Mentálna retardácia

mataklinec
22. feb 2015

Ahojte, prosim ma niekto podobný problém? Som zufala a chcem sa poradit. ☹
Mám 4 deti. Všetke deti okrem Davidka sú chvála Bohu zdravé. Davidko sa nám narodil menší a aj po narodení zle prospieval a v 3 a pol roku mu zistili že ma zriedkavú rastovu chorobu tzv. Silver rusell syndrom. Jeho kostra zaostávala až o 3 roky. Od vtedy mu musime každy večer pichat rastový hormon do nôžky. Pomaličky rastie aj ked velmi zaostava za rovesnikmi.
Vždy bol trošku iný ako ostatné deti aj v iných oblastiach ale nechcela som si to pripustit. Mal odklad do školy kedže mal problemy s motorikou, s písanim atd... Do dnes nedokaže napisat svoje meno.
Začali sme navštevovat špecialnu pedagogičku, a ta mi vyriekla že môj synček je aj mentálne retardovaný, a že nemôže nastupit do základnej školy, ale len do špeciálnej školy so zdravotným postihnutím. Moje srdce zaliala obrovska bolest a preplakala som niekolko dní, kym som si neuvedomila, že s tým nič neurobím a musím mu byt oporou viac ako predtým. Neskutočne ho lubim, splnila by som mu všetko na svete...
Budem musiet odist zo zamestnania a poberat na neho opatrovatelský prispevok, kedže potrebuje pomoc vo všetkých oblastiach, ale ten je ešte nižší ako moja mzda.

inull5
22. feb 2015

@mataklinec ahoj.je to ťažké,sama mám malého s vyvodom creva už pol roka..v čom konkrétne by si potrebovala radu?

ivetlo
22. feb 2015

Držím palce aby si to zvládla a malému bola oporou. Obdivujem Vás ženy ako sa dokážete starať. Nie vždy je to jednoduché, klobúk dole. Nemám taký problém, ale chcem ťa aspoň podporiť aby si bola silná a pozisťovala všetko možné aj nemožné ako drobcovi pomôcť aby mal spokojný a čo najplnohodnotnejší život.

maznacik007
22. feb 2015

@mataklinec nevzdavaj sa prace pracovat mozes aj pri opatrovatelskom prispevku ... specialne skoly su na dobrej urovni a maju aj druziny... 😉

drz sa

yukki
22. feb 2015

@mataklinec Píšeš o ňom pekne. Má šťastie na maminu. V špecke pôjdu pomalším tempom, majú tam len zopár detí v triede, naozaj špeciálnejšiu starostlivosť o každé..... Ty si ho poznáš najlepšie, v čom vidíš najväčší problém?

elise
22. feb 2015

@mataklinec boli ste aj u klinickeho psychologa, psychiatra? Alebo len specialny pedagog povedal ze ma mentalnu retardaciu?

vinuslava
22. feb 2015

@mataklinec Na základe čoho Vám to povedala? No v prvom rade by sa asi mali urobiť testy na stanovenie klinickej diagnózy. Či to len tak z brucha povedala? Boli ste u psychológa? Najprv by ste asi mali navštíviť psychológa, ktorý stanoví diagnózu a následne začať terapiu, jednak u psychológa a jednak u špeciálneho pedagóga, resp. iných odborníkov, ak je to potrebné. Držím Vám palce.

