Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?
Ahojte,
hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.
Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.
Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.
Ahojte tak sme po pol ročnej kontrole. Nohy stále rovnaké, nič nezmenené stupeň III. Dr. povedal, že je to postavenie na operáciu , ale keďže sa malinký nesťažuje na bolesti , tak zatiaľ to operovať nebude...ale časom teda uvidí ako sa celá situácia vyvinie:(
No pýtala som sa aj na tejping, pretože ho plánujeme dať, náš ortopéd s tým skúsenosti nemá.... 😒
Tak to zatiaľ všetko
@addaa 😒 aj my cakame do 5 rokov, ci bude treba Petkovi operacia ☹
A podla posledneho vyjadrenia dr. ma Marcel este horsie nozky ako Petko, tak nad tym uz vobec nrozmyslam, bo by som sa zblaznila.
Ale teraz sa tesim aspon tomu, ze chalani vela chodia vonku bosi.
Spravili sme im na dvore take mini ihrisko so smykalou a pieskoviskom a okolo sme dali jemny strk, aj po trave mozu behat, mame ju cistu a pravidelne kosenu, takze ani vcely tam nie su. cele dni behaju len v ponozkach, ked je velmi teplo, aj bez nich. Uz aj bazen je prichystany, takze zacneme aj plavanim trosku posilovat.
Ahojte, tak my od vcera mame tejping na pravej nozke - ta je horsia. Ked sfotim, hodim vam foto. Kubko reval ako tur, ked mu to davali, on neznasa nove veci 😖, ale inac v pohode, nedava si to dole. Moze to mat 3 - 4 dni, ak to bude v pohode (napr. bez alergie), tak mozeme aj 5 dni. Moze sa s tym sprchovat, po kupani sa to mozno bude davat same dole. Horsie je, ze to moze aplikovat len odbornik, takze ked si predstavim, ze raz tyzdenne budeme chodit na prelepovanie, tak mam dost. Inac cena aplikacie je 4 eura (za viac ako 30 cm pasky) + samotna paska stoji 11 eur (ale je to 5 m, takze to trochu vydrzi).
@addaa no my chceme chodit pravidelne, dlhodobo, asi raz za dva tyzdne predpokladam, kedze raz tyzdenne by som to asi nezvladla, aspon kym som s nim doma na materskej, potom sa uz nebude dat. Minulii mu asi 30 cm na nozku, ide mu to az po koleno. Pasku som zatial nekupila, vraj mam kupit, az ked si budem ista, ze nema alergiu ani nic. Ale mam kontakt na pana, ktory to predava, takze kupime. Ale jemu robili trochu aj chrbatik (medzi lopatkami) kvoli drzaniu tela a vraj mu skusia dat aj na kolena (on ma lahku formu DMO, takze trochu vtaca kolena k sebe, tak mu to maju "vytiahnut'). Takze my budeme oblepeni od hlavy po paty 😉 . Teraz prvykrat s tym vydrzal len 2.5 dna, kedze dostal vysoke teploty, tak som to dala dole.
Ahojte, no nevyzerá to zle, celkom sa mi to zdá, že to sa to zvládnuť. Ako sa v tom Kbkovi chodí? A už máte po procedúre alebo ešte pokračujete?
@addaa ahoj, no mame to teraz tretikrat, uz pri druhom raze som videla, ze ovela lepsie chodi, teraz nam to aj trosku inac nalepili. Drzi to celkom dobre ten horsi clenok. Chceme chodit zatial raz do tyzdna, neskor 1 x za dva tyzdne. Nalepenie na obe nohy nas stoji 8 eur, plus paska (5 metrov stoji 11 eur). Stale ale baby berte do uvahy, ze nas maly ma detsku mozgovu obrnu, takze neviem, ci by doslo k zlepseniu chodze aj u zdraveho dietata s plochou nohou, to neviem. Ale tejp je zaroven proti bolesti, rehabka mi vravela, ze mala mladu slecnu, ktora dlhodobo trpela na bolesti noh a odkedy tejpuju, tak bolesti ustali.
