Meningitída
Maminky, stretli ste sa s vyskytom menintigidy v reale. Pocas hospitalizacie sa vyskytol jeden pripad
Na oddeleni, bola tam trma vrma nikto nam nic nepovedal a z vonku sme sa dozvedeli co sa dialo, Nemali nas preventivne preliecit antibiotikami alebo nieco ved ten bacil tam mohol zostat na chodbe a tak. Ci nie?
Meningitida rozhodne je infekcne ochorenie.
Bakterialna meningitida sa rozhodne lieci antibiotikami, a to konskymi davkami priamo do zily
Virusova meningitida je lahke ochorenie
Obidve formy su infekcne a pri vyskyte bakterialnej sa davaju rodinnym prislusnikom preventivne atb
@zuzana76 prosim virs napisat viac k tej virusovej meningitide ako sa prejavila ako vam ju zistili kde ste lezali dakujem
@loginexistuje spavost, svetlo plachosť, bolesti hlavy, končatín, o deň neskôr už v nemocnici aj stuhnutie šije, ja som mu to zdiagnodtikovsla sama, hneď mi napadla táto diagnóza, v deň príjmu sa mu nepodarilo vziať vzorku likvoru- lumbalnou punkciou, vzorka bola znečistená krvou, na druhý deň sa podarilo vziať, o hodinu a pol boli výsledky pozitívne, hneď nasadili liečbu, prebiehala v nemocnici, 10 dní a ešte rok sledovaný na infekčnom, následky vďaka Bohu žiadne, ďakujem mu každý jeden deň, že vyviazol z toho, aj keď vírusová meningitída je ľahšia ako bakteriálna, jemu vo vzorke nenašli žiadnu baktériu, takže usúdili že to musel byť vírus, dostával ATB do žili tuším celých 10 dní, aj niečo proti opuchu mozgu, asi kortikoidy, akože liečba určite hnusná, ale pomohla
Teplotu mal len 37,4 resp ani nie 38, takže týmto bol nespecificky, nemal vysoké teploty, bol mimoriadne správy, liečili nás v NR
@ladivina tak nesposobilo to to neockovanie, ale virus v skolke, mal to tam aj iny chlapec a moj mal slabu imunitu, tak to dostal. Potom som mu dala doockovat vsetko co mu chybalo neskor. Byva doteraz chorlavy a uz ma 15 rokov.
@zuzana76 a ten druhý chlapček asi bol ockovany či to sa nevie,ako on dopadol? Toto má ozaj desí lebo tu v UK kým sa dostaneš k doktorovi tak ozaj to nemusíš prežiť :(
Ty si hneď išla do nemocnice keď ti maly povedal te ho boli hlava a bol unavený? Ty si si vydupala testy na meningitídu lebo tu väčšinou človeka odboju s tým že je všetko ok a poviedka ti vezmi si paracetamol na bolesť hlavy…
@zuzana76 a ten druhý chlapček asi bol ockovany či to sa nevie,ako on dopadol? Toto má ozaj desí lebo tu v UK kým sa dostaneš k doktorovi tak ozaj to nemusíš prežiť :(
Ty si hneď išla do nemocnice keď ti maly povedal te ho boli hlava a bol unavený? Ty si si vydupala testy na meningitídu lebo tu väčšinou človeka odboju s tým že je všetko ok a poviedka ti vezmi si paracetamol na bolesť hlavy…
@ladivina zacalo to v nedelu okolo obeda, dovtedy uplne zivy, behal, skakal, zrazu si lahol na gauc v obyvacke a zaspal, okolo 16:00 sa zobudil, ze ho boli hlava velmi a vadi mu svetlo. Muzovi som hned povedala, ze sa obavam, ze to je meningitida. On je flegmatik, takze mi vravel, ze nie, ze plasim. Asi po hodine dohadovania sme sa vybrali na pohotovost, kde sme si odcakali asi 2 hodiny, aby sme sa dostali dnu. lekarka na nom nic nevidela a poslala nas na infekcne, samozrejme nepovedala nam, co si mysli, ale ja som