bola na opatrovatelskom s 12r. dietatom ztp, kto sa rata ako zodpovedna osoba, aby ho mohla v mojej nepritomnosti "strazit" alebo odprevadit do skoly? Moze to byt osoba nad 15r. alebo musi mat nad 18r.? Toto som sa nedopartala, ale vy mozno viete 😉 dik

iceprincess
27. okt 2019

@bibi23 Zavisi od toho ci je to jednorazova zalezitost alebo pravidelne. A samozrejme aj zdravotneho stavu dietata. Je to individualne.

bibi23
27. okt 2019

@iceprincess on zvlada zostat doma aj sam a do skoly to ma cca 4 min a nema problem prejst sam, ale ako sa to posudzuje, ked by som mala nan opatrovatelsky, ci je to nejak vekom ohranicene, ak pride kontrola?

bibi23
27. okt 2019

@iceprincess teda sam, kym obehnem blizke potraviny a vidim, ze je vpoho, no viem, ze toto by som si na opatrovatelskom nemohla dovolit.