icon

Máte skúsenosti s vrodenou hypospádiou u dieťaťa?

zinuska
8. apr 2008

ahojte maminky! Ma niektora z vas synceka s vrodenou vadou-hypospadiou?? Je popripade uz niekto aj po operacii?? Moc by som o tom vsetkom potrebovala info.Ozvite sa,ak s tym mate skusenosti prosiiiiim!! ☹

zoja1234
9. okt 2022

@jana_stana koľko má malý rokov, koľká operácia, aký má stupeň a v ktorej ste nemocnici ? Prepáč ze ti takto vychrlim, ale zbieram všetko info 😕

anettt183
9. okt 2022

@jana_stana dobrý deň. Nas čaká operácia vo februári. Môžte napísať ako to prebieha? Koľko musí ležať, či mu dávajú niečo na tlmenie a na bolesti, čo potrebujete ( myslím z oblecenia), ako to prebieha napr s kakanim ( syn bude mať vo februári 3.5r. Je už dávno odplienkovany ale ze ci na to kakanie mam pribaliť plienky? Nocnik? ....) pripadne nejaké vaše ďalšie postrehy. A ako to vás malý zvláda? Držíme palce. ďakujem veľmi pekne .

jana_stana
9. okt 2022

@zoja1234 @anettt183
Ahojte maly ma 2 roky a 8 mesiacov. Sme v BA na Kramaroch. Maly mal dierku tesne pod zaludom. My sme boli hospitalozovany den vopred ale viem ze operuju aj v den hospitalizacie. To vam povedia.
V ten den vas z ambulancie poslu na prijem na oddelenie a odtial potom na anesteziologicke vysetrenie. Ak chcete dieta odprevadit k operacii je potrebne si kupit dole v lekarni taky "sterilny" oblek. Pojdete s nim do takej miestnosti kde dostane taky sirup ktory ho oblbne aby ho mohli v klude odniest na operacku. To bol pre mna celkom taky emocionalny moment. Vy mate potom zhruba 2-3 hodky kym vas zavolaju a pojdete spolu so sestrickou po neho dole na operacky. Po operacii dostava ATB, aj od bolesti, my sme dostavali aj proti krvacaniu lebo mu to dost krvacalo a Diazepan. V ten den bol uviazany ale potom uz nasledujuce dni len v noci aj preto aby som sa aj vyspala. Velmi pekne pochopil ze si nema chytat hadicku a davat pozor na pipik. Preto mohol byt odviazany. Deticky kakaju pod seba na podlozku alebo mozete podkladat nocnik. Z postele vstat nemoze. Z pipika ma vyvod na cikanie. Vsetko je na oddeleni k dispozicii. Na oddeleni je Materska skolka cize vam vedia zapozicat knizky aj hracky. Cele oddelenie je velmi pekne zrekonstruovane ale izby su starsie ale vobec mi to nevadi. Sestricky su velmi mile a ochotne vsetky. Zatial sme nemali ziadny problem. Oblecenie malemu staci jedno pyzamo ak by ste boli hospitalizovany den vopred inak len tricka. Na kazdy den aspon 1 lebo v nom aj papa aj sa hra 🙂 je tu velmi teplo takze pre vas urcite aj nieco s kratkym rukavom.

anettt183
9. okt 2022

@jana_stana dakujem veľmi pekne. a kamare to je národný ústav detských chorôb? My ideme tam ale sme z NR tak sa v tom moc nevyznám. A ako je to so stravou? Mne povedali ze sa musím chodiť najesť na iné poschodie a si to neviem predstaviť ze odídem od malého. A ste na VIP izbe alebo na obyčajnej? Ja som chcela VIP ale už je rezervovana tak nám ostáva normálna. A povedali mi ze cez deň môžem byť s malým ale na noc v izbe matiek. Je to tak alebo môžem byť pri malom aj v noci kľudne aj na nejakej skladateľ posteli. Ďakujem

