icon

Máte niekto dieťa operované na ploché nôžky?

addaa
11. jan 2010

Ahojte,

hoci je na nete popísané o plochých nohách množstvo informácii, predsa som len začala túto tému. Chcem sa spýtať, či má z Vás niekto dieťatko, ktoré bolo operované na ploché nôžky.

Náš 22 mesačný synček má ploché nôžky. Dnes mi už druhá rehabilitačná lekárka potvrdila, že operácia bude nutná a čím skôr tým lepšie (prvý ortopéd mi povedal, že v troch rokoch malého budú musieť operovať). Ešte chceme zájsť na ďalšiu ortopedickú pediatriu a počuť názor tretieho odborníka.

Chcem sa spýtať, operovali niekomu také malé dieťa na ploché nôžky? Viem, že zotavovanie je zdlhavé, no chcela by som vedieť čo všetko obnáša. prosím aj ip. ďakujem.

martincanka
18. jún 2010

Ahojte baby, celý týždeň Vám chcem napísať a nedostala som sa k PC, akosi nič nestíham ☹ Baby máme sa celkom fajn, práve včera bol mesiac od operácie, hrozne to ubehlo však? V utorok ideme na presádrovaniem, tak dúfam že mu už dajú kratšiu sádru, už by si chudáčik zaslúžil 😉 Chceme ísť kúpiť aj sandálky na tú pravú nožičku a neviem aké, už sa aj bojím opýtať čo mi zase povedia, som hrozná však? Všetkým Vám držím palce. ADI v meste sme stále neboli, ale keď pôjdem určite sa ozvem, bola som aj v Kauflande pozrieť tie valčeky a už ich nemali☹ škoda, kúpim v zdravotníckych.

Pááááá

susika
18. jún 2010

páááááááááni- ja osm ale, ja som zabudla ísť do kauflandu na tie valčeky...ja kýms i to niekde konskými písmenami nenapíšem...ale mala som toho dnes vela, normálne mám dosť a malá stale nespí.....

@rohacka -kde ste tie balansovacie vankuše kupili? ja som dnes s malou boal v školke, mali také niečo ako den otvorených dverí pre detičky, čo nastupujú a tam mali rozne. malje sa to páčilo a aj som sa na to pýtala...učitelka, že oni to dostali a ukazala mi ešte aj dalšie čo k tomu boli. bolo ich dokopy asi 5 roznych.som zabudla ísť do lekarne. mame tu jednu, kňde dostať aj špecialne zdrav. veci alebo rehabilitačné..učitelka vravela, že aj oni to používaju v telocvični. maju tam pre deti zriadenú.teraz tam bude trieda, lebo je vela dtičiek, tak snad ju niekde obnovia.by som to chcela kupiť. alebo ako sa to presne volá. skusim aj cez ne. balancovací vankuš?
dnes mi suseda ukazovala topky od protetiky a kupila ich v meste v obuve. to som čumela, lebo ja len v lekarni od nich

rohacka
18. jún 2010

Susika
http://www.fitlopta.sk/?Sekcia=Katalog&Akcia=Na...
My mame ten prvy, priemer 55 cm. Kamoska ma taky co je uvedene ze klin na sedenie pre deti, to v pohode staci, nas je strasne velky. A ten sa naozaj da pouzit potom neskor aj na sedenie na stolicke.
Aj ja som kupovala protetiky predtym aj v lekarni aj v beznej obuve, niekde to naozaj drzia.

susika
18. jún 2010
susika
18. jún 2010

si ma predbehla)

susika
18. jún 2010

ty kokso, ma skoro otočilo, tak to radš pozriem ten, čos som našla ja _🙂)

rohacka
18. jún 2010

Susika - mas pravdu - strasne rozdiel a naozaj tento vyzera dobre............. vtedy ked som kupovala ja, nedalo sa nejako najst lacnejsi, nuz....

bemimi
19. jún 2010

Ahojte, tiez mame problem s nohami, dg. pedes planovalgi. Ake cvicenie vam pomohli? Vyrastie maly z toho, alebo to uz bude mat na cely zivot?

