Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?
Ahojte,
hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.
Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.
Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.
@martincanka vybornee ! paradne ste to zvladli 🙂
my tiez chodime dvakrat do roka predpisat topanky 🙂
@martincanka čítam, že ste boli na operácii s plochou nožičkou. mohla by si mi prosím napísať ku komu chodíte k doktorovi, ako synovi vyšetrili nôžku a aké sandálky nosíte?
náš syn sa narodil s hypotoniou, pred rokom mu zistili plochú nohu, pozdĺžnu aj priečnu. prvý rok sme chodili na ortopediu iba u nás v meste (vyšetrenie pohľadom hmmm a sandálky na doma od protetiky - boli celkom O.K.). pred pár mesiacmi nás pediater poslal do BA do SNOP, doktor syna postavil na takú podložku zo zrkadlom a na základe toho posúdil, že má veľmi plochú nohu stupeň III. . dostali sme špec. sandálky a vložky od Neoprotu (sandále sú desivé a priam nepoužiteľné, pretože majú hrubú traktorovú podrážku a nedajú sa použiť ako prezuvky ). Pritom papučky na doma a do škôlky potrebuje z môjho pohľadu najviac. na von bude nosiť venisky s vložkou.
mimochodom z tém tu na MK som sadozvedela viac ako od všetkých doktorov, to je smutné.
napríklad nikto mi doteraz nepovedal, že sa má s plochou nohou cvičiť. ak je tu niekto, kto cvičí, poteší ma rada ako máme cvičiť.
Ahojte
aj moj syn ma ploche nohy a dokonca mu idu aj kolienka k sebe ("X") ked chodi, cele chodidla ma na zemi. Mame ist na ortopediu, ale bojim sa ci to nebude na operaciu .... Netusim preco ich ma ploche, davam mu do kazdych topanok ortopedicke vlozky
chcem sa spytat ked maju vasi drobci ploche nohy tiez maju kolienka ked chodia akoby pri sebe?
je viacero firiem, co ich siju, kazda inak. Ono su tie topanky v prvom rade dost "nevskusne" , su tvrde, aby nozku pevne drzali, takze to vyzera, ze dietatko sa v nich neciti pohodlne. Ale napr. nas Petko sa nikdy nestazoval, nosi ich odkedy chodi, takze je zvyknuty.
@michalag, aj moj maly ma ploche nozky, teraz uz vidim ako mu idu nozky do X, asi s tym nic nenarobime, od zaciatku nosil spravnu obuv, pouzivame ortopodicke vlozky, nosime aj topanky na mieru, mam ortopeda v rodine a povedal mi, ze je to suhrn viacerych veci ako sa nozicka vyvija, operuju len pripady kedy je to velmi zle, to znamena ak nozicky bolia, dieta nechce chodit, alebo chodi tak ze by to mohlo zle ovplyvnit cele drzanie tela, cvicenie mi povedal, ze je OK, spevni svaly, ale zase efektivne cvicit s malymi detmi sa da dost tazko a tiez ak je tam vrodena dispozicia a zle postavenie nozicky tak ziadne cvicenie to nezmeni. Nam povedali ze to bude na operaciu, ale este je maly takze sa uvidi. Mna to dost trapilo, ze preco ma tak strasne ploche nozky, vsimla som si to hned ako zacal chodit, tak sa snazim to brat tak, ze je to nieco s cim sa da existovat a ze su horsie problemy. Takze kolienka k sebe je normalne pri takych plochych nozkach, ved uvidis co vam povedia na ortopedii, ak beha bez problemov mozno to nebude take zle.
@zelmirka1
@petusko môžem sa opýtať od akej firmy máte sendálky?
my sme mali najprv od protetiky, teraz nám prišli od neoprotu a som dosť sklamaná. sandálky majú podrážku zo surovej gumy a ešte k tomu dosť hrubú s dezénom (neviem ako to správne napísať) Sú dosť ťažké a masívne oproti tým z protetiky. Syn ich nechce a zakopáva v nich. pridám fotky tých našich... chcela by som vedieť či mám iba zlý názor, alebo sú skutočne zlé.
s akým výrobcom ste spokojné a akú podrážku majú na sandálkach vaše detičky? tie naše pôvodné z protetiky mali ako klasické papučiky a boli oveľa ľahšie ako tie z neoprotu....
@tyli moja odpoveď na poslednú otázku (aj s fotkami) je tu (posledný príspevok) 😉 :
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-niekto-dieta-operovane-na-ploche-nozky/
už čochvíľa si ideme dať spraviť nové, opäť tam 🙂 , len ešte musíme absolvovať ortopéda a to už si necháme na prádzniny 😉
ja presne tak isto 😉 , a oveľa (i napriek dlhej čakačke) 😉
@petusko
@magimary kočky ďakujem vám za odpovede.
neviem či to bude možné, no ak áno, tak sa budem snažiť vrátiť k protetike. to čo mu teraz naposledy vyrobili je otras z môjho pohľadu. len zo srandy som tie topánky teraz odvážila: sandálky od neoprotu spolu 700g a sandálky od protetiky spolu 450g.
