icon

Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?

addaa
11. jan 2010

Ahojte,

hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.

Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.

Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.

zelmirka1
10. jún 2010

@susika to je presne ako u nas, ja som isla kupovat sandalky a vyskusali sme asi 10 kusov a vsetky mu boli siroke lebo ma velmi uzku nozicku, ked su na suchy zips tak mu to stiahnem a sme skoro mimo sucheho zipsu a trci nam to az na zem,
alebo nozicka mu lieta v nich, no hruza, aj predavacka mi rovno povedala ze ziadne nech nekupujem lebo mu nesedia,
aj tie ortopedicke co nosime nemozu byt o moc vacsie lebo inak su mu siroke, som zvedava ake budu tie ortopedicke na mieru, desim sa toho ale hlavne nech pomozu. Ked vidim kolko deti nosi nevhodne topanky, casto crocsy a nevadi to a my sa tu trapime. 😕

susika
10. jún 2010

@zelmirka1- aj ja pokukujem po nožičkách a topkách iných détí🙂)) vlani som ten suchý zipos riešila nalepovacím suchým zipsom. da sa kupiť v galanterke, ja osm ho kupila v obchdiku, kde šijú a predavaju zaclony🙂)nalepila a pre istotu ešte aj par stehmi našila na topku tu jednu časť zipsu, aby sa tá vrchná dala prilepiť a mohla som ho potom stiahnuť kolko som chcela, lebo keby jej to normálne stiahnem, tak sme boli uplne mimo zipsu a bola osm z toho na nervy..teraz je to trošku lepšie, aj ked nesedia presne..ak to bude treba, tak ppojdem kupiť ten zips,a elbo demontujem z vlanajších..zasa nesgtojí to cleý majetok.

zelmirka1
10. jún 2010

@susika ja som prave dnes dala jedny sandalky upravit u obuvnika a super mi ten suchy zips cely posunul a presil a sedi nam to ako uliate, chcelo to len trochu popremyslat a ochotu 😀 tvoj napad je tiez super, sme to ale vynaliezave zienky 😉

susika
11. jún 2010

no, čo iné nám ostava, že?
ozaj, a ak sa smiem spýtať, ktorému odropedovi chodíte? my sme boli tam u vas v ZA nemocke a moju skusenosť som napísala o par stranok dalej, alebo o jednu.....prvákrat, ked sme tam boli, bo.lo OK, bola tam taká milá dokina, vysvetlila, na malu mala trpezlivosť a pozrela ju dosť podrobne, ten doktor teraz naposledy, išlo ma poraziť. už som nazoru, že am nepojdem, elbo ma len vyplašil, mne sa to nezdá, čo povedal, aj ked hovoroil o dlhodobých skusenostiach, ja mu to neberiem, myslím skusenosti, ale naštval ma, čo povedal o skracovaní šliach, ked tam malá šla na špičky, tak som ju videla asi prvý alebo druhýkrat v živote, inak po špičkách nechodí alebo iba ked tancuje a to je normálne....
u obuvníka mi to nenapadlo....u nas sa vždy dlho čkaá, ani neviem, či robia na počkanie, leb o tam toho maju stale vela, ja som si po to´panky chodila po 4-5 dnóch...

susika
11. jún 2010

páni, píšem ako maďar. sorač za preklepy, letíme k našim, nech sa malá vyčvachce vonku, dnes má byť riadne teplo

