icon

Mesačná dcérka má problém s kakaním

motylicek123
22. apr 2012

ahojte mam taky problem - dcerka 1.mesiac - stale sa dojcime neprikrmujeme, mi nechce kakat, ked sme prisli s porodnice kakala mi kazdy den 1x, no teraz ako keby tlacila cela ocervenie a nic sem tam poprdka po crievkach jej hrmoce, no vobec nekaka len place a zvija sa, sponuje sa, a nechce mi potom ani dobre papat, chvilocku papa, potom a odtiahne place zvija sa chvilku sa ukludni pije a zase sa opakuje zvijanie sa sponovanie sa tlacenie a nic, skusala som masirovat brusko pupikom, cvicit s nozickami a cvicit i do kriza rucicka nozicka, davat na brusko a masirovat chrbatik, i espumisan ked mi toto robila treti den skusila som rektalnu rurku a mala sa nevedela dokakat - asi 6x kakala po sebe a take zlte horcicove a riedke doslova to z nej vyletelo az to zaspliechalo, potom ju to ukludni a je spokojna a papa a v pohodicke aj zaspinka, rektalnu rurku, ale nechcem pouzivat skuste poradit - feniklovy cajik mi nechce pit vzdy ho vyvrati tak ho skusam pit ja

hajanka
22. apr 2012

@motylicek123 tak kludne skusaj papat postupne vsetko co si jedla predtym, len si vzdy nechaj take 3 dni medzi tym, aby si vedela zistit co babu nerobi v mliecku dobre 🙂 tak sa to potom robi aj pri zavadzani prvrych prikromov

veve39
22. apr 2012

@motylicek123 ked nie je zapcha - tvrda stolica, tak je to uplne OK a je v poriadku ak nema stolicu aj niekolko dni...pokial jej rurka pomaha a ulavi jej - hlavne uvolni vetry, tak sa nemusis pouzivat ju - ako nam povedali na spominanej detskej chirurgii v BA
u nas rurka napr. nepomahala, tak som ju ani nepouzivala

motylicek123
autor
22. apr 2012

@veve39 u mna pomohla zatial, ale ja som jej ju davala len tak centimetrik do rituse viac nie a hned som vytiahla a ona sa potom sama vykala

snehuliena
22. apr 2012

S tým jedením je to fakt ťažké, ale treba vydržať. Iné sa naozaj nedá. 🙂 Mne sa stalo, že som plakala spolu so synčekom, keď ho bolelo bruško z vareného vajíčka. Občas mi už hrabe, že nemôžem jesť hocičo, na čo by som mala chuť. Ale na druhej strane mi takto vlastne stráži postavu. Dva mesiace po pôrode som mala pôvodnú hmotnosť. 😵

31majka12
22. apr 2012

@motylicek123 Ahoj ak ti mozem poradit ..tak pi hrmancekovy caj a malej davaj probiotika ..trosku mliecka si odstriekaj na lyzicku a daj do toho probiotika.
Ja som malemu davala Infants dophilus,tiez mi prvy mesiac nekakal...len raz za 9-10dni.

kveta
22. apr 2012

@motylicek123 Prepáč, ale radšej necháš dieťa sa zvíjať a plakať než by si použila rektálnu rúrku, o ktorej vieš, že zaberá a pomáha jej? 😨 Skús to ešte raz zvážiť...

kveta
22. apr 2012

@motylicek123 Prepáč, beriem späť... až teraz som čítala Tvoj príspevok zo 17:05.

janka_pn
22. apr 2012

@motylicek123 necitala som to tu cele, ale ja som mojej malej davala vzdy nakremovanu rekt. rurku, kedy to len potrebovala. sama vidis, ze jej to pomaha, tak preco ju trapit? 🙂 namocit rurku poriadne do olejceka a pomoz jej, vzdy ked uznas za vhode. drzim paste, ked sa zacne viac hybat, prejde to 🙂

minewka
22. apr 2012

@motylicek123 ahoj. Na fenyklový čajík pozor, ja som svojej malej spôsobila parádnu koliku s kŕčmi, keď som fenyklový čaj nedostatočne zriedila 🙄 🙄 🙄 Treba to riediť ozaj veľmi. Ja som zarobený čajík riedila s prevarenou vodou - troška čajíka a veľa vody - čím menšie bábo, tým viac riediť.