@magimary chodíte do BA, do SNOP? oni dávnejšie spolupracovali s protetikou a teraz spolupracujú s neoprotom. tak by som rada vedela či nám vôbec dajú možnosť vybrať si výrobcu na zdrav. pomôcky.
@magimary my sme z malého mesta a najprv sme chodili u nás k ortopédovi. tiež nechválim. nás náš pediater poslal do BA, lebo sám usúdil, že je to u nás v meste oničom. v BA sme zatiaľ boli raz, vraj máme dobrého doktora, ťažko povedať. hádam áno. nuž uvidíme čo bude ďalej. dúfam, že nás nebudú nútiť nosiť takéto sandále od neoprotu. keby aspoň vedeli dať na tie sandále iné podrážky. a ešte ich spravili len o pár mm väčšie. takže aj tak budú sandále synovi o chvíľu malé.
čo sa týka čakacej doby na sandálky, u nás: neoprot 5 týž. a protetika cca 6týž.
my sme mali najprv sandalky z firmy Protea, boli hrozne velke, tazke a fakt desne, teraz mame z protetiky, su celkom OK, najblizsie dam zase od Protetiky. Jasne ze nikdy to nebudu tak pekne topanky ako ked by sme kupili bezne v obchode ale zdaju sa mi najlepsie.
Ale ja to striedam, teraz mame poltopanky bezne do ktorych som dala ortopedicke vlozky, sandalky na doma mame z Protetiky na mieru a este jedny sandalky mame z Protetiky ale kupene v zdrav. pomockach.
Inak z protetiky sme cakali 3 mesiace, co je fakt sila. Najhorsie bolo odhadnut velkost.
inak tie z Protei som nafotila a su na strane 11, boli fakt hrozne.
https://www.modrykonik.sk/forum/detske-zdravotne-problemy/mate-niekto-dieta-operovane-na-ploche-nozky/
pri tych sandalkach na mieru si platite celu sumu, alebo vam poistovna nieco preplaca?
@tyli a ahojte baby, chodila som na stránku dosť často, ale akosi bolo hlucho a dnes ma napadlo že mrknem a potešilo ma že je tu opäť rušnejšie. Tyli my sme vystriedali viacerých ortopédov, napočúvala som sa rôzne názory a napokon sme absolvovali operáciu v Martine. Danielka boleli veľmi nožičky a to sme poctivo nosili vložky, kvalitné topánky a aj cvičili, ale ako sa píše aj v príspevkoch predo mnou, nie vždy to cvičenie s detičkami prebieha účinne a mne povedal jeden odborník, že ak by cvičenie bolo také účinné, že dokáže vyliečiť plochú nožičku aj on by bol veľmi rád. My sme mali vrodené plochonožie. Danielka operovali vlani a už na to ani nemyslíme, teraz prejde bey toho aby ho boleli nožičky a dokonca už opäť hrá aj tenis. Pozdravujem a želám každému dieťatku nech sa nôžky poliečia bez operácie, mimochodom nám nohy do X nešli a j chodil rovno, len to plochonožie úplne rovnéééééé. Pozdravujem
@michalag doplacame 16.60, cela suma je 200 EUR 🙄 , takze super, ze to poistovna takto preplaca s relativne malym doplatkom. Aj u nas jednoznacne vyhrava Protetika, predtym sme mali Ortho-Pro, tie boli strasne, traktorova podrazka, tazkeeee a nenormalne tvrda klenba. Ja sa to az hanbim napisat, ked vy tak dlho cakate za vyrobenim z Protetiky, lebo my do zvycajne mame na pockanie, resp. do buduceho tyzdna 😕 .
Inac u nas jedna novinka - o 2 tyzdne ideme na TEJPING!!!! Tak to som zvedava, trochu sa bojim, ci si to Kubko nebude chciet davat dole a ci mu v tom nebude horuco, predsa je to ista vrstva na nohach. Kto nevie, o co ide, medzi indikaciami je aj planovagozita noh-
http://www.kinseo.cz/vyuziti.html
Nasa rehabka si urobila kurz toho (ja som ju povzbudila), budeme si to platit, dam vediet potom.
Inac dalej cvicime, masirujeme, plavame, do pieskoviska nam priviezli novy piesok, tak ked je horuco, necham Kubka aj hodinu chodit boseho po nom (velmi si to uziva 🙂 ).
