Mierne príznaky autizmu u dvojročných detí
Ahojte , moja dcéra bude mať o 2 týždne 2 roky posledné týždne som si všimla že občas prebehne doma a von po špičkách na pár sekúnd , nechce ukazovať prstom ani dať papá , v knižke ukazuje pekne prstom keď sa jej opýtam kde je napr medved ukáže mi ho , tak isto nemá problém keď jej poviem prines mi loptu alebo podaj mi knižku , ale chýbajú jej gestá , jej obľúbené hračky sú kocky ceruzky knižky , ale bábika jej nič nehovorí iba ked jej poviem urob bábike moja tak ju pohľadí , ma rada zvukových plyšákov ktorých si sama vie zapnúť a teší sa z toho ,keď vidí že dávam prádlo do pračky alebo vyberám umývačku riadu príde a pomáha mi vie pekne dat prádlo do pračky aj vybrať umývačku a odniesť riady na svoje miesto ,, keď sa teší tak skacká ale trepoce máva pritom rukami ,, ešte nerozpráva vie povedať mama , baba ale poväčšine hovorí mamama bababa alebo keď vidí balón povie baón , s jedlom je to tiež horšie ma svoje vyhradené jedla a ak ma skúsiť niečo nové a nieje to sladké tak to nechce pripadne keď ju s tým nahanam pól hodinu tak otvorí ústa ale nikdy veľa nezje , očný kontakt myslím že vie udržať vie sa namna pozerať dlhšie a nemá problém s cudzími ľuďmi , dala som ju do jaslí a po 2 dňoch mi povedali učiteľky že zatiaľ je samostatná hrá sa najradšej sama a deti nevnima , stále je veľmi vysmiata vie sa pekne túlit , nemá problém s dotykmi , občas sa keď ide pesnička v tv začne točiť ale tiež len 2-3 kolečká a prestane , je stále vysmiata rada sa smeje , keď ju dám na nočník tak sa bezproblémov doň vyciká , čo sa týka spánku dlhšiu dobu ma taký spanok že keď ju dám spať tak do 20 min spí , prvé 2 h ma silný spanok po 2 hodinách sa začne krútiť mrvit otáčať , potom to zas prestane a zas spí bez pohnutia .. keď je sama v svojej posteli tak sa krúti oveľa viac je zvyknutá spať pri mne potom spí kludnejsie ..veľmi rada lepí magnetky a odliepa dokáže sa s tým brat aj 30 min vkuse .. keď ju deti na ihrisku naháňajú tak nemá problém sa zasmiať usmiat na dieťa ale nikdy neprišla sama k žiadnemu akoby ju okolie nezaujímalo … je celkom jedovitá keď chce niečo nejaký predmet a nedám jej ho tak začne vreštať dakedy sa až zatriasie od jedu s telom , alebo si sadne na zem a reve kým nedocieli svoje … ma rada vodu veľmi keď počuje ze pustím v kupelke vodu vždy príde a dokáže si tam močiť ruky aj dlhé minúty niektorých zvukových hračiek sa boji ale niektoré ma veľmi rada .. objednala som ju na vyšetrenie do adept Žilina ale vraj môžu posúdiť či ma PAS ale vraj diagnózu neručia ze to až keď bude mať okolo 3 roky a viac vedia presne určiť lebo vraj niekedy príznaky môžu pominúť ,, ja ako dieťa som bola vždy samotárska nemala som rada kolektiv tak neviem či zdedila povahu po mne alebo sa mám začať bat začínam byt zúfalá .. malá pôsobí veľmi inteligentne , nikdy nespadla je veľmi opatrná , kolieska netočí a predmety neukladá do radu no rada prehadzuje veci z prava do lava a potom z lava do prava , ale poslednú dobu to robí už menej . Veľmi rada skáče na gauči a občas pri tom zavrie oči a začne sa smiať čo vyzerá na pár sekúnd 2-3 sekundy tiež divne, keď blaboce tak až tak skrieka spieva piští ale tiež nie stále rada.. stretol sa niekto s takýmito miernejším príznakmi ? A nakonec bolo dieťa plne zdravé ? A e
Prečo si myslíš že toto dieťa ja autista?
