icon

Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?

addaa
11. jan 2010

Ahojte,

hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.

Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.

Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.

siskaadrianko
22. máj 2013

@jankaolsavska a este adrianko sa neboji to ja sa bojim. 😝 ☹

siskaadrianko
23. máj 2013

@petusko ahoj .chcem sa opytat ten tvoj syn moze s takou anamnezou ako najvyssi stupen fungovat? nenavrhol mu doktor operaciu?teda Vam?nam sa pri vysetreni plochych noch vykreslila na tom zrkadle pekne klemba.a aj ked sa dal na spicky sa mu vykreslila.ja mam obavu ze ked mu to odoperuju tak mu to casom zase padne pretoze ma hypotoniu.moj manzel tvrdi ze je to blbost lebo ked tam raz daju step tak to musi drzat.samozrejme ze poriadne topanky a cvicenie sport do konca zivota .to mi je jasne.Mne sa uz aj sniva o operacii.Je to hrozne tazke rozhodnutie ist ci nie,?uvidime ci budeme mudrejsi ked prideme z Dun.luznej.Co nam povedia tam.

siskaadrianko
23. máj 2013

@rohacka ahojky citam neikolko stran dozadu a nahodou som tu nasla ze mas narok na 1 topanky a jedny vlozky.Nam ortoped predpisuje raz rocne 1 sandalky a jedy celorocne a 2 vlozky.

siskaadrianko
23. máj 2013

@rohacka ahojky este sa chcem opytat ci nahodou nevies ako operovali maleho Martincanke.nepise tam ze co mu dali na korekciu.nejkaky srob.lebo nam to maju operovat formou stepu odomna.citala som tu vselico ale co sa nas tyka som tu nic podobne nenasla.pises tu skoro najviac tak som myslela ze mi poradis-dakujem

jankaolsavska
23. máj 2013

ahoj, Siska.
niet za čo. s našimi detvákmi je to podobné, tiež hypotonia, tiež Vojtovka od narodenia, rehabilitacie, cvicenia až do dnes...
žijeme v Italii, netušim, či tu robia operacie so štepom.
mne pred operaciou pomohlo, ked mi presne vysvetlili čo ma čaká, aby som pripravila psychicky seba aj Klárku. prišli sme do nemocnice v pondelok poobede na prijatie, na druhy den ráno čakala na operaciu. o hlade a smäde až do 15tej. na sálu isla len v operačnej veste, prikryta plachietkou. na operačke bola hodinu, po operacii bola dezorientovaná, uplakaná. vplyv amnézie. namiesto večere jej dali len pohár vody, chlebik s maslom. skoro nás porazilo. bola este den umrnkaná, ale potom to uz slo paradne, myslím, že nosila 3 týzdne sadry po kolena, musela v nich chodit uz 3 dni po operacii. nakoniec v nich aj tancovala a jednu zlomila, tak sme ju doma lepili kadejakymi superrychlimi murarskymi sadrami 😀 . celé to vyznievalo nakoniec ako nezvyčajny výlet do nemocnice, z ktorej sme si doniesli pár suvenírov a kopec srandy.
ešte raz - držím palce, aby všetko dobre dopadlo.
j

siskaadrianko
24. máj 2013

@jankaolsavska dakujem za odpisanie.v nedelu odchadzame do toho rehab.centra.aj sa tesim aj bojim.ja cvicim s obidvomi ,.Mam ale trosku obavu ako to zvladnem kedze idem sama s nimi a kazdy bude mat ine cviky a inokedy.vecer urcite poodpadavame do postele.Ja mam este 10rocnu dceru Rebeku a ta ostane doma s tatinom.Bude mi chybat.Nastastie ta je zdrava,venuje sa vsetym moznym sportom.Korculuje,lyzuje,bicykluje,beha na skyboarde teda na takom s kolieskami ona je taka strunka.a tiez ked bola mala bola taka drobna .a teraz je taku mala huzva.Adko je tiez loptos ale Timinka ta len sedi a si najradsej kresli. Tu musime nutit behat.Potom ti urcite napisem ako sme pochodili ale asi sa tu dva tyzdne neozvem.pa a diky

rohacka
24. máj 2013

@siskaadrianko ahoj, oni sa tie predpisy priebezne menia, ano, teraz mame aj my narok na 2 pary topanok do roka aj vlozky.
O martincanke neviem, len to, co sme tu vtedy pisali.