@martincanka ďakujem za odpoveď. naš Maťko má tiež úplne plochú nohu, pozdĺžnu aj priečnu. na nete som si našla obrázky s otlačkami šliap a popisom aký je to stupeň. podľa toho má Maťko III stupeň. tiež sa nám stáva, že keď sme pol hodinu vonku, Maťko sa dá do predklonu a povie, že je unavený. ja som to doteraz pripisovala hypotonii, ktorú má od narodenia. ako som sa dočítala, tak tú plochú nohu u nás s najväčšiou pravdepodobnosťou spôsobila hypotonia. .
našla som na nete cviky na plochú nohu, tak sa pokúsim so synom cvičiť podľa toho. ak nepomôže, budem mať pocit, že som pre to aspoň niečo spravila.
Maťko tiež zatiaľ nemá nohy do X a chodí rovno. no u nás to môže byť aj tým, že sme cvičievali Vojtovku. Maťko sa narodil s nožičkami vbočenými dovnútra a to už dnes nepoznať.
@rohacka s tou dodaciou dobou v protetike je to asi podľa toho, koľko majú práce. aj moja kamoška mi hovorila, že im sandálky prišli po dvoch týždňoch a my sme čakali tak dlho.
no moja skúsenosť, že je to tak aj inde. my máme teraz sandále z Neoprotu. ináč presne ako ty píšeš. traktorová podrážka zo surovej gumy a sú ťažké.
ja syna nechávam celý deň behať v ponožkách po tráve, aj to pomáha však? ešte by som sa chcela opýtať. syn dostal trampolínu, aby posilnil svalstvo, kôli hypononii. môže to na plochú nohu uškodiť?
@tyli ste na tom podobne, moj maly ma miernu hypotononiu, inak je velmi sikovny, rychlo sa naucil sam sediet, liezt aj chodit ,ale stale mi trvrdili ze tam tam hypotonia je a zrejme prave tie ploche nozky III stupna su vysledkom.
Trampolina urcite nemoze uskodit, tam musi nozicka riadne makat a vyrovnavat rovnovahz, nevhodny je rovny povrch, plavajuce podlahy behat na boso a tak... moj maly moc chodit nechcel, som si myslela ze je to kvoli nozickam ale teraz je u opatrovatelky a s nou chodi vonku aj dve hodiny a vobec sa nepyta na ruky, slape take trasy ze somo prekvapena, takze to bude asi len tym so mnu vymysla a nechce sa mu. 🙂
@zelmirka1 ja som s Maťkom najprv 4mes. cvičila vojtovku na vbočené nožičky a keď sme sa tešili, že sa to zlepšilo a o 1-2 mesiace skončíme, tak sa prejavila hypotonia. malý v 4 mes. takmer vôbec nezdvíhal hlavičku, chodiť začal v 15 mes. Maťko má aj nízky cholesterol takže je to u neho možno niečo vrodené. okrem toho je na svoj vek veľmi vysoký a nestíha pevnieť. na svoj vek 3r. a 4mes. má cca. 115cm.
prajem aby sa vám darilo a ďakujem ti za odpoveď 🙂
ahojte
tak sme cez vikend boli u chiropraktika. Uz sme to tu kedysi pisali, niaka mamina tiez mala skúsesnost. Ked videl maleho nozicky tak mi povedal, ze ano ma to zle a uplne padnutu klenbu aj cely clenok ale ze sa to da napravit.
Malemu chvilku postlacal a masiroval nozicky a vraj este dve-tri navstevy a napravi sa mu to. Som pozerala dost neveriacky, ale mam neho vyborne referencie od viacerach ludi, tak som si povedala ze skusime. Tatinovi napravil chrbat a citi sa omnoho lepsie.
Ahojte, všteky Vás pozdravujem. Som tu nakukla, lebo 15.tého ideme na kontrolu. Martinčanka, tak je super, že už pobehujete s raketou po dvorci. To je výborné. Chcem sa spýtať, (možno taká netaktná otázka) či malý po tých 10 mesicoch kríva alebo je to úplne na nepoznanie, že ho operovali.
Želmírka, napíš viac, ako ste tam boli dlho, aké cviky robil, či sa mu fakt tá nožička polepšila, či ste boli aj po chiropraktovi u ortopéda a ako sa k tomu zlepšeniu vyjadril ortopéd.
Prajem pekný deň

Ahojte baby, musím sa s Vami podeliť o radosť, boli sme v utorok na kontrole - sme 10mesiacov po operácii, hrozne rýchlo to ubehlo a pán doktor čo ho operoval, je s klendbou spokojný, naozaj je to úplne krásne vytvarovaná nožička. Danielko je OK, sem tam ešte cvičíme, ale moc sa mu nechce, snažím sa hlavne s ním cvičiť s tou pravou neoperovanou 🙂 Čo sa týka topánok, nosíme v čižmách vložky, sandálky čo mu ušili, mimochodom už dvojo nemal obuté ani jeden krát, môžem ich vyhodiť do kontajnera, na prezúvky nosí čo som mu kúpila v lekárni, akurát rozmýšľam, že musíme ísť kúpiť nové. Tak Vás pozdravujeme.