zelmirka1
11. jún 2010

@susika my sme boli zatial u ortopeda len raz a to u primara, ale zial trafili sme chvilu kedy sa ponahlal operovat, pozrel, povedal ze je to na operaciu a budeme sledovat ☹ poslal nas k neurologicke a na rehabilitacie, vlozky su vraj zbytocne ked som sa pytala, bola som z toho trochu sklamana, lebo hned hovoril o operacii a nemal cas sa nam venovat, tak som sa nestihla ani moc pytat. S ostatnymi nemam skusenosti, neurologicka bola fajn, dokladne ho pozrela ale operaciu vobec neodporucila a na rehabilitacii ze s nim sa uz cvicit neda, takze riesim sama. Idem od konca, bola som priamo vo firme kde tie orto topanky a vlozky robia po znamosti a ta pani sa mi venovala, vyzerala ze ma skusenosti. hned mi vysvetlila co potrebuje maly ked videla jeho nozky a odporucila nam urobit vlozky aj sandalky a teraz hladam ortopeda ktora nam ich predpise.
Inak ani u nas u obuvnika sa bezne nerobi na pockanie, ale ked som moc pekne poprosila tak sa to dalo, nebolo to nastastie zlozite mal to za chvilku. 😉

addaa
autor
11. jún 2010

@dadis ďakujem za povzbdenie.
@susika ja neviem, či som ťa dobre pochopila, mne lekár vravel, že keď sú prepnté a riadne vystrté kolienka, že to nie je správny postoj, tak vzniká lordoza, ktorú máme mierne aj my. Lepší je uvoľnenejší postoj...
@zelmirka1 ano je to smiešne s tým časom, kým tie botičky vyrobia....a ešte v takej kvalite ako máme my ☹

addaa
autor
11. jún 2010

Inak to o tých sandálkach prepletených vpredu počujem 1 krát. Veď korkáče z protetiky nemajú vpredu nič prepletené, podľa mňa je to ok, inak by to asi nepredávali ako správnu obuv, či áno?

zelmirka1
11. jún 2010

@addaa tie vase nie su podla teba kvalitne ? to som zvedava, budeme dopacat 16,00 kozu aj vnutro som si mohla vybrat tak dufam ze nebudu niake hrozne 😕 je si tiez myslim ze tie prstiky nemozu vadit, dolezita je ta pevna pata a by dobre sedeli na nozke.

susika
11. jún 2010

ja som to len spomenula, to nám navrhla v ZA na ortopedii. ale malá ma tiež z protetiky tie korkáče a vobec je to nevadí, že to rpepletené v predu nie je.....
skusim pohladať foto, kde malá stojí, ona má stale trošku pokrčené kolienka, ked stojí normálne, ale ked je na špičkách, tak normálne stojí...asi nech už ráchlo sa vyjadrí neurlogička, čo poradí....

addaa
autor
11. jún 2010

@zelmirka1 práveže máme celé ponožky oranžové, čo tak púšťajú farbu...keď ich nosil po dome tak to bolo v pohode...ale teraz keď má botičky na mieru na vonku, tak nielenže púšťajú farbu, ale aj smrdia, keď sa malému potí nožička, tak majú taký gumovo-kožený pach, horšie ako číňan. ☹

addaa
autor
11. jún 2010

som dnes obvolávalá kúpaliská, že pôjdeme sa čľapkať, ale ešte všetko zavreté ☹ ....tak dnes hajde iba na klasickú krytú plaváreň s malým bazénom.... 😵 som zvedavá aká tam bude voda, keď sme tam boli v zime, tak mi malý vtedy dostal nádchu, voda bola dosť chladná.
Prajem pekný víkend 🙂

zelmirka1
11. jún 2010

@addaa tak to je o nicom ked pustaju farbu, ja som dala urobit take bezove, no som zvedava ake budu, na obrazku vyzerali nic moc. pekny vikend aj tebe.