Nechápem podľa čoho usudzujes ze ma autizmus? Lebo mimo toho trepotania rukami, co tobia aj zdravé malé deti, tam nie je absolútne nič...max to ze ešte nerozpráva, čo môže dobehnúť za par tyzdnov
Prečo si myslíš že toto dieťa ja autista?
@pribinak nechcem si to myslieť ale keďže chodí po špičkách , často prekladá hračky z lava do prava , vyberá ceruzky z pohára a ukladá nazad aj pól hodinu , také klasik hračky nezáujem , veľmi spievavo škrieka , a nechce ukazovať prstom ani dat ahoj papa , keď ju nechám v jasliach alebo prídem po ňu ani nezareaguje ze som prišla , o deti nejaví záujem , moje tehotenstvo bolo od 6 mesiaca veľmi stresujúce , priateľ nás opustil rodila som sama mimo Slovenska a posledné mesiace boli namna veľmi náročné nemala som nikoho pri sebe a či to nejako neovplyvnilo vývoj .. lebo vidím ako všetky deti kývajú mamám alebo reagujú na pozdrav , ale moja malá keď dostane hysak až sa trasie hodí na zem , a dosť trepoce tými rukami , aj keď nasadáme do auta tak ona stojí pri aute a trepoce ruckami aby som ju vzala , na ihrisku sa hra len s kamienkami len ich vykladá na šmýkačku zhodí ich nazad a dokola , dokáže sa hojdať aj hodinu vkuse , a presypat piesok .. kým iné deti sa hrajú spolu ona nechce ani žiadnu bábiku žiadneho mojkacika všetko co jej vadí vyhodí z postele , keď mala 1,5 roka tak sa dokázala hrať prekladaním kociek aj hodiny .. a za tieto posledné 2 dni som si všimla ze akoby chcela na tie špičky viac a viac najprv to robila len doma ze prešla 10 krokov ako baletka ale dnes včera to už robila aj von …keď ideme na prechádzku chce stále utekať z prava do lava keby išlo auto tak skoci pod to auto a pár x keď som chcela zmeniť smer tak dostala hysak a ťahala ma tadiaľ kadiaľ ona chcela ísť
Nechápem podľa čoho usudzujes ze ma autizmus? Lebo mimo toho trepotania rukami, co tobia aj zdravé malé deti, tam nie je absolútne nič...max to ze ešte nerozpráva, čo môže dobehnúť za par tyzdnov
@rachel36a najviac ma znepokojuje ze nechce robiť žiadne gestá ani si nevšíma deti dokáže sa od rana do večera v jasliach hrať sama bez toho aby si všimla nejaké dieťa , vie urobiť tapi tapi , vie urobiť Indiana vie urobiť kukuk a zakryť si oči , ale tým prstom neukaze nič keď niečo chce piť alebo niečo tak príde k linke a začne trepotat rukami . Keď ukazuje v knižke tak buď ukazuje ona stredným prstom alebo mi chytí ruku nech ukazujem ja veľa poslednú dobu pozerám videá ako sa také autisticke deti chovajú a v niektorých robí presne všetko to čo oni ..