Ahoj Adka aj ostatné baby, prepáčte nebola som dlho na nete a dnes som si povedala že nepôjdem spať kým nekuknem čo nové s nožičkami. Adi Danielko vôbec nekrýva, myslím že keby nemal jazvičky ani nepoznať že nožička je operovaná, ja vidím výrzné zlepšeniev chodení, behaní, to sa nedá ani porovnať. Dnes sme boli v škole je už druhák, teraz cez prázdniny sme sa s ním rozprávali ako strávil minulé leto celé so sádrou a predstav si on si to nepamätá, tak som nesmierne šťastná. Držím palce a posielam pozitívnu energiu. Pozdravujeme.
@rohacka -a aký to má ýznam, to fakt ta paska tolko spraví?tak mojej žabe sa tie nohy celkom pekne spravilia už len vdaka tým orotpedickým sandalkom a teraz neviem zohnať také,a oé sme naposledy kupili, a ani na stranke protetiky nie súp , iba na suchý zips, čo moc nechem, lebo má strašne tenké nohy a uzky členok, že na pracke urobíš dierku naviac ale s tým suchým zipsom je to horšie, už sme sa tak na jedným sandalkoch mordovali. ale tiež má tuším II albo III pedes planovalgi, či tak nejako.ale nerobia z toho vedu. tka dufam, ež nič nepodcenia. neurologička boal ohúrená,a ko malá pokročila od kedy ju nevidela, dlhá doba 1,5 roka a žiadnu neurologickú poruchu nenašla. ale ako malá sme makalai vojtovku, elbo mala chabé svaly, tak na tých nohách jej to asi ostalo. ale kolienka sa krásne vyrovnali, jedno jej letelo dnu, ale už je to OK, tak snád sa z toho dostane.
tak máme nové topánky aj tento rok...
vybrali sme si od Protetiky tie isté, len syn si zvolil inú farbu (predtým mal šedé, teraz chcel čierne),
opäť sme na ne dlho čakali, ale ako aj minulý rok, stálo to za to...
myslím, že krajšie ortop.topky som ešte nevidela...
a fakt tie minuloročné vydržali slúžiť celučký rok! a slúžili by aj naďalej, keby už malému neboli LTT
AHojte toto som nasla, cvici niekto ten cvik, co je na konci? My zacneme 😉
„Dobrý deň, mám 3 ročného syna, pani doktorka mu zistila, že má ploché nohy. Začali sme nosiť ortopedické vložky, ale ja by som s ním chcela aj cvičiť. Mohli by ste mi napísať zopár cvikov. Ďakujem. Palusková Eva“
Na Vašu otázku odpovedá MUDr. Jozef Pintér, ortopéd:
Dobrý deň, plochá noha je veľmi široký pojem. Často krát prichádzajú rodičia k lekárovi z obavy z tvaru nohy- poklesnutej nožnej klenby, alebo pre deformáciu obuvi. Exaktne sa vyšetruje stupeň plochonožia podľa plantogramu. U prvého stupňa je pozdĺžna klenba nohy poklesnutá , ale ešte stále viditeľná , pri druhom stupni mizne pozdĺžna nožná klenba v zaťažení / v stoji /, pri treťom stupni je vnútorný okraj nohy konvexný – to znamená že vypuklý .
Flexibilná detská plochá noha 1. a 2. stupňa podľa posledných poznatkov nevyžaduje žiadnu liečbu, nevyžaduje ani nosenie ortopedických vložiek. Zo zotrvačnosti sa však ešte pomerne často zbytočne predpisujú ortopedické vložky, či už na naliehanie rodičov, alebo čiastočne alibisticky zo strachu lekárov pred prípadnými čoraz častejšími sťažnosťami pacientov, alebo ich rodinných príslušníkov na lekárov.