jana_stana
9. okt 2022

@anettt183 ano je NUDCH. Co sa stravy tyka tak ja som tiez chcela si dat stravu pre seba ale nakoniec som si nedala a dala na radu sestriciek. Vraj je to velmi zdlhave si chodit do podzemia po stravu a treba misky. Po malom ostane vzdy dost jedla takze dojedam a ked mam malo zbehnem do bufetu. Da sa tam kupit aj menu denne, bagety, salaty, jogurty... a v druhom bufete robia pizzu, salaty, fornety ... je to isto lacnejsie takto. Nam sa tiez VIP neusla ale vobec mi to nevadi. Nam sa usla taka izba ze mozem byt s malym stale. A ked mas spolubyvajucu tak si v pohode odbehnes aj do bufetu a ti maleho postrazi. Vie ti postrazit maleho aj vychovavatelka zo skolky ale len v case ked tam je. Ale ano je to aj tak ako pises, ze ty si na izbe matiek a dieta na izbe. Zalezi od toho ako sa ti ujde.

anettt183
9. okt 2022

@jana_stana dakujem veľmi pekne za informácie. Držím palce a nech to malý zvládne na 1

jana_stana
9. okt 2022

@anettt183 ja dufam ze uz zajtra mu to daju dole lebo je to tu zahul na psychiku 🤣🤣

jana_stana
9. okt 2022

@anettt183 este som vam zabudla napisat nocniky aj sedatka na wc su na oddeleni nemusi si niest svoj.

anettt183
9. okt 2022

@jana_stana to verím. My sme zatiaľ boli len naeatotomii co trvala dokopy celá hospitalizácia 3 dní a bolo to o nervy, malý mal vtedy 2 roky.

katkaba1
28. okt 2022

@anettt183 ahoj, prosím Ťa, čo presne pri tej meatotomii robili malému? Včera sme mali konzultáciu v BB u Dr.Jonáša, v marci nás čaká operácia, meatotómia, rozšírenie močovej trubice.
Zabudla som sa ho spýtať či už pri tejto operácii sa robi obriezka? Rekonštruuje sa už tu močová rúra z predkožky?
Má to byť 30 minutový zákrok tak pravdepodobne nie ale nie som si istá.
Ako malý zvládol po operácii už doma fungovať? Náš je veľmi-veľmi živý no zároveň citlivka tak mám obavy ako bolesť a kludový režim doma zvládneme. Sme z BA a do BB sme išli po recenziach za Dr.Jonášom, zvládne mysliš malý v pohode 2h cestu po opke v autosedačke (2r)?
Ďakujem 🙏

anettt183
28. okt 2022

@katkaba1 ahoj. Tak nas mal tiež 2r keď mu to robili. Robili mu len tu močovu rúru a to tak ze mu akoby našli pokiaľ je dobra a tam spravili vývod (zakončenie). On mal pôvodne koniec močovej tesne pod žaludom ale ta bola úzka a až nižšie bola dosť široká, tak tam mu urobili vývod. Boli sme v nemocnici 3 dní. Na 3 deň mu vybrali cievku a čakalo sa kým sa vycika, potom sme mohli domov. Žiadna obriezka ani oprava hypospadie to nás ešte len čaká. No a k tej operácii, mal ťažké zobudzanie z narkózy. Strašne vyvadzal, plakal, vspieral sa, kričal, vyzeralo to úplne ako nejaký amok a vôbec nevnimal. Museli mu dat lieky na ukludnenie a aby zaspal, a aj tie namiesto 10 minút zabrali až po 45minutach. Bolo to hrozne ale lekári vraveli, že malé deti tak reagujú bezne. Inak potom fajn kým mu pôsobili lieky proti bolesti. Nechceli mu dávať pravidelne až keď som ich odhlasovala už niekoľky krát až potom a to malý tak kričal a zmietal sa ze si ešte aj infúzie vytrhol a vseeetko bolo od krvi.... ďalší des. Ale keď mu zase zabrali tak pohoda. Ležať nemusel, mohol sedieť a aj sme sa poprechádzali. Po anestézii nemohol jesť iba po troške q to bolo pre neho strašne lebo bol veľký jedák a ani mu nič nedali vraj dajte mu piškóty ale nikto mi dopredu nepovedal aby sme ich doniesli. Našťastie sme ich mali. Dostal tuším až večeru. No a cestu zvládol dobre, tiež nie sme z ba kde ho operovali a cesta trvala cca 2 hodinky. Tam problém nebol. Horšie bolo pri prebaľovanie, nechcel na seba nechať siahnuť, strašne sa toho bal. Potom doma bol problém pri cikani, ho to stipalo. Tak nechcel cikat, neskôr už nechcel ani jest a piť aby nemusel cikat. To bolo vždy plaču ale trvalo to nejaké 2 dní a potom to bolo čím ďalej lepšie.