@pribinak nechcem si to myslieť ale keďže chodí po špičkách , často prekladá hračky z lava do prava , vyberá ceruzky z pohára a ukladá nazad aj pól hodinu , také klasik hračky nezáujem , veľmi spievavo škrieka , a nechce ukazovať prstom ani dat ahoj papa , keď ju nechám v jasliach alebo prídem po ňu ani nezareaguje ze som prišla , o deti nejaví záujem , moje tehotenstvo bolo od 6 mesiaca veľmi stresujúce , priateľ nás opustil rodila som sama mimo Slovenska a posledné mesiace boli namna veľmi náročné nemala som nikoho pri sebe a či to nejako neovplyvnilo vývoj .. lebo vidím ako všetky deti kývajú mamám alebo reagujú na pozdrav , ale moja malá keď dostane hysak až sa trasie hodí na zem , a dosť trepoce tými rukami , aj keď nasadáme do auta tak ona stojí pri aute a trepoce ruckami aby som ju vzala , na ihrisku sa hra len s kamienkami len ich vykladá na šmýkačku zhodí ich nazad a dokola , dokáže sa hojdať aj hodinu vkuse , a presypat piesok .. kým iné deti sa hrajú spolu ona nechce ani žiadnu bábiku žiadneho mojkacika všetko co jej vadí vyhodí z postele , keď mala 1,5 roka tak sa dokázala hrať prekladaním kociek aj hodiny .. a za tieto posledné 2 dni som si všimla ze akoby chcela na tie špičky viac a viac najprv to robila len doma ze prešla 10 krokov ako baletka ale dnes včera to už robila aj von …keď ideme na prechádzku chce stále utekať z prava do lava keby išlo auto tak skoci pod to auto a pár x keď som chcela zmeniť smer tak dostala hysak a ťahala ma tadiaľ kadiaľ ona chcela ísť
@sanita_48 nás sused je autista a teraz čítaj pozorne: reaguje na meno, má očný kontakt v živote nespickoval a .. je autista
@sanita_48 nás sused je autista a teraz čítaj pozorne: reaguje na meno, má očný kontakt v živote nespickoval a .. je autista
@pribinak veď ja chápem že niektoré takéto veci robia aj normálne deti ale aj autisti , a preto je ťažké rozoznať tieto veci .. ale ja to akoby až cítim že niečo neni ok inak by ma to nenapadlo len tak nikdy som autizmus neriešila nepočula ani sa o to nezaujímala až kým mi neprišlo divne ze nemá tie gestá interakcie s deťmi , moc sa jeduje skrieka ,,ale inak ten očný kontakt má vie veľa ľudí hovorí ze je inteligentná a dobrá ale stále mi tam niečo nesedí , v jasliach 2 rocne deti tam si tvoria rôzne veci , hrajú sa spolu a ona je vždy niekde bokom a robí si svoje . Keď ju chcem naučiť ukazovať prstom tak sa začne jedovat nechce to robiť už som zúfalá veruze z toho
@sanita_48 Mne by z tohto najviac prekážalo, že málo rozpráva a to ostatné môže byť aj niečo z PAS alebo je len menej prispôsobivá a radšej sa hrá sama, radšej ísť na vyšetrenie skôr, aspoň vám poradia, ako s ňou pracovať.
@pribinak veď ja chápem že niektoré takéto veci robia aj normálne deti ale aj autisti , a preto je ťažké rozoznať tieto veci .. ale ja to akoby až cítim že niečo neni ok inak by ma to nenapadlo len tak nikdy som autizmus neriešila nepočula ani sa o to nezaujímala až kým mi neprišlo divne ze nemá tie gestá interakcie s deťmi , moc sa jeduje skrieka ,,ale inak ten očný kontakt má vie veľa ľudí hovorí ze je inteligentná a dobrá ale stále mi tam niečo nesedí , v jasliach 2 rocne deti tam si tvoria rôzne veci , hrajú sa spolu a ona je vždy niekde bokom a robí si svoje . Keď ju chcem naučiť ukazovať prstom tak sa začne jedovat nechce to robiť už som zúfalá veruze z toho
@sanita_48 netlač na dieťa, nechaj ju hrať sa, ako chce, učím autistov, nešpičkujú, aj do očí pozerajú, neporovnávaj ju s inými, čo by už všetko mala robiť v jej veku, každé dieťa je jedinečné, čas ukáže
@sanita_48 netlač na dieťa, nechaj ju hrať sa, ako chce, učím autistov, nešpičkujú, aj do očí pozerajú, neporovnávaj ju s inými, čo by už všetko mala robiť v jej veku, každé dieťa je jedinečné, čas ukáže
@miskajerry áno to ja viem že porovnávať to nemá zmysel každé dieťa je iné , a ja sama som vraj bola ako dieťa samostatná a možno má len povahu po mne , každopádne skúsim ísť na vyšetrenie objednaný sme do adept ZA a potom tomu nechám voľný priebeh , len keď ja vidím že ona by tak chcela povedať niečo a pritom je to len taký spev pištanie
@miskajerry áno to ja viem že porovnávať to nemá zmysel každé dieťa je iné , a ja sama som vraj bola ako dieťa samostatná a možno má len povahu po mne , každopádne skúsim ísť na vyšetrenie objednaný sme do adept ZA a potom tomu nechám voľný priebeh , len keď ja vidím že ona by tak chcela povedať niečo a pritom je to len taký spev pištanie
@sanita_48 si skvela mama, že svojej dcérke chceš co najlepšie a nechceš nič zanedbať. Objednala si ju na vyšetrenie a momentálne viac urobiť nemôžeš. Len čakať. Komentáre ti podľa mňa nepomôžu, pretože autizmus ma veľmi veľa odtieňov.
