Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?
Ahojte,
hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.
Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.
Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.
tak som prave objednala chalanov na konzultaciu k MuDr. Brozmanovej v Medifere v BA. Dostala som na nu dobre referencie, tak vyskusame.
cakala som, ze nas objednaju o nejake dva mesiace a ona ze aj v pondelok mozme 😅 no ale to sa nam neda, tak ideme 6. septembra.
dam potom vediet, ako sme pochodili.
Ahojte baby, ahoj Aďka, tak my sme sa narýchlo rozhodli a hneď ako nás pustili v utorok večer s nemocnice, tak sme sa v piatok rozhodli ísť do Chorvátska, doporučili nám v rámci rozhýbania nožičky že by to bolo super - more, slaná voda. Danielko mal ešte štichy, tak som nevedela ako to urobíme, ale mal ich už iba šesť po vybratí tých drôtov, tak sme nakúpili obväzy, sterilné nožnice a pinzetu a všetko možné aj nemožné a išli sme. Pán doktor nám povedal že máme ísť dať štichy vybrať aj tam v Chorvátsku, ale manžel sa podujal, ja by som odpadla a tak mu ich v utorok keď Danielko spal vybral, ja som bola spotená ako myš, ale zrejme ho to nebolelo, lebo ani nemukol, keby ste videli aký bol ráno šťastný, že ich už nemá 🙂 Adik čo sa týka cvičenia, tak cvičíme zatiaľ len vo vode a hlavne s členkom, tam to mal asi dosť stuhnuté, tak mi to povedali aj na ortopédii, ale je to už oveľa lepšie 😉 tak len dúfam že to rýchlo rozcvičíme. Jazvičky sa mu hoja pekne, ideme každý večer púšťať reh. bublinkovú vaničku a pomaličky už začal tak akosi divne dostupovať na nohy, ale úplne nakrivo. Dnes v noci sme sa vrátili z Chorvátska a práve teraz som išla od babky a stretla som sa zo sestričkou, čo robí v reh. jasliach a povedal mi že je to normálne, ale že je to super, že už aj dostúpil, že je hrdina 🙂 V utorok ideme na kontrolu do nemocnice, tak sa potom ozvem a chcem vybaviť aj rehabilitácie, lebo zatiaľ nám nič v nemocnici nedali 😢 klasika. Držte nám palce.
@martincanka to je skvele, zasluzili ste si dovolenku po tom vsetkom 🙂
a teda manzo je macher, ja by som to asi svojmu ani nedovolila, ja som strasny posero 😅
Danielko je hrdina, coskoro bude znova behat a na operaciu a sadru budete len spominat 🙂
drzim palce na kontrolu 😉
@martincanka je super, že ste do HR išli, určite Vám to všetkým prospelo....nech sa skoro zotavíte a dostupovanie na nôžku, nech je lepšie a lepšie...
ahojte, tak sme dnes boli na tom vysetreni v BA u doktorky Brozmanovej, je to vynikajuca lekarka s uzasnym ludskym pristupom ako k detom, tak aj k rodicom. Specializuje sa na otopedicke pomocky. Petik bo skvely, odvazny, zvedavy, s dr. si dokonca stihli aj nakreslit obrazok 🙂
no ale k vysetreniu, Petkove nozky maju stupen plochonozia IV. 😒 zle je, ze ma kombinaciu hypotonie a hypermobility, preto sa vysledky cvicenia a nosenia topanok mozu dostavit az o roky rokuce. ale vraj sa nemam bat, ona zatial nevidi dovod na operaciu, treba to sledovat, v 5-6 rokoch urobit rtg a potom sa rozhodne.
do buducna treba pocitat s tym, ze nebude moct velmi robit nejake behave sporty, dlhsiu turistiku atd., skor bicyklovanie, lezenie, plavanie a pod. Predpisala nam aj topanky, hned sme ich boli dt aj usit. tentokrat to bude Protea, odtial sme este nemali 😅 mali by byt niekedy v polke oktobra, dam vediet, ake su.
ahoj @petusko, my mame protea a mne sa zdaju desne, su velmi velke a tazke, ale mozno sa mi to zda lebo maly je drobnejsi a ma chude nozky tak v nich chodi ako kocur v cizmach, ja prave chcem neskor vyskusat protetiku. Inak moj maly ani dnes moc chodit nechce, kedze este nerozprava tak neviem ci je to tym ze ho bolia nozky alebo sa mu len nechce. Inak to je normalne ze sa to musi sledovat a operacia sa zvazuje aj okolo 5-6 roka, mam ortopeda bratranca ktory pracuje v CR a vsetko mi vysvetlil. Najhorsie je to ze ak je ma nozicka celkove zle postavenie tak ziadne cvicenie ani obuv nepomoze. 😒
Ozaj vcera bolo v damskom magazine o niakych topankach v ktorych sa musi udrziavat balans, bol tam aj ortoped ale nestihla som to od zaciatku a dost to chvalili, ale som nepochopila ci je to aj pre deti, ale hovorili ze to super pomaha na klenbu. Videl to niekto ?
