Máte dieťa s Aspergerovým syndrómom?
Ahojte, nájdu sa tu mamičky, ktoré majú takéto dieťa?
U syna máme podozrenie, tak by som sa rada dozvedela nejaké praktické skúsenosti.
Môžete aj v IP.
Ďakujem!
Ahoj. Chcem sa poradit ohladom komunikacnych/recovych problemov u chlapcov s AS. Syn ma podla Janosikovej AS avsak podla mna v reci stale nedobehol rovesnikov. Ma 4r. Samozrejme co sa sirky slovnej zasoby tyka to ano, vymenuje milion druhov ovocia zeleniny zvierat aj v cudzich jazykoch, rychlo sa uci, je sikovny. Okrem uzkosti a nevhodneho spravania v spolocnosti je to vlastne v pohode. Len ta rec - neda sa snim viest dialog, na moje otazky odpovie vacsinou, ale nie rozvite vety. Iba tak jednoducho. A ked sa ho pytaju cudzi otazkami na ktore nie je z domu zvyknuty tak mu to musim najskor inak povedat a potom ako tak vie odpovedat, proste treba ho naviest na odpoved. Chcem sa preto spytat ci ste to mali s detmi podobne a ak ano kedy prisiel taky zlom v komunikacii ze sa to zlepsilo?
Teda viem ze kazdy AS je iny, ale mozno nam to trosku pomoze pripravit sa na skolu, buducnost.
Vdaka.
@halmar_30 nevie, alebo nechce. Toto som sa ja napríklad musela naučiť rozlišovať. Moj síce nemal problém s rečou, ale napríklad skoro vôbec nekreslil. Zo škôlky sme nemali skoro žiadne výkresy. Keď som mu ale povedala, že potrebujem obrazok do ramu na stenu, tak nakreslil taký výtvor, ze som nechápala. On proste nemal dôvod kresliť "bezdôvodne". A aj iné veci som až neskôr pochopila, že on nerobí nie preto, lebo nevie, ale preto, že nevidí zmysel.
@halmar_30 podla mna nechce. ked rozprava o tom, co ho zaujima, ale tebe ako mame odpoveda jednoslovne, tak nechce... u nas to trva doteraz, skratka nema zaujem velmi komunikovat, akoze furt sa daco pyta, ale ked ja nieco chcem vediet, partizan, odpovie max. holou vetou. sa priprav na to, ze vela z neho nedostanes ani neskor. o telefonovani ani nehovorim.
inak sa skust klast otvorene otazky, aj ked ani to nei je zaruka. a muzovi nepovie ani tolko, co mne, on je z toho na prasky uz☹
Haha, telefonovanoe je kapitola sama o sebe.. Moja ma 16 a ked s nou volam, tak len mi povie, co potrebuje povedat a na konci povie "dovidenia" (v dobrom, takto sa luci aj ked ide spat a pod..).. a ja sa uz k slovu nedostanem, lebo polozi.. ;)))
@ella_smella presne 😁😅 Telefonovanie je topka. Môj tiež na mna len vysype co chce a zloží 😂 Nejaké "zdvorilostné" úvody a závery? Ani náhodou 😂😁
@akvi Dobrý názor, som za 🙂 Aj ja si to inač myslím keď porovnám školy keď som chodila ja tam tak to nebolo až také ale máte úplnú pravdu že školy možu byt akekolvek ale v dnešnej dobe davat dieta do školy je isté ryziko. Je taká zla doba. Uvidíme, ja to práve riešim ale uvidíme je to pre nas tak skor čerstvé zistenie vlastne tento rok to len vieme tak uvidíme no.