petusko
28. máj 2013

@siskaadrianko ahoj, prepáč, že odpisujem neskôr, pozabudla som.
Moji chlapci sa našťastie nikdy na bolesti nesťažovali, aj dr. sa čudoval, že ich nebolievajú nohy. Operácia zatiaľ nie je nevyhnutná, pri chodzi sa staršiemu klenba rysuje a mladší má ešte vraj čas 😒 Cvičíme a 2x do roka chodíme na kontroly a predpis topánok., príp. vložiek.

zelmirka1
28. máj 2013

@siskaadrianko pokiaľ viem dajú sa objednať aj cez net, treba hľadať dodávateľa v SR, ja som ich nakoniec objednala a vyzdvihla v Roznove, ale dá sa aj inde. Stáli okolo 900,- - 1000 Kč, už presne neviem. Vložky kupujem tiež v ČR a dávam do každej topánky.

siskaadrianko
30. máj 2013

dakujem babeny .je to tu super uz som aj ja konecne pribrala.mali cvicia rehabilituju.su statocny a vsetko absolvuju bez odvravania..najviac sa cudujem ze timinka cvici,lebo tej sa doma moc nechcelo.amju tu vodoliecbu,magnet ,laser,cvicenia 2 x za den na chrbticu a nozicky,motoped taky bicykelhrejive zabaly,masaz,bioptron ,je tu velmi dobry pristup doktoriek.Odporucam vam to.my sme sa rozhodli ze nacstivime este jedneho ortopeda napr.v Martine ale na 90% to operovat zatial nejdeme.je to velky zasah do organizmu a operacia ma byt ako posledna moznost

evea80
21. jún 2013

Ahojte baby, neviete mi niektora poradit kontakt na detske sanatorium v martine? Dnes nam to odporucil ortoped, mala ma 2 a pol roka a vraj uz ma treti clenok a treba zvazit operaciu ☹ a odporucal nam nejake denne detske sanatorium v martine, len to neviem nikde najst na nete... mozno sa to tu uz niekde spomina, tak sa ospravedlnujem...

addaa
autor
28. aug 2013

@zelmirka1
@petusko
@rohacka
@magimary a ostatné....

Ahojte tak my sme sa 2 týždne dozadu vytrápili otázkami, že čo ideme teda robiť s naším plochonožím...naša pediatrička ma na moje želanie ohľadom cvičenia a rehabilitácii nás poslala za ortopédom, ktorý sa týmto zaoberá...a čo sme sa tam dozvedeli namiesto odporučenia na rehabky a cvičenia?
Náš malý je ťažký stav, ktorý mal byť už dávno zoperovaný, ihneď papier k Dr. Popluhárovi, kopec výčitiek v akom je stave, vraj len do 6 rokov to operujú atd, atd. no som si to odrevala, lebo v podstate 2 roky nič preborné, čo sa týka cvičenia nerobíme.
Ale aspoň ma to nakoplo a šli sme k ďalšiemu ortopédovi...
Tam ďalší šok...žiadna vrodená plochá noha ale hypermobilný syndróm s ľahkou hypotoniou...Dr. mi nevedel povedať či operovať či nie...tak som sa ho pýtala, že čo by robil, keby to bol jeho syn. Tak poprel to, čo mi povedal ortopéd predtým, že sa to operuje len do 6 rokov. Máme cvičiť a ešte čakať...Operácia by vraj nemusela byť ani úspešná, keďže tie kĺbby sú v takom zlom stave a väzivo mu poriadne nedrží následkom nedostatku kolagénu.
Tak čo dohodnú sa tí ortopédovia niekdy aj stanovení diagnózy?
Za Popluhárom sa bojím ísť, myslím, že nás pošle rovno pod nôž..Nik na SR sa tomu nevenuje len on. Susedka mi radila aj DR.Poula v Brne, tak určite sa tam vyberieme.
No a náš výsledok? Aspoň sme začali znovu cvičiť, aj keď som maximálne vyšťavená, lebo teraz pri troch ratolestiach sa nič poriadne nedá. A operáciu zatiaľ odkladáme, dúfam, že ju nikdy nebudeme musieť absolvovať.