@zelmirka1 no to mi ani nehovor, povedali nam, ze praveze su z Protey makksie 😅 ved uvidime, vyskusame, ak budu nanic, viac tam nepojdeme.
Nas Petik inak beha ako sarkan, je nezastavitelny, vobec sa nestazuje na bolesti, ani sa nikdy nestazoval. nastastie, dufam, ze to tak aj zostane.
a tie topanky si nemyslela tie co tu bolo pisane o stranu pozadu?
Ahojte baby, tak musím sa s vami podeliť o radosť, nastúpili sme do školy a Danielko to celkom dobre zvláda, pani učiteľka nám vyšla v ústrety a pomáhajú Danielkovi ako môžu, začal už dostupovať na nožičku, ale len na pätu, ale verím že to už dotiahneme do konca, z nemocnice nám nedali žiadne rehabilitácie, ale Aďka mi poradila super rehabilitácie u nás v MT, tak tam vo štvrtok po škole ideme, tak verím že mi pani doktorka povie čo ďalej. Jazvičky sa mu hoja pekne 🙂 Baby nevzdávajte sa a verte, že sa Vám to upraví, veľmi Vám držím palce, nám sa to žiaľ nepodarilo, ale už som s tým zmierená, hlavne že sme tú operáciu zvládli a je to za nami. Ale už by som to nechcela prežiť, chudiatko moje.
Pozdravujeme a držíme palčeky.
@martincanka drzime Danielkovi palce v skole, isto to hravo zvladne 🙂
a vdaka za povzbudive slova, dobre to padne. a si nam prikladom, ze sa to da zvladnut, aj ked nedajboze k operacii dojde. drzte sa 😉
@petusko ďakujem. Ja si veľmi vážim, ako ste nám držali palce, veľmi to v takých chvíľach pomáha 🙂 Treba veriť a dúfať do konca a hotovo. Cmuk na všetky naše boľavé nožičky 😉
@martincanka vdaka, odovzdam aj tym Marcelkovym, od vcera mame lekarsku turistiku s nim, vcera BA, dnes rtg, zajtra ortopedia u nas. po dnesku som dost znechutena vobec este nejakeho lekara u nas v meste navstivit 🙄
A sme doma, ani dnes si zlatomoravecki lekari reputaciu nenapravili 🙄 ale kaslem na nich, radsej si priplatim a mam istotu, ze lekar ma mi venuje, odpoveda a neberie ma len ako dalsie meno v zozname.
Potvrdili nam, ze Marcelik ma kratsiu nozku, nastastie kosti ma v poriadku, je to "len " asimetria dolnej casti tela ☹ Bude musiet nosit speci vlozku po do topanky pod patu ☹
Tak to idem trochu rozdychat a spracovat, aj ked to vieme uz dlhsie, ked je to cierne na bielom, je to ine ☹
som to chcela do druhej temy, o kratsej nozicke, ale nevadi 😅
Petusko - presne tak som to prezivala - kym bolo len podozrenie, to je jedna vec, ale ked to uz lekar potvrdil, to je uz ine 😔 . Nam dali tiez tu vlozku podlozenu, aj topanocky na mieru nam hned podlozili, ale nastastie zvnutra, takze to zvonku vobec nevidno. Co ma tesi, ze za posledny polrok vyrastol niekolko centimetrov, ale rozdiel v nozicke sa nezvacsuje. Ma zakazane chodit naboso nielen kvoli plochym noham, ale aj kvoli rozdielu, aby nezatazoval klby, chrbticu. Inac, ked sme boli v pondelok na rehabke na kontrole, tak mi lekarka vravela, ze uz ma zacinajucu skoliozu, ze ho staca viac doprava. A pravu nozicku mame kratsiu.... Hovorili mi, ze musime cvicit a drzat tu nohu v pohybe, aby nezaostavala. To som ti asi uz pisala do tej druhej temy.