Deti nenútime k žiadnym , dalo by sa povedať archaickým cvikom ako je dvíhanie rôznych predmetov zo zeme prstami nohy, či chodením detí po špičkách, alebo chodením po vonkajšej strane nohy.
Vhodné je obyčajné chodenie na boso , najlepšie vonku na prírodnom teréne a nosenie kvalitnej obuvi z prírodných materiálov na pružnej podrážke. Pri plochonoží tretieho stupňa je indikované nosenie ortopedických vložiek , najlepšie zhotovených na mieru. Tu je indikované i cvičenie dieťaťa. Pri plochonoží tretieho stupňa býva skrátená Achilova šľacha . Vykonávajú sa cviky zamerané na vyťahovanie kontrahovaných lýtkových svalov pasívnym „stretchingom „ manuálne rodičom , alebo dieťa cvičí samostatne. Dieťa stojí špičkami dovnútra mierne rozkročmo asi 50 cm od steny o ktorú sa opiera rukami vo výške tvári .Postaví sa na špičky a potom došľapuje na celé chodidlo / púšťa pätu na podložku /. V tejto polohe vydrží asi 10 sekúnd , opäť sa postaví na špičky a následne došľapuje na celé chodidlo, napočíta do desať atď. Cvik sa opakuje 3x denne vždy 20 krát.
@rohacka citam co si pisala o tom tejpovani, zaujimave je ze ja som sa dnes nahodou dostala k panovi ktory sa venuje cinskej medicine - mamine lieci ruku akupunkturou a tak sme sa debatovalio plochych nozickach a tiez mi odporucil tejpovanie, pritom mi povodal ze pasku si mozem kupit sama a robit mu to sama doma, ukazal mi ako (priamo mu to nalepil). Tak neviem lebo si pisala ze to moze robit len odbornik a samozrejme sa aj plati. Inak maly tiez reval, neznasa nove veci a je desnu bojko u lekara tak neviem ci to zvladneme nosit ale zaujima ma ci to nosite dalej a ci sa ti zdaju nozicky lepsie. 😉
@zelmirka1 no mne povodne povedali, ze tam budem musiet chodit, chcela som kazdy tyzden alebo kazdy druhy. Potom sme sa dostali k inej rehabke a ta mi povedala, ze kludne mozem lepit aj sama, tak som skusila a celkom sa mi osvedcilo, uz robim sama. Najprv som Kubka asi 8 - 10 x dala zatejpovat odborne, sledovala som to, pozicala knihy z kniznice o tejpovani a tak nejako som to skusila a ide to, myslim. Ked idem k rehabke kvoli cviceniu, tak samozrejme, dam sa zatejpovat tam (to cca 1 x mesacne) + 3 tyzdne v mesiaci lepim ja. Pasku mam kupenu svoju, uz druhu. Kubko prvykrat reval, ale teraz uz v pohode, ved to nosime uz od juna cca. Nosime a mne sa zda vyborne, lepsie chodi, hned ako ma nalepene tejpy, proste to tu nozku lepsie drzi. Pisala som aj trochu vyssie o tom.
Inac, poznamka pre baby, ktorym sa nepaci nic cinsko-medicinove ani ine vychodne alternativy a tak (ani mne) - tejping nepatri medzi taketo alternativy, patri do beznej rehabilitacie, tu je celkom fajn popis:
Kinesiotaping
Taping je druhom pasívnej opory, ktorá sa využíva v dvoch oblastiach vzájomne sa prelínajúcich, a to na taping v oblasti športovej a taping v oblasti terapeutickej. Pre riešenie problematiky funkčných porúch je možné využiť tapovaciu techniku. Táto technika využíva pasívnu oporu pomocou tapovacej textilnej pružnej pásky lepenej priamo na kožu. Ide o pasívnu oporu, ktorá vďaka svojej pružnosti neobmedzuje pohybu, nevedie k svalovým hypotrofiám a pri tom poskytuje dostatočný stimul pre aktiváciu exteroceptorov, čím je možné ovplyvniť tonusovú aktivitu svalu vrátane stereognostickej funkcie kože. Táto tapovacia technika má za cieľ odľahčiť preťažené štruktúry a zároveň zvýšiť aktivitu svalov hypotonických.