addaa
autor
28. aug 2013

Inak ešte mi poradil ortopéd, že keď bude tínedžer v neskoršom veku, má riadne posilovať. Posilovanie rieši problém s väzivom, to sa následkom posilovania skracuje a môže to vyriešiť čiastočne problém s kĺbmi a dokonca aj s plochými nohami.
Takže tak...

addaa
autor
28. aug 2013

@evea80 mi sme tam chodili, ak chceš hodím IP lebo sme tam neboli spokojní...je to hneď za Tatrabankou v Martine, bývalá stará škôlka..

siskaadrianko
1. sep 2013

Ahojky baby-Velmi dlho som tu nebola a odvtedy sa vela zmenilo.S adkom mame operaciu odlozenu na neurcitu dobu.Aby sme sa spravne rozhodli museli sme navstivit viac odbornikov.Boli sme s nim sj v Olomouci,pretoze zdravotnictvo je tam na vyssej urovni ako na Slovensku.Musim len pochvalit setricky a personal a samozrejme primara ortopedie.Jednali s nami naozaj profesionalne.Adka by urcite aspon teraz neoperoval.Doporucil nam cvicenie,rehab.pobyty a vsetko to co si vyzaduje spravny rast noziciek a celeho tela.Na doporucenie neurologicky sme boli v Dunajskej Luznej dva tyzdne a poviem vam,ze to doporucujem.Mamicky,ktore mate deti mladsie ako 6 rokov a aj tei do 3 rokov urcite cvicte a podstupujte taketo rehabilitacie pretoze to naozaj pomaha.Ja som so synom cvocila rok vojtovku ale chyba nasho pediatra a aj ortopeda/uz mame ineho ortop/bola ze nas neposlal na neurologiu s obidvoma detmi..Adko a Timinka su dvojicky a keby boli sledovany od narodenia co aj mali byt tak by sme neboli dnes tam kde sme.maju vela veci zanedbaych.Napr.Timinka necvicila ani vojtovku a mala.Tak ak vam mozem poradit,tak urcite cvicte,plavajte.,papajte.Ja som zmenila detom jedalnicek.Jedavaju vela hov.masa,stavy im robim zeleninove ,ovocne,vela cerealnych zdravych sladkosti,namiesto mlieka na ktore maju alergiu piju sojove mlieko.Jednoducho sa nevzdavame a makame dva krat za den cvicime.Zajtra nastupuju dvojicky do prvej triedy a dcera do piatej,Bude to tazke,zvladnut skolakov a este aj do prace a kedze robim na dve smeny ,budem ziadat o zmenu prac.doby.Uvidim ci sa to bude dat ale deti si na prvom mieste a zanedbalo sa u nich od narodenia dost ,takze sa uz len tak nevzdame
Dufam,ze som nikoho nevystrasila,chcela som vas len povzbudit poradit.drzte sa babeny

zelmirka1
1. sep 2013

@addaa chcem ťa hlavne povzbudiť, určite je dobré sa poradiť s viacerými lekármi, aj keď nie sú jednotní, myslím, že mamina často vycíti akosi intuitívne čo robiť ďalej. Ja mám bratranca ortopéda v ČR a tiež som sa s ním radila, v podstate mi povedal, že naozaj účinné cvičenie s malými deťmi sa moc nedá, samozrejme cvičenie je dobré na spevnenie svalstva a tak, ale ak má nožička zlé postavenie (moj malý má veru riadne ploché nôžky a padajú mu členky dovnútra) tak to žiadne cvičenie nenapraví. Povedal mi aj to, že operáciu by odporúčal len v najkrajnejšom prípade kedy má dieťa problém s bežnou chôdzou a sťažuje sa opakovane na bolesti, proste je tam výrazné obmedzenie pre dieťa. Inak normálne fungovať, cvičiť, nosiť dobrú obuv a prijať fakt, že kilometre asi to dieťa nenachodí. Inak reakcia Popluhára bola rovnaká keď sme tam boli (to mal malý ešte len 2 roky), povedal to je jasná operácia, uvidíme v 6 rokoch, nič mi nevysvetlil a pôsobilo to mňa veľmi tragicky, dosť dlho som to predýchavala. Ten lekár z rodiny mi povedal, že je to riadny zásah tá operácia, samozrejme v určitých prípadoch veľmi pomôže, ale naozaj sa musí správne odporučiť. Je to tažké a niekedy keď vidím malého nôžky je mi smutno, ale potom si zase poviem, že to predsa zvládneme, sú aj horšie veci v živote ako ploché nôžky. My sme teraz dlhšie na kontrole neboli, Miško bude mať 5 rokov tak uvidím. Držím palec.