susika
20. jún 2010

ťažko povedať. ja som mala ako dieťa plochač a už nemám, sama som si cvičila akože brala veci medzi prsty, to mám taký zvyk aj do teraz🙂))rada chodial bosá po vonku, teraz už mám fajnové nožky🙂))a viac si nepamätám...viem, že som nosila vložky do topanok...
al kamoškina mama má vraj plochače stle a ked vela behá, boleivaju ju nohy....
tie cviky sa tu už spomínali, skus sa vratiť na strankach dozadu.rohačka radí dobre a aj tuším adaa

martincanka
22. jún 2010

Ahojte, tak dnes bol manžel s Danielkom na presádrovaní, neviete si predstaviť ako som tŕpla s akou sádrou prídu domov a chvalabohu, po mesiaci trápenia mu dali sádru po kolienko, tak som rada, manžela poslali vonku, ale Danielik mi porozprával čo mu robili🙂 🙂 Bol zlatý, ešte mi povedal vieš maminka ten pán doktor čo ma operoval mi to pozeral a aj mi tú nožičku umyl 😉 a najväčšiu radosť mal, že nemusel ostať v nemocnici, tak aspoň niečo pozitívne, včera sme mu vysvetľovali že pôjde na presádrovanie a bál sa, že ho tam nechajú a nenechali 🙂 Manžel sa dnes opýtal aj na tú pravú nožičku, ja som minule nenabrala odvahu a vraj tú operovať netreba, babenky, taká som šťastná.
Pozdravujeme Vás a držíme palčeky, nech nás už tie nožičky tých naších pokladíkov netrápia.

zelmirka1
22. jún 2010

ahoj@martincanka, aj nas tesi ze vam to fajn uteka a danielko to tak dobre zvlada 😉 drzte sa.

martincanka
22. jún 2010

@zelmirka1 dakujem za podporu 🙂

addaa
autor
23. jún 2010

@martincanka držím Vám palce 😉 .
Dnes sme boli opäť na rehabilitácii, tak nám fyzioterapeutka ukázala ďalšie 4 cviky. Mám aj na t. č. na pani, čo robí tejpovanie, tak jej po 28.om budem volať 😨
V pondelok nám jedna zlatá rehabilit. lekárka pozerala tie nôžky a vravela mi, že podľa kolien by sme mali dať malého operovať čím skôr. Vraj tie kolienka sú tak vbočené, že zachvíľu to zasiahne aj bedrové kĺby ☹ . Spomínala mi, že v Brne sa už napr. achilovky (ale neviem aká diagnoza operuje už laserom), tak možno kým povyrastieme sa budú dať operovať laserom aj plocháčiky 😝o by bolo, že? 😝
Naopak zase dnes na rehabilitačke mi povedali, že takéto nohy sa neoperujú, že operujú sa zďaleka horšie stavy a že majú pacientov s horším plocháčikmi ako náš malý. No tak si vyberte....Verím, že všetko bude dobre.

zelmirka1
24. jún 2010

@addaa to je prave to na co narazam stale aj ja, co lekar alebo rehabilitacny pracovnik to ini nazor, tiez odvtedy pozorujem maleho a zda sa mi ze mu idu kolienka ku sebe viac, ale ja uz si nie som ista ci som objektivna.
Nam jedna rehabilitacna povedala ze on ma tie nozky zle preto ze zle chodi uz z panvy, nastastie zatial zhodnotili ze chrbatik ma rovny ale cim viac niekam chodim tym som zmatanejsia. ☹ a bojim sa.

addaa
autor
30. jún 2010

Ahoooj pozerám, že tu vládne leto. 😉
Včera mi prišla sada taktilných diskov, tak sme pochodovali včera aj dnes. Malý ich má rozpresteté vedľa seba v izbe na tom mieste, kde sa najviac hrá, takže aj pri hre, buď na nich stojí alebo kľačí. 😉

zelmirka1
30. jún 2010

ahoj@addaa, ja som konecne vyzdvihla vlozky do topanok, som prekvapena lebo su take jednoduche, v podstate rovnake sme uz davali doteraz, len sme ich kupovali v cechach. Sandalky na mieru budu hotove kto vie kedy ale najskor za mesiac. Priznam sa ze moc necvicime, maly si robi co chce akosi, akurat masirujeme nozicky a chodime po kamienkoch, piesku a travicke. Konecne je pekne dali sme bazen na zahradu a beha hore dole po trave. 😉