@akvi Ahoj a aj ostatne dievcata poprosim opät o radu. V poslednom case nepocuvam doma nic ine, iba skola ma nebavi ja tam uz nejdem, nechcem tam ist, je tam nuda, nudim sa tam. Zatial to ako tak rano davame, ale vidim stale vacsi odpor a nechut. Dovody - mozne dovody - ziadna kamaratka v skole, ziadne pokusy ucitelky o jej integraciu a to ucitelke nemam za zle, len konstatujem, nechcu sa s nou hrat, nebavi ju ucivo ale vobec ziadne (okrem telesnej). Stereotyp na hodinach a nuda, zase domace ulohy a pod. Uci sa na jednotky, to je ten paradox. Ked sa ale pytam a doma sledujem, ci proste neni skola pre nu velmi lahka, nezda sa mi, stoji ju to nejaku namahu a to sa jej nechce. Doma nenutime, akurat trvam na tom, aby mala ulohy hotove, lebo chcem predist stresu v skole z toho, ze ich nema, lebo ucitelka potom huci,vsak to poznate. Dcera vraj, ved mi staci citat pisat pocitat, na co su mi ostatne veci, ? Neviem co dalej, lebo samozrejme bezne argumenty o vseobecnom rozhlade, o tom ze az casom zistis, co ta bavi a lepsie si vyberies strednu ci VS, nezaberaju, naopak, uplna hroza, ze co? Okrem ZS mam este chodit dalsie roky na dalsiu skolu? Pustili sme uz vsetky kruzky, ktore si predtym vybrala sama, ale uz nechce, lebo ma podobny nazor - nuda - nudne cvicenia, stale to iste dokola, asi ju to aj zatazovalo - ale hlavne - chcem si to robit po svojojm, toto je inak nase najtazsie bremeno - ona od mala chce vsetko po svojom, a maximalne sa snazim prisposobit v ramci existencie. Nemusi ani doma nic robit. Ma 10 rokov. Ale nejak jej neviem vysvetlit, ze ti odbornici, aj ked to tak nevyzera, vedia, preco to robia takto.
tak a teraz vase rady a skusenosti, pre nas zufalych. dakujem zo srdca.
PS: uz som hovorila s 2 psychologickami a nejako mi neporadili, ale je to zatial v pociatocnej faze. Okrem rady, ze je to na vas mamina, aby ste ju motivovali 🙂 som sa nic konkretne nedozvedela.
A moj druhy prispevok sa tyka ohladom asistenta do skoly. Ako som sa bola poradit ohladom tej skoly, aj v Andrease, tak som dostala otazku ci ma asistenta v skole, co som nejak nepovazovala za nutne, funguje tam dobre (okrem tej nudy), preto nema. A ze vraj 2. stupen je tazsi a ze mi to odporucaju, samozrejme s tym je spojene rediagnostikovanie, co ja som nemala dovod robit dodnes. Kopec navstev u nich, psychiatra, spec. pedagog. a pod. a samozrejme kopec penazi - neviem usudit, ci potrebujeme a chceme asistenta v druhom stupni a navyse, som kdesi zachytila, ze nie vzdy ho schvalia - tak tu ma tiez zaujimaju vase nazory, mali ste asistenta, bolo treba, nebolo, co pomohlo, co prihorsilo, zamietli vam to a pod. Aby to cele nebolo len o tom, (lebo uz som pocula vselico, bohuzial), ze to moze byt aj o tom, ze centrum si skasne peniaze za rediagnostiku a hotovo... nakoniec nam asistenta zamietnu a my sa mozme ist "past", budem o par stoviek lahsia uplne zbytocne.