katkaba1
28. okt 2022

@anettt183 ďakujem za správu. Náš to má presne tak isto, zakončenie v spodnej časti žalude. Tak som to teda dobre pochopila, že sa to zruší a spraví sa nižšie..och, dúfala som, že som zle pochopila.. Myslela som, že zrušia tú zúženú a z tej kožičky spravia rozšírenú.
Ako teda potom ciká? Pod seba? Lebo náš už ciká do šerbla, v sprche keď sa nahodou vyciká tak ciká dopredu len nie prúdom ale roztrieštene, asi pre to zúženie..
Mne Dr povedal, že pri vyusteni moč.rury na ešte na žaludi z medicinskeho hladiska nie je problem a teda ta ďalšia operacia bude na mojom uvažení. Ale teda ak mu spravia vývod nižšie ako má teraz tak pravdepodobne teda aj tak bude nutná ďalšia operácia..
V takom strese som bola, že mam chaos z tých informácií, strašne sa bojim aby to dopadlo všetko ok aby nemal problem do buducna už ako muž. A teda zatial ste dopadli dobre? Kedy Vás čaká ďalšia? Mne povedal, že ak by bola ďalsia tak min.6 mesiacov hojenie po tom prvom zákroku.

anettt183
28. okt 2022

@katkaba1 tak syn ma ďalšiu vo februári a to.8z bude mať 3.5roka. Cika dopredu ale nás má aj menšieho pipika tak si ho nevie ani chytiť len tak pridrzat prstom navrchu. No a záleží aký má tú mocovu rúru. Naš ju mal dobrú až dosť nízko

katkaba1
28. okt 2022

@anettt183 jasné, rozumiem, tak uvidime ako dopadneme. Ďakujem za odpoveď. Držim veľmi palce aby dopadlo všetko dobre a aby to malý (aj Ty) dobre zvládol.

anettt183
28. okt 2022

@katkaba1 ďakujeme pekne. My tiež držíme palce. Je to vždy náročné s detmi ale nejako to zvládnuť musíme.

luci305
29. okt 2022

@anettt183
@katkaba1 Ahojte, nas tiez caka operacia hypospadie. Syn mal tento tyzden 3 roky, v sept.zacal chodit do skolky. My sme boli este pred rokom v Piestanoch u dr.Polaka ml., ten nam povedal, ze operacia az po odplienkovani, ale do toho sa nam narodila dcerka, takze sa to odkladalo. Ale uz tam chcem volat pre nejaky termin, len sa vas chcem spytat, aka je doba liecenia po operacii. Keby by mohol zase chodit do skolky a fungovat normalne. A teda co obnasa to liecenie po operacii, lebo niekde som citala aj o nejakom pravidelnom rozsirovani mocovej rury doma hadickami. Dakujem za odpovede damy 😊