petusko
6. júl 2010

ahojte, dlho som tu nebola.
minuly tyzden nam prisli uz tie sandalky pre Petika, ja ich asi nikdy "neprehltnem", nepacia sa mi absolutne, vyzeraju ako kopyta, ale ked maju pomoct, tak okej 🙂 Petko sa trochu stazuje, ze ho tlacia, ked ich ma dlhsie na nozkach. ale ma aj uplne iny postoj, kolienka mu idu od seba, resp. rovno, ked je bosy, tak ich ma dovnutra 😖

zelmirka1
7. júl 2010

@petusko to si ma nepotesila, my tie sandalky len cakame
inak som bola s malym u ortopeda ktoreho mame v rodine ale zije v CR, povedal mi ze najdolezitejsia je pevna obuv ale ze oni zvycajne do troch rokov nepredpisuju ortopedicke topanky, len poradia rodicom aby kupovali kvalitne topanky hlavne musi byt pevna pata. Porovnavali sme jeho synceka ktory je rovnako stary ako moj a ukazoval mi ze ma tiez ploche nozky ale nie tak ako moj maly ktoremu uplne padaju clenky. Ale nech sa nestresujem lebo naozaj musime pockat ako sa to vyvinie, operuju sa len pripady kedy naozaj maju deticky problem s chodenim a bolia ich nozicky, aj mi vyvsvetlil co vlastne ta operacia urobi...z pohladu lekara to nie je komplikovany zakrok ale kedze ide o operaciu kosti je to predsa len vazna vec. Ale zase mi tvrdil ze ak uz je operacia potrebna tak velmi dietatku pomoze a casto sa im stava ze ked operuju jednu neskor robia aj druhu ked vidia ako to pomohlo.
Inak co sa tyke cvicenia tak mi povedal ze ano je to fajn ak sa da cvicit ale ze tym len spevnujeme svaly a tie tvoria len cast toho ci je nozka OK, su tam kosti a vaziva a tie neovplyvnime a ze s malickymi detmi je narocne cvicit aby to malo efekt. Oporucil mi ked bude vacsi ze najlepsie je naucit ho skakat na svihadle, ale to fakt neviem kedy dieta zvladne. V podstate mi povedal ze musime pockat ako sa nozicky budu vyvijat, moze sa to napravit aj nemusi.

rohacka
7. júl 2010

Ahojte, nasla som prelozene nejake cviky z tej polskej stranky, co som minule davala-
Liečba - korekčné cviky
Pri predchádzaní a liečbe deformít chodidiel treba okrem správnej obuvi zabezpečiť dieťaťu vhodnú zostavu cvikov podporujúcich posilnenie svalstva a korigujúcich nesprávnu polohu chodidiel.

Odporúčané cviky korigujúce ploché a krivé chodidlá a kolená:
- dvíhanie drobných predmetov prstami nôh,
- trhanie papiera nohami na čo najmenšie kúsky,
- chodenie po prstoch,
- chôdza po vonkajších hranách nôh,
- bicyklovanie prstami,
- dvíhanie lopty chodidlami,
- vyklopkávanie rytmu chodidlami,
- chytanie ceruzky chodidlami,
- písanie chodidlami.

magimary
13. júl 2010

ahojte 🙂 !
hlásime sa po dlhšej dobe, lebo dnes sme boli opäť (po polroku) na kontrole u ortopeda a taká som odchádzala plus-minus...
na jednej stane som sa potešila-lebo dr. povedal, že pravá nôžka vyzerá lepšie 🙂 , ale pravá o hodne horšie 😔 -že na nej už má úplne prepadnutý až členok (ak to bude pokračovať, tak už to zachytí aj koleno 😔 )...
dostali sme opäť topánky na predpis / (akurát u nás otvorila merné miesto aj Protetika!!! 🙂, tak som bola prešťastná, že nám hneď aj pomerali nôžku a cca o dva mesiace budeme mať sandálky celkom "in" (teraz sme mali z Neoprotu a nevyzerali moc vábivo 😝 🙄), ale teraz do školy bude mať také "parádne" 😅 😵, tak sa teším...aby sa mu aj deti nevysmievali, že aké to nosí topky / a
teda ešte aj vložky (ako vždy), čo ma ale prekvapilo, že za tie sa už po novom nedopláca nič ( 🙂), tak som aspoň z Protetiky odchádzala taká uspokojená...
s tým Neoprot-om (bývajú tu vždy v piatky doobeda) som nebola moc spokojná-robievali mu topánky "vraj" na mieru a urobili mu ich i 3 čísla väčšie 😠, tak že mu boli dobré až teraz (a robili mu ich pred vyše rokom 😝), tak títo v Protetike (budú tu síce len každý druhý utorok, ale aj tak dobre) to merali ozaj detailne, tak aj topánky by mali lepšie sadnúť (nehovoriac o tom, že sú fakt krásne 😵, teda oproti týmto, čo nosí teraz)...