@lilitela uplne chapem tvoju situaciu, ja som toto zazivala u syna celu skolu. On tam nechcel chodit nikdy. Nastastie sme mali tu moznost mat ho v skole, kde mohol fungovat volne a cim bol starsi, tym volnejsie to mal. Ak by som tuto moznost nemala, moj syn by klasicku skolu ani omylom nezvladol. Nie preto, ze by nezvladal ucivo, alebo tie socialne interakcie, ale preto, lebo postradal akykolvek zmysel, preco by tam mal byt. A na to som ja nikdy nemala argumenty. Ja si totiz nemyslim, ze nejaky "vseobecny rozhlad", ktory nanuti skola, je ok. U nas nefungovali ani argumenty, ze je fajn vyskusat vselico, aby vedel, co ho bavi..lebo on mal od 8 rokov jasne, co ho bavi a bohuzial, na ZS ani jeden predmet nesuvisel s tym, co ho bavilo.. Takze ti vlastne neviem ani poradit, nakolko ja ak by som nemala moznost, aku som mala, tak syn by ostal na domacom vzdelavani, to by bolo jedine vychodisko zo situacie. A nechcem ta strasit, ale u nas to bolo/je vekom stale horsie a horsie. . Ak by nemal umoznene externe studium, tak ho nikto do ziadnej skoly nedostane ani omylom. On si teraz doraba dialkovo skolu, aby mohol dostat elektrikarske papiere a ked ich dostane, tak ho uz nik na ziadne studium nedostane, hoci rozumovo by mal aj na dve vysoke skoly.. A ja veru ked vidim, co realne sa ucia, tak ja ho uplne chapem. Je to take kvantum zbytocnosti, este aj v tych odbornych predmetoch, ktore sa on ani ucit nemusi, lebo to vie, kedze ho to zaujima, ale to, co je vyzadovane, to je az na smiech..ti ucitelia v zivote neboli v praxi, tak si zakladaju na teoretizovani a je to fakt des.. Je to cele vazne velmi tazke, nemyslim si, ze je realne nejako "motivovat" dieta, ktore vnima nezmyselnost toho. A AS to bohuzial vnimaju az prilis. Mam nejake kamaratky, co maju tiez podobne deti a musim povedat, ze vsetci nakoniec skoncili na domacom, resp. v komunitnej skole, alebo to riesili cez americku homeschoolersku skolu, pretoze niektore deti sa odmietali ucit cokolvek, co bolo treba na skusky v slovenskej skole, takze takto "prezili" povinnu dochadzku. Dnes su niektori na strednych, ale nedavaju to tam vobec, trapia sa.. Poznam ludi, co su ochotni sa prestahovat koli skole aj do ineho statu, kamoska ma syna stvrtaka a on ani nema AS, ale tiez sa brutalne nudi a ju neskutocne vytaca ten pristup ucitelov....tak uz rozmysalali, ze sa prestahuju do CR a daju dieta do slobodnej skoly. No asi som ti velmi nepomohla, ale aspon vies, ze nie si sama..drzim palce..
@lilitela nas je len druhak (najmladsi v triede, lebo isiel do skoly o rok skor) a ja vidim ako upada. On sa vobec doma neuci. Ani len ucebnice domov nenosime. Iba on z celej triedy. Ja vidim ako to ide vedomostne dole vodou. Presne toho sa bojim,ze raz pride to stadium,ze ho to uplne prestane bavit,lebo ved naco,ked je aj tak najlepsi. Zatial ho drzi jedine to,ze chce byt pilot a vie,ze sa musi ucit inak to nepojde. Zacali sme vazne uvazovat o zmene skoly. Chodi so sukromnej,ale uvazujeme skor o skole pre nadane deti. On potrebuje “konkurenciu”, lebo mam pocit,ze zaspava na vavrinoch a to ma len 7. Ja by som uvazovala o zmene skoly aj na vasom mieste mozno. Ak je tam vysoky intelekt,tak pre nadane deti. Alebo zamerat sa na to,co ju bavi, teda cim chce byt. Ak to vie, tak smerovat to ucenie tam. Napr ak chce byt lekarka,tak bilogia a chemia a povedala by som,ze ostatne nech aspon so ctou absolvuje.
Mam siedmaka a tiez nechce chodit do skoly, nudaaa, socialne nema problem, ucivo zvlada s minimalnym usilim, ma 2 kamaratov, ostatni ho vraj nezaujimaju… ale co s nim? Snad by skusil bilingv. o rok, aj ked aj tam bude hucat. Akurat ze ho bavi ekonomia, investovanie, financie, tak asi daco studovat treba. Ale stoji ma to vela nervov jeho kazdodenne ranne hucanie, ze nacooo skoly
@lilitela ja by som na asistenta kaslala vo vasom pripade, co by s nou robil? Dcera skolu zvlada, a neboj, 2 stupen je uplne v pohode, syn sa uci este menej, ako na prvom. Inak s motivaciou neporadim, kedze tiez neviem, u nas fungujeme ako mafia- podplacanie a vyhrazanie, nie som na to hrda, ale neviem ako inak.