addaa
autor
2. sep 2013

@siskaadrianko potešilo ma, že takýto postoj v Olomouci prezentovali.Držím palce, aby ste to zvládli a bolo by super keby Ti zamestnávateľ vyhovel.

rohacka
3. sep 2013

@addaa ahojte, super, ze ste sa ozvali viacere, co sme tu kedysi diskutovali. Nam tiez pribudlo babatko, takze cvicenie zvladam len tak o drzku, vratili sme sa k vojtovke a nestiham cvicit nic ine. Nohy su stale hrozne, druhy clenok vacsi ako prvy. Tiez mame hypermobilitu a hypotoniu. V lete sme kus pochodili po nerovnom povrchu bosi, to bolo super, ale uz nam leto konci, takze sme znova skoncili. Viem, ze Kubko by nemal chodit bosy, ale nejako to momentalne nezvladam furt ho kontrolovat, ci je obuty, tak priznavam, ze casto chodi bosy 😖

magimary
3. sep 2013

@rohacka jééj 🙂
aj nám pribudlo babatko a tiež nestíhame riešiť plochonožie tak ako by bolo treba, ale na kontroly chodíme pravidelne, no stav sa mu nijako nezlepšuje, ale (snáď) ani nezhoršuje...
tiež často opakujeme, že nesmie behať bosý, ale pre nášho to nie je priorita, takže tak býva často...
nosí vložky a na mieru šitú obuv denne, tak aspoň to mám také placebo, že aspoň "niečo" sa robí... 😝 😉 🙂

akurát nám minulý týždeň prišli topánky z protetiky a iurobili mu ich ale o dve čísla väčšie 😠 😖
tak teraz zvažujeme, či ich ísť reklamovať, alebo nechať to tak,
no podľa mňa-takto vôbec neplnia ortopedickú funkciu, keď sú veľké ako lode a ešte sa mu aj vyzúvajú 😝 😒
/ale majú jedno pozitívum, že ich prvýkrát urobili s úplne mäkkučkou stielkou/
čo myslíte?

siskaadrianko
3. sep 2013

@magimary ja byt tebou tak to nejdem asi uz reklamovat.lebo to len natahuju kym to vybavia a ked ich budes mat nazad budu mu zase male.ci?ja by som mu ich poriadne zatiahla okolo clenku,sprav aj dierku navyse a vpredu by som vystuzila kuskom molitanu aby mu neutekala nozicka dopredu.a aby ho aj netlacila.aspon doma ked v nich beha.normalne to tam prilep.Lebo narok mas iba na dvoje do roka a kym by si cakala na vybavenie reklamacie tak uz mu budu male ako som uz spominala.A nabuduce by som ich poprosila aby ti do toho objednavacieho dotaznika co meraju tu nohu napisali velkym pozor dodrzte mieru!!!!!!!!!!!!!!!.no nie. Dakujem inak za podporu.uvidime ako pochodime.Som rada ,ze ste sa my ozvali babeny.a nevzdavajte to a hlavne si nevicitajte vzdy vecer ked ratolesti zaspia ,ze ste ste nestihli to ci ono 😕 .Musite mysliet pozitivne a skuste sa aj zamysliet ,ze ked si neviete najst aspon 10-15minut na cvicenie s detmi alebo veci s tym spojene ,ze ci ste nahodou nezabili zbytocne cas na nete alebo pri telke alebo u susedky hihi.lebo ja uz naozaj od takych veci upustam ked nestiham . Moje heslo dna je ,ze si musim ten cas na cvicenie najst a hotovo.Kaslem vtedy na hracky co su po zemi,na riady a pranie.Toto je prvorade a nebojte sa ta ostatna robota vam urcite neujde a urcite ju nikto iny doma nespravi hahahaha dufam ze som vas trosku povzbudila.lebo viem ako to je aj u mna hahahha