a ešte: starší syn má tiež (s tým som ale teraz nebola) jednu nôžku ooooveľa lepšiu (povedala by som že už úplne v pohode), a druhú má ešte plochšiu, ale s mladším sa to nedá porovnať (ale on to mal od začiatku miernejšie)...

prajem pekné letné dni bez bolestivých nôžiek 🙂

addaa
autor
14. júl 2010

Ahojte mary tak si sa ozvala...no hlavne, že Ti nehovorili o operácii....a som rada, že si odišla spokojná a budete mať sandálky, aké sa Vám páčia...
@petusko no fakt, len ay tie sandálky pomohli....či už sú pekné alebo nie...
@zelmirka1 no ten lekár musí mať istotne veľ skúseností, keď povie, že je potrebné počkať ako sa všetko vyvyinie a nie hneď tlačiť do operácie...
@rohacka fajn cviky, dúfam, že už aj niektoré z týchto udeme môcť zachvíľu praktizovať, lebo také prekladanie papierikov z kôpky na kôpku a trhanie, chytanie ceruzky medzi prsty nám vôbec nejde, tak som to vzdala. pri tom sa malý jeduje....

addaa
autor
14. júl 2010

Inak volala som tej pani čo tejpuje nôžky...tak do toho pravdepodobne od septembra ideme. najskôr vyskúšame, či si to malý nebude strhávať....trvá to 28 dní. zatejpuje sa nôžka na 7 dní a potom sa ide na prevez na ďalších 7 dní a opakuje sa to 4 krát po sebe. vyliečiť nevylieči, len si nôžka zvykne na správnejšiu polohu. ten tejp je asi niečo také ako druhá koža, môže s tým robiť všetko aj kúpať sa, len nie v chlorovej vode. vraj to svrbí, ale len preto, že sa to viac prekrvuje. nášmu malému odporučila biely tejp, lebo sú aj farebné. tejpujú aj menšie deti ako je ten náš. inak stojí 1 cm tej pásky 10 centov, tak neviem koľko to výjde ale rátam, že to bude dosť drahé...ale hlavne ak si má noha zvyknúť na správnejšiu polohu, tak potom ma tá suma trápiť nebude.

zelmirka1
14. júl 2010

@ahoj addaa, to znie zaujimavo to tejpovanie, aj ti ta pani co tejpuje povedala ze to pomoze ? ma niake skusenosti s takymi nozickami ?
my sme dnes boli na kupalisku a veru ked bol ozaj len chvilocku naboso tak mi bolo az do placu ked vidim tie jeho nozky, mne sa to zda stale horsie ako mu tie clenky padaju dovnutra. ☹ bojim sa ze take nieco sa nespravi

addaa
autor
15. júl 2010

@zelmirka1 pomôže v tom, že nôžku nastimuleje na správnejšie postavenie. asi keď je v tom noha mesiac tak si trochu zvykne na inú správnejšiu polohu. veď uvidíme....