@lilitela Inak nas tiez nema asistentku a ani nad nou nerozmyslam,lebo on je ten pohodlny typ,ktory ked vie,ze tam niekto je prenho,tak sa prestane snazit a necha sa obsluhovat ako ALIPASA. A na uplatkoch my ficime hadam na vsetkom. Presne ako @kofa77 spominala. Ci skola, ci zubar,ci spravanie, …. Ale pokial to funguje,tak to neriesim. Snazim sa vzdy nieco logicke alebo nieco za nieco. No a pevne verim,ze nam to este dlllho vydrzi. 😄
@akvi Co presne u vas znamena to, ze ste fungovali v tej skole volne? Inak vdaka, insipraciu som si zobrala, nemala som zatial ani tucha, o nejakych slobodnych skolach a pod, takze to pojdem googlit.
A je to ozaj skoda, take talenty za hodit, ale ja som tiez uz zmierena, ze bude mat "obycajne " remeslo, prosim nech sa niekto neurazi, nemyslim to v zlom, len z pohladu intelignecie dietata je to jednoducho skoda. Uz len dufat, aby to tam vydrzala. Tu externu formu vzdelania ste si mohli zvolit bezproblemov, alebo trebalo na to nejaku ziadost na individualny plan?
@mom311 Dakujem za radu, musiem to premysliet, lebo obavam sa, ze pre nadane deti by znamenalo iba viac povinnosti a tym padom viac zataze. Taktiez vstupit uz do rozbehnuteho kolektivu pre takto socialne slabe dieta moze znamenat vlastne znacnu prekazku, ktora demotivuje dieta.
@kofa77 vraj zlozitejsie zadania su na druhom stupni (s cim ona ozaj moze mat problem porozumiet), ako aj vymena ucitelov po hodinach a teda niektori su ozaj "trieda", co mam moznost vidiet. A to si myslim, ze by sa tiez eliminovalo, pretoze si ten ucitel hadam nebude tak dovolovat pred asistentom a hadam ani deti si tak nebudu dovolovat, ze celkovo by mohla byt situacia v triede kludnejsia.
@mom311 Cim uplacate 🙂 ?
@lilitela kedy ako, vacsinou chce nieco,co ho momentalne fascinuje. Dlho sme uplacali vlacikmi (mame ich milion), alebo ze moze ostat hore dlho a pozerat napr. dnes Potera 😄, aj sladkosti obcas funguju kedze ich nema ako samozrejmost. Vzdy je to bud vec alebo udalost/zazitok, na ktorom momentalne fici. Teraz este nintendo- dostane extra cas navyse na hranie.
Este k tym skolam. Mozno by som zvazila 8rocne gymnazium. Tam bude kazdy uplne novy v tom kolektive, ale chapem,ze zmena je narocna. Su v Ba aj skoly pre nadane deti s AS. Neviem, ci poznate CENADA. Je na Dlhych dieloch a v dubravke je sukromne skola pre nadane deti vraj neviem presne nazov. Tam je vyhoda mensieho kolektivu, individualnejsi pristup k detom a ak je to trieda pre AS,tak ti ucitelia maju uplne iny pristup a vedia deti viac motivovat. My mame tu nevyhodu,ze sme zo SC a teda tu je to cista katastrofa. Zatial ho vozime do TT, ale neviem,ci neskoncime vozenim do BA comu sme sa chceli vyhnut.
@mom311 aj my sme uplacali vlacikmi, tiez ich mame plnu r.t 😄. Teraz hrou na xboxe, minecraft a fortnait, ci co to je🤦♀️.
@lilitela
Vies co, mne sa zda, ze na zadani sa viac zasekaval na prvom stupni, teraz je uz viac zorientovany. O nom na 2.stupni nikto nevie, ze je as. A ucitelia su rozni, horsi, lepsi, ale v zivote to je to tiez tak, bude stretavat vselijakych, syn je taky teflonovy, splachovaci, povie- ten je drbnuty- a ide dalej , nepreziva to vobec.