Ale ak nemáš problémy s kojením a nepoužívaš UM - myslím, že na čajík je ešte čas 🙂

Rektálnu rúrku sa neboj používať - ak sa používa raz čas, v takých stavoch, ako opisuješ, nič sa nestane, nijak dieťaťu neublížiš, len pomôžeš. Najprv treba nechať bábo sa trošičku potrápiť, nech sa ponamáha, pomôcť menej invazívnymi metódami - masírovanie bruška, cvičenie nožičkami, atď - ale ak nepomáha, použiť rektálnu rúrku. 🙂

Mne osobne ostáva rozum stáť nad tým, ako niekto považuje za normálne a správne, ak dieťa nemá stolicu aj 2 týždne. 😅 😅 😅 Pravidelná stolica správnej konzistencie je znak dobrého prospievania a toho, že v tele všetko funguje tak, ako má, kojenie, nekojenie.

kinka555
23. apr 2012

@motylicek123 ahoj, necitala som vsetky prispevky ale napisem ti svoju skusenost, ja som mala rovnaky problem s mojou dcerkou. Po prichode z pôrodnice mi par tyzdnov pekne a pravidelne kakala ale potom prestala, bolelo ju to, skusala som zmenu stravy, cajiky, cvicili sme s nozickami, brusko som masirovala, v teplej vode som kupala.... nic nepomahalo.. Dr.mi vravela ze mala ma este slabe brusne svaly a preto jej treba pomahat s trubickou, to nam pomohlo. Pomahala som jej asi do 3.mesiaca, odvtedy uz kaka pekne sama. Nemusis sa bat, ze by sa potom nenaucila tlacit sama, len mozno je naozaj este slabucka 🙂

motylicek123
autor
23. apr 2012

babule dakujem velmi pekne za rady budeme skusat a davat rurku, sem tam si krasne poprdkava tak uvidime ako budeme 🙂 este raz velka vdaka vam, za vase postrehy a rady

baschmil
23. apr 2012

ahoj, my sa s tymto trapime uz 3.mesiac a stale nekakame..robila som vsetko mozne co sa len dalo: cvicili sme s nozickami, masirovali brusko, teple obklady, davala som maleho casto na brusko, teple kupele 2 krat do dna, kvapky baby calm, sab simplex, espumisan, bio gaia, infacol , cajiky feniklove, boli sme aj na gastre aj u liecitelov .malinky mi zachvatovo plakal az mi prestaval v afekte dychat a nepomohlo nic len rektalna rurka...stale sa trapime a viem ake to je..drzim palce nech vam to prejde ani ja neviem co mam este skusit a baby ktore tu tvrdia ze plne kojene babatko nemusi kakat neviem kolko dni nech si skusia mat take babatko na pol dna ako je to nase a potom uvidia co je to trapenie a zufalstvo, ked kazdy druhy den dostavame amok a potom uz len nasleduje stav kedy mi mimi ani nedycha od placu...drzim naozaj prsteky nech sze z toho von a nech sa nam to obom upravi a uz budeme len sastne maminy 🙂

magic08
23. apr 2012

@motylicek123 necitala som vsetko, moz to bolo sppomenute, ale mozno by som na tvojom mieste skusila prehodnotit jedalnicek... ci nahodou nejes nieco co moze babu sposobovat problemy... napr. vela mliecnych vyrobkov, moze sposobovat dojcenemu babatku problem, alebo kysnute veci... ono nemusi byt problem v babatku... dojcene dieta nemusi kakat kazdy den, ale v tom co zjes ty, nasledne to moze sposobovat drobcovi problem a uvolni mu brusku len to ze sa vykaka... skus si prejst svoj jedalnicek...

motylicek123
autor
23. apr 2012

@magic08 skusam sa prehodit na porodnicovu stravu tak uvidim a postupne pridavat a sledovat co robi dobre co nie ale v podstate papam vsetko okrem citrusov strukovin a veci o ktorych viem ze ma nafukuju

@baschmil uuujha chuda male to musi byt hrozne takto sa trapit ja som odsledovala, ze mi tak len vecer sa zvijame a sponujeme ze cez den v pohode fungujeme tak neviem no

baschmil
23. apr 2012

@motylicek123 tak to bude kolika urcite...a ta chce len cas, mne nezabrali ziadne kvapky ako som pisala neviem mozno skusit ich treba ale u mna fakt ze 0 bodov...

brulka
23. apr 2012

dievcata co na 100% funguje je vyvar zo susenych sliviek. poradil mi moj svokor - pediater a naozaj to zabralo a nam teda velmi pomohlo proti kolikam. nemusite sa bat ani u malinkych babatiek. ja som sa bala, zdalo sa mi to cudne takemu miminecku letkvary varit 😀 ale veru som potom lutovala ze som s tym skor nezacala (prvy krat som podala ked mala mala 6 tyzdnov). mohli sme to trapenie skoncit skor 😵

hajanka
23. apr 2012

@brulka mesacnemu babetku? ved to nema poznat nic okrem mliecka

nelynka18
23. apr 2012

nas ked mal 2 mesiace bez rurky sa nevedel vykakat a na odporucania mnohych mamiciek som kupila probiotika v prasku Lindex ale aj ine su a tie nam po jednom uziti napravili traviaci trakt a vsetko bolo ok...takze jednoznacne probiotika v prasku 😉