siskaadrianko
3. sep 2013

@siskaadrianko este som chcela od vas niekoho poradit ci sa tu da aj inzerovat.Chcem predat kocik pre dvojicky znacky gracco.je kombinacia bledej a tmavej modrej a je iba Rok pouzivany,sedia za sebou .je aj vhody pre surodencov co su po sebe narodeny.dakujem vopred za radu

mummy
3. sep 2013

Chcem sa opytat, aka je diagnoza pri plochych nohach, ktore treba operovat? Mysli sa tym vbocenie clenkov? Aky stupen? Dakujem za rady

susika
4. sep 2013

ahojte, žienky a som tu znova, dlho predlho som tu nebola, neriešila už ploche nohy, krpana nechela cvičiť, tak behala v lete bosá + ortopedaky na nohy a pred týžndom ortopedička zapotial, že ona ma šikmu panvu. skoro ma tam vyvalilo, boli sme u nej už asi poslednýkrat, neda nam žiadnu kontorlu. a dnes sme boli v BB, kam nas odporučila a tam jej napisali, Juvenilná idioapatická skolioza-čo som o nej čítala, tak je to bežné, dali jej iba taký pás, čo si pamätám z jendého filmu ako traky a bude to mať, aby sa nehrbila a nevykruca a lopatky, dalej Pedes planovalgi myopathico paralytici-neviem o tom nič najsť, odvolalo ma to na tuto stranku, ale nechce sa mi prechadzať tolkými prispevkami. mate s týmto niektorá skusenosti? do teraz pisali iba pedel planovalgi III. stupna. irešilo sa to vložkami u ortopeda, mali sme civičť, ale jednoducho s jej tvrdohlavostou to bolo dosť obmedzené....no a pristup vychvalenej dokiny mojej kamošky sa mi vobec nepačil, akože dokopy mi nič nepovedala, a ptoom jej hovorím, že my sme koli šikmej panve tam, tak že či chcem rongen, tak že ano, že ked som už tam...a nakoneic sme odchadzali s vložkami do topanok+koli zošikmeniu panvy na lavu stranu, tak lavá je o 0,5 cm vyššia. akože aj soms a pytala, že čo našla an tom rongene, povedala, že nič, ked sme tam prišli, tak hovorí, že chrbatik ma rovný, žaidne prehýbanie, ako ide chrbtica, ale mne sa zdá OK, pekne rovno, len ked som si ju doma fakt podrobne prezrela, tak je v pase nejaká vykrutená, myslím tak, že boky nemá nerovkako, ako keby sa u nej pomyslené sadielko usadzalo viac na jendej strane, pritom od mala sme cvičili vojtovku, no do 18 mesiacov. nie je kamoška s telkov, že by presedela, vela sme vonku ma pohybu neurekom. ale snad by je niečo dali, keby je to niečo velmi zlé. . ale čítam , že napisala aj chrbtica bez skol. deviacie, scapula alata-k tomu som sa ešte nedostala, čo to je a ťažké plochonožie. kontorla už u našho ortopeda, ale ani neviem ako často, ale idem tam v januári a vyhrabala som, že stačí po pol roku. máte niekto s týmito diagnozami nejaku skusenosť?
@rohačka
@addaa- ahojte, vas si pamätám a obom gratulujem k bábätkám🙂)
@rohačka, ty si mala taký gumený kopček, ja neivem ako sa to volalo, ale bolo to ako polovica lopty a na tom sa balansovalo a masirovali chodidlá? ako sa to prosim ťa volalo?pomaha to vobec?