zelmirka1
11. jún 2010

tak ja sa dnes tesim lebo kusok od nas ako byvame som zistila ze je restauracia kde je obrovske pieskovisko, na nom smyklavka, auticko a okolo kamienky...maly tam behal bosy vyse hodiny a pacilo sa mu to, som bola stastna ako blcha lebo ani nevedel ako trenoval nozicky. 😉 Asi tam budeme pravidelnymi navstevnikmi 😀

susika
12. jún 2010

ahojte. no, my sme včera dofrčali k našim, velkázáhrada, trávička a štrk maju na kope na dvore🙂))malá ho rozvláčila a po tých najväčších kamenoch lietala ako švela🙂))som sa smiala, ja som musela trenovať chodidlá, ked som chcela na boso a ona bez problémov....aj po pichlavej pokosenoej tráve, čo sa seno kosilo (teda tráva, ktorá potom uschla na seno) 😀 zlatá bola 😀 nožičky ako hokejky, tenučké, segra došla, skoro apdla na riť, že dajj jej dlhé gate, ved je ako Somálske dieťatko....ale urobilo ej to včera fajn, aspon papala a vytrenovala nožky 😀

addaa
autor
15. jún 2010

Ahojte, dnes sme boli fyzioterapetky a kázala nám asi 20 ďalších cvikov. Ak by ste chceli, niektoré, ktoré by sa dali popísať by som sem hodila. Boli sme objednaní cez rehabilitačnú p. doktorku, ktorá nám vtedy povedala, že o operácii by zatiaľ vôbec neuvažovala. Bolo tam príjemné prostredie, malý sa tam super cítil, sa s ním dalo celkom spolupracovať, nato, že nespal, proste super prístup. Na 23.06. sme objednaný zase, tak by som tam rada chodila 1 krát do týždňa....
Fyzioterapeutka vychádzala z knihy Larsena, ukazovala mi správne prevedenie niektorých cvikov+mnoho ďalších. Proste sme nadmieru spokojní aj malý aj ja.
Inak tých cvikov je už toľko, že si idem vypracovať harmonogram, čo kedy budeme cvičiť. Vravela mi, že my cvičíme dosť dlho.
Pýtala som sa aj na tejpovanie, tak jedna pani v ZA to robí, budem mať na ň kontakt, tak uvidíme, či to vyskúšame, či nie...

rohacka
15. jún 2010

Fiha, Addaa, tak to mate teda riadne vela cvikov 😲 .
Ja som dnes nasla toto, SUPER!!!!
Konecne nejake komplexne cviky, ktore som ja nachadzala vsade mozne, pozrite

http://www.memoinfo.pl/idea.php?art=39

Je to po polsky, ale da sa prelozit v pohode.
Pozerala som tu stranku kvoli topankam, znama ich ma a vrelo ich odporucala, ze kazdy fyzioterapeut,
ktory ich videl, z nich bol nadseny, aj ortopedi. Vraj su ako topanky ortopedaky na mieru, ale lahke, dobre
vypracovane, perfektne. Stoja vraj od 30 - 50 eur, posielaju aj na dobierku, ale postovne je vraj dost vysoke.
Pozrite si. Ponuka topanok je tusim v casti Kolekcia, Nas sklep.
Aj by som do toho isla (rozdelili by sme si postovne), ale kedze Kubko potrebuje podpatenku, tak je to horsie.

zelmirka1
15. jún 2010

@addaa to je super ze mate tolko cvikov, kam chodite do Martina na rehabilitacie ? lebo mne v ZA skoro nic neporadili.
Budem rada ak niake zaujimave popises. Ozaj to tejpovanie ti lekarka odporucila ?
My cakame na ortopedicke sandalky, dufam ze ich este vynosime v lete ked to tak dlho trva. Maleho moc cvicit nebavi ale obcas sa nieco da.

susika
16. jún 2010

@addaa -super, že tolko cvičíte. ak chodíte do MT, ku komu? do rehabilit. centra?tiež by som privítala, keby sa ti neaké podarilo popisať, možno by som to nejako s malou zvladla. momňentalne čakam na objednanie neurologičke a som zvedavá, ako sa ona vyjadrí a čo navrhne, ale žiadny cvik pdla mna nemože ublížiť, iba pomocť.....