brulka
23. apr 2012

@hajanka ano iste materske mliecko je naj a diedatko ak ho ma mamka dost nepotrebuje nic ine. ale ak je problem a treba pomoct a odporuci ti to lekar, nie babka na trhu tak ja osobne nevidim problem. aj malinkym babatkam sa dava cajik v lete aby sa nedehydratovalo ... vtedy je okrem MM povoleny aj cajik. takze ten vyvar so susenej slivky zabera naozaj vyborne a urcite ziadnemu babatku neuskodi. ja som malej kupila susene BIO-slivky 😉 a lutovala som ze sme nepouzili uz skor. u nas boli koliky spojene s problemom sa vykakat. takze zlepsilo sa vyprazdnovanie a zlepsili sa aj nocne koliky a neutichajuce place 🙂

babulka1978
23. apr 2012

ahojte 🙂 no naša princezná mala problémy s kakaním až do pol roka......pomáhala len rektálna rúrka a harmančekový čaj (odvar zo sušených sliviek radili aj nám, ale fakt sa mi to nezdalo, tak to sme nedávali.....už len preto, lebo kupované sušené ovocie je konzervované roznymi "chemikáliami", ktoré aj mne robia problémy a nie ešte dávať to malému bábatku...pokiaľ si slivky niekto suší doma, tak to sa dá....) Rúrku sme používali do pol roka a po prvej mrkvičke kakáme samy 😀 😀

hajanka
23. apr 2012

@brulka ak je problem, treba zistit pricinu a potom ordinovat 😉 pretoze mesacne babetko este nema vyzretu nervovu a traviacu sustavu a este si len zvyka na mliecko a uci sa ho spravne prijimat, travit aj vyprazdnovat, netreba mu komplikovat zivot nejakymi novymi vyvarmi a podobne. Mozno mu chybaju len prospesne bakterie pre spravne travenie (doplnit probiotika).
Cajik. Tekutiny, pokial babetko prijima MM alebo UM ma v nom dostatok potrebnych tekutin takze ziadne ine tekutiny nie su potrebne, tekutiny je treba doplnat v obdobiach velkych horucav a pri zavadzani prikrmov, detom najlepsie davat od smadu pit cistu vodicku. Caje absolutne nie su potrebne, caje ci uz sypane alebo granulovane - hlavne bylinkove (pozor - aj ovocne caje obsahuju byliny) ochudobnuju babetko o mineralne latky (lebo ich na seba viazu) a zvysuju riziko alergie, Hipp a ine granulovane caje zase obsahuju cukor, su sladene a zvysuju riziko tvorby zubneho kazu. Fenikel a rasca moze zase sposobit traviace tazkosti, naduvat a sposobovat velke bolesti bruska babetka.
Nie su potrebne ziadne caje, ziadne slivky ani nic podobne v tomto veku.

brulka
23. apr 2012

@hajanka suhlasim s velkou vacsinou tvojho prispevku (moja dcerka tiez pila iba mliecko a prevarenu vodu) a aj my sme skusali sab simplex aj biogaju ale ten vyvar nam pomohol najviac. a svokor malu vysetroval pravidelne 🙂
i pocas kolik a mozem ti povedat ze je to jeden neskutocne mudry a sikovny lekar. v jeho rukach moja dcerka prestala plakat do 15 minut. lebo vzdy vysetril a vedel ci je problem v kakani alebo vo vzduchu co sa dostalo do bruska pri papani. pomasiroval, poklopkal neviem ako to robil ale vzdy moje dieta vedel utisit.
ale vidim ze ty si mudrejsia ako pediater s 30 rocnou praxou 😀

meusicka
23. apr 2012

@hajanka
@motylicek123
citala som vase prispevky, tak len ohladne tej Bio gaia.... moja mala z nej bolesti bruska 😖 takze nie je to vhodne pre vsetky deticky.
ja mam teraz male 4 mesacne dvojicky a tiez mi kakaju tak cca 1x za 7 dni. jedna s tym nema ziaden problem a druha naopak. vacsinou den pred tym nez sa vykaka uz je taka zlostna a ubolena, ked boli raz bolesti dost neprijemne tak sme dali na brusko vo vrecusku ohriatu sol, busko to pekne prehrialo a hned dalsie rano sa pekne vylozila do plienky.
inac je pravda, ze pokial ma rodic problemy s tvrdou stolicou a pod. je to dedicne a moze to mat aj dieta.

hajanka
23. apr 2012

@meusicka Biogaia obsahuje cisty Lactobacillus reuteri bez pridania inych latok, ide o jeden z najviac preskumanych probiotickych druhov, kt. ma prinos pre zdravie a je sucastou normalnej crevnej mikroflory (su v tele kazdeho cloveka), ma priaznivy vplyv na traviaci trakt, je to akesi prirodzene "antibiotikum" ktore zabija choroboplodne mikroorganizmy, ma aj priaznive ucinky na imunitu.