Ja som videla veľa deti ktoré sa javili ako autisti aj do 6 rokov a nakoniec boli úplne v poriadku, možno trochu svojskí, ale neboli autusti.
Nepozerá príliš veľa TV? Tablet?
@rachel36a najviac ma znepokojuje ze nechce robiť žiadne gestá ani si nevšíma deti dokáže sa od rana do večera v jasliach hrať sama bez toho aby si všimla nejaké dieťa , vie urobiť tapi tapi , vie urobiť Indiana vie urobiť kukuk a zakryť si oči , ale tým prstom neukaze nič keď niečo chce piť alebo niečo tak príde k linke a začne trepotat rukami . Keď ukazuje v knižke tak buď ukazuje ona stredným prstom alebo mi chytí ruku nech ukazujem ja veľa poslednú dobu pozerám videá ako sa také autisticke deti chovajú a v niektorých robí presne všetko to čo oni ..
@sanita_48 to ukazovanie tvojou rukou je jeden zo znakov, ale nič extremne tam nevidím...mam syna autistu..ale ked máš pochybnosti, je vždy lepšie veci riešiť a nečakal...ja som so synom už v 18 mesiacoch riesila psycholiga, spec.pedagoga, v 2 rokoch terapie a logo
@sanita_48 si skvela mama, že svojej dcérke chceš co najlepšie a nechceš nič zanedbať. Objednala si ju na vyšetrenie a momentálne viac urobiť nemôžeš. Len čakať. Komentáre ti podľa mňa nepomôžu, pretože autizmus ma veľmi veľa odtieňov.
Ja som videla veľa deti ktoré sa javili ako autisti aj do 6 rokov a nakoniec boli úplne v poriadku, možno trochu svojskí, ale neboli autusti.
Nepozerá príliš veľa TV? Tablet?
@simona20201309 no musím priznať ze telka u nás išla často ale ona ju nie ze pozerala ona sa popri tom hrala a až tak ju neregistrovala , ako myslíš ze s tým ma niečo tv ?
@sanita_48 to ukazovanie tvojou rukou je jeden zo znakov, ale nič extremne tam nevidím...mam syna autistu..ale ked máš pochybnosti, je vždy lepšie veci riešiť a nečakal...ja som so synom už v 18 mesiacoch riesila psycholiga, spec.pedagoga, v 2 rokoch terapie a logo
@rachel36a ja som si to začala všímať tak posledný mesiac ,,, predtým som si nevšimla nič také kým nešla do tých jaslí a nezačala som videt masakerny rozdiel medzi tými deťmi a mojou dcérou a doma sa začalo zhoršovať špičkovanie jedovanie a papa ju učiť môžem od rana do večera proste nechce nechce
Z toho čo píšeš to môže a rovnako nemusí byť autizmus. Nič to jednoznačne nepotvrdzuje ale ani jednoznačne nevyvracia. Počkaj na Adept.