@lilitela boli sme v sukromnej skole, ktora mala ambiciu sa pretransformovat na slobodnu skolu a to fungovanie bolo volne napr. v tom, ze ked si deti splnili predpisane veci, mohli sa hrat. Tie povinne veci boli minimum, dalo sa to za par minut spravit. Neskor uz ani to nebolo, fungovali skoro ako v slobodnej skole, cize kazdy mohol stravit den, ako chcel, v ponuke boli rozne aktivity, samozrejme, aj klasicke predmety, ale to moj syn zasadne nechodil na nic z toho, vacsinou sa hral. Ja to mam mozno jednoduchsie v tom, ze ja som s tym ok, ze dieta nebude vediet to, co sa akoze ma naucit v ZS, a vlastne paradox je, ze ked syn siel na SS, tak mi vravel, ze aj ked sa cely 2.stupen na ZS vlastne nic neucil, ze uplne v pohode zapadne do sedeho priemeru vo vacsine predmetov, ze on vlastne nechape, co sa tie deti "ucili", ked on sa "nic" neucil a vobec tym neutrpel 🙂 A napr. v takej anglictine je daleko daleko inde, ako vacsina spoluziakov, on vlastne komunikuje uplne plynule a naucil sa to sam. Z osmicky siel na bilingvalne gym., s tym, ze tam chce byt len ten prvy rok, aby sa naucil jazyk a ze potom prestupi. Siel tam vyslovene s tymto zamerom, nechcelo sa mu "zabijat" rok v deviatke a radsej to vyuzil na to naucenie jazyka...smola bola, ze to bol prave ten prvy rok korony a vlastne realne sa ucil len prvy polrok a potom oni boli bohuzial jedna z tych skol, co ucitelia im len posielali ulohy a ziadne online, ani nic nemali, no proste cele nanic.. Napriek tomu zvladol jazyk tak, ze rozumie jednoduchej komunikacii.. Potom prestupil na elektrotechnicku, najprv u nas v meste - to bol vlastne tiez nanic rok, lebo korona a momentalne je na inej elektro, lebo ta povodna mu nechcela umoznit IUP v takom rozsahu, ako chcel.. On si totiz nasiel pracu a odmietol zabijat cas v skole. Tak som nasla skolu, kde s tym nemaju problem a vlastne len spravi komisionalky a je to vybavene.. Inak s externym studiom dnes uz vobec nie je problem, su stredne skoly, co ponukaju vyslovene externe, len musi mat dieta ukoncenu povinnu dochadzku. V BA viem minimalne o dvoch gymnaziach a jednej OA, co sa daju takto vystudovat. A ak by moj syn neinklinoval k vyslovene technickym veciam, tak by som ho asi poslala do slobodnej skoly Donum Felix (Kladno), oni tam maju aj strednu skolu vramci tej slobodnej skoly. Syn tam bol este cez ZS na dva tyzdne, uci mi tam kamoska.. A oni by ho brali vsetkymi desiatimi, lebo on je ako stvoreny na taketo sebariadene studium.. Len oni maju pedagogicke lyceum a to moje decko absolutne nezaujima.. No a k remeslu - ja mam praveze pocit, ze v dnesnej dobe je to viac, ako nejaka pochybna VS, ved vieme, ako to dnes chodi a vedia to aj firmy. Jasne, ze su povolania, kde ta VS je nutnost, ale nastastie, moje decko nic take netuzi robit, on sa uplne v pohode uplatni aj s ucnovkou.. /a mozno aj bez nej, lebo ci ju dokonci, to ja netusim, casto mi vyhadzuje na oci, ze ju robi len koli mne.. a mne neostava ine, len dufat, ze ten rok a pol to uz dako pretrpi, nech ma aspon daky "papier"/ A veru, je to skoda, ze takto inteligentne dieta s obrovskym potencialom nema v nasom skolstve sancu, len preto, ze je "ine".