rohacka
5. sep 2013

@susika asi si si ma s niekym zmylila, my ziadny taky kopcek nemame. Ci myslis balancnu plosinu - to je ako keby taky disk s masaznymi vystupkami, vyborny na koordinaciu, aj na precvicenie chodidla, ale to nemyslim, ze odstrani plochu nohu, to je len v ramci bud fit 🙂

susika
5. sep 2013

@rohacka -ano, také niečo to bolo, na balancovanie. ibaže by som si ťa pomylila s addaa, ale niektorá, s ktorou som viac pisala to mala. bolo to už dávno. inak, kde kupuješ malemu topanky? či mate nejaké na mieru? ja osm koli tým novým vložkám dnes obehla mesto, a neviem malej zohnať neičo na jesen, normálen, nejaké vysoké tenisky, tak som jedny, čo prvé sadli aj vzala, ale su strašného strihu, malá ked hcodí, tak to vyzerá, ako keby davala špice dnu, že ako keby šmatle, a doma, ked sa vyzula, tak ich má pekne rovno, normálne ich asi zruším a predám, bo odložím, lebo su o 2 čisla väčšie, možno raz bez vložiek budu dobré.od protetiky iné topanky ako tie sandale ani neivem, či som mala. vždy sme dali od ortopeda ortoped. vložku a topanku som neriešila, hlavne, nech je okolo lčneku, remienkové sandalky teda nikdy nehrozili.a cvičili sme dnes s plačom.že sm to ja takto nechala dojsť, už sme mohli mať možno pokoj, ale ona v 3 rokoch že chodiť po špici, ež to nejde, totalne motovidlo, neskor sme to nejako hravou formou, ako prišlo, aj gulanie loptičky...ina ma tie nohy dosť nemotorné. ale jej krpatý brat tu s nami po špiciach lietal, si to užíval🙂

addaa
autor
17. sep 2013

@rohacka úplne ťa chápem, viem o čom píšeš..neviem ako Kubík, ale naša malá Kity si teraz vyžaduje toľko pozornosti, že mi je do revu, že sa jej nemôžem venovať toľko koľko by si zaslúžila. A teraz je po prázdninách a Matejko chodí do škôlky, takže cvičenie týchto pár škôlkových dní na bode mrazu. Ale včera sme sa vrátii z Bašky Vody a celú dovču precupital bosý po kamienkoch, aspoň niečo...

addaa
autor
17. sep 2013

@magimary nereklamuj, zbytočne zabitý čas a možno nervy, kým vybavia aj nôžka mu podrastie.....celkom boty vyzerajú dobre, nie sú také kopytáče.

addaa
autor
17. sep 2013

@susika my máme sadu taktilných diskov, to sú také plastové disky a každý má iný povrch....

http://predskolak.eu/hmat-pomocou-nohy/1754-sad...

magimary
17. sep 2013

@addaa , tak, tak - napokon som sa rozhodla tak, ako napísala aj @siskaadrianko
kým by urobili nové, tak by ich predsa len museli urobiť také isté veľké ako tieto 😝
ale nabudúce si už na to dám bacha a upozorním ich, nech ich urobiA LEN O číslo väčšie, nie o dve 😝

susika
17. sep 2013

@addaa -ty mi asi čítaš myšlienky. čítam tu tuto temu. mala ma tie nohy strašné, ež či nie su nejaké masaže tej spodnej plochy nohy, tak aby som jej neublížila, kedže su tam kadejaké body. ta klemba sa jej krásne spraví, ked je na špičkách, dnes som jej nakazala sedieť nie v tureckom sede, alebo inak ale na špičkách, pocitivo každý večer cvičíme, banujem, že som ju skor nedokopala, aj teraz robí cirkus, cičenie s plačoom, nehcce sa jej. no, aspon, ež som si z dovče doneisla kamene, tak jej ich dam do igelitiek a nech po nich skače....už si mylsím, že tie ortopedaky som jej asi nemala davať na stalo, či jej to tu nohu nespravilo tkau stuhnutu, že by sa to nejako samo spravilo. ona ma tiež pedes planovalgi III, tka sa bojim, čo bude dalej...tie disky, aj pomahaju?