kiki68
23. feb 2015

Specialka nie je ziadny koniec a niektore deti sa tam maju lepsie ako v beznej skole,kde hrozi sikana. Tiez vela deti,ktore maju iba miernu retardaciu, tak dokazu studovat aj stredne skoly, samozrejme nie vyberove gymple,ale ucnovky zvladaju a casto sa dokazu aj dalej uplatnit,ci uz v chranenej dielni alebo napr. v stavebnictve, kde sa casto zaraba lepsie nez po ukonceni uni s diplomom na urade prace. Nie je vsetkemu koniec, takze ber to tak,ako to je a pozistuj kde su ake moznosti co najlepsie vzdelavania 😉 Samozrejme budete potrebovat na toto vsetko posudky od psychologa, detskeho psychiatra, proste idete riesit problem co najlepsie. Hlavne je nezmysel davat napr. dalsie odklady,ak moze nastupit do skoly a vzdelavat sa, sice s ohladom na jeho intelekt a schopnosti, ale ak budes trpezliva, tak moze vsetko vyborne dopadnut. Hlavu hore 😉

mataklinec
autor
23. feb 2015

Ahojte, dakujem velmi pekne za vase odpovede. Nam to uz potvrdila aj psychologicka, boli sme na vysetreni. Davidko sa nedokaze ucit pisat, pocitat atd... tak vlastne na to prisli. V skolke dost zaostaval za ostatnzmi detmi. Ja sa len musim dokazat s tym zmierit, bojimsa ze sa mu niekto bude posmievat alebo nieco take. V mojej praci budem muset skoncit kedze robievam dvanactky a Davidko ma potrebuje denne. Vraj mozem robit 4 h6d denne,,,nejaku brigadu si najdem...
😢
@inull5
@maznacik007
@yukki
@elise
@vinuslava
@kiki68

prego81
23. feb 2015

@mataklinec
Obdivujem ta! 🙂 A drzim paste nech si silna a nech ti tvoja ochota prinesie spokojnost v dusi.
Len by som chcela poznamenat ze by si mala aj pracovat. Urcite ti to pomoze mentalne. Nie som zastanca toho, ze rodicia sa obetuju na 100% a urobia vsetko pre deti aj na ukor samych seba. Ked budes ty vyrovnana a spokojna budes aj lepsia mama pre dieta so specialnymi potrebami a aj pre tie ostatne! Este raz velky obdiv za odhodlanie a drzim paste 🙂

kiki68
23. feb 2015

neboj bude to ok. V specialke sa nikto detom nesmeje, nikto nemoze za to aky je, niekto nevie co sa mu stane o sekundu ( vezmi si napr. mozgove prihody,aky clovek moze behom par minut ostat). Mojej znamej dcera isla najprv do normalnej skoly,ale tam to neslo,takze isla do specialky, tam to islo krasne, nikto sa neposmieval. Teraz je na ucnovke, tiez sa nikto neposmeva mladej a pekne studuje.
A ostan pracovat aspon na ciastocny uvazok,aby si z toho nezblbla. Navyse ak pojde do specialky,tak budes moct byt normalne zamestnana, teda asi ne tahat 12tky,ale myslim,ze 6-8 hod. denne sa bude dat zvladnut. Urcite ostan aktivna, diskutuje, vymienaj skusenosti s inymi mamickam na facebooku, neboj dnes uz to nie je tabu 😉 Je Vas vela, co mate deticky s nejakym problemom, ze su proste ine. Uzivaj si zivota so vsetkym co ponuka 🙂

inull5
23. feb 2015

@mataklinec neviem ako je to upravené v pracovnom práve vo sa týka mzdy a odpracovaných hodín.treba pozrieť v zákone.nemám u seba konkrétne zákony čiže nechcem zavádzať..co sa týka sociálnych dávok je to bieda a z toho sa žiť nedá,teda isto nie normalne.a este máš ďalšie tri detičky..možno prácu na doma.v tomto smere neviem aké su možnosti.no a zmieriť sa s tým..chce to v prvom rade cas,isto veľa času.vies ja som tiež rozdychavala že malému spravili vývod.našťastie je to živý múdry a šikovný chlapec že to takto vykompenzuje..tiež neviem co nas do budúcna čaká keďže sa narodil s vývojovu vadou zadocka.je sice po plastike a nič nevidno len ci to bude aj fungovať to nikto netuší..ani lekár keďže vývod dostal lebo nekakal..čiže takto.