addaa
autor
16. jún 2010

@rohacka tie prvé topky vyzerajú perfektne ale moc neviem aké tam majú číslovanie, ja by som ich asi aj kúpila. Ak by nevadilo tvojeje kamoške, poslala by si mi na ňu t. č.?
No máme tých cvikov veru dosť. Ide hlavne aj o to, že náš spôsob cvičenia asi nie je dosť správny, cvičíme 2 krát 20 minút. Tak teraz si chcem rozvrhnúť 3 cviky ráno, 3 poobede a 3 večer a na ďalší deň zase iné cviky atd....teraz sme naozaj cvičili ako draci, niekedy to bolo o držku, no asi som sa príliš snažila a chúďa moje malé, muselo cvičiť... 😒
@zelmirka1 fyzioterap. mu skúšala obviazať nôžku takým dlhým gumovým pásom, ale malý moc nechcel, cvíľ s tým chodil a potom si to strhával. Inak fyzioter. si robí kurzy aj spiraldynamik. Spomínala mi, že topky treba striedať, nie stále vysoké a s klenbou, ale že treba dieťa nechať pobehať aj v úplne rovných botičkách. Tie boty na mieru vraj súce držia správne postavenie nohy, ale nevyvíjajú sa správne svalíky a členky.

addaa
autor
16. jún 2010

No ale o tom som nechcela...videli ste leták kauflandu ...vybrali sme pre vás to najlepšie....sú tam tie drevené valčeky, ktoré používame aj my za 1 euro. Síce možno sú menšie, ale ja mám tie naše za 5 euro. Ešte je tam aj masážna špongia a nejaké pomôcky na masáž nôh, tak to pôjdem obmrknúť... 😉

zelmirka1
16. jún 2010

@diky addaa za tip a IP, tiez skocim do kauflandu mrknut, inak ja malemu tiez striedam topanocky, na doma ma tie ortopedicke sandalky ale vonku nosime obcas take obycajne sandalky alebo ine topky.

susika
16. jún 2010

addi-vďaka za IP a tiež aj za typ na kaufland. sa pojdem pozrieť, letím na rodičko do školky, som zvedavá, čo sa dozviem, tak to obehnem, kým malá bude s maminou.
my tiež topky striedame. dnu ortpedáky z protetiky a von sandalky, na ktroých boal sueépr klemba ale malej nožička ju skoro vyrovnala.tak asi vložím vložky, čo sme mali v zime v topkách

addaa
autor
16. jún 2010

http://www.arehab.sk/onas.html

tak babulky pozrite sa na to, kde sme boli tak veľmi spokojní 😵

rohacka
16. jún 2010

Addaa - na to cislovanie som sa pytala aj ja, vravela mi, ze cislovanie uplne sedi so slovenskym. A ze na podosve zospodu maju nakreslene take zony, podla ktorych sa da neviem co zistit, kde to dieta zosliape - ze kde najviac zatazuje nohu a tak.

Tie valceky mame aj my, mame taky dvojite (ako keby 2 take kauflandove vedla seba) a tiez stali 1 euro. Kupila som ich v takom obchode s lacnymi vecami, niekedy sa to volalo Vsetko za 39,- Sk, neviem, ako sa to vola teraz. Nahodou som to tam objavila vo vyklade, tak som bola kupit. Vyborne je to, kazde rano masirujeme na tom.

rohacka
16. jún 2010

Toto mame na masirovanie my - ale nesmejte sa 😀

Na prvej fotke je balancny vankus, na druhom veci co s nimi masirujeme + po ktorych chodi, satky ma na dvihanie prstami. Este tam chybaju pierka, stetec 😀 a pichlave lopticky dalsie.

addaa
autor
16. jún 2010

@rohacka ďakujem, ešte tú poľ. stránku preštudjem. ten vankúš je super, aspoň viem o čo budem mať najbližšie záujem...veď tie hubky sú super, včera tam mali kopec penových loptičiek tak penovú loptičku môžeme nahradiť aj hubkou.