Účinky kineziologického tapingu:
zmierňuje chronické či akútne bolesti
podporuje svaly v pohybe
uvoľňuje nahromadenú lymfatickú tekutinu
koriguje osovosť kĺbov
napomáha pri uvádzaní svalu alebo kĺbu do správnej polohy pre rehabilitáciu
pomáha slabým svalom tým, že ich uvádza do normálnej polohy
zlepšuje kinestetické povedomie postoja a osovosti
@rohacka vdaka za info, asi to tiez vyskusame aj ked som zvedava ci to maly vydrzi lebo to vlastne musi mat skoro stale, aspon mi povedal ze nachat 4-5 dni a potom 1-2 pauza a zase. Inak ked mi to ukazoval tak mi zdoraznoval ze to netreba stahovat len nazaj zlahka nalepit. Zatial ma maly nalepene len jednu cast a neskor skusime viac tak uvidim.
Inak asi by som to nezaradila do beznej rehabilitacie, lebo kineziologia je dost špecialna nauka a urcitym sposobom suvisi aj s vychodnou medicinou a filozofiou. Ale urcite je taping zaujimava metoda a treba vyskusat vsetko co moze pomoct. 😉
ahojte chcem sa spytat, mozno budete vediet poradit...neviem ci mam navstivit ortopeda. Maly (2r) ma take vbocene kolienka, ani nie celkom kolena, ale ked sa pozriem na vnutornu stranu noh vo vyske kolien ked stoji a nohy ma pri sebe, tak vidim tie kosticky co su pri kolene na oboch stranach vnutornych take vystupene dovnutra medzi nozky a akoby sa uz dotykali. No vyzera to akoby tam mal dve hrce medzi kolenami. Neviete poradit o co ide? Inak chodi pekne, doteraz som si nevsimla ziadny problem. Ani neviem ci to tak moze byt, ci je to dedicne, zacinam si to vsimat teraz par dni a vyzera to fakt zvlastne. Dakujem za odpovede.
@moonlightka necitala som diskusiu, no nasa skusenost: odporucam neist ortopedovi, ale fyzioterapeutovi resp. na rehabilitaciu o nazor.
Ortoped nam hned predpisal topanocky a ani sa poriadne nepozrel a uz riesil co je bezne a nebezne u deti. Tam sa sa s nim lekarka hrala, pozorovala ako naslapuje, ako stoji pri zatazi ako na nozicku ked je uvolnena a pod... zaver? cvicky formou hry co ho aj velmi bavi a bez topanociek. Od tohto marca 2011 a dne s je november mame krasne upravene nozky z coho mam velku radost 🙂
Ak by si bola z BA velmi rada dam kontakt na lekarku, fantasticka zenska!
Ahojte,
@petusko ako to vyzerá s chlapcami? Ako Marcelkeve nôky?Cvičíte?
@martincanka vy sa máte ako? vy už ani neviete, že ste nejakú operáciu absolvovali, že?
@rohacka ten cvik v tvojom príspevku včera odporučil cvičiť náš ortopéd (chytiť sa steny asi pol metra a opakovať na špičky a späť na chodidlo 😉 ) A pokračujete v tejpovaní, pomáha to?
@zelmirka1 vy ste skúseli ten tekping?