Syn ked zistil, ze po zs su dalsie skoly, bol v soku🤦♀️. Potom to nejak spracoval, a teda ze by isiel studovat niekde vonku… ale aj tak neviem, kedze tak lenive dieta som ja este nevidela
a k uplacaniu - u nas to fungovalo kym bol mensi, ale teraz nie je sanca. A tiez som sa v tom ja necitila uplne ok, boli to take vyslovene zufale kroky, ktore som si "ospravedlnovala" sama pred sebou, aby som si uchovala aspon ake take psychicke zdravie a hlavne, ja som to vzdy komunikovala tak, ako to je, ze je to uplacanie, alebo vydieranie, aby sme to mali medzi sebou "ciste"..
A keby bol sikovny v niecom manualnom, tak skacem po plafon. Ale zas- lavy na vsetko manualne ako turecka sabla☹️
@kofa77 no ano, viem, ze to mam v tomto lahsie, ze on uz davno vie, co chce a je v tom ozaj dobry.. Neviem, co by som robila, ak by to tak nebolo, asi by som ho poslala do tej slobodnej skoly.. 😀 A inak aj moj chce ist vonku, no len tieto dva roky to bol zahul a on to celkom sleduje, resp. on ma snad v kazdom state "kamosa" a celu situaciu nalezite vzdy komentoval, ze kde to ako je a vlastne uz ani nie je krajina, kde by vyslovene ze chcel ist.. No ale dufam, ze sa to nejako utrasie a budeme zit normalnejsie a ze sa dostane aj niekam von..
@kofa77 tak druhu kopiu lenivosti mame my. Presne toho sa obavam,ze ked strati motivaciu,tak skonci na gauci. A aj to,ze uplatky prestanu fungovat. 😱 u nas je fascinacia cislami a matematikou,ale zrucnost nila bodov. Moj kolega ma synovca AS. Strednu dokoncil s odretymi usami. Niekolkokrat ho prekladali kvoli sikane. Momentalne studuje v Holandsku VS a je vraj z neho uplne iny clovek,ze cela rodina nechape. Sam sa o seba stara,zacal cvicit, … on uz predtym zil pocitacmi. A skolu si vybral sam, to co ho bavi. Strednu len kvoli maturite dokoncil. Uzivil by sa programovanim uz teraz sam,sle chcel ist do sveta, co som aj ja prekvapena. Tak dufam,ze aj u nas to bude mat taky dobry koniec
Este pre zabavu ako asi 4-5 rocny zahlasil,ze bude pilot. Dovod: lebo vela zarabaju 🤣🤦♀️ Zatial ho to stale drzi. Ale ani len 1 pismeno navyse nenapise,ked nemusi.
Neviem, či môžem prispieť do diskusie, ale predsa. Skladám pred vami klobuk, iste to nie je ľahká situácia, ale čo niektoré ženy-matky dokážu...
Ja chcem len opísať moju skúsenosť s AS, učila som chlapca s takouto dg. A bol mierne odlisny, ale skvelý. On mal vysoký intelekt, komunikácia v norme, skôr mal výrazne deficity v sociálnych vzťahoch, ale nejako sme to vsetci zvládli. Kolektív si zvykol na jeho specifickost, aj učitelia a on si išiel svoje. Mal skvelé encyklopedické vedomosti, písmo nečitateľné, zošit prestrašný... Ale ja som to neriešila, zošit ma netrápil, však poznámkový zošit je pre neho, odpovadal teoreticky správne, forma bola trošku slabšia, písomky som mu veľmi nedávala. Dokonca som ho vzala aj na 2 dňovú exkurziu, bola to makačka, ale pomohlo viac zapadnúť do kolektívu. Bolo tam ešte mnoho špecifík, ale musím povedať, že sme si rozumeli a rada na neho spomínam, teraz je už na strednej škole, darí sa mu a dokonca ma priatelku. . Snáď to bude pre niektorych povzbudenim🙏.
@akvi mozem sa spytat do akej konkretne skoly chodilo vase dieta? Mam podobny nazor na nase skoly a doma AS predskolaka a fakt neviem, co s nim. Dakujem
@oveckajanina škola už neexistuje, "zvyšky" detí z nej, ktoré su ešte na ZŠ, majú komunitnú skolu. Ja by som dnes určite šla cestou DV, resp. komunitnej školy. Do klasickej by som ja nedala ani "normálne" dieťa, nieže AS.