Je užívanie bezpečné?
Počas posledného desaťročia boli vykonané bezpečnostné štúdie s Lactobacillus reuteri u zdravých novorodencoch, malých deťoch, dospelých a dospelých s nedostatočnou imunitou. Vo všetkých týchto štúdiách bolo dokázané, že Lactobacillus reuteri nemá vedľajšie účinky, ani vtedy, keď je podávaná v dávkach značne prevyšujúcich normálne hladiny vo výrobkoch Biogaia. Od roku 1996 sa skonzumovalo viac ako jeden bilión denných dávok Lactobacillus reuteri bez akýchkoľvek zaznamenaných vedľajších účinkov.

Zeby sa nasla vynimka? Neviem. Neviem ako dlho Biogaia poberala, ci tie bolesti boli prave z toho, ale ako sa uvadza, Lactobacillus sa nachadza v tr. trakte kazdeho cloveka, tam kde chyba, nastavaju problemy v trvani alebo vyprazdnovani.
Inak bolesti bruska su jednou velikanskou kapitolou, kt. ma mnoho mnoho pricin...

kokorunecka
23. apr 2012

@hajanka Ja som minulý týždeň bola v lekárni pre probiotiká a keďže som nevedela aké tak som žiadala radu od lekárničky, ktorá Bio Gaia zvozila pod čiernu zem a odporučila mi Infants Dophilus.
Vraj Bio Gaiu dobre neznášajú všetky detičky a vraj aj lekári majú k nej výhrady..
Neviem síce čo je na tom pravda, ale radšej som zobrala ten Infants 😀

meusicka
23. apr 2012

@hajanka ja som skusala davat dcerke pretoze mala zazivacie problemy, uz presne nepamatam, kedze to bolo so starsou dcerkou, ale viem ze sme riesili aj s lekarkou a ona nam odporucila prave Bio Gaiu. dala som jej 3 dni vecer a zakazdym sa mi v noci zobudila s placom a mala strasne bolesti bruska, tak som skusila vysadit a hned bol pokoj. nam na zaludocne potiaze nakoniec zabral Hylac forte. a teraz ked uz je vacsia tak jej davam probiotikum Macik.
ono je to velmi tazke riesit problem, pokial je dietatko este take malinke. ale je pravda ze sme kazdy iny a preto nie vsetci reagujeme na jednu a tu istu vec rovnako. 🙂

luciferkax
23. apr 2012

dojčené dieťa síce nemusí kakať aj dva týždne, ale musí byť spokojné.. ak vidieť, že mu nie je dobre, tak niekde bude problém :D :D my sme dávali drobcovi pupíka mastičku a veľmi nám pomohlo vrecko s čerešnovými kôstakmi, nahrialo sa na radiátore, alebo v mikrovlnke a šups pod bodíky... a drobdedc sa usmieval : D: :D

hajanka
24. apr 2012

@meusicka 3 dni na podavanie probiotik je zalostne malo 🙂 to nestihli ani zaucinkovat, probiotika sa beru dlhodobo, mesiace (sestrina mala berie denne od 2.mes do teraz, ma 13mes. a odvetdy ziadne problem s travenim a vyprazdnovanim, ucinok nastupil po tyzdni), ucinok nastupuje vacsinou najskor po tyzdni, ale u vacsiny deti aj ovela neskor, 1-2 tyzdne a mesiac, takze by si nemala tvrdit, ze ju z NICH bolelo brusko, brusko ju kludne mohlo boliet z niecoho uplne ineho, 3 dni je naozaj nic na podavanie probiotik.

rebeka25
24. apr 2012

Ahoj, nejdem čitať celu diskusiu neviem či to už niekto pisal. My sme mali toto iste ako pises ty, plne kojeny, a nekakal.. To by nebol problem, ale mal taketo brusko bolenia... A zabrala BIO GAIA...

meusicka
24. apr 2012

@hajanka 😀 😀 😀 ja netvrdim ze jej Bio Gaia mala pomoct po 3 dnoch uzivania, ale ze jej to sposobilo dalsie tazkosti. za tym si stojim. z Bio Gaie sme presli na Hylac ten zabral, samozrejme nie po 3 dnoch. ale po jeho uziti sa jej uz neobjavili bolesti brucha. nebudem predsa do dietata sukat nieco co jej nerobi dobre, ale este jej stav zhorsi. to je ale len moja skusenost. je to ako s antibiotikami, co predpisala Dr. mojmu muzovi a jemu pomohlo, to u mna vyvolalo zracanie a nevolnosti. asi tak 😉