Mm bol včera po pol roku na kontrole a stav nezmený. Akurát veľmi pozitívne je, že v správe bolo napísané, že keď stojí na špičkách, klenba je krásne vyformovaná. Či bude operovaný ukáže čas. 😖
@addaa Ahoj často na Vás myslím. Veru už ani neviem že sme boli 🙂 Danielko sa má dobre, robí nám radosť. Nožička úplne super, boli sme aj na kontrole a všetko chvalabohu OK. Držkajte sa a gratulujem k druhému tehotenstvu, držím palce nech všetko dobre dopadne. Pozdravujeme.
mojej dcere, ktora má uz 8 rokov operovali ploche nohy. na SK nám taku ponuku ziadny z ortopedov nedal, no po prestahovani sa do italie to riesili okamzite ako bolo mozne. ma diagnozu hypermobility klbov, od 2 rokov nosila ortezy a od 4 rokov cvicila intenzivne kvoli skolioze aj plochym nozkam.
kritické boli len prve hodiny po operacii. nohy boli zasadrovane na 3 tyzdne. po 3 dnoch mohla v sadrach normalne chodit s pomocou barlí. po 6 dnoch od operacie s nimi tak tancovala, ze sadru rozbila 🙂. takze to nebolo nic hrozne. po zlozeni sadry jej dali na 2 tyzdne bandaže. rana na vonkajsom clenku ma asi 3-4 cm. do klbu jej vlozili druh pevneho gelu, ktory sa do dvoch rokov rozpusti. za ten cas sa moze pohybovat spravnym sposobom a klb bude rast tiez spravne.
osobne som tuto operaciu uvitala.
ahojte baby🙂
tiez som sa dlhsie neozvala, začala som pracovat, tak nebolo casu.
@addaa prave včera sme boli opat na kontrole. Stav v podstate nezmeneny, Petik pedes planovalgi III. operacia zatial nie je nutna, este sa tomu nechava cas, mozno aj dva roky, ci ta chrupavka ci co to tam ma mimo bezneho rastu nezmeni tvar.
A Marcelik ma pedes planovalgi II. nozka stale kratsia o 1 cm 😒
Dr. im predpisal topanocky obidvom, Marcelkovi aj so zvysenou podrazkou pre jednu nozku.
Vybrali sme z Protetiky, prvykrat take botaskove, celkom aj pekne, tak uvidime, co to bude zac.
@jankaolsavska aj Petko ma hypermobilitu klbov 😒 Ale presne ako pises, tu sa tym nikto nejako zvlast nezaobera 😒
@jankaolsavska my nemáme hypermobility, nám označili, že máme len sklon k hypermobilite. Ale keď sme u ortopéda, ten mu tie ruky a prsty vykrúca ako cirkusantovi 😖
Ahojte, aj my k vám patríme, malý má ploché nohy, naslapuje na vnútornú stranu. zatial nám predpísala ortopedička ortezy na noc. v piatok ich ideme dat vyrobit. ako dlho ste cakali na ich dodanie? nemáme veľa chodiť, ale skôr bicyklovať. aké papučky obúvate vašim detom doma?
ortezky mame doma, prva noc s nimi pred nami 🙂

@addaa ziadne cviky nerobil, len mu ich postlacal akoby masiroval, bolo to strasne kratko preto som v prvu chvilu len neveriacky pozerala. Vraj treba este 2-3 návstevy a ze sa mu to postupne zlepsi ako bude rast a klenba sa vytvori. Takze zatial sa to neda posudit, ma to rovnake. Ide podla mna o to, ze ten clovek ma proste nieco v rukach co pomaha a preto za nim chodia ludia, sportovci z daleka...mam vyborne referencie na neho, ale zase to beriem tak triezvo, ze uvidime, aj keby to pomohlo len trochu bola by som rada.Inak moj bratranec je ortoped a jasne mi povedal, ze ano cvicenie je fajn na spevnenie nozicky ale ked proste ma nozicka celkove zle postavenie, kosti, svaly, slachy... tak ziadne cvicenie to nezmeni a clovek sa musi naucit s tym fungovat, nosit spravnu obuv. Ako ste na to vy ? My sme neboli velmi dlho na kontrole ale v podstate vidim ze maly ma nozicky stale rovnake.