to vedela. Tam sme cakali asi dalsiu hodinu, okolo deviatej vecer sme sa dostali na vysetrenie, okolo desiatej sme boli an izbe a maleho vzali na odber likvoru. To sa nepodarilo, kedze bol vraj znecisteny krvou, takze nereprezentativna vzorka. Isli sme spat, ja pri nom, len som bdela a obcas zaspala a pozorovala som ho. Boli sme na JIS, izba so sklenenymi stenami a sestricky nas mali pod dohladom. Na druhy den, rozne odbery krvi, stale ho pozerali, vysetrovali, popoludni uz nevedel predklonit hlavu, takze uz bolo vsetkym jasne, ze to je meningitida. Ale nebol tam detsky neurolog, tak cakali do 17: 00 kym prisla neurologicka z polikliniky, ta na neho len pozrela a a hned urcila diagnozu, samozrejme ho zase vzali an odber likvoru, tento krat sa na to asi pripravili a podarilo sa, do hodiy a pol asi boli vysledky a ansadili hned liecbu, vsetko infuzne. Zareagovala som dost skoro, kedze este enmal ten priznak stuhnutia sije.
@ladivina meningitida zacina z plneho zdravia, dieta zrazu ulahne
@ladivina na virusovu sa neockuje, ockuje sa proti meningokokom a kliestovej encefalitide, meningokoky zvazujem, nemaju to, ja som potom doockovala take bezne ockovania, kedze on nebol ockovany podla kalendara
@ladivina zacalo to v nedelu okolo obeda, dovtedy uplne zivy, behal, skakal, zrazu si lahol na gauc v obyvacke a zaspal, okolo 16:00 sa zobudil, ze ho boli hlava velmi a vadi mu svetlo. Muzovi som hned povedala, ze sa obavam, ze to je meningitida. On je flegmatik, takze mi vravel, ze nie, ze plasim. Asi po hodine dohadovania sme sa vybrali na pohotovost, kde sme si odcakali asi 2 hodiny, aby sme sa dostali dnu. lekarka na nom nic nevidela a poslala nas na infekcne, samozrejme nepovedala nam, co si mysli, ale ja som to vedela. Tam sme cakali asi dalsiu hodinu, okolo deviatej vecer sme sa dostali na vysetrenie, okolo desiatej sme boli an izbe a maleho vzali na odber likvoru. To sa nepodarilo, kedze bol vraj znecisteny krvou, takze nereprezentativna vzorka. Isli sme spat, ja pri nom, len som bdela a obcas zaspala a pozorovala som ho. Boli sme na JIS, izba so sklenenymi stenami a sestricky nas mali pod dohladom. Na druhy den, rozne odbery krvi, stale ho pozerali, vysetrovali, popoludni uz nevedel predklonit hlavu, takze uz bolo vsetkym jasne, ze to je meningitida. Ale nebol tam detsky neurolog, tak cakali do 17: 00 kym prisla neurologicka z polikliniky, ta na neho len pozrela a a hned urcila diagnozu, samozrejme ho zase vzali an odber likvoru, tento krat sa na to asi pripravili a podarilo sa, do hodiy a pol asi boli vysledky a ansadili hned liecbu, vsetko infuzne. Zareagovala som dost skoro, kedze este enmal ten priznak stuhnutia sije.
@zuzana76 :( wow ste úžasná že ste to zvladli , znie to hrozne :( aj môj chlap je flegmatik a tiež by to odignoroval .. dakujem že ste sa podelila so skúsenosťou
@zuzana76 čiže on mal tu vírusovú ?
@ladivina https://www.benulekaren.sk/meningitida-alebo-za... tu je o tom viac pisane

@detusiky nepanikar, zavisi aj od toho aka meningitida to je, ja som bola priamo hospitalizovana so synom, ktory mal meningitidu a nic som nedostavala, nastastie to bol ten lepsi typ - virusovy, za 10 dni nas prepustili