katkaba1
29. okt 2022

@luci305 ahoj, my sme boli pred pol rokom na konzultácii u Mudr.Molčana, on už ale neoperuje. Pýtala som sa na podmienku toho odplienkovania, vraj je to len "hlúposť" nášho zdravotníctva keďže v iných krajinách operujú už oveľa mladšie deti a tie plienky ešte majú. To len tak okrajovo pišem. Lebo mne napr. ani v BB nič také nespomenul lekár.
No a čo sa operácie týka, nás ešte len čaká. Prvú bude mať syn meatotomiu, podľa slov lekára sa potom uvidí či bude potrebná ďalšia, tá utheroplastika, záleži asi kde bude zakončenie "dobrej" močovej rúry, či budú len rozširovať alebo sa bude musieť robiť vývod nižšie aby sa nezaťažoval mechúr a ladviny.
Po opke tej hypospádie som počula, že je treba dilatovať, rozširovať tú močovú rúru ale vraj to nie je nutné vždy. Asi záleží ako to celé dopadne.
Môj bude mať 3 roky v máji, ak bude nutná ďalšia operácia tak bude vychádzať zrovna na škôlkarske obdobie takže ja si požiadam o predĺženie rodič.dovolenky na 1 rok. Dieťa musí byť úplne zdravé pred operáciou min. 2 týždne. Aj hojenie nejaký čas trvá, hospitalizácia je cca 10 dní v priemere tušim, následne sa to musí aj doma ešte určite poriadne zahojiť. Môžu byť aj rôzne komplikácie tak chcem byť pripravená pre každý prípad. Aj keď dúfam a verim, že všetko dopadne dobre.
A kde budú syna operovať? Má tú lahšiu formu?
Držim palce 🙂

anettt183
29. okt 2022

@luci305 ahoj. Nas to čaká teraz vo februári, ešte ju za sebou nemáme.

tecko28
29. okt 2022

@luci305 Ahoj, mna si sice neoslovila, ale mozno trochu pomozem. Nasho syna operoval prave dr. Polak ml. na urologickej klinike na Kramaroch. Nebol odplienkovany a vobec to nevadilo a nikomu som to tam nevesala na nos. Bolo by dobre, aby maly vedel vykonat velku potrebu mimo plienku, na cikani absolutne nezalezi, lebo bude mat zavedeny kateter a moc ide do sacku. Co sa tyka toho kakania, kedze dieta po operacii v podstate lezi tych cca 9 dni v kuse, resp. je v postielke, moze mat aj tak problem sa vykakat a moze prist k tomu, ze mu daju capik a potrebu vykona na podlozku v postielke. Odplienkovanie vyzaduju preto, aby predisli infikovaniu operacnej rany stolicou, ale ak si to mamicka dokaze ustrazit je to v pohode. No a este som chcela tolko, ze syn je 4,5 roka po operacii a vsetko ok, nebolo treba dierku rozsirovat ani dalsiu operaciu, stacila mu jedna.

luci305
29. okt 2022

@tecko28
Nam spominal Polak ml., ze je moznost ist do Michaloviec, ze tam operuje jeho otec (primar z Kramarov). Kedze je to sukromna nemocnica, tak termin nam vie dat aj za 3tyzdne, netreba cakat tolko ako do BA. Maly je odplienkovany uz davno, len sa nam to teda oddialilo ako som spominala kvoli druhemu dietatku...mne na porodnej sale len povedali, ze ma hypospadiu a bude potrebna operacia, detska doktorka mi stale len vravela, ze to bude bezna jednodnova chirurgia a ked mal rok tak nas poslala urologovi, ten len skonstatoval, ze prud mocu je dobry a treba sa ist ukazat detskemu urologovi ci to treba operovat (takze ja som bola stale v domneni, ze to je viac menej ok, ked tak nejaky maly zakrok)...no a potom sme prisli k Polakovi a ten na mna vyvalil, ze posunutie vyvodu a plastika a ani neviem co vsetko, ze to bude 3hodinova operacia a 10 dnova hospitalizacia...tak ja som zostala v takom soku, ze som sa ani nezmohla nic spytat (lebo vtedy som uz bola v 6.mesiaci s druhym dietatkom)...takze preto zistujem teraz co najviac o tom...a teda aj kolko trva teda to uzdravenie sa po operacii, ci to riesit teraz alebo radsej niekedy na jar a potom nech sa este cele prazdniny lieci...no neviem si to cele predstavit...a este nas maly je fakt taky ze sa cely den nezastavi, od 1,5roku mi cez den vobec nespava, tak si ani neviem predstavit tych 10dni ako vydrzi na lozku...

luci305
29. okt 2022

@jana_stana prosim vas, kto vas operoval na Kramaroch? A teda aj vam povedali aka bude doba hojenia, kym bude maly uplne v poriadku?