@sanita_48 dcera ma 2.5 roka,odjakziva ju fascinuju farbicky a vykladanie a nakladanie do kyblika,zoradovanie podla farieb,auticka takisto rada zoraduje.odjakziva bola nekontaktna,nemala rada stiskanie ani mojkanie-aktualne to znesie iba od vyvolenych osob-mama,otec a obcas babka.krik rev za vsetko na dennom poriadku,nema rada nove veci,ci uz hracky,oblecenie atd.vsetko musi mat podla svojho poriadku,nesmie sa nic urobit inak.napriek tomu autista nie je,v jasliach ju chvalia ze je velmi sikovna.
@sanita_48 dcera ma 2.5 roka,odjakziva ju fascinuju farbicky a vykladanie a nakladanie do kyblika,zoradovanie podla farieb,auticka takisto rada zoraduje.odjakziva bola nekontaktna,nemala rada stiskanie ani mojkanie-aktualne to znesie iba od vyvolenych osob-mama,otec a obcas babka.krik rev za vsetko na dennom poriadku,nema rada nove veci,ci uz hracky,oblecenie atd.vsetko musi mat podla svojho poriadku,nesmie sa nic urobit inak.napriek tomu autista nie je,v jasliach ju chvalia ze je velmi sikovna.
@simona92101 áno toto presne aj ja tak mám doma , len ma znepokojuje to trepotanie rukami aj to že veľmi škrieka dakedy až chrči neviem či to robí naschvál a skôr to znie ako spev
@simona92101 áno toto presne aj ja tak mám doma , len ma znepokojuje to trepotanie rukami aj to že veľmi škrieka dakedy až chrči neviem či to robí naschvál a skôr to znie ako spev
@sanita_48 skus tu televíziu úplne zrušiť, maximálne 15-20min denne pre tak malé dieťa. Aj známej syn trepotal ruckami, nie je autista. Držím prsty nech sa to nepotvrdi.
Presne podľa týchto "príznakov " by bolo autista kazde druhé dieťa
Presne podľa týchto "príznakov " by bolo autista kazde druhé dieťa
@kikusenka1 to je pravda 🙂 snáď sa mýlim
@sanita_48 keď mas pochybnosti, tak sa porad s pediatrom, niektore tie znaky, hlavne to trepotanie rukami by ma znepokojovali, aj ked na teba nereaguje... co sa tyka reci, to by nevadilo, lebo 2 rocne deti nemusia este hovorit, ale ak ani nejako neukazuje, nechce ti nic ukazat (nas v 2 rokoch opisoval rukami nohami, lebo to nevedel povedat).
@sanita_48 presne. Porad sa s pediatrom ak si chceš byt istá ale ubezpečujem ta ze takto sa správajú deti a môj syn začal rozprávať až keď začala rozprávať o rok mladšia dcéra . Jednoducho bol pohodlný...
@sanita_48 akoze na co zilinu? Ved to je uplne normalne dieta paneboze co ty z nej chces mat?
Ukludni premotivovanost a bud stastna a spokojna
Nic z toho nepoukazuje na nic, zrepotanie rukami v takom veku je normalne aj spickovanie na par sekund, tu asi nevideli trepotanie rukami u dietata s pas a kedy to robi ked ti toto radia v tomto veku ako nieco co ta ma znepokojovat
@sanita_48 aj moje 2 rocne dievcatko prave riesim, tiez sa spravanie podoba na tvoju.tiez som si vravievala povaha , jej otec je taky flegmatik. Strasne sa bojim a dufam z toho vyrastie
@sanita_48 aj moje 2 rocne dievcatko prave riesim, tiez sa spravanie podoba na tvoju.tiez som si vravievala povaha , jej otec je taky flegmatik. Strasne sa bojim a dufam z toho vyrastie
@annak14 ja som vraj ako dieťa bola strašne samostatná a nekolektivna , svojská nemala som nikdy rada skupinkovanie a podobne nemám to rada do dnes , tiež dúfam ze len zdedila povahu po mne , zajtra ideme pediatrovi a som zvedavá co povie mám pocit ze to správanie sa čím je staršia zhoršuje :/ keď je v jasliach je dobrá , kludna no keď je doma je jedovita ma hysaky pre nič za nič .. už mám pocit ze mi prerastá cez hlavu a ze si to len vydobija každopádne dúfam ze to je len vzdor a vymyslacky tvoja dcérka tiež ešte nehovorí ?