zelmirka1
16. jún 2010

ta polska strannka je zaujimava, inak super topanocky, ale ja by som sa to bala objednat po internete, moj maly ma strasne uzku nozicku a celkove ked kupujeme topanky tak bezne vyskusame aj 6-7 parov kym nieco zoberieme.
Ale inak super stranka aj na tie cviky. Ja mam skor problem ako s maly cvicit, este je maly a moc nechce, prvy krat ho clovek zaujme a potom uz nie a tiez take ako dvihat nieco prstikmi on este nedokaze.

susika
17. jún 2010

@zelmirka1 -zelmirka, ja mám s malou te istý rpoblém.
včera wsom pozrerala aj tu polsku stranku, hodila som prekladač a šlot aj čítať🙂 topanočky su tam krasne, ale tiež sa bojim malej len tak objednať, ma hrozne uzučku nožku a aj členok, tak problem, kým kupime topanky.treba vyskušať...
v lettakuý som našla tie valčeky.takže zajtra dufam, že enbude pršať a pojdem kupiť....idems malou kuk do školky, možu sa tam dojsť pohrať, tak ako sa jej tam bude pačiť, včera na rodičku pohoda, takže stale dilema, do ktorej z dvoch školok, kam ju prijali, vybrať.
s tými hubkami čo robievate? a to, na to balansovanie, nie ej to fresbie, neviem, ako sa to píše, ten lietajúci tanier...niekde som to videla, to myslím, že by ju bavilo na to skakať, ale nemyslím, že by balansovala na jednj nohe,to vyslovene odmieta...handričku medzi prsty sme skušali minule, ale medzi prstíkmi nestrpí nič

rohacka
17. jún 2010

Susika - na tom balancnom vankusi sa neda velmi skakat, aj ked Kubko to obcas skusa. On len stoji rozkroceny a presuva vahu na jednu a na druhu stranu, alebo sa chytia s Dorotkou za ruky a spolu cvicia. Hubkami masirujem nozicky, aj s drsnou aj s jemnejsou stranou - teda len chodidla. Bola som u kamosky, co ma kurz Handle terapie, vravela mi, ze tam im odporucali, akymkolvek sposobom ako keby drazdit nervove ukoncenia, ze sa mozu ozivit. Pouzivat jemne veci, aj hrubsie, masazne valceky, vibracne hracky, pierka, chumac vaty, stetec a tak podobne.
A este po nich aj chodi - porozkladam ju po zemi take rozne makke veci (vlastne aj hocico ine skor ploche) a necham ho chodit po tom. To je taka imitacia nerovneho povrchu.

No my sme dnes boli na ortopedickej protetike. Dostali sme nove sandalky ortopedicke na mieru - a teraz sa drzte - NA POCKANIE!!!!! Po minulej skusenosti, ze sme cakali 2 mesiace u ineho ortopeda - to je teda sila. Minule sme mali z Ortho-pro - to bolo strasne, tazke, neohybne, tvrde - proste kanady.... Teraz mame z Protetiky, klenba je pruzna!!!!! taka ako keby polomakka na zatlacenie, uplne super. Vyzeraju skoro uplne tak ako tie prve, ale su ovela lahsie, lepsie vypracovane, makksie. Lekarka mu tam dala vlozit aj nejaky neviemaky klin 0.3 mm. Neviem, co to je. Pytala som sa, ci ma chodit niekedy aj naboso - povedala mi, ze pri lahkych odchylkach mohol, ale on ma patologicku nohu a v ziadnom pripade - len ked sme na nerovnom prirodnom povrchu. Mame cvicit a poctivo nosit topanky - a co ma povzbudilo - vraj mala pripady, ktore vyzerali na operaciu, ale nakoniec NEBOLA POTREBNA!!!!! SOm povzbudena dalej cvicit a urobit vsetko preto, aby sme sa k tej operacii nedopracovali. Najblizsie nam da urobit rengeny noh, tak som zvedava.