@rohacka aj Marcelik ma pravu kratsiu ☹ chrbatik ma zatial v poriadku, ale chodi este kratko, tak ktovie, ako sa to vyvinie. tiez nesmie chodit bosy, co je problem, lebo on si vsetky topanky aj papucky vyzuva. ale snad si zvykne.
a Jakubkovi to ako diagnostikovali? teda uzarveli ze ma co? Marcel ma hemihypotrofiu ☹ na nete je o tom dost malo a aj to co je, znie dost hrozivo, aspon pre mna ☹
Petusko - odpisujem ti do temy Kratsia nozicka
Ahojte baby, akosi nám viazne komunikácia. My poctivo rehabilitujeme, chodíme k súkromnej pani doktorke /ktorú nám doporučila Aďka a sme nadmieru jej prístupom spokojný. Začína mu na jazvičky dávať leaser a naučila ma ako mu mám doma nožičku masírovať a pomaly sa učíme a cviky. Daniel už celkom pekne chodí, nedá sa povedať že ukážkovo, ale čo by som chcela keď si predstavím že 16.08. teda pred mesiacom mu vyberali drôty. Baby dostali sme poukaz na zimné ortopedické topánky, chcem sa opýtať či ich niekto máte a ako vyzerajú??????? Vôbec nie som rozhodnutá, či ich dať vôbec robiť, pretože za sandálky na poukay sme zbytočne doplatili skoro 20 eur a aj tak ich nenosíme, kupovala som dalších dvojo 🙂 Ak niekto máte foto, pošlite mi prosím, poprípade aj skúsenosť ako sa s nimi detičky stotožnili. Ďakujem a pozdravujeme.
ahojte
ja som dnes konecne po 2 mesiacoch doniesla domov tie ortopedicke sandalky, som z nich dost nestastna, podla mna su hrozne. Som prekvapena ze take nieco sa v dnesnej dobe robi bezne pre deticky.
Najprv mal dlhe tie pasky na suchy zips az na zem, tak ich opravili, teraz ich ma kratke. S klasickym zapinanim robia vraj len male cisla, od 23 len na suchy zips, skoda lebo mne sa zda klasicke zapinanie na pracku lepsie. Ked si ich obuje tak vpredu ma nozicku pri vonkajsom okraji a v strede tam zmestim dat svoj prst, lebo oni vraj pouzivaju jedno kopyto a moj maly ma velmi uzku nozicku. Takze su sice na mieru ale v podstate su mu siroke. Tiez nerozumiem preco su tie casti na clenok su take hrube, chapem ze musia drzat nozku v spravnej polohe ale aj ta akoze zmekcena cast na kraji je velmi tvrda a hruba, maly v nich celkove chodi ako kocur v cizmach.
Davam fotky, nabuduce urcite skusime inu firmu lebo videla som v lete chlapceka okolo 7-8 rokov mal ked v nich behal vonku a deticky sa mu smiali ze co ma na nohach. ☹
@rohacka pozerala som fotky co si davala ty, zdaju sa mi trosku lepsie, to su tie z protetiky ?
@zelmirka1 no fakt, v 21. storoci by mohli vyrabat aj nieco vkusnejsie 😒 . Ano, tie, co my mame teraz, su z Protetiky, su ovela, ovela lepsie ako tie z Ortho-Pro, da sa povedat, ze som vcelku spokojna, aj Kubko si v nich celkom zvykol. A aku maju tieto klenbu? Je to na dotyk makke, poddajne, alebo tvrde?
Baby, ako sa vase deti v tych topanockach hraju napr. na zemi? Ja mam pocit, ze mu tie velke topanky zavadzaju, ked si sadne ku hrackam, samozrejme, uprednostnuje W sed, ale viem, ze tak by nemal, tak mu tie nozky casto prekladam, necham ich volne vpredu alebo ho dam do tureckeho sedu, ale sama seba si neviem predstavit v takychto "super botach" byt takmer cely den a sediet pri tom aj na zemi....
My sme mali teraz tyzden pauzu od cvicenia, komplet vsetci sme postupne mali crevnu chripku, bleeeee.... Ale uz dnes sme znova zacali, len postupne, Kubko je este zoslabnuty, mam pocit, ze sa musi znova naucit pevne stat na nohach ☹
@zelmirka1 fiha, tak tieto naozaj vyzeraju inak, aj kd trosku makksie, ale to je asi iba zdanie 😒 Petik mal tiez sandalky z Protetiky, teraz ich nosi v skolke.
teraz mu siju celorocne v Protei, som na ne velmi zvedava. este sme nemali cele topanky na mieru.
co sa tyka hrania, Petik je zvyknuty na tie snadalky uplne, nema vobec problem ani s pohybom ani so sedenim na zemi.
u nas nakoniec teda vacsi problem s nozkami ma mladsi syn, co som teda vobec necakala 😒
@martincanka , vyborne! Danielko je velky bojovni, ked uz sam chodi 🙂 ja foto topanok nemam, ako som pisala, budeme mat prvykrat cele topanky site.