@sanita_48 mňa by najviac znepokojovalo, že v 2 rokoch nezačína rozprávať. Môže mať NAK - narušená komunikačná schopnosť. Presne vo veku tvoje dcérky sa to môže javiť ako autizmus, aj keď slabší. NAK ma niektoré príznaky rovnaké. A možno je to len taká povaha a všetko bude v poriadku. Ja o autizme veľa neviem, to je pravda, ale nepredstavovala by som si pod autizmom to, čo popisuješ na svojej dcerke. Držím palce ❤️
@sanita_48 mňa by najviac znepokojovalo, že v 2 rokoch nezačína rozprávať. Môže mať NAK - narušená komunikačná schopnosť. Presne vo veku tvoje dcérky sa to môže javiť ako autizmus, aj keď slabší. NAK ma niektoré príznaky rovnaké. A možno je to len taká povaha a všetko bude v poriadku. Ja o autizme veľa neviem, to je pravda, ale nepredstavovala by som si pod autizmom to, čo popisuješ na svojej dcerke. Držím palce ❤️
@javiemneviem je to možné , ale kamarátky čo majú deti tak jedna ma 3 r chlapca a vie dokopy 5 slov , inak nehovorí a je zdraví ako ryba … tiež mám kamosku čo jej dcéra začala hovoriť až v 4 r a tiež jej nič nebolo .. tak uvidíme hádam bude všetko v poriadku ďakujem ❤️
@annak14 ja som vraj ako dieťa bola strašne samostatná a nekolektivna , svojská nemala som nikdy rada skupinkovanie a podobne nemám to rada do dnes , tiež dúfam ze len zdedila povahu po mne , zajtra ideme pediatrovi a som zvedavá co povie mám pocit ze to správanie sa čím je staršia zhoršuje :/ keď je v jasliach je dobrá , kludna no keď je doma je jedovita ma hysaky pre nič za nič .. už mám pocit ze mi prerastá cez hlavu a ze si to len vydobija každopádne dúfam ze to je len vzdor a vymyslacky tvoja dcérka tiež ešte nehovorí ?
@sanita_48 nehovori,rozpravala par slovicok a pred nejakym mesiacom nic,stichla….neukazuje prstekom, ocnykontak somnou ma, s cudzimi je to bieda.najviac sa obavam toho, ze si zapchava uska…. Uz len prosim boha
@sanita_48 nehovori,rozpravala par slovicok a pred nejakym mesiacom nic,stichla….neukazuje prstekom, ocnykontak somnou ma, s cudzimi je to bieda.najviac sa obavam toho, ze si zapchava uska…. Uz len prosim boha
@annak14 aj moja ma očný kontakt a dosť silný čo si všímam , tiež mi malá dávala ruky na uška občas ale už s tým prestala a boji sa niektorých zvukových hračiek , síce hovorí pekne mama , baba , ale niekedy povie mamama bababa alebo booo, taká hatlanina škriekanie tak moc vidím ako by chcela niečo povedať a nevie to až sa rozjeduje z toho taký chytí hysak až sa trasie .. držím ti palce aby všetko bolo v poriadku a ze sú to len maniere a prejde to 🙏
Ja mám dieťa s autizmom bez mentálneho postihnutia, ale 2 ročné dieťa nemusí javiť záujem o kolektív, skôr staršie, skús, či bude mávať rúčkami, keď jej spustíš guličku kotúľať sa alebo keď zapneš práčku. Prieberčivosť v jedle tiež nemusí znamenať autizmus, dnes je veľa detí prieberčivých. A keby aj mala nejaké príznaky, ak sa jej budeš venovať, veľa môžeš dosiahnuť.

to fak?? autizmus?? 🤦