zelmirka1
15. júl 2010

@addaa urcite vyskusajte, zda sa to zaujimave a hlavne treba skusit vsetko co moze pomoc. Ja este asi chvilu pockam lebo neviem ci by to maly zniesol na nozickach, teraz je taky ze sa hned zlosti ked sa mu nieco nepaci, ani inu ciapku nechce ako tu na ktoru je zvyknuty. Urcite daj vediet ako to dopadlo. Bodaj by to pomohlo. 😉

magimary
15. júl 2010

addi, ja nechcem byť pesimistkou 🤐 , ale tak si myslím, že ak by to bolo ozaj tak, tak by sa takáto metóda využívala vo veľkom 😕 , a možno by sa pri tom použili aj oveľa lacnejšie metódy na spevnenie správneho postavenia nôžky (napadá ma napr. sadra;-môjmu bratovi tak naprávali DMO-čkou skrátene achillove šľachy, viem že sa tak robia nohy aj PEC-károm), ale akosi som ešte nikdy nepočula, že by sa to robilo aj pri plochonoží 😕
sorry, neodrádzam ťa 😉 , len nahlas uvažujem...
ja len aby z vás niekto neťahal euráče za niečo, čo nepomôže... 🤐
ešte raz sa ospravedlňujem za skepsu 😉
to je len môj názor a budem len rada, keď sa budem mýliť a vám to ozaj pomôže 🙂

martincanka
17. júl 2010

Ahojte baby,

dlho som sa neozvala, ale akosi nestíham, pozdravujeme Vás. Baby ten môj Danielko sa trápi v týchto horúčavách s tou sádrou, tak mi ho je hrozne ľúto, snažíme sa vymýšľať program, kde sa dá ísť z vozíkom, ale moc toho nie je ☹ Hlavne by sa chcel hrozne kúpať, on je taký vodný živel a mne sa mu ťažko vysvetľuje, že nemôže, on si teraz
myslí, že tú sádru bude mať navždy. Minule sme pozerali fotky z lyžovačky a Danielko mi vraví, mami a čo urobíme z lyžami, keď ja mám sádru???????? Až som mala hrču v krku. Ale stále sa utešujem, že máme za sebou dva mesiace, tak hádam to už zvládneme. POZDRAVUJEME a všetkým Vaším nožičkám držím palce, nech sa Vám to napraví 🙂

zelmirka1
10. aug 2010

ahojte
tak ja som bola dnes konecne po 6 tyzdnoch pre sandalky a veru som bola dost sklamana z nich. Jednak su obrovske, hruba koza, maly si ich obul a pripadali mi ako snehule a pritom su to len sandalky. Ma velmi uzku nozku a su mu aj siroke co ma prekvapilo ked su robene na mieru. Ked sme zapli spodny suchy zips tak mu trcal az na zem, takze ich poslali znovu upravit, obavam sa ze ked pridu tak uz mu ani nebudu. Ja neviem ale ak toto robia pre deti tak ma to nepotesilo, maly ma celkove tenke nozky a chodil v nich ako v cizmach. Ked som chcela pretiahnut ten pasik cez kovovu sponu a zapnut suchy zips tak mi to slo velmi tazko lebo ta koza je hruba, si nedokazem predstavit ze by sa obul sam. Chapem ze musia byt vysoke a pevne, ale toto je fakt sila. To vsetky mate taky typ ? 😝

rohacka
11. aug 2010

Zelmirka - ak ich vies sfotit, tak hod fotku.
My sme doteraz mali z Ortho-Pro, tie boli presne take strasne - tazke, hrube, suchy zips nam naopak dali taky kratky, ze sa nedal ani dopnut, co Kubko ma teda riadne chude nozky. No strasne. A podrazka a klenba boli take tvrde, neskutocne. Teraz mame prvykrat Protetika, su trochu jemnejsia a hlavne, klenba je vysoka, ale makka. Ale aj tak su tazke, ked ich ma, tak vtaca nozicky dovnutra. Ovela lepsie chodi v klasickych sandalkach, aj ked vidim, ze nedrzia az tak dobre tu nozku. Sfotim ich a poslem fotky.

zelmirka1
11. aug 2010

@rohacka super ze si sa ozvala, to budu asi tie Ortho-Pro lebo ked som sa pytala kto este robi ortopedicku obuv tak povedali ze Protetika a tie su vraj este horsie. Odfotim ich ked ich donesiem domov, mali by byt za tyzden hotove.
Posli mi tie vase, som zvedava lebo moj maly je chuducky, nozicky tenke a veru neviem ako v nich bude chodit ked su take tazke a obrovske. Doteraz som kupovala klasicky v lekarni tie z Protetiky s korkovou podrazkou, v nich chodi doma a tie su OK.