@rohacka nech ste vsetci cim skor fit 😉
Ahojte babulky,
martincanka veľmi ma potešilo, že Danuško chodí, je to taký malý zázrak, že po mesiaci, je na tom ak výborne. Ostané všetky pozdravujem 😉
ja už zarezávam od septembra v práci....zmôžem sa akurát tak na drevené valčeky a taktilné disky, večer bublinka a masáž nožičiek....teda na cvičenie nám moc času neostáva...musíme to nejako sklbiť a spraviť si režim a nájsť si viac čau. O piatej vstávam ráno a o piatej poob. som doma 😒 takže asi tak.
zajtra ide mangelík s malým merať nôžku na nové ortovložky 😔
@rohacka klenba na tych sandalkach je taka stredne tvrda, nie uplne, da sa trochu stlacit ale zase nie uplne makka,
cez aku firmu si objednavala tie z protetiky ? ja som z tychto fakt smutna takze by som skusila radsej ine.
@petusko tieto su prave z Protei, uz nikdy viac, na obrazku posobili normalne ale ked som ich videla v skutocnosti tak som stratila rec. Doteraz nosil z protetiky ale take ktore sme kupovali v zdravotnickej predajni, maju tvrdu korkovu podrazku a tvrdu klenbu, je na ne zvyknuty a vyzeraju normalne.
@zelmirka1 😲 coze? no hotovo, ja som prave dufala, ze budu trosku pohodlnejsie 😖 vzhlad uz neriesim, moje deti nikdy nemali ani nebudu mat "cool" topanky, vzdy to budu take kopytove 😖
my sme tie z Protetiky davali sit u nas v ZM, tu beru miery a davaju sit a tieto sme boli dat v BA priamo v Protei robit.,
no ja uz z Protei nechcem, zacala som ich malemu davat na doma, najprv ich nechcel obut ale nakoniec sme to zvladli,
ale kedze su tam suche zipsy dost si ich rozopina, nastastie deti v tomto veku maju silnu motivaciu pohybu, ale tiez mam pocit ze mu trochu vadia ked sa hra na zemi lebo su fakt obrovske, nastastie nie su tazke. Ale aj tak je to neuveritelne ze nedokazu vyrobit nieco normalnejsie. ☹
to teda je 😖 ale mozno sa raz dockame aj peknych topanok pre nasich drobcov.
Petik je uz starsi, ma uz viac ako 3,5 roka, uz si da povedat, ze ich musi mat a hotovo. nevyzuva si.
ale mensi sa vyzuva stale, este aj ponozky si zvlecie 😅
minule som spomínala, že hodím foto topánočiek, čo nám urobili teraz naposledy...
(to, že to minule bolo už skoro pred tromi mesiacmi radšej nekomentujem 😝 🙄 )
toto bolo asi najdlhšie vyrábanie ortotopánok, aké sme kedy zažili...
hoci protetička tvrdila, že to bude za tri týždne, natiahlo sa to na neskutočné tri mesiace,
ale čo už?
hlavne, že ich máme (odo dneška) konečne doma a malý ich bude môcť vziať konečne do školy a nosiť ich
a najmä-konečne sú to topánky (sandále), na ktoré sa aj dá pozerať!!!
myslím, že sú fakt super a ešte aj pekné...
doteraz sme mali tie nepekné "príšery"-či už to boli topky celé, či sandálové 😝
ako ste aj spomínali...
pre porovnanie pridávam aj foto (pred-)posledných sandál, ktoré sú malému síce ešte dobré (napokon mu ich urobili skoro o tri čísla väčšie! 😝 😠 ), ale už ich dávno nemôže nosiť, lebo dlhé, predlhé zapínatka (suché zipsy) už dávno nefungujú a nedržia, keďže lepiace pásiky sú tak dlhé, že neprekryjú lepiace plochy a ten kúštik, čo prekryje, ten už nelepí... tieto staré (a aj všetky doteraz) sme mali z Neoprot-u (a to boli nejaké seriové, bola tam len vlepená vložka na mieru 😝)
tieto nové sú (robené na mieru) sú z Protetiky 😉
veď porovnajte sami 😉

@andika10 no neviem velmi poradit, prave s tymto my osobne problem nemame. ale ked ma ploche, tak vlozky su urcite na mieste.
@rohacka dakujem, tiez som tam odpisala. no primeriavala som, ale zda sa mi, ze kratisa je, aj ked je pravda, ze maly sa furt mykal a zlostil, ked som ho drzala.