ijuska1982
7. nov 2022

dobrý deň,
o 2 týždne nás čaká operácia - druhá doba. Máme 3.supeň hypospádie, syn skoro 3 roky. už chytám pomaly stresy, nakoľko ma totálne ignoruje, nervačí, tak som zvedavá ako sa bude správať tam. Len sa chcem spýtať, či je nutné robiť PCR testy pred hospitalizáciou ako to bolo pred rokom. ďakujem

sisda
8. nov 2022

Baby otazocka bol niekto v poslednej dobe operovat fistulu po operacii hypospadie na Kramaroch?popripade aj inde len ze kolko ste tam boli a ako dlho trvala operacia...dakujem 26.1 mame ist...

luci305
10. nov 2022

Update: mame za sebou kontrolu u dr.Polaka ml., buduci tyzden mame volat za termin... BA najblizsi termin koniec aprila/maj...ale teda vie ho zoperovat aj teraz v decemberi alebo januari,ale operovat bude maleho teda v Michalovciach...chcem sa spytat, ci nemate niekto skusenosti s detskou urologiou v MI, ako to tam funguje, co si treba zobrat so sebou atd.
Dakujem

fifko26
10. nov 2022

@luci305 nam maleho operovali na Kramároch a zrovna Polak ml., spokojnost veľká.. Tiez nam dávali termín ako vám ale nechali sme to máj, koli vip izbe, len vtedy bola voľná a operacia nesurila.. Maly sa zotavoval cca mesiac, mal velke opuchy a zahojilo sa pekne časom. Cievkovali sme cca rok aj dva mesiace

zoja1234
10. nov 2022

@fifko26 co znamená cievkovali prosím? A vás chlapček mal ťažší ci ľahší stupeň?

luci305
10. nov 2022

@fifko26 super, dakujeme za info...este som sa zabudla vcera spytat Polaka, ze teda ked bude mat zavedeny ten kateder, tak sa nemoze ani postavit z postele? Len nam povedal, ze cca 8dni ho bude mat, ale teda dojde mi to logicke, ze asi nemoze, len mi to zatial nikto nepotvrdil...
Nas syn ma teda nastastie iba najlahsi stupen, takze vravel, ze uvidime ako to bude aj s tym cievkovanim...kolko krat za den ste cievkovali? Iba raz?
Nam vravel Polak, ze tak tyzden az 2 po operacii moze nastupit naspat do skolky...tak aj preto by sme chceli ten termin este pred vianocami, aby sa mohol liecit cez prazdniny, lebo on miluje skolku, tak nechcem aby zbytocne vymeskaval (a aj teda mame druhe dietatko rocne, tak to chceme mat co najskor aj kvoli tomu za sebou)

jana_stana
11. nov 2022

@luci305 Ahoj nás operovala Dr. Demetrová a za nás veľká spokojnosť. Všetko nám krásne vysvetlila aj ukázala na obrázkoch čo sa robilo a ako. Aj k malému sa veľmi pekne chovala aj k nám. Odpovedala na všetky otázky bez problémov.

fifko26
11. nov 2022

@zoja1234 nebola to najtazsia forma, dierku mal pod zaludom. Ale robili mu kompletnu rekonštrukciu, mocovu rúru, obriezku.. Civkovat(dylatovat) pychali sme taku cievku do penisu, aby sa mu ta močová rura nezuzovala.. Dva krat denne

zoja1234
18. nov 2022

Ahojte, no takže boli sme na kontrole u Dr. Slobodnikovej, syn má
1 rok a tretí stupeň.. Povedala ze mame prísť najbližšie v marci 2023, kde nám už dá dátum prvej operácie, no ale dovtedy by bolo dobre aby si už nekakal do plienky, cikať ešte môže.. Baby ktoré máte skúsenosť s odplienkovanim v takomto veku, prosim poraďte mi.. Chceme operáciu čím skôr lebo bude ešte aj druhá, a kym nastúpi do škôlky musí to mat spravené.. A kym si bude kakat do plienky tak nám nedajú dátum.. :(