@mom311 A ked islo o take kazdodenne zalezitosti, tak ste uplacali systemom ze na konci tyzdnaodmena? Lebo vsak asi sa neda kazdy den davat hmotne odmeny? (Jasne tie PC a tabley, nintenda, to uz ide).
@akvi S tym sebariadenym studiom by som asi u nas nepochodila, zatial 🙂
@kofa77 Aj moja je priserne leniva na povinnosti - ani ju uz do nicoho nenutim, ja viem, je to chyba, ale zase ked sa pozriem v rodine na "zlozenie", tak ma to az tak neprekvapuje. Pritom vacsina sa tam povazuje za pracovitych 🙂 Nejdem detaily rozvadzat.
@kofa77 Presne, aj moja dcera, vobec si neviem predstavit, ze by niekomu strihala vlasy, alebo nieco podobne, o nejakom krajcirstve, a pod, mozem zabudnut. Ma rada telesnu, ale je priemerna v nej, ma rada hudobnu, ale hranie na klaviri bola pre nu nuda, stale dokola to iste 🙄 - vraj ju bavi slovencina - no co s tym, asi nic.... cesta by mozno bola nejake volnejsie zamerane jazykove skoly. Inak nic. Taktiez uvazujem nad nejakymi kurzami...
@mom311 Tiez sa spolieham na zmeny vekom... to ze by mala dcera studovat niekde vonku sama, si neviem vobec predstavit, teraz ma 10 rokov, a nejde sama do obchodu, ani ked sme kdesi spolu vonku, nejde si ani vodu, napoj sama vypytat k pultu, nic.
@akvi Ano, tie skoly su zufalstvo. Ja som bola strasne sklamana, teda nie ze by sa nedalo najst cosi pozitivne.... ale musela som skonstatovat, ze za tych 30 rokov, co som chodila do skoly ja, sa zmenili akurat obsluzne systemy, cize namiesto tabule su tie fixkove tabule, namiesto meotaru su interaktivne pristroje a pod, namiesto vypisovania sekov na obed su rozne cipy a v ostatnych rokoch teda namiesto "zrkadielka" fici ten Edupage. Ale inak, mozno prac. zosity trosku vyzeraju inak a priklady mozno sa snazia nejako zabavnejsie urobit, aj mnemotechnicke pomocky - ale ta hruba struktura uciva, tie osnovy a system skusania, to je snad stale to iste. Predtsavte si, ako znasa moje dieta ulohu, ked na jej konci, ked teda v pracovom zosite vyplni spravne i/y, je napisane ze a teraz cervenou vyfarbi tie s "i" a zelenou tie s "y". A este ked ucitelka ju sfukne, ze to nespravila., pripadne jej aj usla za jednotkou vdaka tomuto na pisomnke "hviezdicka" co moja dcera skoro neprezila. ........ No, a teraz mamicka, je to na vas, motivujte ju doma.....

@terka533 no v tomto ja velmi nepomozem. Moj nazor na dnesne skoly je pomerne extremny - nepovazujem skolu za bezpecne prostredie pre akekolvek dieta, nielen pre AS. Takze nejake rady, ako "to tam zvladnut".. no nemam proste.. Pretoze vacsina toho, co sa tam deje a co aj AS deti velmi zrkadlia je proste nieco, co je chore. A nie dieta je na vine, ze to nezvlada, na vine je zle nastaveny system. Cize pre mna jedine riesenie je skolu opustit. Najst skupinku domoskolakov, komunitnu skolu, kde sa aj AS dieta a aj akekolvek ine moze rozvijat v zdravom prostredi. Vsetky tie vysetrenia v CPPP-cku, u psychologa, alebo aj asistenti, ktori akoze mozu pomoct, su len naplaste, ktore ale dlhodobo nepomahaju. A tie naplaste potrebuje nie tvoje dieta, ale skola, oni si potrebuju "obhajit" to, ze sa "mozu" spravat inak k tvojmu dietatu, daju mu "ulavy" a pod.. Mne cela tato hra pride uplne absurdna a netreba ju proste hrat. Treba ist z toho von..